گروه حوادث
هنگام بارش باران و برف، مقداري از آب جذب خاك و گياهان و درصدي تبخيرميشود و باقيمانده جاري شده و رواناب ناميده ميشود. سيلاب زماني روي ميدهد كه خاك و گياهان نتوانند بارش را جذب كنند و در نتيجه كانال طبيعي رودخانه كشش گذردهي رواناب ايجاد شده را نداشته باشد. بهطور متوسط تقريبا ۳۰ درصد بارش به رواناب تبديل ميشود كه اين ميزان با ذوب برف افزايش مييابد. سيلابهايي كه به صورت متفاوت روي ميدهد، منطقهاي به نام سيلاب دشت را در اطراف رودخانه به وجود ميآورند. سيلابهاي رودخانه ناشي از بارشهاي شديد است كه در برخي موارد همراه با ذوب برف است. سيلابي كه بدون پيش هشدار يا پيش هشدار كمي در رودخانه جاري شود، تند سيل ناميده ميشود. تلفات جاني اين تند سيلابها كه در حوزههاي كوچك به وقوع ميپيوندند عموما بيشتر از تلفات جاني سيلابهاي رودخانههاي بزرگ است. پديده سيل و كنترل و كاهش نسبي خسارات جاني و مالي ناشي از آن، سه ديدگاه سازهاي، غيرسازهاي و تركيبي دارد. در ديدگاه سازهاي كنترل سيلاب، با ساماندهي رودخانه و احداث ساختمانهاي كنترل سيلاب نظير سدهاي مخزني، سدهاي تاخيري، ايجاد خاكريزهاي طولي ساحلي و ديوارهاي سيلبند، اصلاح مسير و مقطع رودخانه، حفر سيلابروهاي كمكي، احداث ايستگاههاي پمپاژ و اقداماتي موسوم به آبخيزداري حوزه آبريز، امكان مهار نسبي سيلابهاي مخرب ميسر ميشود. توسل به معيارهاي سازهاي به عنوان موثرترين راهحل جهت مهار و كاهش خسارات جاني و مالي ناشي از سيلاب مورد ترديد قرار گرفته است. در ديدگاه غيرسازهاي با پيشبيني به هنگام بزرگي سيلاب در پاييندست و در مجاورت مراكز جمعيتي، امكان اعلان هشدارهاي لازم به منظور تخليه مراكز جمعيتي امكانپذير شده و در ديدگاه سوم با انتخاب تركيبي از دو ديدگاه اول و دوم، با احداث ابنيه ساختماني و تعبيه سيستمهاي هشدار سيلاب، امكان مهار و كاهش نسبي خسارات ناشي از سيلاب امكانپذير ميشود. «اعتماد» در اين گزارش به مهمترين سيلهاي يك قرن اخير پرداخته است.
سيل ۱۳۳۳ امامزاده داوود
اوايل تيرماه سال ۱۳۳۳ بارندگي شديد در شمال غرب تهران آغاز و در مناطقي نيز سيل جاري شده بود و ۵ مرداد پس از بارندگي شديد و طغيان آبراههها سيل به روستاي امامزاده داوود رسيد و خسارات و تلفات به بار آورد. در آن حادثه صدها نفر از زوار امامزاده جان خود را از دست دادند و بقعه امامزاده و همه رستورانها و قهوهخانههاي اطراف به كلي نابود شدند. بعدها بنا بر تخمينها اعلام شد در مجموعه سيلهاي شمال غرب تهران در تابستان آن سال بيش از ۲ هزار نفر كشته شدهاند. گفته شده بود كه خبرنگار اطلاعات هفتگي وقتي يك هفته بعد از حادثه به محل اعزام ميشود از بوي تعفن شديد ناشي از اجساد بهجا مانده حالش بد ميشود.
سيل ۱۳۶۶ تجريش
يكشنبه ۴ مرداد ماه ساعت يك بعدازظهر بارش شديد باران و جاري شدن سيلاب شديد در درههاي دربند و گلابدره در شمال تهران رخ داد. بر اثر اين سيل، حدود ۳۰۰ نفر كشته شدند و ۷۵۷ ميليارد ريال خسارت مالي وارد شد. اين سيل پس از سيلاب سال ۱۳۸۰ رودخانه گرگان رود با ۴۰۰ كشته، دومين سيل پرتلفات ثبت شده ايران است، اما آنچه خسارات سيل را تشديد كرد، شكسته شدن سد ديگري بود كه روي رودخانه گلابدره ساخته شده بود. ناگهان حجم عظيمي از آب روانه ميدان تجريش و خيابان شريعتي و مناطق اطراف شد. شدت رگبار باران به گونهاي بود كه در مدت ۱۰۷ دقيقه ۲۸ ميليمتر بارش ثبت شد. ورود سيل به كوچههاي اطراف حرم و خانههاي آن محدوده نيز آسيبهاي فراواني وارد كرد. شاهدان عيني گفته بودند؛ تمام محوطه داخل مسجد از سيلاب و گل و لاي انباشته شد به نحوي كه مردم از كتابخانهها و ستونها و منبر براي حفظ جان خود بالا رفتند و با شكسته شدن ديوار جنوبي مسجد سيلاب از آن سمت خارج شد و فروكش كرد، از سمت ديگر ميدان گل و لاي به طرف بيمارستان شهدا از سمت شرق و ورودي خيابان مقصودبيگ و وليعصر سمت جنوب و غرب نيز پيشروي كرد. پس از اين سيل، ميدان تجريش به مدت دو ماه بسته بود و عمليات پاكسازي و بازسازي آن ادامه داشت. تا مدتها نيز قطعه سنگ بزرگي وسط ميدان تجريش وجود داشت كه يادبود همان سيل بود.
سيل ۱۳۷۷ ماسوله
۹ مرداد ماه ۱۳۷۷در دره رودخانه ماسوله در استان گيلان روي داد. در اين حادثه سيل بر اثر زمين لغزش اتفاق افتاد و بر اثر آن ۳۰ نفر كشته، ۹۰ نفر مصدوم و ۲۰ نفر مفقود شدند. نيروهاي امدادي ۵۰ خودرو را از ميان گل و لاي ناشي از سيل بيرون كشيدند و ۷۰ ميليارد تومان برآورد خسارات اين سيل انجام شد.
سيل ۱۳۷۸ نكا
بامداد ۵ مرداد ماه سال ۱۳۷۸ در پي بارندگيهايي كه از روز پيش در شهر نكا آغاز شده بود، به وقوع پيوست. بيش از ۸۰ نفر بر اثر اين سيل كشته شدند. بارندگي شديد منجر به بالا رفتن سطح رودخانه نكا رود و در نهايت طغيان رودخانه مذكور كه از ميانه شهر عبور ميكند، شد. ساكنان حاشيه رودخانه نكا از اين حادثه به عنوان واقعهاي سخت و فراموش نشدني ياد ميكنند. بر اثر اين واقعه پل اصلي اين شهر، پل راهآهن، راههاي روستايي، تعدادي از روستاها و زمينهاي كشاورزي و تعداد زيادي از ساختمانهاي اداري خسارت ديدند. علاوه بر آن تاسيسات و تجهيزات زيربنايي نظير آب و برق و تلفن خسارت زيادي را متحمل شدند.
سيل ۱۳۸۰ استان گلستان
۲۰ مرداد ماه ۱۳۸۰ اين حادثه رخ داد. كارشناسان علت وقوع سيل را بارش باران و از بين رفتن مراتع در استانهاي ديگر ميدانستند. در جريان اين سيل دبي گرگان رود به حدود ۳۰۱۷ مترمكعب و عرض رودخانه از ۱۰ متر به ۴۰۰ متر رسيد. تلفات اين سيل بيش از ۵۰۰ كشته است كه پرتلفاتترين سيل ايران محسوب ميشود. بر اثر سيل ۵۰ درصد جاده گاليكش و ۹۰ درصد راه كلاله به داخل جنگل گلستان مسدود شد و 80 دستگاه خودرو سبك و سنگين آسيب ديدند. اگرچه سيل گلستان بار ديگر در سال ۱۳۸۱، ۱۳۸۲ و ۱۳۸۴ درست در حول و حوش سالگرد سيل نخست تكرار و منجر به كشته شدن بيش از يكصد نفر ديگر شد، اما با وجود تخريب چند باره جاده گلستان، باز هم اين جاده در همان بستر سيلخيز رودخانه دوغ در داخل پارك ساخته شد.
سيل ۱۳۹۵ سيستان و بلوچستان
۳۰ دي ماه ۱۳۹۵ در پي بارندگيهاي شديدي كه در مناطق جنوبي استان سيستان و بلوچستان آغاز شد، رودخانههاي فصلي طغيان كردند و باعث بسته شدن ۱۵ راه اصلي و فرعي در اين استان شدند. حدود ۳۰۰۰ خانه در مناطق ايرانشهر، سرباز، نيكشهر، كنارم و غيره آسيب ديدند. همچنين ۳ روستا به دليل همجواري با رودخانه كاملا تخليه شدند. بهطور كلي ۱۶۷۰ چادر امدادي براي سيلزدگان برپا شد.
سيل ۱۳۹۶ شمال غرب ايران
روز جمعه ۲۵ فروردين ماه ۱۳۹۶ در منطقه شمال غرب سيل بزرگي در ايران رخ داد. بر اساس اعلام سازمان هواشناسي بارش متوسط در حدود ۴۰ ميليمتر بود كه طي ۱۵ سال قبل از آن بيسابقه گزارش شده بود. تعداد جانباختگان اين حادثه ۴۸ نفر اعلام شد و بيشترين تلفات و مفقوديهاي اين سيل از شهرستانهاي عجبشير و آذرشهر گزارش شده بود. همچنين تعدادي از جادههاي ارتباطي مسدود شد و چند پل نيز تخريب شدند. چند روستا در معرض سيل نيز تخليه شدند. در آذرشهر، چند خودرو در جاده ورودي روستاي پل غلهزار در نزديكي پل سئل چايي در جاده ۲۱ با آمدن موجي از سيل، گرفتار سيل شد و پس از مدتي به همراه سرنشينانشان توسط جريان سيل برده شدند. شاهدان عيني و افراد محلي گفته بودند كه ورودي روستا در مسير سيلاب قرار داشته و تا دقايقي قبل از وقوع سيل رفتوآمد به اين روستا از همين مسير انجام ميشد و مسوولان امر در مسدود كردن اين راه ارتباطي كوتاهي كرده بودند. به دنبال وقوع سيل، چندين دستگاه از خودروهاي عبوري به ناگاه با موج جديدي از سيل گرفتار شدند. پرتلفاتترين حادثه سيل شمال غرب ايران در روستاي چنار اتفاق افتاد كه در آن ۲۱ نفر از مردم روستا در غافلگيري كامل قرباني سيل شدند. جسد ۱۷ نفر از قربانيان در روزهاي بعد پيدا شد. در شهرستان اشنويه آذربايجان غربي يك نوجوان، جان خود را بر اثر سيل از دست داد. يك نفر نيز در يكي از روستاهاي تابع بانه به دليل جاري شدن سيل جان خود را از دست داد و چهار نفر نيز در پي رانش زمين در پارك كوثر سقز جان خود را از دست دادند.
سيل شمال و شمال شرق ايران
روز پنجشنبه ۱۹ مرداد ماه ۱۳۹۶ سيل در قسمت شمال ايران در ۵ استان جاري شد. بارشهاي شديد باران در استانهاي گلستان، گيلان، خراسان رضوي، خراسان شمالي و سمنان موجب جاري شدن سيل شد و بر اثر آن ۱۴ نفر جان خود را از دست دادند. در خراسان شمالي ۴ نفر در يك خودرو بودند و آب خودرو آنها را با خود برد كه در اين حادثه يك نفر از آنها جان خود را از دست داد. مفقود شدن چند نفر نيز باعث نگراني مردم شده بود. قطعي برق و بسته شدن جادهها از خساراتي بود كه در اين سيل ايجاد شده بود. در استان خراسان رضوي ۵۸ روستا درگير سيل شدند و سيل نزديك به ۱۰۰ خودرو را با خود برد.
سيل ۱۳۹۷ رودسر
اين سيل در ۲۵ خرداد ماه در ارتفاعات رودسر رخ داد و به دنبال آن رانش زمين، روستاي كاكرود منطقه اشكورات رودسر را دچار خسارات بسيار زيادي كرد. همچنين بر اثر طغيان رودخانه پلرود چهار نفر كشته شدند. خسارت مالي سيل رودسر در استان گيلان ۱۵ ميليارد تومان برآورد شد. روز جمعه ۱۳ مهر ۱۳۹۷ بار ديگر بارندگي شديد آغاز شد اينبار در شهرهاي استانهاي خراسان شمالي، مازندران، گلستان و گيلان سيل بزرگي جاري شد. بارشهاي شديد موجب سيل شد كه بر اثر آن دستكم ۹ نفر جان خود را از دست دادند. بارندگي شديد و آبگرفتگي معابر و طغيان رودخانهها تا سومين روز در گيلان ادامه داشت.
سيل ۱۳۹۸ شمال ايران و استانهاي ديگر
از ۲۶ اسفند ماه ۱۳۹۷ بر اثر بارندگيهاي شديد در استانهاي شمالي ايران، از جمله گلستان، مازندران و خراسان شمالي سيل جاري شد. اين سيلها موجب خسارتهاي مالي براي ساكنان اين استانها شد. در اين حادثه طبيعي در دو روز ۳۰۰ ميليمتر بارش رخ داد كه برابر متوسط بارش يكساله استان گلستان بود. سيل استانهاي گلستان و مازندران جزو سيلهاي دوراني بود كه هر صد سال يكبار رخ ميدهد. اين سيل پس از دو روز كه استانهاي شمالي ايران را دربرگرفت برخي ديگر از استانهاي كشور از جمله فارس، خوزستان، لرستان، ايلام، كرمانشاه، يزد، خراسان شمالي و تهران را نيز در برگرفت. در مجموع ۷۷ نفر در جريان وقوع اين سيل كشته و ۱۰۰۰ نفر مصدوم شدند. يك كودك ۲ ساله در شهرستان كلاله و يك كودك پنج ساله در شهرستان مينودشت جان باختند. همچنين در پي واژگوني قايق در تپه گميشان پنج نفر كشته و يك نفر مفقود شدند كه مدتي بعد جسد آن يك نفر يافت شد. همچنين يك زن و مرد جوان در داراب كلا و يك مرد جوان بر اثر سقوط سنگ ناشي از بارش در منطقه خطيركوه محور سوادكوه، يك مرد جوان و يك زن جوان در بهشهر جان خود را از دست دادند و يك نفر نيز مفقود شد و همچنين نيز حدود ۱۱۶ نفر بر اثر سيل مجروح شدند. رييس اورژانس مدتي بعد از سيل تعداد سيلزدگان مازندران را ۱۵۹۱ نفر اعلام كرد.
فارس
در ۵ فروردين ۱۳۹۸ پس از بارانهاي سنگين سيلهاي فوري در جنوب غربي ايران، در ورودي شهر شيراز حداقل موجب كشته شدن ۲۳ نفر و زخمي شدن ۱۹۰ نفر ديگر شد. بسياري از مردم براي تعطيلات نوروزي سفر ميكردند و زماني كه در اتومبيلها از جادهها عبور ميكردند، مجروح يا كشته شدند. تحقيقات اوليه سيلابهاي شيراز نشان ميداد كه يك كانال آب قديمي در مجاورت دروازه قرآن كه در اوايل دهه ۱۳۸۰ براي استفاده در گسترش جادهسازي توسط شهرداري شيراز مسدود شده بود موجبات اين سيل را فراهم كرد.
لرستان
در پي چندين روز بارندگي شديد رودخانههاي بزرگ و مهم استان لرستان مانند رودخانههاي خرمرود، كشكان، گچينه، تيره، بادآور و... طغيان كردند و سيلاب ناشي بيشتر روستاها و مراكز شهرستانها را فرا گرفت. به دليل طغيان رود كشكان ضلع غربي شهر معمولان در سيلاب غرق شد و نيز ضلع شرقي شهر نيز از راه دهانه تونل معمولان در حال ورود سيل بود و تمام مسيرهاي ارتباطي منتهي به اين شهر از طرف مركز استان و پلدختر بسته شد و امدادرساني فقط از طريق بالگرد امكان داشت. شهر دورود نيز شرايطي اضطراري داشت. آمار اورژانس ايران نشان ميداد كه بيشترين مصدومان سيل اخير متعلق به استان لرستان با ۲۵۶ نفر بود. اين استان در موج اول (از ۵ تا ۹ فروردين) با حدود پنج نفر كشته و در موج دوم (از ۱۱ تا ۱۳ فروردين) با حدود ده نفر و در مجموع ۱۵ نفر كشته شدند.
ايلام
با ادامه بارشها در سيل سال ۱۳۹۸ رييس مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي استان ايلام اعلام كرده بود كه ايلام با يك كشته و ۲۴ مصدوم كمترين تلفات انساني داشت. فردي هم كه در سيل كشته شد، پيرمردي ۹۰ ساله بود كه در همان روزهاي ابتدايي وقوع حادثه و بر عبور از رودخانه سيمره در روستاي عرب رودبار شهرستان سيروان جان خود را از دست داد.
خوزستان
در خوزستان نيز به دليل افزايش آب خروجي سدهاي دز و كرخه، روستاهاي حاشيه اين سدها و رودخانهها با مشكلات زيادي مواجه شدند. بر اثر آبگرفتگي ۱۳ روستاي بخش بامدژ از توابع استان خوزستان آب تا بام خانهها بالا آمده بود و سيلبندها از بين رفته بودند. حدود ۳۰۰ نفر از اهالي روستاي بامدژ پس از آنكه خانههايشان زير آب رفت، به واگنهاي قطار شركت راهآهن منتقل شدند.
كرمانشاه
در كرمانشاه نيز مناطقي مانند صحنه، هرسين، روانسر و... به علت سيل دچار خسارتها و آسيبهايي شدند. برخي روستاهاي روانسر نيز كاملا زير آب رفتند. در شهر كرمانشاه مشكل چشمگير و قابل ذكري جز آبگرفتگي معابر و كوچهها رخ نداد. سيل در اين استان جان دو نفر را گرفت كه يك نفر در سرپل ذهاب و ديگري در هرسين و به علت طغيان رودخانه بابازيد غرق شدند. ۳۰ روستاي روانسر در محاصره سيل بودند كه هفت روستا از اين تعداد تا ۷۰ تا ۸۰ درصد تخليه شده بود. همچنين دستور تخليه به خانههايي كه در معرض سيل در صحنه بودند، صادر شده بود. طغيان رود گاماسياب سه روستاي بيستون را تخليه كرد. در شهرك كرناچي نيز به علت نزديك بودن به رود قرهسو و طغيان آن خانهها تخليه شد.
تهران و البرز
در جريان سيلهاي فروردين ۱۳۹۸ ايران، سيلابِ رودخانه كن پل گلدسته به گلشهر در استان تهران را تخريب كرد. پل گلدسته به گلشهر كه در بخشي از شهرستان اسلامشهر قرار داشت بر اثر طغيان رودخانه كن تخريب شد.
يزد
پس از بارشها در استان يزد در روزهاي ۵ و ۶ فروردين رودخانه تفت پس از سالها خروشان كرد و اكثر سدهاي يزد لبريز از آب شد. روستاهاي شهرستانهاي تفت و مهريز درگير سيل شده بودند بهطوري كه مردم روستاهاي طزرجان و دهبالا را تخليه كرده بودند. در شهرستان ابركوه نيز شهردار ابركوه به شهروندانش هشدار داده و از آنها خواسته بود تا براي تخليه آمادگي داشته باشند. بر اثر سيل ۱۳۹۸ يزد، ۲۸ واحد مسكوني به صورت كامل تخريب شد كه ۱۶ مورد در روستاها و ۱۲ مورد مربوط به شهرهاي استان بود. ۱۱ واحد تجاري نيز دچار آسيب و ۹۱ مورد نيز خسارت به لوازم خانگي گزارش شده بود. در ساعت ۹ شب ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ بر اثر سيل يك خودرو با ۶ سرنشين درگير سيل شدند كه دو كودك ۴ و ۱۲ ساله ميبدي جان خود را از دست دادند.
سيل ۱۳۹۹ شمال ايران
سيل در ۲۵ تير ماه ۱۳۹۹ بر اثر بارندگي در شهرهاي چاراويماق، مراغه، عجب شير، مرند و شبستر در استان آذربايجان شرقي، شهرستانهاي پارسآباد، بيلهسوار، مشكينشهر، خلخال در استان اردبيل، در شهرستانهاي سياهكل و رضوانشهر در استان گيلان و شهرستانهاي رامسر، آمل، بابل، گلوگاه، بهشهر استان مازندران، لواسانات بخش ميگون استان تهران و شهرستانهاي بجنورد، شيروان، مانه و سملقان، رازوجرگلان و اسفراين استان خراسان شمالي به وقوع پيوست. بر اثر اين سيل دو نفر در اردبيل، دو نفر در آمل و يك نفر در رضوانشهر كشته شدند. كارگروه حوادث غيرمترقبه مديريت جهاد كشاورزي شهرستانها و فرمانداران استان آذربايجان شرقي، ميزان اين خسارات را بيش از ۵۸ ميليارد تومان برآورد كردند.
جنوب ايران
۱۵ و ۱۶ آذر ماه سال ۱۳۹۹ سيلاب در شهرهاي جنوبي ايران رخ داد. طبق گزارشها اين سيل بيش از هفت استان ايران را درگير كرده و پنج نفر در استان هرمزگان و دو نفر در استان بوشهر به دليل وقوع سيل جان خود را از دست دادند. در پي وقوع اين سيلاب برخي مسيرهاي استان بوشهر مسدود شد و برخي شهرهاي ديگر ايران از جمله يزد، ابركوه، ممسني، گناوه، ديلم، دشتستان و بوشهر دچار آبگرفتگي شدند. خانههاي بسياري از مردم بر اثر آبگرفتگي دچار خسارتهاي فراواني شد و در برخي شهرهاي استان خوزستان فاضلاب به داخل خانهها آمد. مسير بوشهر به شيراز به علت ريزش كوه، در محدوده تونل دريا قلي مسدود شد.
سيل ۱۴۰۱ تهران
در ساعت ۱ و ۳۰ دقيقه بامداد ۶ مرداد ۱۴۰۱ بر اثر بارش شديد و ناگهاني باران سيل در دره امامزاده داوود تهران باعث جاري شدن حجم زيادي آب و گل و لاي به سوي پاييندست شد، اين سيلاب با ساختمان امامزاده برخورد كرد. بناي امامزاده نيز در اين حادثه دچار آسيب جدي شد. بر اثر وقوع اين سيلاب ۲۲ نفر در دره امامزاده داوود، ۱۵ نفر در فيروزكوه، ۱ نفر دماوند، ۱ نفر شميرانات و ۴ نفر در پرديس كشته شدند.
استهبان
در ۳۱ تير حوالي ساعت ۱۸ و ۳۰ دقيقه در استهبان استان فارس در كيلومترها بالادست رودخانه طغيان ايجاد و باعث شد كه گردشگران و افرادي كه در حريم رودخانه در پاييندست بودند ناگهان با سيل مواجه شوند. در اين حادثه، سيل تعدادي خودرو را با خود برد و ۲۴ نفر جان خود را از دست دادند.
چهارمحال و بختياري
در اوايل مرداد سال ۱۴۰۱ در پي بارشهاي شديد در سراسر استان چهارمحال و بختياري بحران سيل سراسر استان را دربر گرفت كه سبب خسارات سنگين، تلفات و مفقودي افراد، قطع راههاي ارتباطي و قطعي آب شرب در اقصي نقاط استان چهارمحال و بختياري شد. بر اثر وقوع اين سيل دو نفر جان خود را از دست دادند. در نتيجه جاري شدن سيل در استان چهارمحال و بختياري خسارات گستردهاي به اموال عمومي و شخصي شهروندان وارد آمد و آب تعداد زيادي از شهرها و روستاها ازجمله شهركرد قطع شد. همچنين سيل در روستاي بارده موجب تخريب بيش از ۲۵۰ خانه و آسيب رسيدن شديد به امامزاده و تاسيسات برق و تلفن روستا و تلف شدن بيش از هزار راس دام شد.
سيل سال ۱۴۰۲ سيستان و بلوچستان
بارشهاي زمستاني در هفته دوم اسفندماه ۱۴۰۲ منجر به جاري شدن سيلاب در استان سيستان و بلوچستان شد. بر اثر اين بارندگي واحدهاي مسكوني دچار آبگرفتگي شده و خسارات فراواني به زيرساختهاي شهري و روستايي وارد شد. شهرستانهاي جنوبي سيستان و بلوچستان همچون ايرانشهر، سراوان، دلگان، بمپور، قصرقند و نيكشهر از جمله مناطق درگير سيل بودند كه شدت بارش در آنها بيشتر از ساير نواحي گزارش شده بود.
سيل سال ۱۴۰۳ سيستان و بلوچستان
در روزهاي ۲۸ تا ۳۰ فروردين ماه ۱۴۰۳، چندين استان در جنوب غرب، جنوب، جنوب شرق و شرق كشور در گستره وسيعي درگير سيلاب شدند. در استان سيستان و بلوچستان، ۱۱ شهرستان از جمله سراوان، سيب و سوران، ايرانشهر، نيكشهر، چابهار، سرباز، كنارك، ميرجاوه، زاهدان، خاش و مهرستان و ۶۷ روستا تحت تاثير آبگرفتگي قرار گرفته به طوري كه در نيمقرن اخير بيسابقه بوده است.
مشهد
سيل مشهد در روز ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ در پي بارش شديد باران و تگرگ جاري شد. اين بارندگي شديد باعث شد نهرهاي بسياري در خراسان رضوي طغيان كنند و سيل در مشهد به راه افتاد و در مسير سيل خسارات فراوان جاني و مالي ايجاد كرد. باران سيلآسا همراه با رعد و برق در ساعت ۱۴ و ۳۰ دقيقه روز ۲۶ ارديبهشت در مشهد منجر به آبگرفتگي در خيابانها و تاريكي آسمان در اين كلانشهر شد. بر اساس اعلام سرپرست مديريت بحران خراسان رضوي، در مشهد ظرف يك ساعت ۳۸ ميليمتر باران باريد. در واقع علت اوليه سيل مشهد اين حجم از بارش است. بيشترين خرابي اين سيل در منطقه سيدي گزارش شد. اين سيلاب منجر به كشته شدن ۱۲ نفر شد.
آذربايجان شرقي
در پي بارشهاي ۲۴ خرداد ماه برخي نقاط استان آذربايجان شرقي از جمله مناطقي از كليبر و چاراويماق وقوع سيل خسارتي در پي داشت. سيل همچنين به برخي روستاهاي اين منطقه از جمله گلي، ويران قيه، داشبلاغ، قيزليخ و انباردان نيز خساراتي وارد كرد. سيل احشام و چادر يك خانواده عشاير را برد، اما خانواده از سانحه جان سالم به در بردند. اين سيلاب باعث بروز اختلال در شبكه توزيع ۱۱۴ روستا شد.
هليلرود
۹ مهرماه ۱۴۰۳ بر اثر طغيان رودخانه هليلرود؛ هفت زن، هفت كودك از اتباع و يك مرد جان خود را از دست ميدهند. اين افراد خانوادگي در باغي در جيرفت مشغول كار بوده كه ناگهان بارندگي در ارتفاعات تبديل به سيلاب در پاييندست هليلرود شده و سيل در ساردوئيه، عنبرآباد و جيرفت منجر به اين سانحه مرگبار ميشود.