• ۱۴۰۳ جمعه ۱۱ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4061 -
  • ۱۳۹۷ سه شنبه ۲۱ فروردين

پاسخ محمدجواد حق‌شناس به اين پرسش: مسوول بررسي استعفاي شهردار كيست؟

شوراي شهر تنها مرجع صالح

حميدرضا خالدي

 

 

هنوز چند ساعت از مخالفت اعضاي شوراي شهر با استعفاي محمد علي نجفي، شهردار تهران نگذشته بود كه دادستان كل كشور در نشستي مطبوعاتي نسبت به اين اقدام شوراي شهر واكنش نشان داد و رسما آن را سياسي‌بازي شوراي شهر عنوان كرده، علنا به عنوان مدعي‌العموم از نجفي خواست تا دوباره استعفا دهد!‌ هنوز چند دقيقه‌اي از انتشار اين خبر نگذشته بود كه رييس شوراي شهر، در گفت‌وگو با ايلنا، رسما خبر از استعفاي دوم نجفي داد و گفت كه امروز اين موضوع در صحن علني شوراي شهر مطرح خواهد شد. همين مساله باعث شد تا شايعاتي در فضاي مجازي منتشر شود كه يكي از دلايل استعفاي مجدد نجفي، اظهارنظرهاي دادستان كل كشور بوده است. استدلال اين افراد اين بود كه چطور ممكن است كه شهردار در كمتر از 24 ساعت 2 بار استعفا دهد؟ و ازآن گذشته، ورود دادستاني كل كشور به ماجراي استعفاي شهردار چه تعبيري را در پس‌پرده خود دارد. «محمدجواد حق‌شناس» رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر معتقد است كه اين اظهارات دادستان خود به نوعي سياسي‌كاري است و اين وظيفه قانوني شوراي شهر است كه در مورد سرنوشت نهايي مديريت ارشد شهرداري پايتخت تصميم بگيرد. وي همچنين در اين گفت‌وگو از تدابيرشوراي شهربراي انتخاب سرپرست يا شهردار جديد تهران مي‌گويد. گفت‌وگويي در مورد حال و هواي اين روزهاي شوراي شهر و چالشي به نام انتخاب شهردار جديد.

 

آقاي حق‌شناس، ديروز دادستان كل كشور رسما ضمن هشدار به اعضاي شورا براي دوري از سياسي‌كاري، به مخالفت شورا با استعفاي نجفي واكنش نشان داد و اعلام كرد كه در صورت ادامه اين رويه به موضوع ورود پيدا خواهد كرد. به نظر شما ورود دادستاني به اين موضوع شهري و مديريتي مي‌تواند توجيه ومحلي از اعراب داشته باشد؟

براي من و بسياري ديگر از همكارانم در شوراي شهر هم سخنان حجت‌الاسلام منتظري جاي تعجب داشته و دارد. من امروز در توييتي هم به اين مساله اشاره كردم و نوشتم كه علي‌القاعده قوه قضاييه جزو حوزه‌هايي است كه بايد از سياسي‌كاري مبرا باشد چرا كه آنجا محلي است براي حل و فصل مناقشات مختلف و مهم‌ترين‌ شأن قاضي به عنوان مهم‌ترين ركن دادگاه، بي‌طرفي است؛ ضمن آنكه از دادستان كل كشور هم به عنوان فردي كه جايگاه ويژه‌اي در قوه قضاييه دارد انتظار بيشتري در اين زمينه مي‌رود. بنده با وجودي كه در جلسه راي‌گيري براي استعفاي نجفي جزو افرادي بودم كه معتقد بودند بهتر است استعفاي نجفي پذيرفته شود، ولي ورود دادستان كل كشور به مساله را دور از تدبير مي‌دانم.

ضمن اينكه سياسي خواندن عملكرد شورا از سوي ايشان به طريق اولي، با وظايف ذاتي شورا منافات دارد و نمي‌تواند ورود معناداري باشد.

يعني شما معتقديد كه دادستاني نبايد در كار شورا و شهرداري دخالت كند؟

ببينيد ما در كشورمان اصلي داريم به نام اصل تفكيك قوا كه از شاخص‌هاي جدي نظام تلقي مي‌شود. براساس اين اصل قواي سه گانه بايد در چارچوب وظايف خود عمل كنند و در حوزه ديگري دخالتي نداشته باشند.

از سويي برمبناي قانون، شوراها زيرمجموعه قوه مقننه تعريف شده‌اند و مشروعيت خود را از راي مردمي مي‌گيرند. بنابراين نه قوه مجريه و نه قوه قضاييه حق دخالت در عملكرد آن را ندارند مگر آنكه فساد يا مشكلي در عملكرد شورا و شهرداري ديده شود كه آن‌وقت قوه قضاييه مرجع رسيدگي به آن خواهد بود.

برخي معتقدند كه اين سخنان دادستان به نوعي، اخطار و هشدار به شوراي شهر و شهرداري است. شما هم چنين استنباطي داريد؟

ما در مملكتي زندگي مي‌كنيم كه افتخار مي‌كنيم به اينكه در كمتر از 50 روز پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي آن، رفراندوم برگزار شد و مردم به آن راي مثبت دادند و در كمتر از 6 ماه مجلس خبرگان رهبري را تشكيل داديم. وضعيت ما با كشورهايي كه فاقد قانوني منسجم و قوي هستند، تفاوت دارد.

بنابراين بايد به قانون احترام بگذاريم. شورا مشروعيتش را از راي مردم مي‌گيرد. بنابراين خوب است كه استقلال آن حفظ و محترم شمرده شود. مگر آنكه همان‌طور كه گفتم فساد يا پرونده تخلفي مشاهده شود كه آن‌وقت قوه قضاييه بايد به شكلي مستقل به مساله ورود پيدا كند.

اما از اين مساله كه بگذريم، واقعا اگر قرار بود نجفي يك روز بعد از راي‌گيري دوباره استعفا دهد، چرا شورا با استعفايش مخالفت كرد و اينقدر برماندن وي اصرار دارد؟

من فكر مي‌كنم دوستان ما هم در عملكرد و هم در راي‌شان نشان دادند كه به منافع شهر بيش از هرچيز فكر مي‌كنند. ديروز هم شايد اعضاي شورا هنگام راي دادن به استعفاي نجفي، تصور مي‌كردند كه مي‌توان موضوع بيماري نجفي و مديريت ايشان بر شهرداري را به گونه‌اي مديريت و هدايت كرد كه براي شهر و شهروندان مشكلي پيش نيايد.

ولي اگر همان‌طور كه بعدا روابط عمومي شهرداري هم اعلام كرد كه ايشان روي تصميم خود اصرار دارند، باز هم نجفي نخواهد كه به كار خود ادامه دهد، تكليف مشخص است و شورا احتمالا امروز مساله را بررسي مي‌كند و براساس مصالح شهر و وظيفه‌اي كه دارد؛ تصميم‌گيري خواهد كرد.ضمن آنكه معتقدم شوراي شهر تنها مقام صالح تصميم‌گيري در اين حوزه است و حاضر نيست هيچ‌گونه مداخله‌اي را در حوزه اختياراتي كه قانون و راي مردم به آنها داده است، بپذيرد. يعني هم به وظيفه خود به خوبي آشناست و هم تلاش مي‌كند تا آن را به خوبي به انجام برساند.

ديروز اعلام شد كه نجفي مجددا استعفا كرده است. فكر نمي‌كنيد كه استعفاي مجدد نجفي، آنهم تنها چند ساعت بعد از اعلام نظر شوراي شهر، چندان جالب و درخور شأن و منزلت شهروندان و شوراي شهر نباشد؟

به هر حال براساس قانون، شهردار تهران بايد تا 24 ساعت بعد از ابلاغ نظر شورا، تصميمش را رسما اعلام مي‌كرد. البته پيش بيني من اين بود كه وي باز هم روي تصميم خود پافشاري كند. بنابراين، اين استعفا به نظر من چيز عجيبي نيست. ما هم اين مساله را درك مي‌كنيم.چون به هر حال اين موضوع، يك مساله انساني است و به نظر مي‌رسد جامعه نيز اين موضوع را درك مي‌كند و مي‌پذيرد كه نجفي به عنوان يكي از سرمايه‌هاي ملي كشور و از مديران باسابقه ايران، به دور از جنجال و هياهو، به درمان بيماري خود بپردازد و بعدا، پس از بهبودي كامل بتواند درجايي ديگر به كشور و مردم خدمت كنند.

من جواب سوالم را نگرفتم. اينكه فكر نمي‌كنيد دومين استعفا، آن هم در كمتر از 24 ساعت به نوعي، بي‌احترامي به شهروندان و افكار عمومي و شوراي شهر باشد؟

من ديروز با همين ديدگاه اعلام كردم كه بايد استعفاي نجفي پذيرفته شود و حتي پيشنهاد دادم كه در بررسي استعفا به اين موضوعي كه شما گفتيد هم توجه شود ولي به هر حال اكثريت اعضاي شورا معتقد بودند كه شايد تغييرات سريع به شهر و اداره آن ضربه بزند. شايد از همين منظر هم بود كه معتقد بودند نجفي مي‌تواند برشهرداري و بيماري‌اش مديريت كند. ولي به شخصه فكر مي‌كنم اين انتظار، انتظاري خارج از توان آقاي نجفي است و با توجه به اهميتي كه سلامت وي دارد، اگر اكثريت دوستان بيشتر به استدلال‌هاي بنده عنايت مي‌كردند، همان يكشنبه، استعفايش را مي‌پذيرفتند و مساله را حل و فصل مي‌كردند تا كش پيدا نكند.

پس با اين حساب، اعضاي شورا بايد از چندي قبل، به گزينه‌هاي جايگزين براي شهردار تهران هم فكر كرده باشند...

بله. خب، شورا براساس وظايف قانوني خود ملزم است كه به گزينه‌هاي جايگزين براي نجفي فكر كند. فكر مي‌كنم ابتدا سرپرستي براي شهرداري انتخاب شود تا بعد، سرفرصت شهردار جديدي را برگزينند.

و مي‌توانيد بگوييد گزينه‌هاي احتمالي چه كساني هستند؟

ما در مورد انتخاب شهردار، از بين بيش از 20 گزينه 7 نفر را انتخاب كرديم و در نهايت نجفي به عنوان شهردار برگزيده شد. الان هم فكر مي‌كنم بهتر است از بين همان 7 گزينه، فردي به عنوان شهردار انتخاب شود چون به هر حال قبلا برنامه‌هاي‌شان بررسي شده و كار ما مثل دوره قبل، چندان دشوار نخواهد بود ولي باز هم بايد منتظر نظر اكثريت اعضا بود.

شايع شده كه 2 نفر از معاونان شهردار كنوني استعفاي خود را آماده كرده‌اند تا يكي از آنها جايگزين نجفي شود. اين خبر تا چه حد درست است؟

اينها همه شايعه است. اگر اين افراد استعفا داده‌اند، دليلش اين باشد كه بخواهند بعد از نجفي به كارشان در آن سمت ادامه دهند وگرنه هنوز هيچ چيزي مشخص نيست...

 

ما در مورد انتخاب شهردار، از بين بيش از 20 گزينه 7 نفر را انتخاب كرديم و در نهايت نجفي به عنوان شهردار برگزيده شد. الان هم فكر مي‌كنم بهتر است از بين همان 7 گزينه، فردي به عنوان شهردار انتخاب شود چون به هر حال قبلا برنامه‌هاي‌شان بررسي شده و كار ما مثل دوره قبل، چندان دشوار نخواهد بود. ولي باز هم بايد منتظر نظر اكثريت اعضا بود.

اعضاي شورا هنگام راي دادن به استعفاي نجفي، تصور مي‌كردند كه مي‌توان موضوع بيماري نجفي و مديريت ايشان بر شهرداري را به گونه‌اي مديريت و هدايت كرد كه براي شهر و شهروندان مشكلي پيش نيايد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون