كتابخانه
چگونگي نوشتن متن فلسفي
«مثل فيلسوف نوشتن» در واقع آموزش نگارش مقالهنويسي است كه توسط اي. اس. مارتينيك تاليف شده است. در پيشگفتار اين كتاب ميخوانيم: وقتي از آموزش نوشتن صحبت ميشود معمولا به ياد كلاسهاي انشا مدرسه ميافتيم. كلاسهايي كه معمولا در آنها معلماني كه خود تصور درستي از نوشتن نداشتند، قالبها و كليشههايي را در ذهن دانشآموزان جا ميانداختند كه به كاري جز امتحانهاي انشاي همان مدرسهها نميآمد. حتي آن قالبها هم همه اقسام نوشتن را در بر نميگرفت و بيشتر براي نگارش قطعات ادبي و توليد ادبياتي كليشهاي بود. در دانشگاههايمان هم معمولا خبري از آموزش نوشتن نيست. از دانشجو مقاله و نحقيق ميخواهند اما هيچوقت به او روش نوشتن مقاله را آموزش نميدهند.بخشي از نوشتن ذوق و خلاقيت است. اما ذوق و خلاقيت نيز با آموزش ورزيدهتر و كارآزمودهتر ميشود و راحتتر راه موفقيت را پيدا ميكند چنان كه براي نويسندگي خلاق و نوشتن رمان و قصه كوتاه و نمايشنامه، كتابها و دورههاي آموزشي فراواني وجود دارد.«مثل فيلسوف نوشتن» نوشته اي. پي مارتينيك با ترجمه فاطمه مينايي و ليلا مينايي توسط انتشارات هرمس براي چهارمين بار منتشر شده است. از مهمترين سرفصلهاي اين كتاب ميتوان به منطق و استدلال در نگارش، تضاد و تناقض، قوي و حداكثري بودن گزارهها، چگونه موضوع مقاله را انتخاب كنيم؟ شگردهاي نگارش تحليلي، مشكلات مقاله، ملاحظاتي درباره محتوا، مشكلات مقدمه و... اشاره كرد.
زندگي و زمانه فردوسي
هدف از «زندگينامه تحليلي فردوسي» ارايه گزارشي منسجم و متكي بر جزييات و مستند از زندگي، افكار و دستاوردهاي فردوسي است. در اين كتاب بعد از مقدمه مترجم و پيشگفتار كتاب، فصل اول كتاب با عنوان «بررسي نوشتهها» به منابع و مطالعات انجام شده، اختصاص دارد. دكتر عليرضا شاپورشهبازي، باستانشناس و پژوهشگر سابق دانشگاه اورگن شرقي بوده كه اين كتاب را چندين سال پيش نوشته است. دكتر شهبازي با مرگ نابهنگام در سال 1385 مهلتي نيافت تا ترجمه فارسي اين كتاب را ببيند.فصل دوم پيشينه و پيشروان و فصل سوم دوران شكلگيري نام گرفته است. تربيت و شخصيت، دين فردوسي و اوايل زندگي از زيرمجموعههاي موضوعي اين فصل هستند. فصل چهارم كتاب تاريخنگار ايران باستان است و فصل پنجم با عنوان دوران شكوفايي به مسائلي چون فردوسي و سلطان محمود، هجونامه سلطان محمود، مرگ و خاكسپاري و... اختصاص يافته است.فصل ششم و پاياني كتاب يادگاري جاويدان نام دارد و عناوين آن عبارتاند از شاهنامه، آرمان فردوسي و ويژگيهاي شاهنامه. در ادامه هم كتابنامه فارسي، كتابنامه لاتين و نمايه كتاب آمده است.«زندگينامه تحليلي فردوسي» به قلم عليرضا شاپورشهبازي با ترجمه هايده مشايخ توسط انتشارات «هرمس» منتشر شده است. از مهمترين سرفصلهاي اين كتاب ميتوان به دوران شكلگيري شخصيت فردوسي، دلايل علاقهمندي به ايران باستان، دوران شكوفايي، فردوسي و سلطان محمود، مرگ و خاكسپاري و... اشاره كرد.
كاملترين ديوان بهار
چاپ جديد ديوان ملكالشعرا بهار مبتني بر دستنويس گردآورنده مرحوم سيد فرخ خراساني است كه از روزگار نوجواني تا لحظه فوت، همدم و همراه صميمي ملكالشعرا بوده است. گردآوري اين ديوان حدود 60 سال زمان برده و از روي دستنويسهاي ملكالشعرا انجام شده است.اين ديوان 13 هزار بيت است و نسبت به ديگر ديوانهاي منتشر شده بهار حدود سه هزار و چهارصد بيت تازهياب افزونتر دارد.ضمن آنكه ضبطهاي آن نيز تفاوتهاي زياد و مهمي با ضبطهاي رايج دارد. علاوه بر اين ذكر شأن نزول بسياري از اشعار و اشارات ارجمند مرحوم فرخ به معناي برخي ابيات و حوادث از ويژگيهاي خاص اين ديوان است. مصححان كه سالها در جستوجوي اين ديوان بودهاند، كوشيدهاند دستنويس اين ديوان را كه اكنون در كتابخانه دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي مشهد نگهداري ميشود بدون هيچ گونه تغيير يا دخالت ذوق شخصي به چاپ برسانند.همچنين وجود كشفالابيات از ويژگيهاي مهم اين اثر است. «ديوان ملكالشعرا بهار» با گردآوري سيدمحمود فرخخراساني و با كوشش مجتبي مجرد و سيدامير منصوري توسط انتشارات «هرمس» منتشر شده است.