• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۳۰ فروردين
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4116 -
  • ۱۳۹۷ شنبه ۲ تير

جلال ميرزايي در گفت‌وگو با «اعتماد»:

دغدغه‌هاي رهبري نافي استدلال مجلسي‌ها نيست

روز گذشته رهبر انقلاب در ديدار با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي توصيه‌هايي در مورد لوايح چهارگانه داشتند. استقلال در قانونگذاري به ويژه در مورد مقابله با تامين مالي تروريسم و مبارزه با پولشويي مورد تاكيد رهبري بود. جلال ميرزايي، نماينده مجلس شوراي اسلامي در مورد توصيه‌هاي رهبري به نمايندگان بيان مي‌كند كه «رهبري از مجلس شوراي اسلامي انتظار بيشتري دارند. اين امر در صحبت‌ها و فرمايشات ايشان كاملا هويدا بود. نه اينكه از مجلس ناراضي باشند اما توقع‌شان بيشتر است.» او همچنين معتقد است كه «برخي يك بعدي و يك سويه به موضوع انقلابي‌گري نگاه مي‌كنند و آن را ابزاري براي اتهام‌افكني به طيفي در مجلس مي‌كنند تا آنان را غيرانقلابي بنامند. مشخص است كه مقام معظم رهبري چنين نگاهي ندارند و به چنين تفكيكي بين نمايندگان قائل نيستند.»

 

ارزيابي شما از صحبت‌ها و توصيه‌هايي كه رهبري در ديدار با نمايندگان مجلس مطرح كردند، چيست؟

به نظر من رهبري از مجلس شوراي اسلامي انتظار بيشتري دارند. اين امر در صحبت‌ها و فرمايشات ايشان كاملا هويدا بود. نه اينكه از مجلس ناراضي باشند اما توقع‌شان بيشتر است. با توجه به تجربه پارلماني‌اي كه رهبري دارند، نكاتي در ارتباط با وضع قانون و اولويت‌هاي آن مطرح كردند. اينكه قانون بايد شفاف و راهگشا باشد و پارلمان اولويت‌هاي قانونگذاري را در پاسخ به نياز جامعه مشخص كند، مورد تاكيد رهبري بود. مقام معظم رهبري تاكيد كردند كه نمايندگان بايد شجاع باشند و منافع ملي را در نظر بگيرند. ايشان در جايي اشاره كردند كه انقلابي‌گري بايد يكي از ويژگي‌هاي نمايندگان مجلس باشد كه البته توضيح دادند كه اين خصلت در تقابل با عقلانيت نيست. نمايندگان نبايد بدون توجه به شرط انقلابي‌گري كه در جلسه اخير با نمايندگان مطرح كردند، عمل كنند. برخي يك‌بعدي و يك‌سويه به موضوع انقلابي‌گري نگاه مي‌كنند و آن را ابزاري براي اتهام افكني به طيفي در مجلس مي‌كنند تا آنان را غيرانقلابي بنامند. مشخص است كه مقام معظم رهبري چنين نگاهي ندارند و به چنين تفكيكي بين نمايندگان قائل نيستند. مخاطب اين توصيه همه نماينده‌ها بودند. همچنين رهبري توصيه‌هايي در اين باب داشتند كه چگونه مجلس در راس باشد. رهبري معتقدند كه در راس بودن به عملكرد نمايندگان بستگي دارد و اينكه چگونه از وظايف و اختيارات‌شان استفاده كنند.

در ارتباط با لوايح FATF رهبري صحبت‌هايي داشتند. ايشان اشاره كردند كه قراردادهاي بين‌المللي بايد مشروط پذيرفته شود كه البته در مورد اين لوايح اين حساسيت در مجلس شوراي اسلامي وجود داشته است. با اينكه در مورد بحث حقوق بشر نگرش ما با نگرش غربي‌ها متفاوت است و اختلافات مبنايي داريم اما تعامل مي‌كنيم.

رهبري گفتند مجلس در لوايح مبارزه با پولشويي و تامين مالي تروريسم به صورت مستقل قانون بگذارد. مجلس چه كاري در اين زمينه بايد انجام دهد؟

توصيه ايشان به معناي اين نيست كه تجربه ساير كشورها را در زمينه‌هاي مختلف ناديده بگيريم. اين تجربه بايد به گونه‌اي باشد كه مغايرتي با منافع ملي نداشته باشد. دغدغه رهبري حفظ استقلال كشور است. با در نظر گرفتن ارزش‌ها و هنجارهاي حاكم بر نظام جمهوري اسلامي ايران دست نمايندگان براي قانونگذاري در كشور باز است. رهنمودهاي رهبري همواره راهگشا بوده است. در مورد FATF آقاي علي لاريجاني در جلسه‌اي كامل در اين مورد صحبت كرده بودند و ديدگاه رهبري كه امروز نيز ايشان بيان كردند، در آن جلسه مطرح شد. عنوان اين لايحه مبارزه با پولشويي و منابع مالي تروريسم است. سعي كارگروهي كه در رابطه با اين لايحه تشكيل شد، اين بود كه دغدغه‌هاي رهبري در اين رابطه مدنظر قرار بگيرد طوري باشد كه رضايت رهبري تامين شود. آقاي لاريجاني قبلا اين مسائل را توضيح دادند. نمايندگان هم در جريان بودند. اينكه عده‌اي امروز از اين موضوع سوءاستفاده كنند و بگويند كه ديديد رهبري با FATFمخالف است. اين نگاه درست نيست و همه اين مطالب را آقاي لاريجاني به نمايندگان منتقل كرده بود. به هر حال ما بايد لايحه تامين مالي تروريسم را با توجه به حساسيت‌هاي بين‌المللي طوري پيگيري كنيم كه متهم به حمايت از تروريسم نشويم و چهره جمهوري اسلامي در فضاي بين‌المللي تخريب نشود.

با توجه به وضعيت لوايح چهارگانه، مجلس براي اجرايي شدن صحبت‌هاي رهبري در چه مواردي بايد تجديدنظر كند؟

كليات لوايح تصويب شده است. آقاي لاريجاني در جلسه با نمايندگان همه دغدغه‌هاي رهبري را مطرح كرده بودند. از ابتدا هم بنا بود كه مجلس شروط و استقلالش را در تصويب آن حفظ كند. موارد لازم تا الان در نظر گرفته شده است. دغدغه‌هاي رهبري براي حفظ عزت و استقلال كشور دارد، بايد مبناي استدلال در مجلس باشد. به گونه‌اي نباشد كه برخي نمايندگان با برداشت نادرست از سخنان مقام معظم رهبري و بدون توجه به اصولي كه مدنظر رهبري است، مطالبي را دستاويز قرار دهند تا با كلي‌گويي همه‌چيز را به هم بزنند. فرمايشات رهبري كمك مي‌كند تا با وسواس بيشتري اين لوايح را بررسي كنند و بر اساس معيارها شرايط را بسنجند و اگر لازم بود بازبيني كنند. آن‌طور كه امنيت ملي و منافع مردم اقتضا مي‌كند، بايد عمل شود.

لايحه مقابله با تامين مالي تروريسم در مجلس داستان‌هايي داشت و برخي نمايندگان براي جلوگيري از تصويب آبستراكسيون كردند و تومار آوردند. توصيه‌هاي رهبري در اين نوع رفتارها چطور مي‌تواند اعمال شود؟

سلوك و منش رهبري اين است كه نمايندگان آزادانه بحث كنند اما بر اساس معيارها كه همان منافع ملي است، نمايندگان بحث كرده و تصميم بگيرند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون