گروه اجتماعي
در آغاز سومين سال فعاليت شوراي پنجم با راي اعضاي شوراي شهر، اعضاي هياتمديره، سخنگو و نايبرييس و خزانهدار شورا براي سومين بار ابقا شدند. بدينترتيب و پس از رايگيري ابراهيم اميني همچنان نايبرييس شورا ماند و بهاره آروين و زهرا نژادبهرام نيز همچنان در سمت منشيهاي هيات رييسه ابقا شدند.
ضمن آنكه علي اعطا هم با راي اكثريت اعضا همچنان سخنگو باقي ماند و بالاخره رييس شوراي شهر نيز بدون آنكه رقيبي داشته باشد و برخلاف برخي شايعات مطرح شده در روزهاي اخير همچنان رييس شوراي شهر باقي ماند. گرچه او اين بار با 18 راي نسبت به دوره قبل كه با 21 راي انتخاب شد، راي شكنندهتري داشت.
اينكه تمامي اعضاي هيات رييسه و سخنگوي شوراي شهر در 3 سال متوالي بدون تغيير ابقا شوند، گذشته از اينكه ركوردي محسوب ميشود، ميتواند هم خوب باشد و هم بد. خوب از آن جهت كه به هر حال ثبات مديريتي ميتواند ضامن عملكرد بهتر يك مجموعه باشد و بد از اين لحاظ كه تغيير نكردن هيچ يك از اعضاي هياتمديره و... ميتواند نشان از آن داشته باشد كه شوراي جديد نه تنها اعتقادي به تزريق نيروي جديد و تفكري نو در عرصه مديريت ندارد بلكه بيشتر تابع مديريت سنتي و بدون تغيير است. با اين وجود محسن هاشمي در ابتداي جلسه ديروز تلاش كرد تا با ارايه برخي از دستاوردهاي شوراي پنجم از عملكرد 2ساله آن حمايت كند.
او با بيان اينكه يكي از دستاوردهاي مهم اين شورا عملي كردن شعار شفافيت و محرم ديدن مردم در روند تصميمگيري بود، گفت: بر همين اساس بود كه آراي منفي اعضاي شورا را نيز در راستاي ديد عموم گذاشته و جلساتي غيرعلني را نيز حذف كرديم.
رييس شوراي شهر تهران با بيان اينكه تنها جلسه غيرعلني شورا به دليل بررسي گزارش محرمانه نهادهاي نظارتي برگزار شد كه در آن جلسه هم هيچ مصوبهاي به تصويب نرسيد، ادامه داد: مطالبه شهروندان از شورا، صيانت از فضاي سبز، باغات و جلوگيري از بلعيدن ميراث طبيعي به وسيله مجتمعهاي تجاري و مسكوني بود كه خوشبختانه با لغو مصوبه برج باغ و تصويب طرح خانه باغ كه به تاييد شوراي معماري نيز رسيد، گام بزرگي در راستاي حفظ باغات تهران برداشته شد.
هاشمي با بيان اينكه مبارزه با رانت و حفظ حقوق بيتالمال انتظار مردم از ليست اميد بود، اظهار كرد: شوراي پنجم با مصوبه واگذاري هر نوع دارايي ملكي شهرداري را به صورت ترجيحي اعم از بهرهبرداري يا تملك منوط به تصويب شوراي شهر كرد و بدين صورت مسير بخش بزرگي از توليد رانت در شهرداري مسدود شد. همچنين رويكرد انقباضي مديريت شهري نسبت به رشد بيرويه هزينههاي اداره شهر و پرسنل يكي ديگر از راهبردهاي شورا بود و بودجه شهرداري تهران با وجود تورم مجموعا 70 درصدي در دو سال اخير در سطح 18 هزار ميليارد تومان نگه داشته شد كه اگرچه برخي نارضايتيهاي داخلي را باعث شد اما با توجه به شرايط اقتصادي، ركود و برخي مشكلات موجود اين بودجه مثمرثمر واقع شد و راهي گريزناپذير و ضروري داشتيم كه بر همين اساس توانستيم بخشي از بدهي انباشته دوران گذشته را تسويه كنيم.
رييس شوراي شهر تهران با بيان اينكه طبيعي است كه كارنامه شوراي شهر پنجم در اين دو سال خالي از اشكال و بينياز به نقد نيست، گفت: مهمترين آسيب مديريت شهري در اين دوره بيثباتي و تغييرات مكرر بود كه منجر به انتخاب 3 شهردار و 2 سرپرست از سوي شوراي پنجم شد كه طبيعتا اين تغييرات موجب تغيير در بدنه شهرداري و بروز آثار منفي در عملكرد و برنامهريزي درازمدت براي شهر شد.
هاشمي با بيان اينكه عدم توجه لازم به اولويتهاي اصلي شهر و مطالبات شهروندان و پرداختن به مسائل حاشيهاي ديگر آسيب مديريت شهري بود كه اميدواريم در سال دوم جبران شود، گفت: البته بخشي از دستاوردها و اهداف همچنان محقق نشده كه ميتوانيم در حوزه معماري و شهرسازي به اين موارد اشاره كنيم كه با وجود آنكه اقدامات كميسيون در راستاي جلوگيري از شهرفروشي، لغو مصوبه برج باغ، ايمنسازي گودها و... دستاوردهاي مثبتي بوده اما اهدافي همچون نوسازي بافت فرسوده نيازمند حمايت و پيگيري بيشتري است.
مثبت تا ...
حجت نظري، عضو جوان شوراي شهر تهران نيز معتقد است كه شوراي پنجم هم نقاط مثبت فراواني در كارنامهاش داشته و هم نقاطي تاريك و شايد مبهم. او ابتدا با اشاره به برخي فعاليتهاي حوزه فرهنگي- اجتماعي شورا كه خودش عضوي از آن محسوب ميشود، گفت: مهمترين وعدهاي كه شوراي پنجم در اين حوزه داد، تلاش براي قرابت شهروندان با فعاليتهايي از جنس فرهنگي بود؛ وعدهاي كه گرچه در برخي از موارد نتوانستيم در مورد عملي كردن آنها موفق باشيم ولي گامهاي خوبي در همين حوزه برداشته شده است.
نظري از آمادهسازي زيرساختهاي فرهنگي و اجتماعي شهر و نظارت بر عملكرد دقيق مناطق در اين حوزه به عنوان يكي از خطمشيهاي كميسيون اجتماعي ياد كرد و افزود: در عين حال گامهاي خوبي در اين حوزه برداشته شده است. مثلا در حوزه ورزش شاهد افزايش سرانه ورزشي شهر بوديم. يا در اين دوره براي نخستين بار گذرهاي فرهنگي در تهران ايجاد شد كه گذرهاي صنايع دستي و پهنه فرهنگي رودكي از همين دست بود. ضمن آنكه گذر كتاب در دو راسته كريمخان و انقلاب هم به زودي افتتاح ميشود و تلاش ميكنيم تا پايان سال تعداد اين گذرها به 5 راسته برسد.
نظري در ادامه از توسعه گرمخانهها به عنوان يكي ديگر از دستاوردهاي دو ساله شوراي پنجم اشاره كرد و گفت: در اين دوره يك گرمخانه جديد براي بانوان ايجاد شد ضمن آنكه 12 ميليارد تومان هم براي ساخت و راهاندازي گرمخانه در نقاطي كه نياز است، پيشبيني شده است.
اين عضو شوراي شهر تهران به توسعه حمل و نقل به عنوان يكي از وعدههاي شوراي پنجم اشاره كرد و افزود: ما در ابتداي عمر شوراي پنجم وعده داده بوديم كه ناوگان حمل و نقل شهر تهران را به روز كنيم. اين حركت شروع شده ولي حقيقت اين است كه شتاب آن كند است و هنوز تا نقطه مطلوب فاصله زيادي داريم.
محيط زيست هم از آن دست حوزههايي است كه به نظر نظري اتفاقات خوبي در دو ساله اخير در آن رخ داده است. رخدادهايي كه او با اشاره به بخشي از آنها ميگويد: مثلا ما با تصويب مصوبه برج باغها، گام مهمي براي حفظ باغهاي باقي مانده تهران برداشتيم. در حوزه آبياري و توسعه فضاي سبز نيز مصوب كرديم كه اولا ديگر از چمن در ايجاد فضاي سبز استفاده نكنيم و از آبياري آنها نيز در ساعتهاي گرم روز خودداري كنيم. با اين وجود در عمل در برخي از موارد شاهد تخلف مناطق مختلف در اجراي اين مصوبه هستيم كه بايد اصلاح شود.
او همچنين از نامگذاري برخي از معابر به نام مشاهير و دانشمندان و برگزاري مراسم يادبود براي آنها به عنوان نمونههاي ديگري از فعاليتهاي شوراي پنجم ياد ميكند و ميگويد: علاوه بر اين در دوره جديد شورا، شهرداري ملزم شد تا برخي از خانههاي تاريخي شهر را تملك كند. مثل خانه نيما يوشيج يا خانه فروغ فرخزاد (كه در دست اقدام است) و خانه سيمين و جلال آلاحمد. ضمن آنكه قرار است در راستاي تكريم شهداي مشروطه، مقبره اين شهداي معظم نيز مرمت شود و گذري با عنوان گذر مشروطه ايجاد شود.
حوزه مالي و شهرسازي دو حوزه پرچالش شهر تهران هستند كه هر از گاهي مديريت شهري را در رسانهها به چالش ميكشند.
نظري اما مدعي است كه در بخش مالي، تلاش مديريت شهري براي برقراري انضباط شهري به ثمر نشسته و بودجه شهري به صورت انقباضي بسته شده است. او در اين زمينه ميگويد: از سويي تلاش كرديم از طريق فروش برخي از املاك بلااستفاده و ساير روشهاي مالي طلب پيمانكاران به شهرداري را بپردازيم كه اين گام بزرگي محسوب ميشود. گرچه انتقادهايي نسبت به توزيع پول براي پرداخت به طلبكاران وجود داشته باشد ولي در مجموع گام موثري بوده است.
اما او در حوزه شهرسازي با استناد به آمار كاهش تخلفات ساختماني ميگويد: در اين حوزه معتقدم كه صدور پروانهها همچنين تخريب و نوسازيها نظم و انضباط بيشتري پيدا كرده و ديگر شاهد صدور مجوزهايي خلاف طرح تفصيلي نيستيم. ضمن اينكه از محل ممانعت از صدور برخي از مجوزهاي تخريب بناهاي قديمي شاهد حفظ تعدادي از ساختمانهاي تاريخي و فرهنگي بوديم كه ميتواند ضامن حفظ هويت فرهنگي شهرمان باشد.
او از منظر خدمات شهري نيز وضعيت عملكرد مديريت شهري و شوراي شهر را خوب ارزيابي ميكند و دليل خود را تميزي شهر عنوان ميكند. با اين وجود او بر اين باور است كه هنوز در حوزه كاهش آلودگي هوا، شوراي شهر و مديريت شهري نتوانسته به وعدههاي خود عمل و شهري سالم را براي شهروندان ايجاد كند.
و بالاخره اينكه تمام اين موارد در نهايت عاملي ميشود براي اينكه نظري، عملكرد شوراي پنجم را مثبت ارزيابي كند و معتقد باشد كه عملكرد دو ساله آن قابل دفاع است.