• ۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4529 -
  • ۱۳۹۸ شنبه ۱۶ آذر

چه كساني براي راي دادن رشوه گرفتند؟

فيفا و قطر همچنان در مظان اتهام

به نظر مي‌رسد كه يكي از بدترين رسوايي‌هاي تاريخ ورزش فوتبال هفته گذشته توسط فدراسيون جهاني فوتبال به شكلي سهوي در خبري كه روي وب‌سايت اين نهاد قرار گرفت، تاييد شده است. اين تاييد در خطوطي از اين خبر وجود دارد كه به سه مقام سابق مشهور فدراسيون جهاني فوتبال اشاره مي‌كند. خبري در مورد جلسه طولاني‌مدت براي تصميم‌گيري پيرامون ممنوعيت ادامه فعاليت اين افراد. البته فيفا مشخصا مي‌خواهد كه مردم زياد در اين رابطه اطلاعات به دست نياورند. اما اين براي نخستين‌بار است كه چنين سندي به ‌طور رسمي توسط فدراسيون منتشر مي‌شود.

سوال: كدام يك از مقامات فيفا براي اختصاص آراي خود به ميزباني قطر پول دريافت كرده‌اند؟

پاسخ: ريكاردو تكسيرا، نيكولاس لئوز و خوليو گروندونا.

در خلال سال‌هاي 2010 تا به امروز، اسرارآميزتر شدن داستان باعث شد روند تحقيقات به نتايج خوبي نرسد. بسياري از روزنامه‌نگاران اين اتهام را منتشر كردند كه قطر با استفاده از رشوه توانسته ميزباني جام جهاني 2022 را به دست آورد. اين خبرنگاران تحقيقات انجام شده را مورد بررسي قرار دادند و در نهايت وزارت دادگستري ايالات متحده كيفر خواست نهايي را براساس آن صادر كرد. اما در اين سال‌ها سازماني كه تحت هيچ شرايطي اعتراف نكرد كه رشوه‌اي پرداخت شده خود فيفا بود. به همين دليل اين هفته گزارش فيفا بسيار جنجال‌آميز شد. ذكر نام سه مقام فيفا كه پول دريافت كرده بودند - يعني تكسيرا از برزيل، لئوز از پاراگوئه و گروندونا از آرژانتين - در گزارش كميته انضباطي فيفا اين جنجال را رقم زد.

اين سند پيش از اين در بخشي از شهادت يكي از مديران اجرايي امريكاي جنوبي در يك دادگاه مطرح شده بود. سندي 28 صفحه‌اي كه به تعليق فعاليت‌هاي تكسيرا رييس سابق فدراسيون فوتبال برزيل منجر شد. اما اين گزارش كه اخيرا توسط وب‌سايت فدراسيون جهاني فوتبال منتشر شده است، در راستاي گام‌هاي جديد فيفا براي شفافيت بيشتر، ناخواسته پا را فراتر از قبل گذاشته و تاييد كرده است كه طرحي براي رشوه دادن به راي‌دهندگان انتخاب ميزبان جام جهاني 2022 وجود داشته است؛ راي جام جهاني. در اين بيانيه با اشاره به فعاليت‌هاي غيرقانوني تكسيرا، دليل تعليق او را اعمال مفسدانه در سه تورنمنت نامربوط به جام جهاني ذكر كرده است. فيفا تاكيد كرده است كه «ارتباط تكسيرا به ماجراي جام جهاني از طريق شخص ثالث انجام گرفته است.» فيفا اضافه مي‌كند: «اين يك تاييد ضمني است براي اينكه ثابت شود آقاي تكسيرا براي راي خود در انتخاب ميزبان جام جهاني رشوه دريافت كرده است، نيست.»

اتهام به دريافت رشوه براي راي دادن به ميزباني قطر بدون مدارك اساسي قابل اثبات نيست اما به اين نكته توجه كنيم كه بيش از نيمي از 22 مردي كه در اواخر سال 2010 در راي‌گيري به قطر راي داده بودند، بعدها به فساد متهم شدند؛ من جمله سه نفري كه در بالا نام‌شان ذكر شد. مراحل رسيدگي به پرونده اين افراد توسط مقامات سوييس تحت بررسي است. قطر، كشور كوچك اما بسيار ثروتمند حوزه خليج فارس كه ايالات متحده و سايرين را در گرفتن ميزباني شكست داد، همچنان هرگونه رفتار غيرقانوني توسط هر يك از اعضاي تيم خود را در جهت بردن مناقصه به‌ شدت تكذيب مي‌كند. كميته برگزاري جام جهاني قطر در بيانيه‌اي گفته است: «ما معتقديم كه پيشنهادمان از نظر اخلاقي با صداقت كامل بوده است. ما كاملا از كليه قوانين و مقررات مربوط به روند درخواست ميزباني جام جهاني 2022 پيروي كرده‌ايم.» قطر از زمان گرفتن ميزباني در تلاش براي غلبه بر سوءظن موجود در مورد چگونگي رسيدن به پيروزي خيره‌كننده خود بود. فيفا نيز در تمام اين مدت تلاش كرده است كه از بحث درباره آن خودداري كند.

فيفا در تشريح پرونده خود عليه تكسيرا، يكي از 40 شخص و شركت‌هاي نامگذاري شده در كيفرخواست سال 2015 كه فساد در فيفا را در بالاترين سطوح ارزيابي كرده بود، مشاركت خود را در برخي از پرونده‌ها شرح داد. در اين گزارش شهادت شاهد دادگاه سال 2018 عليه اين مدير سابق فوتبال در امريكاي جنوبي، در نظر گرفته شده است. سند فيفا در حالي كه نامي از بورزاكو، مدير رسانه‌اي امريكاي جنوبي، نمي‌برد به اين سوال دادستاني پاسخ داده است كه آيا تكسيرا به همراه دو مدير ديگر فوتبال در امريكاي جنوبي كه يكي سال 2014 و ديگري همين چند ماه پيش فوت كردند در ازاي دريافت يك ميليون دلار راي خود را به نفع قطر تغيير داده‌اند يا نه.

هنگامي كه تيم حقوقي تكسيرا كه به دليل مريضي از حضور در كميته اخلاق فيفا سر باز زده بود، صحت اظهارات شاهد را زير سوال برد، فيفا مجبور به عقب‌نشيني شد. آنها با اين عنوان كه شاهد مورد بحث معتبر نيست از مرد برزيلي كه توسط دادگاه تحت پيگرد قانوني قرار گرفته بود، دفاع كردند. فيفا در بيانيه خود اعلام كرده است كه تكسيرا به دليل دريافت رشوه در جريان برگزاري برخي تورنمت‌هاي امريكاي جنوبي و برزيل تعليق شده است و نه براي هرگونه اقدامي مربوط به ميزباني جام جهاني 2022. در اين بيانيه آمده است كه تحقيقات مايكل گارسيا، وكيل سابق امريكايي به فساد پيرامون راي‌هاي جام جهاني رسيده است، اما اين تحقيقات به دليل فقدان قدرت كافي براي احضار و همچنين نداشتن شاهدهاي كافي به بن‌بست رسيده است.

فيفا به عنوان بخشي از تلاش‌هاي مداوم خود براي ارتقاي شفافيت بيشتر در ماه اكتبر اعلام كرد كه يك پورتال حقوقي جديد تاسيس شده است و در آن اسناد و مدارك مربوط به تصميمات نهايي فيفا منتشر خواهد شد. گزارش در مورد فعاليت‌هاي تكسيرا نيز در اين پورتال منتشر شده است. با اين روال مي‌توان اميدوار بود كه حجاب كشيده شده روي فعاليت‌هاي فيفا كه براي سال‌هاي سال در اسارات افراد داخل فيفا بود، از ميان برداشته شود.

منبع: نيويورك‌تايمز

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون