مبادلات ارزي در بازار ثانويه بين صادركننده و واردكننده به مرز ۷.۵ ميليارد يورو رسيد و در آخرين معاملات، هر يورو در اين بازار بهطور متوسط تا ۹۴۱۴ تومان قيمت خورده است.
به گزارش ايسنا، بررسي آخرين وضعيت مبادلات ارزي در بازار ثانويه ارز نشان ميدهد كه در فاصله نيمه مردادماه تا ۲۹ مهرماه صادركنندگان حدود چهار ميليارد و دو ميليون يورو ارز در اين بازار عرضه كردهاند. روند عرضه ارز توسط صادركنندگان در روز گذشته كاهش داشته است؛ بهطوري كه از حدود ۸۰ ميليون يورو در فاصله ۲۶ تا ۲۸ مهرماه به حدود ۲۰ ميليون يورو در روز گذشته رسيده است.
اين در حالي است كه در سوي مقابل واردكنندگان در فاصله نيمه مرداد تا ۲۹ مهرماه از ميزان ارز عرضه شده تا سه ميليون و ۴۹۲ ميليون يورو را براي تامين نياز وارداتي خود دريافت كردهاند كه سهم آنها از معاملات روز گذشته حدود ۴۰ ميليون يورو بوده است.
با وجود مبادله حدود ۷.۵ ميليارد يورو ارز در سامانه نيما در بيش از دو ماه اخير، اين حجم در مقايسه با ارز ناشي از صادرات غيرنفتي كه بايد در بازار ثانويه عرضه شود رقم قابل ملاحظهاي نيست. بر اين اساس در مدت اخير بارها بر الزام صادركنندگان براي ورود ارز به سامانه نيما تاكيد شده است؛ به گونهاي كه با دستور اخير بانك مركزي براي لغو معافيت صادركنندگان به عراق و افغانستان كه ارز خود را به سامانه نميآوردند، در حال حاضر تمامي صادركنندگان غيرنفتي ملزم به عرضه ارز ناشي از صادرات در بازار ثانويه هستند.
همتي-رييس كل بانك مركزي- اعلام كرده است كه با مجوز اخذ شده از سران قوا مبني برخريد و عرضه ارز پتروشيميها و ساير صادركنندگان غيرنفتي توسط بانك مركزي، عرضه در سامانه نيما شتاب بيشتري خواهد گرفت. اين در شرايطي است كه واردكنندگان و تجار از عرضه پايين ارز توسط صادركنندگان گله كردهاند.
در مجموع از ابتداي سال جاري تا كنون بيش از ۲۷ ميليارد دلار براي واردات از طريق بانك مركزي و سامانه نيما تامين ارز شده است كه ۹.۵ ميليارد آن بابت ۲۵قلم كالاهاي اساسي و ضروري بوده است.
عرضه پتروشيمي ها
آمارها حاكي است كه در طول ۲۰۹ روز نخست امسال حدود پنج ميليارد و ۲۳۰ ميليون دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي در بازار داخلي عرضه شده و سهم پتروشيميها در تامين ارز بازار ثانويه به ۵۳ درصد رسيده است.
از اول فروردينماه تا ۲۳ مهرماه امسال، ارز كل صادرات محصولات پتروشيمي و فرآوردههاي پليمري ايران حدود هفت ميليارد و ۲۱۵ ميليون دلار بوده كه با كسر صادرات ريالي ارزش صادرات پتروشيمي حدود هفت ميليارد و ۲۵ ميليون دلار برآورد ميشود.بر اين اساس در طول ۲۰۹ روز نخست امسال يعني از اول فروردين تا بيست و سوم مهرماه در مجموع حدود پنج ميليارد و ۲۱۳ ميليون دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي از سوي شركتهاي پتروشيمي روانه بازار داخلي شده است. شركتهاي پتروشيمي در حد فاصل اول تا ۲۱ فروردينماه و قبل از مصوبه ۲۲ فروردين هيأت دولت، بيش از ۳۹۰ ميليون دلار با هماهنگي بانك مركزي و به صرافيهاي مجاز عرضه كردهاند.
همچنين درحد فاصل ۲۲ فروردين تا ۱۵ ارديبهشتماه بالغ بر ۳۹۰ ميليون دلار با نرخ دولتي و با راهاندازي كامل سامانه نيما از ۱۶ ارديبهشت تا ۱۵ مردادماه، حدود دو ميليارد و ۱۹۳ ميليون دلار و از ۱۶ مردادماه تا ۲۳ مهرماه حدود دو ميليارد و ۳۳۷ ميليون دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي را مطابق با سياست جديد دولتي مبني بر فروش در بازار ثانويه در بازار داخلي عرضه كردهاند.
شركتهاي پتروشيمي در طول ۲۰۹ روز نخست امسال، ۷۴ درصد از كل ارز حاصل از صادرات را در بازار داخلي عرضه كرده و مابقي كه معادل ۲۶ درصد شده صرف خريد كاتاليست، مواد شيميايي، بازپرداخت وام و فاينانسهاي خارجي، تامين تجهيزات و قطعات يدكي شده است. بهطور كلي تاكنون حدود ۴.۴ ميليارد دلار ارز حاصل از صادرات غيرنفتي در بازار ثانويه عرضه شده كه سهم پتروشيميها در عرضه ارز در بازار ثانويه با ۲.۳ ميليارد دلار به حدود ۵۳ درصد رسيده است.بر اين اساس پس از آنكه دستورالعمل ارزي جديد از سوي دولت ابلاغ شد، پتروشيميها كه همواره يكي از بازيگران اصلي صحنه ارز در كشور هستند، ملزم شدند ارز خود را با نرخ ۴۲۰۰ توماني در سامانه نيما وارد كنند. البته بعد از آنكه از بسته جديد ارزي رونمايي شد، شركتهاي پتروشيمي ابتدا ارز خود را با نرخ ۸۰۸۰ توماني وارد سامانه كردند كه اين نرخ به مرور زمان كاهش يافت و به ۷۵۰۰ تومان هم رسيد. آخرين اخبار حاكي از آن است كه نرخ ارز پتروشيميها در نيما ۷۷۰۰ است.
تغيير نرخ خوراك
ديگر خبر مربوط به بازارهاي رسمي ارز و پتروشيميها كه روز دوشنبه منتشر شد، تغيير نرخ خوراك پالايشگاهها از امروز (سه شنبه) بود. تعيين نرخ تسعير ارز براي محاسبه قيمت خوراك پالايشگاهها و فرآوردههاي تحويلي پالايشگاهها با تغييراتي مواجه شده كه اين تغييرات از فردا اجرايي خواهد شد. هيات وزيران نرخ تسعير ارز براي محاسبه قيمت خوراك پالايشگاهها و فرآوردههاي تحويلي پالايشگاهها را از فردا بر مبناي دلار ۴۲۰۰ توماني و مابهالتفاوت آن با متوسط ماهانه نرخ ارز در سامانه نيما تعيين كرد.در مصوبه هيات وزيران پيرامون تعيين نرخ تسعير ارز براي محاسبه قيمت خوراك پالايشگاه (نفت خام و ميعانات گازي) و فرآوردههاي تحويلي از پالايشگاهها به شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران كه روز گذشته توسط معاون اول رييسجمهوري ابلاغ شد، آمده است: «از ابتداي آبان ماه سال جاري نرخ تسعير ارز براي محاسبه قيمت خوراك پالايشگاهها (نفت خام و ميعانات گازي) و فرآوردههاي تحويلي از پالايشگاهها به شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران (پنج فرآورده اصلي و سوخت هوايي)، برابر با متوسط ماهانه نرخ ارز در سامانه نيما خواهد بود». بر اساس اين گزارش، در حال حاضر متوسط نرخ يورو در سامانه نيما حدود ۹۴۰۰ و متوسط نرخ دلار در اين سامانه ۸۰۰۰ تومان است.