دلايل توكلي براي تهديد دولت
احمد توكلي، نماينده پيشين مجلس كه در نيمه دوم اسفند با تهديد دولت خبرساز شده بود در نامهاي خطاب به محمود واعظي رييس دفتر رييسجمهوري دلايل خود براي بيان آن حرفها را شرح داده است. رييس ديدهبان شفافيت 21اسفند ماه گذشته در صفحه توييتر خود نوشته بود «اگر دولت تا پايان سال قانون انتشار علني حقوق و مزاياي مسوولان را اجرا نكند، با استفاده از اختيارات ديدهبان شفافيت و عدالت مردم را به تجمع قانوني و اعتراض خياباني عليه دولت دعوت ميكنيم». اين توييت توكلي با واكنشهاي بسياري همراه بود. از آنجا كه تازه دو ماه از ناآراميهاي دي ماه گذشته بود، فعالان سياسي و رسانهها حساسيت ويژهاي نسبت به دعوت به اعتراض خياباني نشان داده و از او پرسيده بودند كه از كدام جايگاه و با تكيه بر كدام پشتوانه دولت را تهديد ميكند؟ برخي نيز به سكوت توكلي و ديگر اصولگرايان در مواجهه با نبود شفافيت در ادوار گذشته اشاره كردند. به عنوان مثال غلامحسين كرباسچي گفت: «در طول اين همه سال كه مسووليت داشتيد، چرا به فكر شفافيت نبوديد.»
توييت توكلي دولت را كمتر از سياسيون و رسانهها نگران كرده بود. از همين رو محمود واعظي رييس دفتر رييسجمهور در مصاحبهاي در اين باره تنها گفت: «وقتي اين توييت و بازتابهاي آن را ديدم، متعجب شدم. من ايشان را هيچگاه آدم تندي نسبت به موضوعات و پديدههاي ملي نديدهام. گروههايي دوست داشتند بر اعتراضهاي ديماه موجسواري كنند يا به دولت فشار بياورند، اما من هرگز احمد آقاي توكلي را جزو اين گروهها نميبينم. احمد آقاي توكلي، چه در دولت يازدهم كه در مجلس حضور داشتند و چه اكنون كه در بيرون از مجلس هستند، همواره اعلامنظرها و دلسوزيهايي ميكنند تا از نظر اقتصادي به دولت كمك كند. پس ميخواهم بگويم ايشان اصلا جزو آن گروهها نيست، با وجود اين، بسيار از چيزي كه ايشان نوشتند تعجب كردم. چون من با آقاي توكلي رفيق هستم و قطعا اگر ايشان را ببينم، نخستين سوالي كه از ايشان ميپرسم اين خواهد بود كه آقاي دكتر اصلا اين چي بود؟ (با خنده) معتقدم ما نبايد وارد اين مسائل شويم، يعني كساني كه ميتوانند حرف خود را بزنند و با اركان دولت و ساير نهادها هم ارتباط دارند، نبايد در هر سطحي مروج رفتار خياباني باشند.»
اين حرفهاي واعظي كه در مصاحبه با «جماران» بيان شده بود، 26 اسفند ماه منتشر شد و توكلي ديروز يعني 25 روز بعد به آن پاسخ داد. او در نامهاي نوشت: «از نظر ديني تجمع و راهپيمايي روشهاي امربهمعروف و نهي از منكر است. امام(ره)، در تحريرالوسيله ميگويند وقتي امربهمعروف و نهي از منكر به شكل فردي اثر ندارد و اگر جمعي باشد، احتمال اثر پيدا ميشود، يارگيري و اقدام جمعي واجب است؛ بنابراين تجمع و راهپيمايي با رعايت شرايط امربهمعروف و نهي از منكر، روشي اسلامي است. به همين دليل، اصل بيست و هفتم قانون اساسي آن را بخشي از حقوق ملت شناخته است. از نظر مدني نيز اين اقدام در تمام مردمسالاريها به رسميت شناخته شده است. بنا بر همين اصل، دولت سابق در 1384 و دولت فعلي در 1395، اين حق را براي سازمانهاي مردمنهاد به رسميت شناختهاند. استفاده از اين حق و انجام وظيفهاي كه كمك به دولت و ملت است، چه تعجبي دارد؟ چون عادت كردهايم يا اجازه نگيريم يا اجازه ندهيم؟»
وي افزوده است: «ما براي اين واجب مهم ديني و ملي هر جا لازم باشد، اجازه ميگيريم و قطعا دولت اجازه خواهد داد. آنچه در پايان توجه دادن به آن ضروري است بهانهتراشيهايي درباره نحوه دسترسي عموم مردم به اطلاعات موضوع ماده 29 است كه در حال مطرح شدن است. اميدواريم دولت به تكليف قانونش بدون هيچ قيد و شرطي به موقع عمل كند تا انشاءالله نيازي به اعتراض جمعي به دعوت سمنها نباشد.»
گويا رفاقتي كه احمد توكلي و محمود واعظي دارند موجب اين نامهنگاري شده است. نامهاي كه اگرچه نسبت به توييت اوليه لحني ملايم و دوستانهتري دارد اما همان موضع قبلي را مورد تاكيد قرار ميدهد. توكلي كه قبلا تا پايان سال براي اجراي قانون انتشار علني حقوق و مزاياي مسوولان مهلت داده بود اكنون كمي كوتاه آمده و يادآور شده است كه «پس از هشدار نهايي بنده مبني بر دعوت مردم به تجمع و اعتراض خياباني، به فاصله نيم روز، آقاي جمشيد انصاري، رييس سازمان امور اداري و استخدامي خبر خوش اتمام تهيه سامانه و وعده انعكاس دريافتيهاي نخستين ماه سال جديد را داد. ساعاتي بعد نيز آقاي دكتر نوبخت، سخنگوي محترم دولت همين موضع را ابرام كرد». او اين رويكرد دولت را متاثر از تدبير واعظي ميداند و قدردان است اما در عين حال تاكيد ميكند كه اگر لازم باشد از مردم براي اعتراض خياباني دعوت خواهد كرد.