• ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۰ تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5739 -
  • ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۸ فروردين

همزمان با برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره رویارویی ایران و اسرايیل مطرح شد

هراس غرب از تصاعد تنش

احسان پناه‌بر

 ایران روز یکشنبه و پس از پاسخ نظامی به اسرايیل در قبال حمله تروریستی این رژیم به کنسولگری‌اش در تهران، به تل‌آویو درباره حمله بزرگ‌تر به خاک خود در صورت اقدام محرک و ادعایی دیگر هشدار داد و افزود که اگر واشنگتن از هرگونه اقدام نظامی اسرايیل علیه ایران حمایت کند، پایگاه‌های ایالات‌متحده نیز هدف قرار خواهند گرفت. ایران در اولین حمله مستقیم خود به سرزمین‌های اشغالی، در پاسخ به بمباران کنسولگری کشورمان در پایتخت سوریه در اول آوریل که منجر به شهادت هفت تن از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد، اواخر روز شنبه 300 پهپاد انفجاری و موشک کروز را به سمت سرزمین‌های اشغالی شلیک کرد. 

سرلشکر محمد باقری، رييس ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفت که اگر اسرايیل علیه ایران اقدام تلافی‌جویانه کند، پاسخ ایران بسیار بزرگ‌تر از اقدام نظامی شنبه شب خواهد بود. او افزود که تهران از طریق سويیس به واشنگتن هشدار داده است که هرگونه حمایت از اقدام احتمالی تلافی‌جویانه اسرايیل علیه ایران منجر به هدف قرار گرفتن پایگاه‌های منطقه‌ای امریکا خواهد شد. سرلشکر باقری پیش از این نیز گفته بود ایران با موفقیت دو پایگاه نظامی اسرايیل را هدف قرار داده است. او تاکید کرد: «عملیات ما به پایان رسیده است و قصدی برای ادامه آن نداریم.» سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز اظهار داشت که تهران وارد معادله جدیدی شده است که در آن هرگونه حمله ماجراجویانه اسرايیل می‌تواند پیامدهایی پرهزینه‌ای به دنبال داشته باشد. این اظهارنظرها درحالی است که جو بایدن، رييس جمهور ایالات‌متحده در تماس تلفنی با نخست وزیر رژیم اسرايیل از نتانیاهو خواسته است که از هر گونه اقدام تلافی‌جویانه پرهیز کند. جو بایدن پس از حمله روز یکشنبه با حدود 300 موشک و پهپاد که تقریبا همه آنها رهگیری شدند، به اسرايیل هشدار داد که ایالات‌متحده در ضد حمله علیه ایران شرکت نخواهد کرد. یک مقام ارشد دولت بایدن گفت هدف واشنگتن کاهش تنش‌های منطقه‌ای است، و ایالات‌متحده خواهان درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر نیست.

مانور  نمادین متحدان  تل‌آویو
پس از پاسخ موشکی و پهپادی بی‌سابقه ایران به اسرايیل، قدرت‌های جهانی خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها شده‌اند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز یکشنبه در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل گفت که خاورمیانه «در لبه پرتگاه» است و نمی‌توان جنگ بیشتری را تحمل کرد. او گفت: «مردم منطقه با خطر واقعی یک درگیری تمام عیار ویرانگر مواجه هستند. اکنون زمان خنثی سازی درگیری و تنش زدایی است.»  اسرايیل مدعی است در حال سنجش پاسخ خود به حمله ایران است و هرچند نشانه های حکایت از آن دارد که این بازیگر فورا و به تنهایی نمی تواند علیه تهران اقدام کند، از همین رو تاکید دارد که نیروهایش در حالت آماده‌باش هستند و کابینه جنگ اسرايیل هم «اقدام تهاجمی و هم تدافعی» ادعایی را در اولویت قرار داده است. بنی گانتز، یکی از اعضای کابینه جنگ اسرايیل، پیش از نشست این کابینه مدعی شد که اسرايیل در زمان مناسب نسبت به اقدام ایران پاسخ خواهد داد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا، با همتایانش در اردن، عربستان سعودی، مصری و ترکیه تماس‌های جداگانه ای داشت و تاکید کرد که بر اساس اعلام وزارت خارجه امریکا، ایالات‌متحده به دنبال تشدید تنش نیست و در عین حال ادعا کرد که امریکا به حمایت و دفاع از اسرايیل ادامه خواهد داد. گروه 7 کشور صنعتی جهان نیز در بیانیه ای ادعایی پاسخ ایران را محکوم کردند. رهبران گروه 7 در این بیانیه ای ادعایی مدعی شدند: «ما همبستگی و حمایت کامل خود را از اسرايیل و مردم آن ابراز می کنیم و بر تعهد خود نسبت به امنیت آن تاکید می کنیم.» 

نمایش  ریاکارانه در  شورای  امنیت 
در نشست یکشنبه شورای امنیت سازمان ملل که به درخواست رژیم اسرايیل و در پی پاسخ موشکی و پهپادی ایران برگزار شد، ایالات‌متحده مدعی شد که اگر ایران به اقدام نظامی بیشتر علیه اسرايیل یا ایالات‌متحده متوسل شود، «مسوول شناخته خواهد شد.» رابرت وود، معاون فرستاده ایالات‌متحده در سازمان ملل ادعا کرد: «ایالات‌متحده به دنبال تشدید تنش نیست و اقدامات ما کاملا جنبه دفاعی دارد.» رابرت وود، معاون سفیر ایالات‌متحده در سازمان ملل متحد، ادعا کرد که واشنگتن تدابیر نامشخص دیگری را در این نهاد بررسی خواهد کرد تا ایران را پاسخگو بداند و نسبت به تنش‌های بیشتر هشدار داد. ایالات‌متحده از شورای امنیت خواست تا حمله روز شنبه ایران به اسرايیل را محکوم کند. 
آنتونیو گوترش نیز گفت: «زمان آن رسیده که از لبه پرتگاه عقب بایستیم. ما مسوولیتی مشترک داریم تا فعالانه همه طرف‌های درگیر را برای جلوگیری از تشدید بیشتر درگیر کنیم.» او در ادامه افزود که «خاورمیانه در لبه پرتگاه است و مردم منطقه با خطر واقعی و درگیری همه‌جانبه ویرانگر روبه‌رو هستند.» گوترش در ادامه هشدار داد که منطقه و جهان تاب و توان درگیری‌های بیشتر را  ندارد. 
در همین حال، روسیه و ایران از درخواست‌ها برای کاهش تنش انتقاد کردند و آن را ریاکارانه دانستند و خاطرنشان کردند که ایالات‌متحده، انگلیس و فرانسه از بیانیه مطبوعاتی شورای امنیت که روسیه آن را نوشته بود در اوایل ماه جاری که حمله هوایی اسرايیل به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم می‌کرد، حمایت نکردند. واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل گفت: ما شاهد «نمایش ریاکاری و استانداردهای دوگانه هستیم که تماشای آن تقریبا شرم‌آور است.» 
امیر سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل خاطرنشان کرد که این کشور از «حق ذاتی خود برای دفاع از خود» استفاده می‌کند و «چاره‌ای جز اقدام ندارد». تهران پیشتر هشدار داده بود که در صورت اقدام ادعایی تلافی‌جویانه اسرايیل یا امریکا، با قدرت بیشتری حمله خواهد کرد. امیر سعید ایروانی در این نشست گفت که تهران می خواهد از گسترش درگیری اجتناب کند، اما اگر امریکا عملیات نظامی علیه  ایران را آغاز کند، از خود دفاع خواهد کرد.
از سوی دیگر، گیلاد اردان، فرستاده رژیم اسرايیل در سازمان ملل، از شورای امنیت خواست تا «قبل از اینکه دیر شود، همه تحریم‌های ممکن را علیه ایران اعمال کند» و ایران را محکوم کند. او در این جلسه مدعی شد که هشدارهای اسرايیل در قبال تهدیدات ایران شنیده نشد و حمله بامداد یکشنبه نه تنها از سوی ایران، بلکه از یمن، عراق، سوریه و لبنان علیه اهدافی در اسرايیل شکل گرفت.  در این نشست اضطراری بیانیه رسمی ارائه نشد، اما ونسا فریزر از مالت، که ریاست شورای امنیت سازمان ملل را در ماه جاری بر عهده دارد، پس از این آن به خبرنگاران گفت که معتقد است این نشست به کاهش تنش‌ها در منطقه کمک کرده است. فریزر گفت: «پیام شورا بسیار بسیار واضح بود که نباید تنش تشدید شود. »

تحریم‌های گروه  7  علیه  ایران
گروه 7 کشور صنعتی یکشنبه در نظر داشتند تحریم‌هایی را علیه ایران به دلیل پاسخ موشکی و پهپادی آخر هفته‌اش علیه اسرايیل اعمال کنند. آنها در بیانیه‌ای که پس از گفت‌وگوهای آنلاین اضطراری رهبران‌شان منتشر شد، مدعی شدند که کشورهای عضو گروه 7 «به ‌شدت پاسخ مستقیم و بی‌سابقه ایران به اسرايیل را محکوم می‌کنند.» یک مقام ارشد امریکایی گفت که چندین کشور گروه 7 مدعی شده‌اند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «در لیست سیاه ادعایی» قرار بگیرد. این در حالی است که اقدامات سپاه پاسداران در حمله به اسرايیل در چارچوب دکترین دفاع جمهوری اسلامی تعریف شده و در پاسخ به اقدام تروریستی رژیم اسرايیل در ترور مقامات کنسولی و مستشاری ایران در سوریه رقم خورده است. 
گروه 7 شامل امریکا، ایتالیا، ژاپن، آلمان، فرانسه، نگلیس و کانادا نیز مدعی شدند که ایران با اقدامات خود بیش از پیش به سوی بی‌ثباتی منطقه گام برداشته و خطر تشدید غیرقابل کنترل منطقه را ایجاد کرده است. آنها گفتند که کشورهایشان «آماده است تا اقدامات بیشتری را در حال حاضر و در پاسخ به ابتکارات بی ثبات کننده ادعایی انجام بدهد.» یک مقام ارشد دولت امریکا گفت که برخی از کشورها درباره قرار دادن سپاه پاسداران ایران «در لیست سیاه ادعایی و اعمال تحریم‌های بیشتر علیه تهران» بحث کردند، اگرچه تصمیم نهایی گرفته نشد. در بیانیه گروه 7 به جنگ اسرايیل و حماس اشاره شد و رهبران گفتند که هم صدایی ما را برای پایان دادن به بحران غزه تقویت خواهند کرد، از جمله با ادامه کار برای آتش بس فوری و پایدار و آزادی گروگان ها توسط حماس و تحویل آنها و افزایش کمک های بشردوستانه به فلسطینی‌های نیازمند.

خیز   واشنگتن   برای  مهار  نتانیاهو
پاسخ نظامی ایران به اسرايیل را می‌تواند اولین رویارویی مستقیم دو بازیگر به شمار آورد که سال‌ها درگیر رویارویی در سایه‌ بودند. ارتش اسرايیل مدعی شد که این بازیگر و گروهی از بازیگران بخشی از 300 موشک کروز و پهپاد را که عمدتا خارج از حریم هوایی اسرايیل بودند، رهگیری کرده‌اند. اسرايیل ادعا کرد خسارت بسیار کمی وارد شده است اما به مردم هشدار داد که هوشیار باشند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نیز گفته است که هدف حملات پهپادی و موشکی‌اش «اهداف خاصی» بوده است. پس از این حمله، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرايیل، به اسرايیلی ها وعده داد که «با هم پیروز خواهیم شد» اما مشخص نیست پاسخ احتمالی اسرايیل چه خواهد بود. این درحالی است که بر طبق گزارش‌هایی از کاخ سفید، بایدن از نتانیاهو خواسته است که در فکر اقدام تلافی‌جویانه نباشد و هشدار داده که در صورت حمله ادعایی اسرايیل به ایران، ایالات‌متحده در آن مشارکتی نخواهد کرد. اما بایدن همچنین بر «تعهد آهنین امریکا به امنیت اسرايیل» را مجددا تأیید کرده است.»
در همین رابطه، یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرايیل مدعی شد که در پی حمله ایران به اسرايیل «خسارات بسیار کمی وارد شده است»، اما هشدار داد «این کارزار هنوز به پایان نرسیده است» و گفت که اسرايیل باید «هوشیار بماند.» دو مقام امریکایی به سی‌بی‌اس گفتند که نیروهای امریکایی چندین پهپاد را رهگیری کرده‌اند، اما مشخص نکردند کجا و چگونه آنها را رهگیری کرده‌اند. وزارت دفاع بریتانیا گفت که جت‌های RAF در عراق و سوریه مستقر شده‌اند تا «هر گونه حمله هوایی در محدوده ماموریت‌های فعلی ما» را رهگیری کنند.
ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا نیز پاسخ ایران را محکوم کرد و قول داد که بریتانیا «به دفاع از امنیت اسرايیل و همه شرکای منطقه‌ای خود ادامه خواهد داد.» اوایل این هفته، وزرای دفاع و امور خارجه اسرايیل هشدار دادند که اگر ایران به اسرايیل حمله کند، اسرايیل دست به اقدام متقابل ادعایی خواهد زد. این درحالی است که سرلشکر محمد باقری، رييس ستاد کل نیروهای مسلح ایران هشدار داده است که در صورت ماجراجویی بیشتر اسرايیل، پاسخ ایران «بسیار بزرگ‌تر از اقدام نظامی شنبه شب» خواهد بود. 

سناریوهای   محتمل
گمانه‌زنی ها درباره احتمال پاسخ اسرايیل به ایران وجود دارد. ایالات‌متحده، مهم‌ترین متحد اسرايیل و بازیگر تامین کننده بسیاری از قطعات استفاده شده در سامانه‌های پدافند هوایی اسرايیل، از این بازیگر خواسته است که دست از اقدامات تحریک امیز بردارد. جان کربی، سخنگوی کاخ سفید در برنامه «دیدار با رسانه» شبکه ان‌بی‌سی مدعی شد: «اینکه اسرايیلی‌ها چگونه پاسخ خواهند داد، به آنها بستگی دارد. ما این را درک می کنیم و به آن احترام می گذاریم، اما رييس‌جمهور بایدن بسیار واضح گفته است: ما به دنبال جنگ با ایران نیستیم.» اما بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرايیل، در ماه‌های اخیر به درخواست‌های جو بایدن، رييس‌جمهور امریکا برای تنش‌زدایی توجهی نکرده است و همین امر روابط بین دو نفر را تیره کرده است. 
به ادعای ناظران اسرايیل در حال بررسی پاسخ خود به حمله موشکی و پهپادی بی‌سابقه ایران است. به نظر می رسد که اسرايیل درباره اقدامات تلافی‌جویانه اش مردد است و کابینه نیز در این مورد دو پاره شده است. به نظر می رسد اسرايیل نتواند به تنهایی و بدون تایید ایالات‌متحده اقدامی کند، اما ادعا دارد که نیروهایش در حالت آماده‌باش هستند و رهبری (ادعایی) هم «اقدام تهاجمی و هم تدافعی» را عهده‌دار خواهد شد. دو تن از اعضای کابینه جنگ سه نفره اسرايیل اظهاراتی را ارائه کردند که نشان می‌دهد آنها در حال بررسی پلن ادعایی بلندمدت برای واکنش به اولین حمله مستقیم ایران به سرزمین های اشغالی هستند. اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم، تا اواخر روز یکشنبه تصمیمی رسمی را اعلام نکرده بود. این در حالی است که مقام‌های امریکایی هشدار داده‌اند که موشک‌های ایران که شامل بیش از 100 موشک بالستیک می‌شد، اگر رهگیری نمی‌شد، می‌توانست به طرز فاجعه‌باری ویرانگر باشد و احتمال وقوع جنگ منطقه‌ای را بیشتر کند.
در همین رابطه، یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرايیل مدعی شد که رهگیری موفقیت آمیز موشک های ایران توسط این بازیگر و چندین متحدش فرصتی برای «ائتلاف راهبردی» جدید علیه ایران است. اظهارات ادعایی گالانت به دنبال بیانیه بنی گانتز، یکی از اعضای کابینه جنگ اسرايیل مطرح شد، که در آن مدعی شد «[اسرايیل] یک ائتلاف منطقه‌ای خواهد ساخت و بهای آن را از ایران به روش و زمان بندی مناسب دریافت خواهد کرد». با این حال، دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد نظامی، بعداً مدعی شد که اسرايیل گزینه های خود را باز نگه می دارد. هاگاری گفت: «طی چند ساعت گذشته ما برنامه‌های عملیاتی را برای اقدام تهاجمی و دفاعی به تصویب رساندیم.» 
بایدن و مقامات او به دنبال متقاعد کردن نتانیاهو و کابینه او بودند که موفقیت ادعایی دفاع موشکی اسرايیل با کمک ایالات‌متحده، بریتانیا و سایر متحدانش در ممانعت از حمله نوعی پیروزی است. همچنین، ایالات‌متحده در تلاش بوده است به اسرايیل هشدار دهد یک ضدحمله علیه ایران از نظر راهبردی غیرعاقلانه خواهد بود. مقامات امریکایی گفتند که بایدن برای اولین بار اطلاعاتی را در مورد حمله برنامه ریزی شده ایران در تماسی در 4 آوریل جمع‌آوری کرد که همچنین بر بحران انسانی وخیم غزه متمرکز بود. در ده روز بعد، امریکا و متحدانش یک برنامه دفاعی هماهنگ تهیه کردند و امریکا هواپیماها و کشتی‌های بیشتری را به منطقه آورد.
هنگامی که حمله صبح یکشنبه تنش ها فروکش کرد، بایدن در تماسی با نتانیاهو بر «موفقیت اقدام مشترک» ادعایی‌شان تاکید کرد، اما مدعی شد که ایالات‌متحده در هیچ گونه حمله متقابلی علیه خاک ایران شرکت نخواهد کرد. ظاهرا ایالات‌متحده تنها در موضع دفاع از اسرايیل حمایت خواهد کرد و در موضع حمله بسیار محتاطانه برخورد می کند. یک مقام ارشد دولت بایدن به نیویورک تایمز گفته است «این راهبرد امریکا سیاست بسیار منسجمی است. هدف ما کاهش تنش‌های منطقه‌ای است. ما خواهان درگیری منطقه‌ای گسترده تر نیستیم. تمرکز ما بر مهار این بحران بوده است.» او تاکید کرده که واشنگتن صداهای اطمینان بخشی از رهبری اسرايیل شنیده است. این مقام ادعا کرد: «اسرايیل به ما به‌طور واضح گفته است که به دنبال تشدید تنش قابل توجه با ایران نیست.»
مقامات امریکایی با تاکید بر ضعف دفاع موشکی اسرايیل در مقابل موشک های بالستیک ایران گفتند که که پرتنش ترین لحظه حمله زمانی رخ داد که ایران 100 موشک بالستیک پرتاب کرد که می توانست ظرف چند دقیقه و در فاصله زمانی کوتاه به اسرايیل برسد. تقریبا همه سیستم دفاع موشکی اسرايیل سرنگون شدند، درحالی که سامانه‌های رهگیری ناوشکن‌های امریکایی در شرق مدیترانه، یو اس اس آرلی بورک و یو اس اس کارنی، بین 4 تا 10 فروند بودند و این تعداد در مقابل موج شدید حملات ایران چندان کافی نبود. این مقامات گفتند که در صورت شلیک بیشتر موشک از سوی ایران و برخورد آن با نقاط حساس اسرايیل در سرزمین های اشغالی می توانست به تشدید تنش منجر شود. به نظر می رسد آن طور که مقامات ایالات‌متحده بارها تصریح کرده‌اند، واشنگتن بیش از تلاش برای حفاظت از اسرايیل، به دنبال فروکش کردن تنش در منطقه بوده است. 
همه اینها نشان می دهد که اسرايیل تحت فشار شدید بایدن و دیگران برای خویشتنداری است. قبل از دیدار اعضای کابینه جنگ اسرايیل، بنی گانتز، یکی از اعضای آن و رقیب نتانیاهو، مدعی شد که اسرايیل می تواند وقت خود را صرف «ائتلاف منطقه‌ای» کند و «بهای آن را به روش و زمان‌بندی مناسب بر ایران تحمیل کند.» اکونومیست در تحلیلی می نویسد که با این حال، حتی اگر اسرايیل پاسخی ندهد، دشمنی دیرینه ایران با اسرايیل در همین جا تمام نمی شود. این هفته‌نامه مدعی است که حملات ایران به اسرايیل مانند زخمی بود که سر باز کرده است و ممکن است در نتیجه تنش ادامه‌دار در غزه عمیق تر شود. همچنین، نتانیاهو باید بسنجد که تا چه حد می تواند تنش بیشتری بر روابط با امریکا، حامی حیاتی اسرايیل وارد کند. او می‌داند که شامیر در انتخابات سال 1992 اسرايیل شکست خورد تا حدی به این دلیل که روابط با امریکا بر سر شهرک سازی تیره شده بود. به‌زعم این هفته‌نامه، حملات ایران در حال حاضر شکاف بین بایدن و نتانیاهو را التیام بخشیده است، اما ماجراجویی نتانیاهو می تواند آن را به خطر می اندازد. از سوی دیگر، کشورهای عربی تمایلی به گرفتار شدن در ویارویی بین ایران و اسرايیل که نمی توانند آشکارا از آن حمایت کنند، ندارند. ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا نیز نسبت به اقدام تلافی‌جویانه اسرايیل دیدی منفی دارد و گفته است که «هیچ‌کس نمی‌خواهد خونریزی بیشتری  ببیند.» 
در همین رابطه، یان برمر، رييس گروه اوراسیا در شبکه ایکس نوشت که ایران به قدر کافی بر طرح پاسخ خود به اسرايیل کار کرده بود تا هم پاسخی معتبر و درخور داده باشد، و هم نسبت به محدودیت ها و راهبرد خود نسبت به افزایش تنش در منطقه آگاه بود و سعی کرد که از این اقدام جلوگیری کند. این تحلیلگر معتقد است که ایران هم از توانایی خود آگاه بوده است و هم از رویکرد بازیگرانی چون ایالات‌متحده و بریتانیا در برابر اسرايیل. به همین روی با پاسخی منطقی تلاش داشت از رویارویی بزرگ‌تر در منطقه جلوگیری کند. او معتقد است که مقامات ایران با هشیاری و به محض پایان حمله، اعلام کردند که عملیات ایران انجام شده است، و آن را «عملیاتی محدود» نامیدند تا نشان دهند که ایران به دنبال افزایش تنش نیست. این پاسخی بود با هدف نشان دادن توانایی‌های ایران و حفظ وجهه خود و مقامات این کشور امیدوارند این اقدام‌شان از تشدید بیشتر تنش جلوگیری کند. برمر در پایان می نویسد که اما گستردگی این موشکباران می تواند با تفسیری در کابینه جنگ اسرايیل مواجه شود که تشدید تنش را به مسیری تازه سوق بدهد. 
مایکل هوروویتز، تحلیلگر و رييس اطلاعات در موسسه مشاوره امنیتی لبک اینترنشنال معتقد است که ایران تلاش کرد تا بر دفاع هوایی اسرايیل غلبه کند و ضرباتی سخت به اهداف در نظر گرفته در اسرايیل وارد کند. این تحلیلگر معتقد است که تصور این که این حمله تنها یک حمله نمادین بود اشتباه است. او می نویسد که اگر یکی از موشک ها به اسرايیلی‌ها آسیب می‌رساند، مقامات اسرايیلی مجبور می‌شدند با تشدید تنش‌های خود، وجهه خود را بازیابند و همین مسئله می توانست به تشدید تنش منتج شود. 
از سوی دیگر، کشورهای غربی نسبت به عواقب اقتصادی هر گونه درگیری در خاورمیانه نگرانند. توقیف کشتی اسرايیلی در تنگه هرمز از سوی ایران بار دیگر نشان داده است که عواقب تشدید تنش چقدر می تواند برای جهان گران تمام شود. این تنگه مهم‌ترین گذرگاه انرژی جهان به شمار می رود. انصارالله یمن نیز در دفاع از مردم غزه هشدار داده است که بر حملات خود به کشتیرانی مرتبط با اشغالگران اسرايیلی و حامیان آنها خواهند افزود. پس به نظر می‌رسد کاهش تنش و فیصله دادن به جنگ غزه اولویت کشورهای غربی باشد. این در حالی است که روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات کابینه جنگ اسرايیل گزارش می دهد که کابینه جنگ اسرايیل روز یکشنبه تشکیل جلسه داد اما مشخص نکرده است که چگونه به حمله ایران پاسخ دهد. در همین حال، این روزنامه به نقل از سه مقام غربی، مدعی شد که اسرايیل ممکن است به زودی به حمله شنبه ایران پاسخ دهد. این مقامات ضمن تکرار موضع کاخ سفید، تایید کردند که ایالات‌متحده در هیچ عملیات تهاجمی از این دست شرکت نخواهد کرد و به اسرايیل فشار می‌آورد تا از کاری که می‌تواند درگیری در منطقه را گسترش بدهد، اجتناب کند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون