آشنايي من با آقاي مهندس خرم به اوايل دهه شصت برميگردد. از زماني كه به جمع دوستان خدمتگزار در مجموعه وزارت كشور پيوستم. البته قبل از آن نيز ذكر خير آقاي مهندس خرم را كرارا از زبان ديگر دوستان شنيده بودم. بعد از آشنايي و ديدارهاي زياد با ايشان و شركت در جلسات مشترك با ابعاد شخصيتي او بيشتر آشنا شدم كه لازم ديدم شمهاي از آن را در وسع و درك خودم براي دوستان بازگو كنم كه در دو بخش ويژگيهاي شخصيتي و خصوصيات و روشهاي كاري ايشان خواهد بود.
الف - ويژگيهاي شخصيتي
1- دينداري: آقاي مهندس خرم به دور از هرگونه تحجر و تعصب داراي اعتقادات عميق مذهبي است و با تمام وجود خدا را ناظر بر اعمال خود دانسته و در انجام هيچ كاري رضاي خدا را فراموش نميكند به جد بايد گفت اين روحيه در تمامي افعال او تجلي دارد. در اين راستا احمد آقا سابقه طولاني در مطالعه و تحقيق در قرآن و متون مذهبي و كلام ائمه اطهار(ع) خصوصا نهجالبلاغه دارد. بسيار شاهد بودهام كه ايشان بجا و درست در صحبتهاي خود از آيات قرآن و كلام ائمه بهره ميجويد. با اين وجود بايد گفت كه او با تمام وجود از هر نوع تعصب و كجفهمي و تحميل عقيده و قضاوت ديگران بر اين اساس به دور است. هرگز نديدهام كه تلاش كند تا در مسائل اعتقادي عقيده خود را بر ديگري تحميل كند. ارتباطات وسيع آقاي خرم با طيفهاي مختلف ديني، خود بيانگر آزادانديشي وي در اين باب است.
2- استقلال فكري: داشتن خط فكر سياسي ثابت و داشتن تعلق مداوم به يك جناح سياسي به طور روشن -به دور از هر نوع ريا و نفاق- يكرنگي در مشي سياسي و دوري از نان به نرخ روز خوردن و همرنگ بعضي جماعتها شدن. دوستاني كه بيشتر با او آشنايي دارند اين رويه را يكي از شاخصهاي شخصيتي ايشان از قبل از انقلاب ميدانند - طرفه آنكه اتخاذ اين مشي سياسي نه از روي تقليد كوركورانه يا قرار گرفتن در جو عمومي جامعه اتفاق افتاده، بلكه جهت تحقيق و كنكاش مسائل مبتلا به جامعه و مطالعه و بررسي همهجانبه و حتي با داشتن ديد انتقادي نسبت به برخي امور است.
او از طرح انتقادات خود در جلسات گوناگون هيچگاه مرعوب شخصيتهاي حاضر يا رنجش احتمالي خاطر آنها نبوده و مطالب خود را در كمال ادب و به دور از هرگونه خودسانسوري طرح ميكند. اين روحيه تاكنون هزينههاي زيادي را بر ايشان تحميل كرده است.
3- تواضع و فروتني: فروتني و احترام به ديگران از ويژگيهاي بارز شخصيتي ايشان است. به ياد ندارم كه كسي از برخورد آقاي خرم گلهمند باشد. من در دو استان هرمزگان و خوزستان مدتي بعد از ايشان مسووليت استانداري را برعهده داشتم و شاهد بوده و هستم كه تمامي افراد اعم از مردم عادي و مديران و فعالان سياسي و اجتماعي حتي از طيفهاي مخالف بر حسن خلق و فروتني ايشان اذعان داشته و از نوع برخورد ايشان به صورت خاطراتي خوش ياد ميكنند.
4- عدالت در برخورد و عمل: هرگز ديده نشده كه در برخوردهاي آقاي خرم با ديگران اعم از مخالفين يا موافقين و توزيع امكانات و اعتبارات در مناطق مختلف بيعدالتي پيشه سازد. اين رويه را در بهكارگيري نيروهاي محلي و مديران و مسوولان قبل از مسووليت خودش نيز همواره به كار ميگرفت و كارايي و توانمندي افراد بيشترين تاثير را نزد ايشان در سپردن مسووليت و ارتقاي شغلي داشت و اين رويهاي است كه همچنان در برخوردها و قضاوتهاي خود بهكار ميگيرد.
5- پاكدستي و تقوا: با وجود دوران طولاني مسووليت در نقاط مختلف كشور هيچگاه كسي نتوانست به او نسبت سوءاستفاده مالي يا رانتخواري بدهد و هيچگاه در طول دوران مسووليت خود چه در مسووليت استانداريهاي مختلف كشور و چه در مسووليت معاون وزارت كشور و همچنين وزارت راه و ترابري مانند بسياري از افراد شغل دومي را جهت استفاده از رانتهاي مختلف و سوءاستفاده مستقيم مالي در پيش نگرفت از اين لحاظ ايشان از افراد كمنظير كشور محسوب ميشود. همين رويه باعث برخورد جمع كثيري از سوءاستفادهكنندگان از بيتالمال با ايشان شد و به نظر ميرسد يكي از مهمترين عوامل استيضاح او در دوره وزارتشان باشد. به ياد داريم كه يكي از مسائلي كه در زمان استيضاح مطرح شد، اين بود كه چرا صندلي مورد استفاده ايشان در ساختمان جديد وزارت راه و ترابري از نوع گران بوده است. شنيدن مجدد آن مسائل جدا هر انسان آزادهاي را به تاسف و تعجب واميدارد در اين مورد بايد حساسيت ايشان در هزينه بيتالمال در حوزه مديريتي مربوطه را نيز مورد توجه قرار داد.
6- احساس تعهد نسبت به مسووليت محوله: در تمام مراكزي كه ايشان حضور مديريتي داشتند حضور بهموقع -دقت در عمل- جلوگيري از اتلاف وقت و پاسخگويي و پاسخگو كردن ديگر مسوولان در مقابل مردم زبانزد خاص و عام بود و بسياري از همكارانشان نقل ميكردند كه ايشان قبل از ديگر كاركنان در محل خدمت حاضر ميشد،حضور و بازديد از ادارات كل و مراكز اداري در اولين ساعات شروع كار بدون اعلام قبلي هنوز در استانها نقل قول مردم است.
ب- خصوصيات و روشهاي كاري
1- كار علمي: آقاي خرم علاوه بر مسووليتهاي سياسي با دقت فوقالعاده مسائل اجرايي كشور را در حوزههاي برنامه-بودجه و اجراي رصد و پيگيري ميكرد. در گردهماييها و سمينارها همه ميدانستيم كه ايشان حرفهاي خود را با تكيه بر آمارها و گزارشهاي مستند و در اين مسير همواره بهروز و با تلاش در تحليل درست مسائل مطلب ارايه ميكند. در اين زمان كه دوران بازنشستگي خود را طي ميكند نيز در هر جا كه در جمع افراد سخن ميگويد تحليلهاي مستند و بهروز او همه توجهها را به سوي خود جلب ميكند.
2- ملي انديشيدن: آقاي خرم در هر جا كه حضور داشت سهم حوزه مسووليت خود در برنامههاي توسعهاي و همچنين رفع نيازهاي كشور و تقويت زيرساختها را به طور كامل مورد توجه قرار ميداد و با تمام وجود خود براي انجام اين امر تلاش ميكرد به نحوي كه سلامتي خود را نيز در راه خدمت و دلسوزي و نگراني جهت رفع مشكلات مردم و كشور نيز از دست داده و هنوز نيز با وجود مشكلات متعدد جسمي درصدد انتقال تجربيات و يافتههاي خود به نسل بعدي مديران و جوانان است.
3- داشتن تفكر آزمايشي: هر چند سند آزمايش كشور هنوز هم به طور كامل تدوين و ابلاغ نشده ولي آقاي خرم براساس مزيتهاي نسبي استان محل خدمت خود و مطالعات و تجربيات شخصي برنامه كاري خود را تنظيم ميكرد به جرات ميتوان گفت بر همين اساس علاوه بر تاثيرگذاري در استانهاي محل خدمت او يكي از موفقترين معاونين عمراني وزارت كشور در جهت هدايت و راهنمايي شهرداران و معاونين عمراني استانداريهاي سراسر كشور جهت برنامهريزي و كار عمراني بود.
بر همين اساس حضور مهندس خرم در استان هرمزگان موجب پاگرفتن و توسعه مناطق آزاد قشم و كيش، توسعه فرودگاههاي استان و شبكه راهها، شروع طرح توسعه بندر شهيد رجايي، رفع موانع ايجاد كارخانه آلومينيوم، پيگيري تجهيز و بهروز رساني بندر شهيد رجايي، توسعه فعاليتهاي شيلاتي و تامين آب آشاميدني شهرهاي آن استان شد.
در استان خوزستان نيز جهت بازسازي مناطق جنگي، توسعه همهجانبه بخش كشاورزي، فعاليت در جهت احداث واحدهاي كشت و بهرهبرداري از نيشكر، توسعه فعاليتهاي شيلاتي خصوصا پرورش ميگو و ماهي، رفع موانع توسعه و بهرهبرداري از بندر امامخميني و بهسازي و بازسازي شهرهاي استان و تغيير چهره مناطق جنگزده و تامين آب آشاميدني شهرهاي اهواز و آبادان و خرمشهر و شادگان شد. مردم اين استانها همگي ذكر خير فعاليتهاي آقاي مهندس خرم را داشته و به نيكي از آن ياد ميكنند.
4- استفاده از نيروهاي محلي و تلاش در جهت رشد و ارتقاي آنان.
5- تلاش جهت تقويت و افزايش توانمندي واحدهاي صنعتي-خدماتي و پيمانكاران استانهاي محل خدمت.