فقدان اوراق هويتي؛ مشكل زنان معتاد و فرزندانشان
ليلا ارشد، فعال حقوق زنان با بيان اينكه زنان داراي اعتياد با مشكلات هويتي، اشتغال، سرپناه، فرزندان بيشناسنامه و... روبهرو هستند، گفت: از نمايندگان مجلس يازدهم انتظار ميرود، قوانين حمايتي براي زنان بهويژه زنان داراي اعتياد نوشته شود تا آنان بتوانند اوراق هويتي داشته باشند و در اين حالت مشكلات خود و فرزندانشان را بهبود ببخشند.
ارشد در گفتوگو با ايسنا افزود: موسسه خانه خورشيد در سال ۱۳۸۵ به عنوان اولين مركز ارايهدهندگان خدمات به زنان داراي اعتياد به منظور كاهش آسيبهاي ناشي از اعتياد زنان در محله دروازه غار تهران تاسيس شد و روزانه به ۱۰۰ زن و حدود ۳۰ نفر از فرزندان آنها خدمات ارايه ميداد.
موسس خانه خورشيد همچنين توضيح داد: اين موسسه دهه اول تاسيس خود را در قالب مركز گذري فعاليت كرد و خدماتي همچون آموزش و تجهيزات بهداشتي و متادون به صورت رايگان به زنان داراي اعتياد ارايه ميكرد، اما پس از تغيير قانون مبارزه با مواد مخدر كه درمان معتادان به دو دسته اجباري و اختياري تقسيم شد، رويكرد موسسه نيز در سالهاي اخير تغيير كرده است و به عنوان مركز حمايتهاي اجتماعي از زنان داراي اعتياد و بهبود يافته فعاليت خود را پيش برد تا در اين راستا به زنان معتادي كه درمان شدهاند، خدمات حمايتي ارايه كند.اين فعال حقوق زنان با بيان اينكه زنان داراي اعتياد با مشكلات پنهان و آشكاري مواجه هستند، تاكيد كرد: زنان داراي اعتياد با مشكلاتي همچون مشكلات هويتي، اشتغال، سرپناه، فرزندان بيشناسنامه و... روبهرو هستند. بسياري از آنها به دليل نداشتن اوراق هويتي مانند شناسنامه، كارت ملي و... با مشكلاتي مواجه هستند كه همين مساله به تبع موجب شده فرزندان آنان نيز از داشتن اوراق هويتي بهرهمند نباشند. اين مشكل باعث ميشود آنان از خدمات درماني، آموزشي و... محروم شوند.ارشد در اين باره گفت: برخي زنان داراي اعتياد، كارتنخواب و فاقد برگه اوراق هويتي هستند، برخيهايشان به دلايلي دست به رفتارهاي پرخطر ميزنند و براي درمان بيماريهاي خود نيازمند كارت درمان هستند. مدير موسسه خانه خورشيد در ادامه گفت: مطابق نظر كارشناسان رفتارهاي پرخطر و اعتياد و سن اعتياد در زنان افزايش يافته است اين در حالي است كه با اجراي پروژههاي مختلف تاكنون شاهد اتفاقات مناسب و كافي براي حمايتهاي اجتماعي نبوديم.ارشد همچنين با تاكيد بر اينكه زنان داراي اعتياد نيازمند حمايتهاي اجتماعي هستند، گفت: عموما زنان پس از ترك مواد مخدر و طي كردن دوره درماني، هيچ حمايت اجتماعي دريافت نميكنند.هنوز موضوع كودكهمسري تعيينتكليف نشده است و همچنان در مجلس روي اين موضوع بحث وجود دارد. اين در حالي است كه برخي از زناني كه به خانه خورشيد مراجعه ميكنند، كساني هستند كه در دوران كودكي ازدواج كردهاند. هنوز لايحه حمايت از كودكان و خانواده بعد از حدود يك دهه در صحن علني مجلس به تصويب نرسيده و اين موارد از اتفاقات ناخوشايندي است كه انتظار ميرود در مجلس يازدهم به آن پرداخته شود.