حمله بيسابقه كاخ سفيد به «صداي امريكا»
پول امريكايي ميگيريد، سخنگوي چين شدهايد
گروه ديپلماسي
3 سال پس از حضور دونالد ترامپ، رييسجمهور ايالات متحده امريكا در كاخ سفيد جدال او و اعضاي تيمش با رسانهها همچنان ادامه دارد. دونالد ترامپ همچنان در قريب به اتفاق نشستهاي خبري رفتاري تند و تيز با خبرنگاران انجام ميدهد و همزمان اين رويه به معاون رييسجمهور، مايك پنس هم سرايت كرده و او نيز اخيرا فعاليتهاي سيانان در نشستهاي خبري را محدود كرده آن هم تنها به اين دليل كه اين شبكه امريكايي نشستهاي مايك پنس را كاملا پوشش نميدهد. دونالد ترامپ همچنان در كارتونهاي سياسي كه از او كشيده ميشود، رييسجمهور ضد رسانهاي است كه خود را قرباني اخبار دروغ ميداند و البته در زمين واقعيت نيز مرام او چندان با اين طنزها فاصلهاي ندارد. با اين همه تازهترين جدال كاخ سفيد با رسانهها، پاي رسانهاي دولتي را به ميدان كشيده كه همين مساله باعث تعجب اهالي رسانه در داخل امريكا و ساير كشورها شده است.
اين بار نيز مشاجره لفظي را كاخ سفيد كليد زد و مخاطب هم در كمال ناباوري شبكه «صداي امريكا» است. شبكهاي كه بودجه آن توسط كنگره امريكا تامين ميشود. صداي امريكا تحت نظارت مدير سازمان رسانههاي جهاني امريكاست كه هيات مديره آن را رييسجمهوري با موافقت سنا انتخاب ميكند و وزير امور خارجه، عضو دايمي هيات مديره آن است.
كاخ سفيد در بيانيهاي كه منتشر كرده، شبكه «صداي امريكا» را سخنگوي «دشمنان امريكا» توصيف كرد. اتهامي كه بلافاصله با پاسخ تند و تيز مدير اين شبكه روبهرو شد. اما جرقه دعوا از كجا زده شد؟ كاخ سفيد معتقد است كه برنامههاي پخش شده از سوي اين شبكه در مسير تبليغ چين و بزرگنمايي دستاوردهاي اين كشور در مبارزه با ويروس كوويد 19(كرونا) است. در بيانيه تند و تيز كاخ سفيد گفته شده در حالي كه صداي امريكا از پول مالياتدهندگان امريكايي ارتزاق ميكند اما تبديل به ابزار رسانهاي در خدمت رقباي امريكا شده است. دولت «دونالد ترامپ» در اين بيانيه تاكيد كرد كه صداي امريكا با انتشار يك كليپ ويديويي از جشنهايي كه در پايان اقدامات قرنطينهاي شهر «ووهان» چين برگزار شده بود و اشاره به اينكه آمار تلفات كرونا در امريكا از چين پيشي گرفته در واقع پيامي را منتقل كرد كه چين به دنبال آن بود. در بخشهايي از اين بيانيه نوشته شده است:«صداي امريكا پولهاي شما(مالياتدهندگان امريكا) را براي سخن گفتن به نفع رژيمهاي مستبد استفاده ميكند. شبكه «صداي امريكا» بايد از بودجه ۲۰۰ ميليون دلاري براي «بيان روايت و داستان امريكا و مردم اين كشور استفاده كند و سياستهاي ايالات متحده را به صورت شفاف و موثر براي مخاطبان جهان ارايه دهد.» اما گزارش صداي امريكا از لغو قرنطينه در ووهان نشان ميدهد كه «كاخ سفيد اغلب موارد سخنگوي دشمنان امريكا و نه شهروندان اين كشور است.» كاخ سفيد همچنين از شبكه صداي امريكا به دليل انعكاس سخنان اخير «محمدجواد ظريف» وزير خارجه ايران در انتقاد از امريكا نيز به شدت انتقاد كرده بود.
«آماندا بنت» مدير شبكه صداي امريكا در پاسخ به اين انتقادات بدون آنكه اشارهاي به دولت ترامپ كند، گفت كه اين شبكه موظف است در قالب قوانين تمامي جنبههاي مربوط به يك خبر را گزارش كند. براساس ترجمه خبرگزاري فارس، او در پاسخي تند به انتقادات كاخ سفيد اعلام كرد:«يكي از تفاوتهاي بزرگ رسانههاي مستقل همچون صداي امريكا با رسانههاي دولتي اين است كه اين رسانهها براي بيان تمامي جنبههاي يك موضوع، آزادي دارند و در حقيقت طبق قوانين بيان شده در منشور صداي امريكا ملزم به چنين كاري هستند. به رغم آنكه صداي امريكا و چندين رسانه ديگر امريكا از كار كردن در چين منع شدهاند همچنان به پوشش اخبار داخل اين كشور ميپردازند.»
رسانه انگليسي اينديپندنت در اين باره مينويسد: كاخ سفيد به يكي از بازوهاي رسانهاي خود حمله بيسابقهاي انجام داده است. متن بيانيه كاخ سفيد درباره صداي امريكا كه قدمتي 75 ساله دارد به اندازهاي غيرمتعارف و تند و تيز بود كه ابتدا بسياري از كاربران تصور كردند، رسانه منعكسكننده اين بيانيه مورد حمله سايبري قرار گرفته و هك شده است. در حالي كه در بيانيه كاخ سفيد گفته شده صداي امريكا با انتشار آمار به دنبال اثبات اين ادعاست كه چين در مهار كرونا موفقتر از امريكا بوده است، مدير شبكه صداي امريكا در پاسخ به اين ادعاها، لينك اينترنتي به بيش از دهها گزارش اين رسانه در نقد رفتار چين در مبارزه با كرونا را منتشر كرده است.
سايت پوليتيكو نيز در اين باره نوشت: يكي از اتهامهاي صداي امريكا اين است كه يكي از كارمندان اين شبكه اقدام به بازنشر توييت محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران كرده است. در بيانيه كاخ سفيد ادعا شده كه اين كار نوعي تبليغ براي حساب كاربري وزير خارجه ايران به حساب ميآيد.
پوليتيكو در ادامه مينويسد: مشخص نيست كه دقيقا به چه دليل صداي امريكا مورد حمله كاخ سفيد قرار گرفته است آن هم در شريطي كه آمار حكايت از اقبال خوب رسانهاي به بخش انگليسي اين رسانه دارد. جدال ميان كاخ سفيد و صداي امريكا بر سر انعكاس اخبار مربوط به مبارزه چين با ويروس كرونا درست در ميانه دعوا ميان پكن و واشنگتن درباره اين ويروس اتفاق افتاد. دونالد ترامپ پس از آنكه شيوه مديريتي چين در مبارزه با كرونا را ستود با موجي از انتقادهاي داخلي درباره نحوه مديريت خود در داخل روبهرو شد و در نهايت چين را به پنهانكاري درباره آمار مربوط به كرونا همچنين ميزان كشنده بودن اين ويروس متهم كرد.
به نظر ميرسد كه رسانهها نيز به جدال ميان چين و امريكا در بحث كرونا وارد شدهاند. اين سختگيري رسانهاي صرفا در طرف امريكايي نيست و چين نيز در چند ماه اخير 3 رسانه امريكايي فعال در اين كشور را به اتهام انتشار اخبار دروغ درباره كرونا از اين كشور اخراج كرده است. البته مجله تايم و صداي امريكا همچنان در چين نماينده دارند. پوليتيكو به نقل از يك مقام كاخ سفيد در دوره رياستجمهوري جورج بوش مينويسد: اين مقام امريكايي هيچ دورهاي را به ياد نميآورد كه كاخ سفيد اينگونه به يك رسانه مستقل ديگر انتقاد كرده و آن را سخنگوي دشمن خوانده باشد.
به گزارش «اعتماد» كاخ سفيد در حالي حمله عيان و مستقيم به صداي امريكا را پيش برده كه بخش فارسي اين رسانه در چند سال اخير به خصوص با روي كار آمدن دونالد ترامپ تبديل به ابزار اصلي پروژه ايرانهراسي وزارت خارجه امريكا شده بود. برايان هوك، مسوول گروه اقدام عليه ايران بارها و بارها از تريبون اين رسانه، ادعاهاي ضد ايراني خود را مطرح كرده است. در حالي كه مايك پمپئو، وزير خارجه امريكا فعلا درباره اين ماجرا سكوت اختيار كرده، مشخص نيست كه نقشه راه پيش روي ادامه كار دولت ترامپ با صداي امريكا چگونه خواهد بود.