آن روي سكه ويلموتس گيت
«ساختمان گيت» و آسيب هزار ميلياردي به فوتبال ايران
گروه ورزش
پرونده ويلموتس همچنان جعبه سياه فوتبال ايران است و همه كارشناسان و پيشكسوتان از آن به عنوان لكه سياه يا لكه ننگ فوتبال ايران نام ميبرند. همين سه روز قبل علي كفاشيان، رييس پيشين فدراسيون فوتبال ايران در مصاحبهاي با تيويپلاس با اشاره به اين پرونده آن را «لكه سياه» فوتبال ايران دانست.
به گزارش روزنامه اعتماد، در ماههاي گذشته در كنار پرونده ويلموتس و ضرري كه خود اين پرونده به فدراسيون وارد كرد موارد ديگري هم مطرح شد: از جمله مشكلي كه براي ساختمان فدراسيون فوتبال پيش آمد و امروز در اختيار شستا قرار گرفته و همينطور سه دانگ از ساختمان باشگاه پرسپوليس كه اعتراض مديران اين باشگاه را در دو ماه قبل به دنبال داشته است تا جايي كه هم مديرعامل هم اعضاي هياتمديره و هم سرپرست باشگاه طي مواضعي محكم از مديران فدراسيون خواستند هرچه سريعتر تكليف ساختمان باشگاه را كه به خاطر سهلانگاري در پرونده ويلموتس به تاراج رفته، روشن كنند.
مساله ساختمان فدراسيون و باشگاه پرسپوليس كه در ماجراي ويلموتس از دست رفته يك پرونده جداگانه ميطلبد كه ميتوان نامش را گذاشت «ساختمان گيت». در اين مساله فوتبال ايران دچار خسراني باورنكردني شده كه ابعاد مالي آن حتي از خود پرونده ويلموتس و ضرري كه به فدراسيون وارد كرده، بيشتر است.
ابتدا ماجرا را مرور كنيم: مهدي تاج، رييس وقت فدراسيون فوتبال ايران در سال 1398 و بعد از جدايي كارلوس كيروش، سراغ مارك ويلموتس بلژيكي رفت و اين مربي را با رقم بيش از دو ميليون دلار حقوق در سال به ايران آورد. ويلموتس يك ماه در ايران بود و بعد از كسب نتايج ضعيف كه ايران را در آستانه حذف از مرحله مقدماتي جام جهاني قرار داد و به خاطر دريافت نكردن مطالباتش از ايران رفت و نزد فيفا شكايتي عليه فدراسيون فوتبال تنظيم كرد. در آن مقطع و قبل از قطع كلي همكاري ويلموتس با فدراسيون فوتبال ايران، مهدي تاج دو ميليون يورو از شستا قرض كرد تا بدهي مربي بلژيكي را در تركيه به او بپردازد. پولي كه در حساب زراعت بانك تركيه بلوكه شد.
مدتي بعد شستا براي مطالبه قرضش سراغ فدراسيون فوتبال آمد و از آنجايي كه فدراسيون پولي در بساط نداشت آنها ساختمان فدراسيون و نصف ساختمان پرسپوليس را مصادره كردند! در آن مقطع تاج به دليل آنچه خودش مشكل قلبي عنوان كرده بود از فدراسيون فوتبال جدا شده بود. رييس بعدي فدراسيون شهابالدين عزيزيخادم مبلغ 25 ميليارد تومان به شستا بازگرداند، اما شستا مدعي بود اين تمام طلب ما نيست. در نهايت ساختمان فدراسيون و نيمي از ساختمان پرسپوليس در اختيار شستا باقي ماند. ساختمانهايي كه در دهه هشتاد توسط محمد دادكان، رييس وقت فدراسيون خريداري شده بودند.
بخش ناگفته ماجرا اين است كه فدراسيون فوتبال در سال 98 و زماني كه يورو 12 هزار تومان قيمت داشت از شستا پول قرض كرده بود كه ميشد 25 ميليارد تومان. قيمت يورو طي اين 5 سال تقريبا 7 برابر شده، اما ارزش ملك چندين برابر افزايش پيدا كرده است (طبق آمار نزديك به 25 برابر). طبق محاسبات و برآوردهاي ميداني ارزش دو ساختماني كه شستا مصادره كرده با توجه به منطقه، متراژ و كاركرد تجاري امروز بين 500 تا 600 ميليارد است كه با يوروي 85000 هزار توماني ميشود بيش از 7 ميليون يورو! به بيان سادهتر مهدي تاج دو ميليون يورو از شستا پول گرفت كه به ويلموتس بدهد تا او نتواند شكايت كند، اما اتفاقي كه در نهايت افتاد، اين است كه دو ميليون بلوكه شد، ويلموتس رفت و شكايت كرد و در مجموع نزديك به 400 ميليارد تومان از ايران پول گرفت، ساختمانهاي فدراسيون و پرسپوليس مصادره شد كه بيش از هفت ميليون دلار يا به عبارتي 500 تا 600 ميليارد تومان به فوتبال ايران آسيب وارد كرد. در مجموع ميتوان گفت پرونده ويلموتس در نهايت نزديك به هزار ميليارد تومان از بيتالمال را دود هوا كرد.
در ضمن نبايد فراموش كرد از زماني كه شستا موفق به مصادره ساختمان فدراسيون و سه دانگ ساختمان باشگاه پرسپوليس شده عملا فدراسيون و باشگاه پرسپوليس به صورت غيرقانوني در آن ساختمانها سكونت دارند و بعيد نيست چند روز ديگر شستا با يك حكم دادگاه و طلب چند ده ميلياردي بابت اجاره اين چند سال مقابل در فدراسيون و باشگاه پرسپوليس ظاهر شود كه اين هم ميتواند به ارقام قبلي اضافه شود. کما اینکه در تیر 1400 شستا در نامه ای به فدراسیون فوتبال اعلام کرده بود باید اجاره ساختمانی که در آن مستقر هستید( منظور ساختمان فدراسیون فوتبال ) را بپردازید!
انتخابات فدراسيون فوتبال نزديك است و رييس بعدي فدراسيون، هر شخصي كه باشد، با چالش بزرگي به اسم «مشكل ساختمان فدراسيون» مواجه است. به هر حال چه قبول كنيم يا نه و چه بخواهيم همانند نزديكان مهدي تاج با خبرسازي زهر مصادره ساختمان سئول را كم كنيم، امروز فوتبال ايران خانهاي از خودش ندارد. كسي كه در انتخابات يازدهم اسفند پيش رو از مجمع راي اعتماد ميگيرد اگر بخواهد همين ساختمانها را حفظ كند بايد همين ساختمانها را از شستا به قيمت روز بخرد وگرنه يا بايد همينطور غيرقانوني در همان ساختمان مستقر شود تا روزي كه شستا با يك حكم تخليه فوري و فاكتور اجاره اين چند سال از راه برسد. در غير اين صورت بايد بگردد دنبال يك محل ديگر براي استقرار فدراسيون.
روند اين چند سال نشان داده از آنجايي كه در مساله تقابل شستا با فدراسيون فوتبال پاي جامعه كارگري و حق و حقوق آنها وسط است، مقامات دولت يا ساير افراد ذيصلاح علاقهاي به ورود به اين پرونده و ميانجيگري جهت كمك به فدراسيون ندارند و اين مشكلي است كه مديران فدراسيون بايد خودشان حل كنند.