از روزهايي كه مجلس دهم با پيروزي قاطع ليست اميد روي كار آمد، چيزي حدود 3 سال و نيم ميگذرد و حالا درست در روزهايي كه همه جا پر شده از اما و اگرهاي انتخابات، دايره گپوگفتها بر سرِ ليستي كه قريب به 4 سال پيش به «خانه ملت» راه پيدا كرد، بيشتر شده است. ليستي كه قرار است كارنامهاش ملاكي براي اقناع افكار عمومي قرار بگيرد و جريان چپ با اين كارنامه به مصاف رقيب در انتخابات اسفند ماه برود. اما مگر حرف و حديثها در اين مسير كم است؟! از يك طرف انتقادات به اعضاي فراكسيون اميد و از سوي ديگر فشارهاي اقتصادي و سياسي موجب شده تا حلقه اصلي اصلاحطلبان يا همان «مجمع روحانيون مبارز» به فكر چارهاي براي 6 ماه آينده بيفتد.
بر همين اساس است كه جلسه روز دوشنبه مجمع روحانيون مبارز متفاوت با جلسات قبل برگزار شد. تفاوت هم اينجا بود كه بهجز اعضاي مجمع، اعضاي شوراي مركزي فراكسيون اميد هم در اين جلسه حضور داشتند. جلسهاي كه شايد بهتر بود كه حدود 36 ماه پيش برگزار ميشد. با اين وجود شب گذشته روابط عمومي مجمع روحانيون مبارز در خصوص جلسه همانديشي با اعضاي هيات رييسه فراكسيون اميد و رييس دولت اصلاحات اطلاعيهاي منتشر كرد كه در آن آمده بود : دوشنبه شب گذشته بنا به دعوت مجمع روحانيون مبارز و به منظور همانديشي و تبادلنظر، اعضاي هيات رييسه فراكسيون اميد مجلس شوراي اسلامي در جلسه شوراي مركزي مجمع شركت كردند.
در اين نشست محمدرضا عارف و ساير اعضاي هيات رييسه گزارشي از اقدامات و خدمات مجلس دهم خصوصا فراكسيون اميد ارايه كردند و در ادامه سيدمحمد خاتمي با تاكيد بر اهميت و جايگاه بيبديل مجلس شوراي اسلامي در قانون اساسي و انديشه حضرت امام خميني (ره) بر ضرورت اطلاعرساني از عملكرد و خدمات فراكسيون اميد به مردم و نيز استفاده حداكثري از مدت باقيمانده دوره كنوني مجلس براي رفع مشكلات كشور و مردم تاكيد كرد، همچنين در جلسه مقرر شد اينگونه جلسات ادامه يابد.
اينكه در اين جلسه چه گذشت و چه صحبتهايي رد و بدل شد، پرسشهايي بود كه آن را با محمدعلي ابطحي از اعضاي مجمع روحانيون مبارز در ميان گذاشتيم. آن طور كه ابطحي ميگويد گويا در اين جلسه اعضاي فراكسيون اميد گوينده بودند و اعضاي مجمع روحانيون شنونده؛ البته همانطور كه در اطلاعيه مجمع روحانيون آمده است ابطحي هم به سخنراني رييس دولت اصلاحات در اين جلسه اشاره ميكند. اگر ميخواهيد از چند و چون اين جلسه با خبر شويد ميتوانيد در ادامه مشروح اين گفتوگو را بخوانيد.
آقاي ابطحي گويا روز دوشنبه اعضاي مجمع روحانيون مبارز با شوراي مركزي فراكسيون اميد جلسهاي داشته است. در اين جلسه چه گذشت و اساسا با چه منظوري اين جلسه برگزار شد؟
جلسه روز دوشنبه مجمع روحانيون مبارز با حضور اعضاي شوراي مركزي برگزار شد تا گزارشي از وضعيت كار و فعاليتهاي فراكسيون ارايه شود و تصميماتي براي آينده فعاليتهاي انتخاباتي با توجه به عملكرد اعضاي فراكسيون اتخاذ شود. اتفاق مهمي كه در اين جلسه رخ داد، اين بود كه دو نفر از اعضاي فراكسيون اميد بيپرده و صريح درباره عملكردشان در اين مدت صحبت كردند.
آنها از اتفاقاتي كه در اين مدت براي آنها پيش آمد و آنچه را توانستند از نگاه اصلاحطلبانه پيگيري كنند ، شرح دادند. طبيعتا آنها از مشكلاتي كه در اين مدت براي آنها به وجود آمده بود، گفتند. يكي از موضوعاتي كه اعضاي فراكسيون اميد به آن اشاره كردند، اين بود كه برخي از همراهان راه را جدا كردند. همچنين آنها از رفتارهايي كه فراكسيونهاي ديگر در لحظات حساس انجام دادند، سخن به ميان آوردند و در حقيقت نقدي به گذشته داشتند كه ليست اصلاحات حداقلي بسته شد و اين موضوع منجر شد تا برخي كه با اين ليست به مجلس آمدند رفتارهاي ديگري از خود نشان دادند كه البته اين مساله كاملا مشهود بود و همچنين رفتارهاي غير اصلاحطلبانهاي در پيش گرفتند كه اين مساله را مشاهده كرده بوديم.
ميزان تواناييهاي واقعي خود را در مجلس مطرح كردند كه اگر ما با يك معيار حداقلي ليست را تهيه كرده بوديم ولو اينكه حداكثر را نداشتيم، بسيار موفقتر بوديم تا اينكه چنان موجي را شاهد باشيم. اعضاي فراكسيون گلايههاي برحقي هم درباره عملكرد و رويكردهاي مجمع روحانيون مبارز داشتند.
اين گلايهها چه بود؟
آنها ميگفتند مجمع روحانيون مبارز بايد پس از انتخابات مانيفستي ارايه ميكردند تا اين مانيفست ملاك و مبنايي قرار بگيرد كه امروز بتوان بر اساس آن از مجلس و نمايندگان سوال و مطالبه كرد.
موضوع ديگري كه در اين جلسه مطرح شد، مساله شرايط اجتماعي بود. به عبارت ديگر هر دو طرف اذغان داشتند كه شرايط اجتماعي امروز با گذشته متفاوت است و اين موضوع يكي از همان مسائلي بود كه هر دو طرف درباره آن تاكيد ميكردند كه ما بايد تلاش كنيم چه در اين مدت باقي مانده و چه در آينده فراكسيون اصلاحات كه امروز با نام فراكسيون اميد شناخته ميشود نماينده يك هويت باشد و بتواند مجلس را به آن جايگاه اصلي خود بازگرداند يا حداقل اين مجموعه از مجلس دفاع كنند كه در راس امور باشد و كساني بايد به مجلس ميفرستاديم يا بفرستيم كه اين هويت اصلاحطلبي را با معيارهاي آن مطرح كنند. اگر چه امروز ميان احزاب اصلاحطلب در بخشهاي مختلفي مباني به هم ريخته و اختلافاتي ايجاد شده است كه بايد مرتفع شود.
به نظر شما چقدر اين جلسه توانست راهگشا باشد و انتظارات را برآورده كند؟
در مجموع جلسه خوبي بود كه تصميماتي كلي خوبي هم در آن اتخاذ شد و تصميم گرفته شد اين جلسات ادامه پيدا كند.
من شخصا منتقد بودم به فراكسيون اميد و هيچگاه هم منتقد بودنم را كتمان نميكردم اما وقتي گزارش دلسوزانه آنها را ديدم و بحرانهايي را كه چه از سوي دولت كه به نام اصلاحطلبان توانست راي بياورد و چه از سوي برخي نمايندگان و رييس مجلس ايجاد شده بود شنيدم، حس كردم اين طلبكاري من تبديل به بدهكاري شده است.در حقيقت به جهت تلاشي كه آنها براي حفظ هويت اصلاحطلبي در مجلس كردهاند و فشاري كه بر دوششان است عملكرد بدي نداشتند، آن هم در شرايطي كه مجموعههاي كمرمق در اين روزها فقط به فكر آينده خودهستند و نه به فكر آينده گروه منتسب به خود. آنها اينگونه رفتار نكردهاند و از اين بابت به نظرم به آنها بدهكار هستم.
از طرف مجمع روحانيون چه كساني صحبت كردند؟
قرار شد بيشتر شنونده حرفهاي اعضاي فراكسيون باشند و در جلسات بعدي اعضاي مجمع روحانيون صحبت كنند اما در انتهاي جلسه آقاي خاتمي نكاتي را به طور كلي مطرح كردند.
آقاي خاتمي چه مسائلي را مطرح كردند؟
مجموعه صحبتهايي كه مطرح شد در صحبتهاي آقاي خاتمي نيز وجود داشت.
آيا فكر نميكنيد براي جلسهاي كه روز دوشنبه برگزار شد، كمي دير شده است؟ جلسهاي كه حداكثر بايد يك ماه بعد از روي كار آمدن مجلس دهم برگزار ميشد درست در ماههاي پاياني مجلس برگزار ميشود؟
اين انتقاد واردي بود كه هم اعضاي فراكسيون مطرح ميكردند و هم مجمع روحانيون مبارز پذيراي اين انتقاد بودند و فكر ميكنم وقتي نقدي بر يك كار وجود دارد ديگر اعتراف به آن مشكلي را حل نميكند.
براي انتخابات هم بحثي مطرح يا ساز و كاري در نظر گرفته شد؟
در جلسه ديشب بحثي درباره انتخابات مطرح نشد.