86 روز پس از استعفاي نوبخت هنوزجايگزين او مشخص نيست
دولت سخنگو ندارد
زهير موسوي
بيش از دو ماه از استعفاي محمدباقر نوبخت سخنگوي دولت حسن روحاني گذشته است و اين يعني طبقه هشتم ساختمان كوثر بيش از دو ماه است كه ميزبان خبرنگاران و اهالي رسانه نبوده است. در اين دو ماه اتفاقات زيادي
رخ داد كه شايد لازم بود دولت درباره آن با مردم و رسانهها صحبت كند اما با توجه به عدم انتصاب فرد جديدي به جاي نوبخت اين ارتباط برقرار نشد. دولت تمايل چنداني به افزايش ارتباط با افكار عمومي و رسانهها ندارد. اين يك واقعيت غيرقابل انكار است. براي اثبات اين ادعا كافي است، نشستهاي خبري رييسجمهور و مصاحبه دولتمردان را در چند ماه اخير بررسي كنيم. از آخرين نشست خبري رييسجمهور بيش از 8ماه گذشته است؛ هرچند كه در اين مدت رييسجمهور از طريق سيماي ملي دو مرتبه با مردم صحبت كرده اما همه ميدانند كه شرايط گفتوگوهاي تلويزيوني با نشستهاي خبري متفاوت است، زيرا در نشست خبري ممكن است سوالي مطرح شود كه به دليل سياستهاي حاكم بر صداوسيما امكان طرح آن در آنتن زنده وجود نداشته باشد. يكي از سنتهاي غلط در سپهر سياسي ايران عدم تمايل روساي جمهور براي گفتوگوي اختصاصي با رسانههايي جز صدا و سيماست. اتفاقي كه در بسياري از كشورها ميافتد اما ظاهرا اين موضوع در ايران تبديل به يك تابويي شده است كه هيچ رييسجمهوري تمايلي به شكستن آن ندارد. اگر حسن روحاني بتواند اين تابو را شكسته و براي نخستينبار به عنوان بالاترين مقام اجرايي در جمهوري اسلامي ايران گفتوگوي اختصاصي ترتيب دهد، نه تنها مونوپل اين موضوع از صدا و سيما گرفته ميشود بلكه فرصتي فراهم خواهد شد تا ديدگاههاي مختلف بتوانند با رييسجمهور گفتوگو كنند. حسن روحاني در رقابتهاي انتخاباتي دولت خود را دولتي پاسخگو معرفي كرد اما اتفاقي كه امروز در حال وقوع است كاملا خلاف وعدههاي انتخاباتي شيخ ديپلمات است. رسالت رسانه اطلاعرساني است اما اين رسالت پيششرطي نيز دارد كه آن همكاري مسوولان است. مادامي كه مسوولان نگاهي بدبينانه به رسانهها داشته باشند، رسانه نميتواند به رسالت خود عمل كند. در كنار رييسجمهور، دولتمردان نيز به تاسي از رييس خود تمايلي براي پاسخگويي از خود نشان نميدهند. اخبار حاشيه جلسات هيات دولت روزهاي چهارشنبه روي خروجي خبرگزاريها قرار ميگيرد. اگر به دولتمرداني كه حاضر ميشوند به ميان خبرنگاران آمده و به سوالات پاسخ دهند نگاه كنيم، ميبينيم كه بيش از وزرا، معاونها و مشخصا رييس دفتر رييسجمهور تمايل به حضور در رسانهها دارند. با كمك مجلس و همچنين عزم برخي وزرا براي خداحافظي از دولت فصل پوستاندازي دولت فرا رسيد و ابتداي هفته جاري رييسجمهور 4گزينه پيشنهادي خود براي وزارتخانههاي صمت، كار، راه و اقتصاد جهت كسب راي اعتماد به مجلس معرفي كرد. خوب است كه اكنون رييسجمهور زماني را براي انتخاب وزراي جديد خود صرف كردهاند، زماني نيز به انتخاب سخنگوي جديد دولت اختصاص دهند. دولت بايد با مردم صحبت كند. اگر بنا به هر دليلي وزرا و شخص رييسجمهور تمايلي به صحبت با رسانهها و مردم ندارند، رييس دولت دوازدهم با يك انتصاب مناسب اين بار را بردوش سخنگو بيندازد. قشر غالب حاميان دولت از جريان اصلاحات تشكيل شده است. استعفاي عباس آخوندي به عنوان چهرهاي اصلاحطلب و همچنين افشاگري جهانگيري از نداشتن اختيار، موجب دلخوري و بعضا عصبانيت اصلاحطلبان از دولت شده است به همين دليل لازم است كه درباره اتفاقات اخير به حاميان اصلي روحاني در دو انتخابات 92 و 96 توضيحاتي ارايه شود. سكوت دولت بيش از اين جايز نيست و چه بسا اگر اين سكوت دنبالهدار باشد منجر به جدايي اصلاحطلبان به عنوان حامي اصلي از دولت شود كه اين اتفاق در شرايط كنوني اصلا خوشايند نخواهد بود. وظيفه اين پاسخگويي و ارايه توضيحات بر عهده سخنگوست.
86 روز است كه در ورودي سالن كنفرانس طبقه هشتم ساختمان كوثر به روي خبرنگاران بسته مانده و رسانهها و مردم همچنان چشم انتظار خودكار رييسجمهور هستند تا ببينند چه كسي جايگزين محمدباقر نوبخت ميشود. امروز وقت صحبت با مردم فرارسيده و در توفان سكوتي كه دولتمردان را در نورديده، سخنگو ميتواند با توفان مقابله كرده و از برنامههاي دولت براي آينده پردهبرداري كند. 12 روز ديگر موعد تحريمهاي امريكا سرميرسد اما همچنان مردم نميدانند كه اساسا برنامه دولت براي مقابله با موج جديد تحريمها چيست. سكوت دولت فضارا براي شايعهسازان مجازي كه روزانه تيشه خودرا با قدرت هرچه تمامتر به اميد جامعه ميزنند فراهم و سوالات فراواني را نهتنها براي افكار عمومي بلكه براي رسانهها نيز به وجود آورده است. طبيعتا اگر دولت سخنگويي پاسخگو داشته باشد، علاوه بر كنترل فضا ميتواند با تشريح برنامههاي خود اقدامات منفي را خنثي كند. گزينههاي زيادي براي سخنگويي مطرح شدهاند اما به نظر ميرسد علي ربيعي وزير سابق كار كه اين روزها همراه هميشگي رييسجمهور در برنامههاي مختلف است، بيش از سايرين به صندلي سخنگويي نزديك شده با اين حال بايد منتظر ماند و به نظاره نشست كه آيا رييسجمهور در فصل پوست اندازي دولت، سخنگوي جديد را انتخاب ميكند يا دولت همچنان اصرار بر دوري از رسانهها و روزه سكوت دارد.