• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۹ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5950 -
  • ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۶ دي

ديداري آميخته به شعر و شور هنر

ماهرخ ابراهيم‌پور

ساعت 19 شب چهارشنبه در حالي كه اغلب در يك مسابقه شتابزده در حال حركت به سمت خانه‌هاي خود هستند، ما به صورت لاك‌پشتي و خسته از يك روز كشدار و حوصله‌سربر عازم منزل يكي از بزرگان اهل فرهنگ هستيم. بزرگي كه مدت‌هاست دور از هر حاشيه و هياهو در آستانه 97 سالگي در خلوت خويش مشغول سر و سامان دادن به تحقيقات و تاليفات خودش است. او استاد سيروس پرهام، موسس آرشيو ملي، مترجم، ويراستار، منتقد ادبي، هنرشناس به ويژه در عرصه فرش است كه حتي در همين روزها هم دست از كشف عرصه‌هاي جديد در فرش ايراني برنداشته است. 
زنگ آپارتمان را كه مي‌زنيم با صورت گشاده و مهربان پذيراي نيكنام حسيني‌پور، رييس مركز روابط عمومي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي شدند. چنان با او گرم صحبت شدند كه گويي چندمين بار است كه او را ملاقات مي‌كنند. استاد پرهام كتاب مجموعه مقالاتش را كه با تلاش و مساعدت انتشارات رايزن وابسته به مركز دايره‌المعارف بزرگ اسلامي در دست چاپ است و به دليل اين اثر در دست چاپ استاد حس خوبي دارد و با لذت و شوق خاصي نسخه چاپ گذشته اين كتاب را به مهمان خود نشان مي‌دهد و با تعجب از قيمت عجيب كتاب در 1403 خواهان توضيحي درباره علت گراني كتاب است. حسيني‌پور هم برايش از وضعيت نشر و كاغذ توضيحاتي ارائه مي‌كند كه به نظر مي‌رسد تا حدودي قانع شده است. 
استاد پرهام با تعلق خاطر خاصي كتاب «همگام با زمانه؛ مجموعه مقالات سيروس پرهام» را ورق مي‌زند، كتاب مجموعه صد مقاله اوست كه در طي زمان در نشريات و مجلات مختلف به چاپ رسيده و بعدا در انتشارات علمي و فرهنگي به صورت كتاب درآمده است. استاد در حال ورق زدن كتاب است و نكته‌اي درباره كتاب «حافظ به سعي سايه» را متذكر مي‌شود و مي‌گويد در مقاله‌اي مفصل به اين موضوع پرداخته كه بيتي از سايه در ديوان حافظ راه يافته است كه درست نيست و درباره اين نقد خود به هوشنگ ابتهاج (سايه) توضيح مفصلي ارائه مي‌دهد. 
در ميان، همسر استاد پرهام شرحي از شرايط جسمي او مي‌دهد كه چه شرايطي را در چند سال گذشته پشت سر گذاشته است و از حضور اين مقام مسوول در منزل‌شان تقدير و تشكر كرد و خواهان همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي قطعه‌اي در نام‌آوران بهشت سكينه براي استاد پرهام شد كه حسيني‌پور با دعا براي سلامت و عمر بيش از 120 سال براي استاد قول داد كه پيگير اين قضيه باشد. 
يكي ديگر از دل مشغولي‌هاي استاد پرهام فرش ايراني است كه در اين موضوع آثاري چون «شاهكارهاي فرشبافي فارس» و «دستباف‌هاي عشايري و روستايي فارس» را در كارنامه خود دارد. علاقه به فرش در خانه پرهام هويداست، اين علاقه را مي‌توان از تابلوهايي از طرح فرش‌هايي خاص و قديمي روي ديوار يافت كه الان نمي‌توانيم به صورت دقيق بگوييم آيا اين فرش‌هايي كه زماني از استاد دلربايي كردند، هنوز در ايران هستند يا نه؟ در حالي كه ساعت نشان از پايان زمان ما و آهنگ رفتن را نشان مي‌دهد، سيروس پرهام حسن ختام سخنان خود را به سمت هنر فرش ايران و خطه فارس مي‌برد و با ذوقي خاص چندين تابلو از طرح قديمي چند فرش را به رييس مركز روابط عمومي وزارتخانه نشان مي‌دهد كه حالا طرحي از يادگارهاي ايران است كه روي ديوار عمر يك زندگي پر از تحقيق و پژوهش به خاطره تبديل شدند. 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون