اخبار
سفر يك روزه بازرسان به تهران پايان يافت
ترسيم افقهاي دستيابي تفاهم ميان آژانس و ايران
مذاكرات هيات آژانس بينالمللي انرژي اتمي و مسوولان سازمان انرژي اتمي روز گذشته در تهران برگزار شد. نشست ديروز كه براي مذاكره درباره ادامه همكاريهاي ايران وآژانس در چارچوب توافق دو جانبه موسوم به بيانيه تهران و توضيح درباره دو سوال باقي مانده يعني بررسي مقاله انتقال نوتروني و همچنين ادعاي آژانس مبني بر انفجارات قوي در منطقه مريوان برگزار شد، شب گذشته به پايان رسيد. در اين مذاكرات از سوي ايران، رضا نجفي نماينده دايم كشورمان در آژانس، حميد بعيدينژاد مدير كل سياسي و امور بينالملل وزارت امور خارجه و بهروز كمالوندي، سخنگو و معاون سازمان انرژي اتمي و شماري از مسوولان اين سازمان حضور داشتند و رياست هيات آژانس را واريو رانتا، معاون يوكيا آمانو برعهده داشت. رضا نجفي اين جلسه را بسيار فني خواند و گفت: اين نشست به گفتوگو راجع به موضوعات پيچيده مربوط به سالهاي قبل اختصاص داشت و در خصوص دو اقدام عملي باقيمانده شامل ادعاهايي در رابطه با انفجارات سطح بالا و ادعاهايي درباره محاسبات نوتروني گفتوگو شد. وي افزود: در مورد موارد اختلافي راهحل پيشنهاد شد و قرار شد در يك جلسه ديگر براساس راهحلهاي موجود دو موضوع باقيمانده را جمعبندي و تمام كنيم. نجفي در پاسخ به اينكه تا چه اندازه اميدواريد كه در نشست بعدي دو طرف دو موضوع باقي مانده حل و فصل شود، با ابراز خوشبيني از حل اين دو موضوع گفت: ما اميدواريم و فكر ميكنيم در جلسه بعدي بتوانيم از اين موضوع بگذريم. سفير كشورمان در آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره زمان نشست بعدي هم گفت: قرار است كنفرانس بازنگري معاهده NPT در نيويورك براي يك ماه برگزار شود كه ما و آژانس در اين نشست درگير هستيم و بايد ببينيم چه فرصتي ميتوانيم پيدا كنيم و اگر فرصتي قبل از جلسه آينده شوراي حكام پيدا شود، اين نشست در تهران برگزار خواهد شد. البته هنوز مشخص نيست. با اين حال وزراي خارجه كشورهاي گروه ۷ در بيانيهاي مشترك ضمن استقبال از تفاهم به دست آمده بين ايران و گروه 1+5 در شهر لوزان سوييس خواستار همكاري ايران با آژانس بينالمللي انرژي اتمي شدند. حميد بعيدينژاد نيز درباره اين ديدار و همكاريهاي تهران و آژانس، با بيان اينكه «مبناي ما كمك به آژانس است»، گفت: پرسشهاي آژانس تا ابد نميتواند ادامه داشته باشد چون بسياري از اينها بر اساس ادعاهايي است كه كشورهاي متخاصم ما به آژانس اعلام كردهاند. با اين حال، نشست ديروز بيش از هر چيز بيانگر پيمودن فاصلههايي است كه بيجهت ميان ايران و آژانس ايجاد شده بود و همانند دستيابي به تفاهم سياسي ميان جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5، افقهاي دستيابي به يك تفاهم ميان آژانس و ايران را در دسترستر كرده است.
موساد تروريستها را در يمن گردهم آورده است
معاون وزير خارجه گفت: شواهد اطلاعاتي به دست آمده نشان ميدهد كه برخي سازمانهاي اطلاعاتي با ارتباطي كه با رژيم صهيونيستي دارند، تروريستهاي داعش را از سوريه، عراق و برخي كشورهاي منطقه به جنوب يمن انتقال دادند. به گزارش فارس، حسين اميرعبداللهيان، معاون عربي و آفريقاي وزارت خارجه ايران گفت: سازمان جاسوسي اسراييل (موساد) و ديگر سازمانهاي اطلاعاتي براي سوق دادن تروريستهاي تكفيري داعش به يمن در تلاشند. اميرعبداللهيان افزود: شواهد اطلاعاتي به دست آمده در دو ماه اخير نشان ميدهد كه برخي سازمانهاي اطلاعاتي خاص در داخل و خارج منطقه و البته با ارتباطي كه با رژيم صهيونيستي دارند، به دنبال آن بودند تا تروريستهاي داعش را از سوريه، عراق و برخي كشورهاي منطقه به جنوب يمن انتقال دهند و اين مساله اتفاق افتاده است. وي يادآور شد: ستيزهجويان بوكوحرام و الشباب نيز از نيجريه و سومالي (به يمن) انتقال داده شدند. معاون وزير خارجه ايران همچنين در اين مصاحبه تصريح كرد: «موساد، عناصر داعش، بوكوحرام و الشباب را در يمن گردهم آورده است». اميرعبداللهيان گفت: تروريستهاي مرتبط با القاعده به واسطه همكاري با موساد هرگز به منافع اسراييل در هيچ نقطه دنيا حمله نميكنند و حتي در جريان جنگ اخير اسراييل عليه غزه، داعش از رويارويي با اين رژيم خودداري كرد.
وي تاكيد كرد: جنبش انصارالله يمن با حمايت نيروهاي مردمي و ارتش با حمله به صفوف نيروهاي داعش و ستيزهجويان مرتبط با القاعده پيروزيهاي چشمگيري كسب كردهاند. معاون وزير خارجه ايران همچنين استانداردهاي دوگانه امريكا و عربستان سعودي را در قبال تروريسم محكوم كرد. اين ديپلمات ايراني هرگونه حضور نيرو يا مشاور نظامي ايران در يمن را رد كرد. اميرعبداللهيان همچنين بازگشت به گفتوگوي ملي و تشكيل دولتي متحد مبتني بر شركت تمامي گروهها در يمن را خواستار شد. وي همچنين از طرح چهار مادهاي ايران براي حل بحران يمن خبر داد و افزود: اين طرح روز چهارشنبه به سازمان ملل ارايه خواهد شد. اميرعبداللهيان در ادامه اين مصاحبه، اقدام عربستان در جهت كاهش قيمت نفت را يك خطاي استراتژيك توصيف كرد. اين ديپلمات ايراني افزود: اقدام عربستان و همكاري اين كشور در كاهش بي سابقه قيمت نفت يك خطاي استراتژيك بود. وي گفت: در حوزه امنيتي [نيز ما] شاهد خطاي استراتژيك بوديم و هستيم و آن استفاده ابزاري از تروريسم است كه عليه امنيت است. اميرعبداللهيان همچنين ادامه داد: متاسفانه برخي اقدامات در منطقه ما در يك دهه گذشته براساس محاسبات و تحليلهاي غلط انجام شده است. يك طراحي هماهنگ كه برخي جريانهاي داخلي، منطقهاي و بينالمللي را در پشت خود داشت.
پاسخ خوشرو به اتهامات نماينده يمن
در سازمان ملل عليه ايران
غلامعلي خوشرو، سفير و نماينده دايم كشورمان نزد سازمان ملل متحد با ارسال نامهاي به رييس شوراي امنيت اين سازمان به اتهامات نماينده يمن در سازمان ملل عليه جمهوري اسلامي ايران پاسخ داد. به گزارش ايلنا، در نامه سفير كشورمان ضمن رد اتهامات بي اساس مطرح شده عليه ايران، آمده است: ادعاهاي صورت گرفته عليه جمهوري اسلامي ايران با هدف انحراف افكار عمومي از سياستهاي شكستخوردهاي است كه بحران سياسي و انساني فعلي در يمن را به وجود آورده است. سفير كشورمان در اين نامه گفته است: مداخله نظامي خارجي هرگز به حل و فصل مناقشات منتهي نشده و بمباران هوايي يمن نيز از اين قاعده مستثني نيست. اين بمبارانها تنها منجر به بيثباتي بيشتر در يمن شده و ميتواند به جنگ خونين داخلي بينجامد. ادامه بمباران هوايي، مناقشه فعلي در اين كشور را تشديد كرده و اين مناقشه را به جراحتي كهنه تبديل خواهد كرد. سفير كشورمان همچنين در اين نامه آورده است كه متاسفانه القاعده در شبه جزيره عربستان، داعش و ساير گروههاي تروريستي و افراطي در منطقه از حمله هوايي جاري بهره ميبرند و با استفاده از فرصتي كه به واسطه بمبارانها ايجاد شده، براي در اختيار گرفتن بخشهاي گستردهتري از خاك يمن راه رسيدن به اهداف شوم را هموار ميكنند. بحران يمن موضوعي كاملا داخلي است و نه منطقهاي و تلاشهاي صورت گرفته براي معرفي اين بحران به عنوان جنگ بين شيعه و سني كاملا غلط و تنها با هدف پيشبرد منافع بيگانگان انجام ميگيرد چراكه نگاهي كوتاه به تاريخ معاصر و ساختار اجتماعي يمن و همچنين تركيب احزاب آن كشور به وضوح ماهيت آنچه را در اين كشور رخ داده است، نشان ميدهد. خوشرو در نامه خود افزوده است: از آنجايي كه پايان دادن به درگيري در يمن هرگز راهحل نظامي ندارد، روش مسوولانه براي رفع اين بحران، توقف سريع بمباران هوايي و تلاش صادقانه براي رسيدن به راهحلي سياسي است. شروع گفتوگوهاي گروههاي يمني و فرآيند رسيدن به مصالحه در ميان تمام گروههاي سياسي و اجتماعي يمن، تنها راهحل بحران فعلي اين كشور است. نماينده كشورمان در سازمان ملل در نامه خود افزوده است: جمهوري اسلامي ايران همواره از تلاشهاي صورت گرفته تحت نظارت سازمان ملل در برقراري صلح و ثبات در يمن حمايت ميكند و نسبت به يكپارچگي، حاكميت، استقلال و تماميت ارضي آن كشور كاملا متعهد است. نماينده دايم كشورمان در پايان اين نامه با اشاره به وخامت شرايط انساني در يمن به واسطه حملات نظامي خارجي و گروههاي تروريستي آورده است: جمهوري اسلامي ايران ضمن به كار گرفتن همه توان خود براي كاهش درد و رنج مردم يمن، از جامعه بينالمللي از جمله سازمانهاي كمكرسان درخواست ميكند كمكهاي انساندوستانه خود را از مردم يمن دريغ نورزند. خوشرو همچنين از رييس شوراي امنيت خواسته است تا اين نامه را به عنوان سند شوراي امنيت منتشر كند.