كاظم جلالي تمامي اخبار
مربوط به تشكيل حزب نزديكان ناطق و لاريجاني را تكذيب كرد: تحزب؛ راه نرفته رهروان
عليرضا كيانپور
كاظم جلالي چهارشنبه گذشته بعد از مدتها در راهروهاي مجلس و درجمع خبرنگاران پارلماني حاضر شد تا ساعاتي پس از سخنراني شامگاه سهشنبه دونالد ترامپ و اعلام خروج ايالات متحده از برجام، مواضع خود و اقدامات مركز پژوهشهاي مجلس را در اين باره تشريح كند. اين رژه رسانهاي البته تا انتها آنچنان كه جلالي ميخواست، پيش نرفت. بهويژه زماني كه لابهلاي سوالات برجامي خبرنگاران، با سوالات حزبي خبرنگار اعتمادآنلاين درباره آخرين وضعيت حزب لاريجاني روبهرو شد؛ سوژه خبري جذابي كه اگرچه سالهاي گذشته همواره مطرح بوده اما معمولا از حد و حدود زمزمههايي كه از پشت پرده بيرون درز ميكنند، فراتر نرفته است. اينبار اما صدايي كه در راهروي مجلس پيچيد، كمي بلندتر از زمزمههاي هميشگي بود. زماني كه هرچه از خانم خبرنگار اصرار بود كه بالاخره سرنوشت حزب لاريجاني به كجا ميرسد، از آقاي جلالي، انكار موضوع از اس و اساس كه اصلا لاريجاني حزبي نداشته كه سرنوشتش به جايي برسد يا نرسد! مصاحبهاي منتشرنشده كه درنهايت وقتي به خاتمه رسيد كه صداي جلالي در اوج بود و محتواي فرياد رييس مركز پژوهشهاي مجلس حامل اين خبر كه اگر همزماني قراري براي تشكيل حزب و تشكلي بوده، اولا حالا اين خبرها ديگر «دِمُده شده» (ازمُدافتاده) و در ثاني، روحِ جلالي هم از اين «اولدفشن» (Old Fashion) _ شما بخوانيد خبر سوخته و قديمي، بيخبر است. گفتيم اينبار «صدايي كه در راهروي مجلس پيچيد، كمي بلندتر از زمزمههاي هميشگي بود» و انگار منظور اين بود كه خبري مهمتر از هميشه اعلام شد. اينطور كه نبود. آن زمان منظور صرفا وسعت صداي كاظم جلالي بود كه از سر استيصال، لحظهاي از حد متعارف گذشت اما اگر به فحوا و محتواي اين فرياد استناد كنيم، بايد بگوييم لااقل اگر حاوي خبري تازه نبود، يكبار براي هميشه هرآنچه تا پيش از اين پچپچه و زمزمه خبري خردهريز بود را يكجا تكذيب ميكرد و پرونده لااقل به استناد كلام جلالي، مختومه شد. حال اينكه ميتوان به اين كلام استناد كرد يا نه، در گرو آن است كه بدانيم جلالي كيست.
جلالي كيست؟
كاظم جلالي، نماينده اصولگراي تهران، رييس مركز پژوهشهاي مجلس و ازجمله نزديكترين نمايندگان و چهرههاي سياسي به علي لاريجاني است. در مجلس نهم رياست فراكسيون «رهروان ولايت» را برعهده داشت كه به عنوان فراكسيون اكثريت، چهارسال پياپي علي لاريجاني را در رقابت با غلامعلي حدادعادل در صدر پارلمان و بر كرسي رياست قوه مقننه نشاند و حالا در مجلس دهم، رياست فراكسيون «مستقلين ولايي» را برعهده دارد. فراكسيوني متشكل از نمايندگان اصولگراي ميانهرو كه پيش از انتخابات مجلس دهم در ائتلاف با اصلاحطلبان وارد «ليست اميد» شدند و پس از پيروزي با «حمايت مكرر» سيدمحمد خاتمي از اميديهاي اصلاحطلب انشعاب كردند و بر خود نام مستقل اما ولايي گذاشتند. در شرح قرابت جلالي و لاريجاني همين بس كه در بزنگاه انتخابات مجلس دهم، هنگامي كه جلالي، نماينده مردم شاهرود و ميامي در مجالس ششم تا نهم، با صدور بيانيهاي مملو از شاعرانگي، از كانديداتوري در انتخابات مجلس دهم اعلام انصراف كرد، لاريجاني نيز دست به قلم برد و از او خواست تا از اين تصميم صرفنظر كند. نامهنگاري اين دو چهره بسيار نزديك به هم اما پيش از هرچيز، خواننده را به اين فكر ميانداخت كه ايندو چرا بهجاي مكالمه روبهرو، براي هم نامه مينويسند؟! با اين حال كمي بعد كه كاظم جلالي نه در ميامي و شاهرود، كه در پايتخت ثبتنام كرد و در ليست 30 نفره «اميد» جاي گرفت، «خواننده محترم» آنقدر سوالاتي جديتر داشت كه ديگر براي آن پرسش نخست كنكاش نكند. مهمتر آنكه همين بزنگاه انتخاباتي، يكي از مقاطعي بود كه اخبار مربوط به تشكيل حزب لاريجاني قوت گرفته بود؛ حزبي كه آن زمان قرار بود با محوريت فراكسيون «رهروان ولايت» مجلس نهم و تحت زعامت معنوي بزرگاني چون ناطق نوري و علي لاريجاني وارد گود سياست شده و جريان اصولگرايان معتدل را نمايندگي كند و شايد همين ائتلاف موسوم به «اميد» ميان اصلاحطلبان و اصولگرايان معتدل، ياران لاريجاني در «رهروان ولايت» را از صرافت كار حزبي انداخت.
زمزمه تشكيل حزب لاريجاني و ناطق
وقتي اين جريان در مجلس دهم فراكسيون «مستقلين ولايي» را با حضور نمايندگاني موثري همچون غلامعلي جعفرزاده ايمنآبادي (از رشت)، بهروز نعمتي (دوره نهم از اسدآباد و دوره دهم همچون جلالي از تهران)، عزتالله يوسفيانملا (از آمل و لاريجان)، مهرداد لاهوتي (از لنگرود) و عبدالرضا عزيزي (از شيروان) تشكيل داد، بار ديگر زمزمههاي تشكيل حزب لاريجاني قوت گرفت. نعمتي در نيمه آبانماه سال گذشته حتي از تدوين اساسنامه اين حزب به ايلنا خبر داد و يك روز بعد جعفرزاده ايمنآبادي با بيان اينكه از موسسان حزب است، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «اساسنامه حزب «رهروان ولايت» درحال طي مراحل پاياني است سپس براي دريافت مجوز آن را به كميسيون ماده10 احزاب ارايه ميكنيم.» اما در ادامه نهتنها اين اخبار تلويحا تكذيب شد، بلكه آنچنان كه نعمتي همان زمان به «اعتماد» توضيح داد، نام اين حزب«رهروان ولايت» نبوده و احتمالا فعاليتهاي اين جريان سياسي تحتعنوان «معتدلين»، «اعتداليها» يا تركيبي با اين حالوهوا دنبال خواهد شد.
رييس و نايبرييس تكذيب ميكنند!
كاظم جلالي، رييس فراكسيون مستقلين ولايي اما از اين هم پيشتر رفت و به «اعتماد» گفت: «اصلا هيچ جلسهاي براي تشكيل حزب نداشتيم. لااقل من از اين موضوع بيخبرم.» در اين ميان اما توضيحات غلامعلي جعفرزاده، نايبرييس نخست اين فراكسيون جالبتر بود. نماينده رشت در پاسخ به پرسش «اعتماد» درباره آخرين وضعيت اين حزب، گفت: «من حزبي ندارم.» او در توضيح صحبتهاي چند ماه پيش خود درمورد تدوين اساسنامه حزب «رهروان ولايت» نيز ادامه داد: «آن خبر خيلي قديمي است.» جعفرزاده شبيه به جلالي ميگويد: «وجدانا از اين حزب خبر ندارم و لااقل من پيگير تشكيل حزبي نيستم؛ چراكه فعلا برنامه ملي خاصي ندارم.»
سفر ناطق به ديار خاتمي
در اين حال و اوضاع كه بهگفته يك منبع نزديك به رييس مجلس، علي لاريجاني بهواقع دنبال كار حزبي نيست، اخبار مربوط به شيخ ناطق نوري كه شبيه به لاريجاني ميتواند در جايگاه پدر معنوي اين جريان بنشيند، در نوع خود جالب توجه است. در شرايطي كه چندي پيش انتشار خبر جلسه 16 فروردينماه 97 در منزل حسن روحاني و با حضور سيدمحمد خاتمي، اسحاق جهانگيري و ناطقنوري و انتشار برخي نقلقولها از حاضران در اين نشست با حاشيههايي همراه شد، انتشار اخبار و تصاوير سفر چندروزه هفته گذشته ناطق نوري اين شيخ اعتدالي «لواساننشين» به اردكانِ يزد، ديار سيدمحمد خاتمي حايزاهميت بود؛ سفري كه به ميزباني محمدرضا تابش، نايبرييس نخست فراكسيون اميد و خواهرزاده رييس دولت اصلاحات انجام شد و از نزديكي بيش از پيش خاتمي و ناطق حكايت داشت؛ دو روحاني محبوب كه زماني پرچمداران دو قطب سياسي چپ و راست بودند و رقيب انتخاباتي در انتخابات رياستجمهوري دوم خرداد 76 !
كاظم جلالي، رييس فراكسيون مستقلين ولايي مجلس: هيچ جلسهاي براي تشكيل حزب نداشتيم. لااقل من از اين موضوع بي خبرم.