مديريت مصارف آب؛ تنها راهكار موجود
به عنوان نمونه علاوه بر بهرهوري پايين آب در توليد گندم در كشور، كافي است ضايعات گندم را در مراحل توليد، حمل و نقل و انبارداري، فرآوري و فرهنگ مصرف نان را نيز به آن اضافه كنيم. در اين صورت است كه اگر اين ميزان با فرهنگ توليد و مصرف ديگر كشورها مقايسه شود معني عظمت اصلاح الگوي مصرف در ايران به دست خواهد آمد. باتوجه به مصرف بيش از حد انرژي در كشور و همچنين كاهش منابع آبي، اصلاح الگوي مصرف در بخشهاي مختلف، مناسبترين و منطقيترين راهحل براي گذراز بحرانهاي موجود به نظر ميرسد.
در مسير اصلاح الگوي مصرف در بخش آب، راهكارهاي قانوني متعددي وجود دارد كه برجستهترين آن و به عنوان يك سند بالادستي، سياستهاي كلي اصلاح الگوي مصرف ابلاغي مقاممعظم رهبري است.
در اين قانون ارتقاي بهرهوري و نهادينه شدن مصرف بهينه آب در تمام بخشها به ويژه بخش كشاورزي مدنظر قرار گرفته است. در اين راه استقرار نظام بهرهبرداري مناسب از آب با استفاده از روشهاي نوين آبياري، تجهيز منابع مالي مورد نياز و تمهيدات مديريتي براي ايجاد تعادل در برداشت از سفرههاي آب زيرزميني، توجه به ارزش اقتصادي آب در هريك از حوضههاي آبريز، استفاده حداكثر از آبهاي رودخانههاي مرزي و منابع آب مشترك براي تسريع در اجراي طرحها، ترويج فرهنگ صحيح و منطقي مصرف آب از طريق اصلاح تعرفهها براي مشتركان پرمصرف و همچنين نصب كنتورهاي جداگانه براي تمام واحدهاي مسكوني و اجراي طرحهاي مديريت مصرف آب در شهرها و روستاها از جمله مواردي هستند كه با استفاده از آنها ميتوان به روند اصلاح الگوي مصرف در بخش آب كشور تسريع بخشيد.
٭ رييس كميسيون انرژي مجلس