• ۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3121 -
  • ۱۳۹۳ دوشنبه ۱۰ آذر

بيداري انقلابي در ميدان تحرير


تحرير دوباره به پا خاسته است و شايد بايد گفت انقلابيون از خواب برخاسته‌اند. چرا كساني كه دستان‌شان به خون انقلابيون سال 2011 آلوده است، تبرئه مي‌شوند؟ اين سوالي است كه اكنون برخي از مردم مصر متحيرانه از دولت حاكم مي‌پرسند. وقتي دادگاه جنايي مصر راي به تبرئه حسني مبارك، دو پسرش و ماموران رده بالاي امنيتي حكومت مبارك داد، پيش‌بيني‌ها حاكي از اين بود كه معترضان به خيابان‌هاي قاهره بيايند و عليه اين حكم اعتراض كنند و اين اتفاق نيز  رخ   داد.
شنبه شب مردم معترض به حكم دادگاه حسني مبارك به خيابان‌هاي قاهره آمدند تا عليه اين حكم اعتراض خود را بيان كنند. نيروهاي امنيتي مصر نيز كه پيش‌بيني اين موضوع را مي‌كردند در ميدان تحرير و خيابان‌هاي منتهي به آن به حالت آماده‌باش درآمده بودند. اما با نزديك شدن به تاريكي شب، رفته‌رفته جمعيت تظاهر‌ات‌كننده به سمت ميدان تحرير سرازير شدند و اگرچه پليس ميدان تحرير را محاصره كرده بود اما جمعيت از خيابان‌هاي منتهي به ميدان قصد داشتند وارد تحرير شوند ولي پليس سعي كرد تا با استفاده از گاز اشك‌آور، ماشين آب پاش و گلوله‌هاي پلاستيكي معترضان   را  متفرق كند.
به گزارش خبرگزاري اهرام مصر، حدود سه هزار نفر براي اعتراض به حكم حسني مبارك به خيابان‌هاي قاهره آمدند. اما خبرنگار اين خبرگزاري كه به صحنه اعتراض‌ها رفته بود از آنجا اخراج شد و نيروهاي امنيتي اجازه حضور وي در محل را ندادند. گفته مي‌شود معترضاني كه نتوانستند وارد ميدان تحرير شوند در ميدان عبدالمنعم رياض در نزديكي ميدان تحرير مصر تجمع كردند.
 به گزارش وزارت بهداشت مصر در اين اعتراض‌ها دو نفر جان خود را از دست دادند كه هنوز روشن نيست با گلوله واقعي كشته شده‌اند يا گلوله پلاستيكي. طبق اين گزارش 9 نفر نيز زخمي شده‌اند كه براي درمان به بيمارستان‌هاي قاهره منتقل شده‌اند. همچنين به گزارش اصوت مسريا، مدير امنيت قاهره، در تظاهرات شنبه شب 85 نفر از معترضان نيز دستگير شده‌اند. گفتني است كه تظاهرات‌‌كنندگان پس از خشونت كم‌سابقه پليس عليه آنها رفته‌رفته از ميدان تحرير پراكنده شدند. نيمه‌هاي شب نيز آرامش به خيابان‌هاي قاهره بازگشت و كنترل اوضاع به دست نيروهاي امنيتي افتاد. پيشتر پليس مصر وعده داده بود كه از خشونت خودداري كند، اما سپس با صدور بيانيه‌يي خشونت نيروهاي امنيتي را توجيه كرد و گفت معترضان به اموال عمومي آسيب مي‌زنند و به سوي نيروهاي امنيتي سنگ پرتاب كرده‌اند.
بر اساس گزارش‌ها طي يك سال گذشته تجمع معترضان در اين ابعاد بي‌سابقه بوده و عملا تبديل به بزرگ‌ترين تجمع معترضان پس از روي كار آمدن سيسي شده است. اما نكته‌يي كه در اين بين وجود دارد اين است كه صبر پليس و نيروهاي امنيتي مصر نسبت به گذشته به‌شدت كاهش يافته است و طي چند اعتراض پراكنده گذشته با شدت هرچه تمام‌تر عليه مخالفان ايستاده و اجازه ايجاد تجمعي گسترده را نداده است.
اين در حالي است كه نيروهاي امنيتي مصر پس از كودتا عليه محمد مرسي هر فردي را كه حتي قصد اعتراض داشته بلافاصله شناسايي و زنداني كرده و براي آنها زندان‌هاي 15 تا 20 سال نيز تعيين كرده‌اند. به طور مثال پس از آنكه تعدادي از مخالفان قصد داشتند در روز جمعه عليه دولت اعتراض كنند يك شب قبل از آن 200 نفر از افرادي را كه تنها قصد شركت در اين اعتراض‌ها را داشتند زنداني كرده و اجازه تجمع گسترده به مخالفان را ندادند.
با اين حال برخي معتقدند كه اعتراض‌هاي ميدان تحرير ادامه خواهد داشت اما نكته‌يي كه در اين بين وجود دارد اين است كه ديگر افرادي كه سامان‌دهنده تظاهرات‌هاي گذشته در مصر بودند حضور ويژه‌يي ندارند و اكثرا در زندان به سر مي‌برند و ديگر توانايي سامان دادن تظاهرات گسترده چنداني در بدنه اجتماعي مصر ديده نمي‌شود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون