صنعت دستاوردسازي
دستاورد را بايد در بخش خروجي سيستم ديد چون اين ورودي در زمان دولت اول اصولگرا بسيار بيشتر از اين بود كه الان هست.
دستاورد اصلي را يك بار مقام رهبري در سخناني با هيات دولت به روشني توضيح دادند تا آنجا كه يادم است، تورم، اشتغال، توليد و سرمايهگذاري و وضعيت نابرابري است. در واقع كارهاي مثبتي كه در اقتصاد انجام ميشود درنهايت بايد در اين شاخصها خود را بازتاب دهند، بقيه موارد ذاتا دستاورد نيست، بلكه به علت نقشي كه در اين شاخصها دارند دستاورد محسوب ميشوند. جالب اينكه در همه اين شاخصها، دولت كنوني يا تكليف قانوني دارد يا ازسوي ديگر، وعدههاي روشن داده است. بدون ترديد و مطابق ادعاهاي رسمي و مكرر، وروديهاي به سيستم دولتي فراتر از انتظار بوده در مقايسه با آن خروجيها به نسبت اندك و حتي منفي است. براي نمونه عليرغم تاكيد بر كاهش تورم، همچنان تورم مهر ماه صعودي شد و در خوشبينانهترين حالت تورم در پايان سال كمتر از ۳۵درصد نخواهد شد. به جاي ارايه آمارهاي اشتغال مولد، ارقام سرمايهگذاري و بهبود توليدات و رفع فقر و نابرابري، پرداختن به افتتاح فلان طرح نيمهكاره يا افتتاح دوباره طرحهاي قبلي مشكلي را حل نميكند. همين تورم نيز با فشار به جيب اقشار پايين اندكي مهار شده و شايد دوباره اوج گيرد، هنگامي كه طي دو سال ۱۴۰۱ و تا پايان امسال احتمالا مجموع تورم صددرصد باشد، ولي رشد دستمزد و حقوق ۲۷درصد باشد، براي سال آينده بايد حدود ۷۵درصد به دستمزدها اضافه شود تا زندگي كارگران بدتر نشود، در اين صورت ابعاد دستاوردسازي دولت روشنتر ميشود. اين صنعت سرگرمي است، ولي سرگرمي كه حالش را تبليغاتچيهاي رسمي ميبرند و بدبختي آن نصيب مردم و كشور ميشود.
پيشتر هم نوشتم مهمترين و خالصترين طرح اين دولت كه گرانترين و زودبازدهترين طرح (۹ ماه و ۹ روزه به ثمر ميرسد!) هم هست ابر طرحِ فرزندآوري است. هزينه كامل هر سال آن احتمالا از هزينه يك اتوبان چند هزار كيلومتري شمال به جنوب و شرق به غرب كشور بيشتر است ولي كلمهاي درباره دستاوردهاي اين طرح شگفتانگيز سخني نميگويند. در عوض براي طرحهايي كه ۱۰-۲۰درصدش را ساختهاند تبليغات مفصل ميكنند. يقين دارم اگر هزينه اين طرح را در اين دو سال صرف طرحهاي توليدي ميكردند و دهها هزار جوان مجرد را با مزد و امكانات مناسب شاغل ميكردند و بهبود بيشتر پرداختها و خدمات و تداوم كار آنان را منوط به ازدواج و فرزندآوري مينمودند امروز شاهد رشد فرزندآوري نزد همان شاغلان و ديگر منافعشان از اين طرحها بوديم. اگر با اين بودجه بيزبان يك ميليون واحد مسكوني سالانه را ميساختيد نيازي به اين فشارهاي بيمورد به بانكها و اتلاف منابع ديگر و فروش زير قيمت خودرو و... به عنوان چشمروشني فرزند نورسيده نبود.
اميدوارم دولت محترم اين نوشتهها را كه ادامه خواهد داشت نمونهاي از كمك به خود براي اصلاح سياستها و مجريان تلقي كند و چون برخوردهاي ديگر نباشد كه وقت خود را صرف شكواييهنويسيهاي بيثمر كند.