تحليلي بر خشونت نوجوانان
متاثر از بازيهاي رايانهاي
كيوان ظهيري
سازمان بهداشت جهاني اعتياد به بازيهاي رايانهاي را در دسته مشكلات سلامت روان سال ۲۰۱۸ عنوان كرده است. بيشك اين نوع بازيها بر جسم و ذهن افراد به ويژه كودكان و نوجوانان تاثيرگذار است.
امروزه بازيهاي رايانهاي يكي از محبوبترين بازيها بين نوجوانان است كه بخش اعظمي از سرگرميهاي امروزي آنان را شامل ميشود.
بر اساس يك گزارش بينالمللي در جهان ۶۵ درصد از خانوادهها يكي از اعضاي نوجوان در آن بهطور ميانگين حداقل سه ساعت در هفته به بازيهاي رايانهاي مشغول هستند. حسب تحليلهاي صورت گرفته ارتباط مستقيمي بين اعتياد به بازيهاي اكشن رايانهاي و ارتكاب رفتارهاي خشونتآميز وجود دارد. اين نوع اعتياد تاثيرات قابل توجهي در رفتارهاي نوجوان در خانواده، مدرسه و محيطهاي اجتماعي ميگذارد و وي را اسير توهمات واهي ميكند كه منتج به توليد هيجانات كاذب ميكند كه روح ماجراجويي و رفتارهاي پرخاشگرانه را در وي ميپروراند.
نظريه همنشيني افتراقي كه از نظريات مهم در علم جرمشناسي است بر اين نكته تاكيد دارد كه افراد تاثير بسياري از همنشيني با يكديگر به نسبت مدت زماني كه در كنار هم هستند ميگيرند. امروزه نظر به اينكه خانوادهها مانند سابق همنشينيهاي خانوادگي ندارند و فضاي مجازي جايگزين آن شده و محتواهاي آن همنشين اعضاي خانوادهها گرديده است بحث همنشيني افتراقي مجازي را ميتوان مطرح نمود.
بازيهاي رايانهاي نيز يكي از اين همنشينيها با كودكان و نوجوانان شده است كه خطرات بسياري را بدنبال دارد كه مهمترين آن اختلالات ناشي از آن است (game disording) كه در جهان تهديدي براي سلامت افراد به ويژه نوجوانان محسوب ميگردد.
زماني كه در بعضي خانوادهها زمان گفتوگوها بين يكديگر و نيز زمان حضور والدين بالاخص پدران در محيط خانه كاهش يافته است فرزندان گرايش بيشتري به دنياي مجازي پيدا كردهاند و همنشيني با آن را برگزيدهاند و قطعا از آن تاثيرپذير خواهند شد.
نظارت و كنترل بيشتر بر فرزندان، جايگزيني تفريحات سالم و ورزش و همراه بودن با آنان و دوركردن فرصتهاي جرم قطعا از مولفههايي است كه خشونتورزي متاثر از اعتياد به بازيهاي رايانهاي را از آنان دور خواهد كرد.
رييس پليس پيشگيري تهران بزرگ