عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي:
روغنهاي غيراشباع را در رژيم غذايي خود قرار دهيد
در گفتوگو با دكتر خديجه رحماني، متخصص تغذيه، نقش تغذيه در كنترل بيماريهاي فشار خون بالا و ديابت مورد بررسي قرار گرفته است كه در ادامه ميخوانيد:
آيا رابطه مستقيمي ميان تغذيه افراد و بيماريهاي فشار خون بالا و ديابت وجود دارد؟
رابطه بين تغذيه و فشار خون بالا كاملا مستقيم است، زيرا دريافت كالري و افزايش وزن، موجب افزايش چربيهاي بدن و از جمله آنها چربي خون ميشود كه اين چربيها باعث ايجاد پلاك در رگهاي خوني شده و فشار خون نيز افزايش مييابد. همچنين ارتباط مستقيمي بين فشار خون و برخي از ريزمغذيهاي بدن مانند كلسيم و منيزيم وجود دارد. در مورد ديابت هم قطعا افزايش وزن و چاقي به هم مرتبط هستند و افزايش وزن و چاقي ناشي از آن، سبب بروز بيماريهاي متابوليك ميشود كه يكي از آنها بحث ديابت هست.
چه رژيم غذايي براي كنترل فشار خون موثر است؟
مطالعات نشان داده است كه رژيم غذايي دش بر كاهش فشار خون موثر است كه اين رژيم بر مصرف رژيم غذايي با الگوي مديترانهاي تاكيد ميكند. در اين الگو تاكيد بيشتر روي مصرف سبزيها و ميوهها و غلات و به خصوص غلات كامل يا سبوسدار است كه براي بدن بسيار مفيد است. مصرف محدود چربي با تاكيد بر چربيهاي سالم از ديگر اجزاي اين رژيم است، زيرا چربيهاي ناسالم يا چربيهاي اشباع شده سبب افزايش كلسترول و تنگي عروق ميشود كه بر فشار خون موثر است.
آيا مصرف ماهي و لبنيات روي كنترل فشار خون تاثير دارد؟
در مورد لبنيات مصرف لبنيات كمچرب مورد تاكيد است، چون لبنيات از گروه مواد غذايي بسيار مفيدي هستند كه سرشار از منبع كلسيم و ويتامين دي هستند و براي بدن منافع بسيار داشته و در كنترل فشار خون موثر هستند. گوشت سفيد و ماهي در گروه پروتئينها از ديگر مواد غذايي مورد تاكيد است و گوشت سفيد بهتر است كاملا بدون پوست و چربي باشد.
اصلاح برخي مواد غذايي پرمصرف مثل روغن چه اثري در رژيم غذايي دارد؟
در مورد روغنها بايد گفت كه ارتباط مستقيمي بين استفاده از چربيهاي خوب و غيراشباع و فشار خون وجود دارد، بنابراين استفاده از روغنهايي كه چربي غيراشباع دارند، براي كاهش فشار خون موثر است. تغذيه سالم نقش كليدي در كنترل بيماريها ايفا ميكند و به بيماران كمك ميكند كه ديابت و فشار خون خود را به نحو مطلوبي كنترل كنند.