علاوي، صدر و حكيم به توافق رسيدند
تشكيل ائتلاف پدرانه
ميثم سليماني
در حالي كه حدود يك ماه از انتخابات سراسري در عراق ميگذرد هنوز نه نتايج آن به شكل رسمي مشخص است و نه چشمانداز روشني براي تشكيل دولت وجود دارد. پارلمان عراق در حال حاضر، راي به بازشماري دستي آراي انتخابات داده است. از سويي ديگر خبرهايي از ائتلاف به گوش ميرسد و اين در حالي است كه هنوز نتيجه انتخابات به صورت رسمي قابل استناد نيست. به گزارش خبرگزاري روداوو، سه بلوك سياسي در عراق بر سر تشكيل دولت آينده عراق به اجماع دست يافتهاند.
براساس اين گزارش مقتدي صدر رهبر ائتلاف السائرون، عمار حكيم رهبر ليست حكيم و اياد علاوي رهبر ائتلاف الوطنيه بر سر آينده دولت ائتلافي به توافق رسيدند. اما در مجموع اين سه ائتلاف 95 كرسي را در انتخابات پارلماني 12 ماه مه به دست آوردند، كه اگرچه در صورت تاييد نتايج انتخابات ميتوانند به بزرگترين بلوك انتخاباتي براي تشكيل كابينه آينده عراق تبديل شوند اما هنوز راه زيادي براي به دست آوردن نصف به علاوه يك 329 كرسي پارلمان عراق پيش رو دارند.
عبدالله زيدي از اعضاي تيم مذاكرهكننده به نمايندگي از ليست حكيم ميگويد: يك درك عميق ميان اين سه ائتلاف در مورد مسائل جاري كشور وجود دارد كه ما به عناصر اصلي آن دست يافتهايم. جلسات در حال انجام است و ما كماكان در كنار گروههاي سني، كرد و شيعيان قرار داريم. ما ميخواهيم دولت بعدي عراق ساختاري ملي داشته باشد.
گفتني است اتحاد سائرون به رهبري مقتدي صدر ائتلافي متشكل از شيعيان، كمونيستها و سكولارهاي عراقي است. گروه حكيم به طور كامل شيعي است و و ائتلاف وطنيه اگرچه رهبري شيعه دارد اما شاكله آن سني است. در حال حاضر طبق اسناد و مداركي كه خبرگزاري روسي اليوم منتشر كرده، نمايندگان رهبران سه حزب اين توافقنامه را امضا كردهاند. اين در حالي است كه اگرچه در روزهاي ابتدايي پس از اعلام نتايج انتخابات مذاكرات و گمانهزنيهايي براي تشكيل ائتلاف صورت گرفت اما هيچ توافقي به صورت رسمي شكل نگرفت از همين رو اين ائتلاف را ميتوان اولين گام بنيادي براي ايجاد يك بلوك بزرگ پارلماني دانست.
آنها در اين توافق نقشه راهي را ترسيم كردند تا در راستاي تقويت وحدت، دموكراسي و آزاديهاي عراق و تعهد به قانون اساسي گام بردارند. اين ائتلاف همچنين طرح تشكيل دولت و اقدامات مقتضي را در زمان مشخص ارايه دادهاند. اين طرح شامل اصلاحات اقتصادي، فعالسازي بخش خصوصي و تشويق براي سرمايهگذاري خارجي ميشود. از لحاظ اداري نيز طرفين تصميم گرفتند كه به سمت تمركززدايي و غيرسياسي كردن بخشهاي دولتي و اداري حركتي كنند. توافق به دست آمده بر اين موضوع تاكيد ميكند كه سلاح صرفا بايد به دست دولت و نيروهاي نظامي رسمي كشور باشد و تسليحات نبايد در اختيار گروههاي سياسي باشد. مبارزه با فساد، كمك به شهروندان آواره و اطمينان از استقلال قوه قضاييه از ديگر مواردي است كه در اين اتحاد مد نظر قرار گرفته شده است. اين توافق همچنين بر تصويب قانون ايجاد شوراي فدرال طي دوسال تاكيد كرده است.
گفتني است شوراي فدرال يك نهاد قانوني است كه بايد در كنار دادگاه فدرال تاسيس شود. احزاب كرد مدتها است خواستار ايجاد آن شدهاند و تاكيد دارند كه ايجاد شورا براي حفاظت از فدراليسم عراق مهم است. با اين حال طبق گزارش روسي اليوم اين ائتلاف پدرانه خوانده شده تا بتواند كشور را به مسيري جديد سوق دهد. با اين حال طبق تصميمي كه پارلمان عراق گرفته است، كميتهاي براي بررسي تخلفات انتخاباتي منصوب شدند و عملا آرايي كه به شكل الكترونيكي شمارش شدند باطل شده و بناست 11 ميليون راي دوباره به صورت دستي شمارش شود. از همين رو اين ائتلاف مجبور است تا تصميم نهايي در خصوص بازشماري آرا و اعلام رسمي از سوي دادگاه فدرال عراق در خصوص انتخابات صبر كند و پس از آن كار خود را به صورت رسمي براي پيشبرد ائتلاف ادامه دهد. اين ائتلاف بايد كار خود را براي جذب ساير ليستها و گروهها براي تشكيل ائتلاف نهايي در راستاي تشكيل دولت آغاز كند.