به گزارش «اعتماد»، استقلال در ليگ بيست و چهارم به عنوان يك مدعي كار خودش را شروع كرد، اما هرچه از بازيها گذشت با كسب نتايج ضعيف هوادارانش را به سمت نااميدي پيش برد. البته هنوز ليگ ادامه دارد و آبيپوشان كه در اين فصل ركورددار تعويض مربي بودند، اميدوارند بتوانند در جام حذفي تا حدودي جبران مافات كرده و با قهرماني در اين مسابقات به شكلي از هواداران دلجويي كنند، اما بحث تغييرات گسترده در تركيب استقلال براي فصل بعد اين روزها به اوج خود رسيده است! ناكاميهاي اخير و انتقادات فزاينده هواداران زنگ خطر را براي مديران نام آشناي اين باشگاه به صدا درآورده و زمزمههاي جوانسازي و خروج ستارههاي كاغذي و يك خانهتكاني اساسي در رختكن آبيها بيش از هر زمان ديگري شنيده ميشود. اما آيا اين جراحي بزرگ تنها راه نجات استقلاليهاست يا ميتواند به نوبه خود به بحراني عميقتر منجر شود؟
هواداران استقلال كه سالهاست در حسرت جام و روزهاي پرشكوه گذشته به سر ميبرند ديگر تاب تحمل تكرار اشتباهات را ندارند. شعار «جوانگرايي» و «خروج بيكيفيتها» در فضاي مجازي و محافل هواداري كمكم به يك مطالبه جدي تبديل شده است. آنها معتقدند تيم فعلي استقلال تركيبي از بازيكنان بيانگيزه، پا به سن گذاشته و فاقد كيفيت لازم براي رقابت در سطح اول فوتبال ايران است. از ديدگاه اين گروه، تزريق خون تازه به رگهاي تيم ضرورتي اجتنابناپذير براي بازگشت به دوران اوج محسوب ميشود.
دلايل موج تغيير؛ چرا آبيها خواهان پوستاندازي هستند؟
عملكرد پر فراز و نشيب استقلال در اين فصل از مسابقات ليگ برتر و ليگ نخبگان آسيا و شكست در دو دربي مهمترين دليل شكلگيري اين موج اعتراضي است. تيم در مقاطع كليدي فصل نتوانست انتظارات را برآورده كند و در نهايت خيلي زود از كورس براي فتح جام خارج شد. علاوه بر نتايج، نوع بازي و روحيه تيمي نيز مورد انتقاد جدي قرار گرفت كه با تغييرات كادر فني هم توفيقي نصيب اين تيم نشد! بسياري معتقدند استقلال فاقد برنامه مشخص تاكتيكي است و بازيكنان در زمين انگيزه و جنگندگي لازم را از خود نشان نميدهند. يكي ديگر از دلايل اصلي اين مطالبه، نگاه به آينده است. هواداران نگران هستند كه با تكيه بر بازيكنان فعلي استقلال در سالهاي آتي هم نتواند به جايگاه واقعي خود بازگردد. آنها معتقدند جوانسازي و اعتماد به استعدادهاي جوان سرمايهگذاري بلندمدت براي باشگاه خواهد بود و ميتواند نسل جديدي از ستارهها را براي استقلال پرورش بدهد.
خطرات جراحي بزرگ؛ آيا تغييرات حداكثري دردسرساز ميشود؟
با وجود دلايل منطقي براي تغيير و تحول در استقلال بايد به اين نكته توجه داشت كه انجام تغييرات گسترده و ناگهاني در تركيب تيم همواره با ريسكهاي جدي همراه است. فوتبال يك ورزش تيمي است و انسجام و هماهنگي بين بازيكنان نقش كليدي در موفقيت ايفا ميكند. خروج تعداد زيادي از بازيكنان و ورود نفرات جديد ميتواند به از بين رفتن همين انسجام نصفه و نيمه كه در حال شكلگيري است و ايجاد ناهمگوني در تيم منجر شود. همچنين بايد به اين نكته توجه داشت كه جوانگرايي به معناي دور ريختن تجربه و كيفيت نيست. حفظ بالانس بين بازيكنان جوان و باتجربه براي موفقيت تيم بسيار مهم است. خروج بيمحاباي بازيكنان باتجربه و جايگزيني آنها با جوانان خام ميتواند به افت كيفيت كلي تيم و عدم توانايي در مقابله با فشار مسابقات منجر شود.
خروجيهاي احتمالي؛ چه كساني در ليست جدايي قرار دارند؟
با اوج گرفتن بحث تغييرات، گمانهزنيها در مورد ليست خروجي استقلال نيز شدت گرفته است. هرچند هنوز نامهاي قطعي مشخص نشدهاند، اما به نظر ميرسد چند دسته از بازيكنان بيشتر از سايرين در معرض جدايي قرار دارند.
بازيكنان پا به سن گذاشته: بازيكناني كه به مرز 30 سالگي رسيدهاند يا از نظر بدني افت كردهاند احتمالا در ليست خروجي قرار خواهند گرفت. جوانسازي تيم ايجاب ميكند كه فضاي تركيب براي بازيكنان جوانتر باز شود.
بازيكنان بيانگيزه و كمفروغ: بازيكناني كه در فصل گذشته نتوانستند انتظارات را برآورده كنند يا انگيزه لازم براي تلاش و پيشرفت را ندارند به احتمال زياد جايگاهي در تركيب تيم جديد نخواهند داشت حتي اگر كادر فني فعلي هم براي سال بعد كنار گذاشته شوند اين يك تغييرات كاملا قابل پيشبيني شده به حساب ميآيد.
بازيكنان با قرارداد سنگين: در شرايط اقتصادي فعلي باشگاه مديران استقلال به دنبال كاهش هزينهها هم هستند. بازيكناني كه قراردادهاي بالايي دارند و همزمان عملكرد مطلوبي نداشتهاند، ميتوانند گزينههاي خروج باشند.
وروديهاي نامعلوم؛ آيا مديران استقلال عزم خريد خوب دارند؟
اما مهمترين سوال در مورد تغييرات استقلال به نحوه جايگزيني بازيكنان خروجي بازميگردد. آيا مديران باشگاه عزم جدي براي جذب بازيكنان با كيفيت و كارآمد دارند يا باز هم سراغ خريدهاي سطحي و بيكيفيت خواهند رفت؟ تجربه سالهاي گذشته نشان داده است كه استقلال به خصوص در زمينه جذب بازيكنان خارجي عملكرد بسيار ضعيفي داشته است. خريد بازيكنان بنجل بوسنيايي در ابتداي فصل و مشابه اين بازيكنان كه نه تنها به تيم كمكي نكردند، بلكه هزينههاي سنگيني را نيز به باشگاه تحميل كردند و با كمك مدير برنامههاي خاص چمدانهاي دلار از كشور خارج كردند كه هنوز در ذهن هواداران تازه است. براي اينكه تغييرات در استقلال به نتيجه مثبت منجر شود، ضروري است كه مديران باشگاه با برنامهريزي دقيق و كارشناسي شده اقدام به جذب بازيكنان جديد كنند. خريد بازيكنان جوان و بااستعداد داخلي يا جذب بازيكنان خارجي با كيفيت كه سابقه درخشاني دارند، ميتواند به تقويت تيم كمك كند.
تغييرات با تفكر يا تكرار اشتباهات گذشته؟
تغيير و تحول در فوتبال يك امر طبيعي و گاهي ضروري است. استقلال نيز براي خروج از وضعيت فعلي و بازگشت به روزهاي اوج نياز به تغييرات دارد. اما نكته كليدي اينجاست كه اين تغييرات بايد با تفكر، برنامهريزي و كارشناسي انجام شود. تغييرات حداكثري و بدون برنامه ميتواند به بحران جديدي در استقلال منجر شود. مديران باشگاه بايد از اشتباهات گذسته درس بگيرند و از تكرار آنها پرهيز كنند. خريد بازيكنان بنجل و بيكيفيت به بهانه فقط پر كردن ليست نهتنها مشكلات تيم را حل نخواهد كرد، بلكه به هدر رفتن منابع مالي باشگاه و نااميدي بيشتر هواداران منجر خواهد شد. هواداراني كه سالهاي سال است با كمترين امكانات و بدون چشمداشت مالي بهترين حاميان اين تيم بودند و هستند. حالا استقلال در آستانه يك تصميم سرنوشتساز قرار دارد. تصميمي كه ميتواند آينده اين باشگاه پرافتخار را براي سالها تعيين كند. اميد است مديران باشگاه كه اتفاقا از نظر هواداران از جنس اين تيم هم به حساب ميآيند با درايت و دورانديشي مسير درستي را انتخاب كنند و زمينه بازگشت استقلال به روزهاي درخشان را فراهم آورند.