نفت و انرژي
بزرگترين مركز جمعآوري گاز ايران به بهرهبرداري رسيد
بزرگترين مركز جمعآوري گاز كشور در سرخس با حضور مديران شركت ملي نفت ايران و نفت مناطق مركزي و نيز مقامات و مسوولان استان خراسان رضوي به بهرهبرداري رسيد. به گزارش وزارت نفت، مركز جمعآوري گاز در ميدان گازي خانگيران با هدف ذخيرهسازي گاز طبيعي به ميزان ١٠ ميليون متر مكعب در دوره هشت ماهه گرم سال و توليد ٢٠ ميليون متر مكعب در دوره چهار ماهه سرد سال به بهرهبرداري رسيد. در اين راستا، مركز جمع آوري اين طرح به عنوان يكي از تاسيسات مورد نياز با طراحي از سوي نيروهاي داخلي با مبلغ تقريبي ۱۹ ميليون دلار و ۱۷۰ ميليارد ريال افتتاح شد. اين پروژه شامل احداث تاسيسات جمعآوري گاز (15 راهه)، تابلوهاي برق و سامانههاي كنترل و قطع اضطراري، مشعل سوزا، خطوط لوله توليد و بازتوليد و اتصال خطوط لوله چاههاي تزريقي به مركز بوده است. در طراحي و اجراي اين پروژه يكي از نكات اساسي رعايت موارد بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچاساي) است كه خوشبختانه حادثهاي انجام نشده است. افزون بر اين همسو با اهداف اقتصاد مقاومتي و حمايت از توان توليد سازندگان داخلي و رونق توليد، اغلب تجهيزات در داخل كشور و با استفاده از توان سازندگان و تامينكنندگان داخلي انجام پذيرفته است. شايان ذكر است با وجود موانع و تنگناهاي به وجود آمده خوشبختانه با حمايت و همدلي همهجانبه واحدهاي مربوطه پروژه ياد شده انجام پذيرفته و هم اكنون آماده بهرهبرداري شده است. طرح ذخيرهسازي گاز شوريجه D به منظور اجراي اهداف راهبردي، برطرف كردن نيازمندي به واردات گاز بهويژه در فصل سرد و افزايش قابليت اطمينان گازرساني به استانهاي شرقي كشور و افزايش بهرهوري از مخازن گازي در حال تخليه با احداث تاسيسات سرچاهي و خطوط لوله جرياني مربوطه در برنامه قرار گرفت.
كاهش اثرگذاري تحريمهاي نفتي با تصويب طرح مجلس
عضو كميسيون انرژي مجلس گفت: طرح مجلس براي توسعه پتروپالايشگاهها به اين دليل كه در توسعه صنايع پالايشي و پتروپالايشگاهها نقش قابل توجهي خواهد داشت، يكي از راههاي برونرفت و كاهش اثرگذاري تحريمهاي نفتي است. علي ادياني، عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي درخصوص طرح توسعه پتروپالايشگاهها گفت: بنده ازجمله طراحان اين طرح هستم و طرح مذكور با قيد اولويت در دستور كار كميسيون انرژي مجلس قرار گرفت و بررسي شد. او ادامه داد: اين طرح به اين دليل كه در توسعه صنايع پالايشي و پتروپالايشگاهها نقش قابل توجهي خواهد داشت، يكي از راههاي برونرفت و كاهش اثرگذاري تحريمهاي نفتي است. نماينده مردم قائمشهر در مجلس در پاسخ به اينكه چه اقداماتي براي جذب سرمايهگذاري جهت توسعه پتروپالايشگاهها بايد انجام شود، گفت: توسعه پتروپالايشگاهها نيازمند سرمايهگذاري بالايي است. درحال حاضر هيچگونه مشكلي به لحاظ منابع مالي داخلي نداريم. نقدينگي بالايي در كشور وجود دارد كه جذب فعاليتهاي غيرتوليدي ميشود. او ادامه داد: اگر مسوولان عرضه داشته باشند و مشوقهاي لازم را براي جذب سرمايه بخش خصوصي ايجاد كنند، ميتوان نقدينگي موجود در جامعه را به سمت توسعه پتروپالايشگاهها هدايت كرد. ادياني در پايان تصريح كرد: عدم توسعه پتروپالايشگاهها ضعف جدي براي كشور محسوب ميشود.
روسها اعصاب گاز امريكا را محك ميزنند
صادرات بالاي گاز طبيعي روسيه به اروپا ممكن است تلاشي براي محك زدن انعطاف پذيري صادركنندگان امريكا باشد.
اد مورس، تحليلگر بانك سيتي گروپ در يادداشتي نوشت: صادرات گاز طبيعي روسيه امسال كمك كرده است ذخاير گازي اروپا تقريبا به ظرفيت كامل برسند و مازاد عرضه در اين منطقه تشديد شود. يك انگيزه براي عدم كاهش عرضه به اروپا اين است كه مسكو واكنش بازار گاز جهاني به خصوص انعطاف پذيري صادركنندگان امريكايي در شرايط قيمت پايين را ميسنجد. طبق گزارش اين بانك، با توجه به سطح فعلي ذخاير در اروپا، محدود كردن صادرات LNG امريكا به مدت دو ماه ممكن است منطقي به نظر رسد و ميتواند ميزان عرضه در اواخر تابستان و اوايل پاييز را حدود ۴۰۰ ميليارد فوت مكعب محدود كند كه معادل ذخاير زيادي در اروپا است. به عبارت ديگر صادرات خط لوله روسيه به اروپا بايد حداكثر ۱۵ درصد افت سالانه داشته باشد تا بازار متعادل شود. زحمتي كه صادرات گاز روسيه براي صادركنندگان گاز امريكايي ايجاد كرده است، پتانسيل سياسي كردن بيشتر رقابت در بازار گاز اروپا را دارد. اگرچه صادرات LNG امريكا به اروپا در مقايسه با ميزان صادرات روسيه از طريق خط لوله اندك است اما امريكا خود را به عنوان صادركننده انرژي معرفي كرده كه ميتواند جايگزين روسيه در اروپا شود. وزارت انرژي امريكا حتي تلاش كرده پيامدهاي سياسي خارجي صادرات اين كشور را بارز كند و صادرات گاز را به عنوان «صادرات آزادي» توصيف كرده است.