• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۲۰ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5953 -
  • ۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۹ دي

احتمال بازگشايي سفارت امريكا در افغانستان

منابع آگاه مدعي شدند كه در آستانه بازگشت ترامپ به كاخ سفيد نشانه‌هاي تمايل واشنگتن براي بازگشت به افغانستان افزايش يافته و اين اقدام در نخستين مرحله با فعال شدن سه دپارتمان سفارتخانه‌هاي امريكا در كابل آغاز خواهد شد. همزمان آن‌گونه كه شبكه خبري طلوع‌نيوز نوشته، وزارت خارجه ايالات متحده امريكا با پخش يك سند راهبردي درباره افغانستان اعلام كرده كه امكان بازگشايي كنسولگري‌اش در اين كشور را بررسي  مي‌كند.
بر بنياد اين سند، واشنگتن بدون لحاظ كردن مقوله عدم شناسايي امارت اسلامي طالبان، بر ايجاد روابط با حكومت سرپرست  تاكيد  ورزيده  است.
در اين سند راهبري موسوم به «استراتژي يكپارچه افغانستان» همچنان آمده كه امريكا به گفت‌وگوهايش با امارت اسلامي درباره حقوق بنيادي مردم افغانستان به ويژه  زنان  و دختران  ادامه خواهد  داد.
به ادعاي طلوع‌نيوز اين سند ۲۲ صفحه‌اي در ۳۱ اكتبر سال گذشته ميلادي تاييد شده؛ اما اكنون از سوي وزارت خارجه امريكا همگاني شده است.
در اين ميان، امارت اسلامي ضمن استقبال از احتمال بازگشايي كنسولگري امريكا در افغانستان بر امنيت نهادهاي  ديپلماتيك اين كشور  را تاييد كرد.
ذبيح‌الله مجاهد، سخنگوي امارت اسلامي گفت: «يك گام خوب است كه بايد برداشته شود، زيرا همگام با تماس ديپلماتيك افهام  و تفهيم  بيشتر حاصل  و  جلوي  سوء‌تفاهمات  گرفته  مي‌شود.»
پيش‌بيني مي‌شود كه بازگشايي سفارتخانه امريكا در كابل، مسير بازگشت ايالات متحده به افغانستان و نقش‌آفريني واشنگتن در معادلات سياسي، امنيتي و رقابت‌هاي ژئوپليتيك پيرامون افغانستان را هموار كند.
از سوي ديگر، به تازگي يك رسانه وابسته به كنگره امريكا نيز بازگشايي سفارت ايالات متحده در افغانستان و تعاملات با شبكه حقاني را به عنوان «ابتكارات جسورانه» واشنگتن و متمركز بر مولفه «ضدتروريسم» پيشنهاد كرده  است.
به نوشته نشريه امريكايي «هيل» رهبري ناهمگن طالبان بين قندهار و كابل، زمينه‌‌ساز رخنه امريكا در داخل حكومت سرپرست افغانستان و فرصتي براي بازتعريف رهبري امريكا در منطقه محسوب مي‌شود.
در همين حال، برخي اعضاي كابينه پيشنهادي ترامپ نيز خواهان فعال شدن امريكا در افغانستان دست‌كم در عرصه ‌ ديپلماتيك  شده‌اند.
بر اساس گزارش‌ها، اين مقامات گفته‌اند كه «امريكا بايد فعاليت نهادهاي ديپلماتيك خود در افغانستان را از سر بگيرد.»
از جانب ديگر عباس استانكزي، معاون سياسي وزارت خارجه طالبان نيز روز شنبه، ۱۵ دي، در مراسمي در كابل از دونالد ترامپ به عنوان فردي «قاطع و با جرات» ستايش كرد و خواستار بازگشايي سفارت امريكا در افغانستان شد. او گفت كه طالبان براي پذيرايي از امريكا كاملا آماده  است.
او تصريح كرد: هيچ دشمني دائمي نيست، همان‌گونه كه هيچ دوست دائمي نيز وجود ندارد. همان‌گونه كه با روسيه جنگيديم و حالا دوستان خوبي هستيم، با امريكا هم ۲۰ سال جنگيديم و حالا مي‌خواهيم روابط خوب  داشته  باشيم.»
در همين راستا زلمي خليل‌زاد، نماينده پيشين امريكا براي صلح افغانستان در واكنش به حذف جايزه ۱۰ ميليون دلاري بر سر احمد الشرع يا همان محمد الجولاني، رهبر تحريرالشام به عنوان تروريست تحت تعقيب امريكا گفت كه طالبان  از  او ياد  بگيرند.
خليل‌زاد در حساب رسمي خود در ايكس نوشت: ديگران در شرايط مشابه مي‌توانند از احمد الشرع ياد بگيرند كه چگونه به جريان اصلي نظام بين‌المللي بپيوندند. او افزود: آيا طالبان توجه  مي‌كنند؟
پيش از او، آنتوني بلينكن، وزير امور خارجه امريكا نيز به تحريرالشام توصيه كرده بود كه از انزواي طالبان در افغانستان عبرت بگيرد و براي جلب اعتماد جامعه بين‌المللي و ادغام به جهان گام‌هاي عملي بردارد.
امريكا پيش‌تر و در سال ۲۰۲۱ همزمان با دور دوم حمله طالبان به افغانستان نيروهاي خود را از اين كشور خارج كرد؛ خروجي شتابزده كه موجب شد جو بايدن خواه از سوي دموكرات‌ها و هم جمهوري‌خواهان هدف انتقادهاي تندي قرار بگيرد، با خروج واشنگتن و به واسطه متغيرهاي داخلي چون فساد و ضعف دولت مركزي، ارتش عقب‌نشيني كرد و طالبان توانستند در مدت زمان كوتاهي از هرات تا كابل را در اختيار گرفته و  امارت خود  را تعريف  كنند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون