• ۱۴۰۳ جمعه ۲۸ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4601 -
  • ۱۳۹۸ سه شنبه ۱۳ اسفند

مصباحي‌مقدم مدعي شد آراي اصولگرايان در انتخابات 98 نسبت به 96 افزايش يافته است

اصولگرايان و پيروزي در غياب 80 درصد

پيروز انتخابات مجلس يازدهم كه شدند ديگر سر از پا نمي‌شناختند، تصورشان اين بود كه توانسته‌اند توجه افكار عمومي را به سمت خود برگردانند و رقيب را در يك شرايط كاملا عادلانه به عقب برانند اما اين تصورات چيزي جز سر را زير برف كردن و ناديده گرفتن اتفاقات اطراف نبود. تنها كافي است چند متري فاصله بگيرند تا ببينند آراي آنها همان جمعيت ثابتي است كه همواره پاي صندوق‌هاي راي مي‌آمدند و راي‌شان به نام اصولگرايان ثبت شده است. در واقع جناح راست در اين سال‌ها نه‌تنها نتوانسته بر سبد راي خود اضافه كند حتي گاهي از همان رايي هم كه داشته است، كاسته شده و اين نشان‌دهنده كاهش مجبوبيت‌شان است.

«اصولگرايان در تهران توانستند آراي خاكستري را جذب كنند»؛ حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحي‌مقدم سخنگوي جامعه روحانيت با بيان اين جمله به ارزيابي آراي اصولگرايان در انتخابات اخير مجلس شوراي اسلامي مي‌پردازد. اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام كه بر اين باور است جريان اصولگرا به صورت سنتي ۲۰ تا ۱۵درصد راي دارند، معتقد است: «از انتخابات رياست‌جمهوري تاكنون اصولگرايان توانسته‌اند بر بدنه راي ۱۶ ميليوني خود افزوده و نزديك به 8 ميليون راي بر آن اضافه كنند.»

حال براي پرداختن به صحت و سقم صحبت‌هاي مصباحي‌مقدم نگاهي مي‌كنيم به آمار انتخابات 92 تا 98 استان تهران؛ سال 94 غلامعلي حدادعادل سرليست اصولگرايان در انتخابات مجلس دهم در تهران بود. او توانست 900 هزار راي را به خود اختصاص دهد. در آن مقطع نزديك به 3 ميليون نفر در انتخابات شركت كردند كه با اين حساب اصولگرايان توانستند نزديك به 27درصد آرا را كسب كنند كه البته اين رقم در مقايسه با كل واجدان شرايط براي شركت در انتخابات كه حدودا 6 ميليون نفر بود حدودا 15درصد مي‌شد.

حال سراغ انتخابات 98 مي‌رويم يعني حضور محمدباقر قاليباف كه اصولگرايان مدعي هستند اقبال زيادي با او بوده و هست. قاليباف در اين انتخابات كه در تهران نزديك به 2 ميليون و 500 هزار نفر از مجموع 9 ميليون واجد شرايط راي دادن در آن شركت كردند، توانست حدودا يك ميليون و 200 هزار راي كسب كند كه البته از آنجا كه در اين انتخابات بيشتر حاميان جريان راست پاي صندوق راي رفتند، آمار 48درصد را به خود اختصاص داد اما وقتي اين رقم را در كل مجموع واجدان شرايط براي راي دادن درنظر گرفتيم، آمار آرايي كه به سبد قاليباف ريخته شد چيزي حدود 13درصد بود. البته اين نخستين‌بار نبود كه قاليباف خود را به معرض انتخاب مي‌گذاشت و يك‌بار ديگر هم سال 92 در جريان رقابت‌هاي رياست‌جمهوري وارد ميدان شد و اتفاقا همان 6 سال پيش هم تقريبا همين راي يعني حدود يك ميليون و 200 راي را به خود اختصاص داد. آن‌هم درحالي كه آن زمان نزديك به 4 ميليون نفر از تهراني‌ها در انتخابات شركت كردند و با اين حساب او توانسته بود نزديك به 24درصد از آرا را به خود اختصاص دهد و اين رقم در مقايسه با كل واجدان شرايط كه حدودا 5 ميليون و 500 هزار نفر بوده است، نزديك به 21درصد بوده است. اوضاع اصولگرايان در انتخابات 96 و حضور ابراهيم رييسي نيز چندان فرقي نمي‌كند و در آن مقطع كه 6 ميليون ساكنان استان تهران در انتخابات شركت كردند، حدودا 30درصد آرا را به خود اختصاص مي‌دهد و نسبت به كل واجدين شرايط كه حدود
8 ميليون نفر بود حدود 23درصد بود.

 

جشن پيروزي در غياب رقيب

صادق زيباكلام درباره رضايت و خشنودي اصولگرايان از پيروزي در انتخابات مجلس يازدهم مي‌گويد: «تندروها در حالي پيروزي در انتخابات را جشن گرفته‌اند كه از همان اول هم معلوم بود به سبب شرايط كشور، در دوره يازدهم قوه مقننه مجلس‌نشين خواهند بود.» اين تحليلگر مسائل سياسي در ادامه به اعتمادآنلاين گفته است: «درواقع وقتي درصد بسيار بالايي از مردم به دلايل متعددي تصميم گرفتند راي ندهند؛ از همين رو تندروها دقيقا مثل مجالس سه‌گانه هفتم تا نهم بيشتر كرسي‌هاي بهارستان را دراختيار خود مي‌بينند.» او توضيح مي‌دهد: «باتوجه به نتيجه‌اي كه در انتخابات دوم اسفند ماه حاصل شد، دولت روحاني بايد در يك‌ سال و دو ماه پاياني دولتش آماده سخت‌ترين رويارويي و چالش‌ها با مجلس باشد. رويارويي‌هايي كه به قطع و يقين، دشواري و موانع زيادي را پيش روي منافع و مصالح ملي قرار خواهد داد.»

صادق زيباكلام در پايان صحبت‌هايش گفت: «باتوجه به شرايط و همچنين اتفاق‌هايي كه طي سال جاري در كشور رخ داد، از همان اول مشخص بود تندروها صندلي‌هاي مجلس نهم را بعد از چهار سال حاشيه‌نشيني از آن خود خواهند كرد.»

 

اميد اصولگرايان براي كنترل تندرو‌ها

مجلس يازدهم با اين تركيب حتي در اردوگاه اصولگرايي هم نگراني‌هايي را ايجاد كرده است؛ نگراني از اينكه شايد تندروها آن‌قدر امور را به دست بگيرند كه هزينه‌هايي را به واسطه رفتارهاي‌شان به كشور تحميل كنند، البته آنها اميدوارند تا قاليباف بتواند آنها را كنترل كند. عباس سليمي‌نمين، تحليلگر سياسي اصولگرا در اين رابطه گفته است: «بعيد است كه جريان تندرو در صحن مجلس غالب شود و با هياهو به كارش ادامه بدهد، كمااينكه نمايندگان اين جريان در مجلس فعلي حضور داشتند و از آنجا كه توسط جاهايي كنترل شدند، نتوانستند جار و جنجال به‌پا كنند. در مجلس يازدهم هم تندروها حتما با مديريت آقاي قاليباف كنترل خواهند شد.» او كه با اعتمادآنلاين به گفت‌وگو نشسته، ادامه مي‌دهد: «ايراني‌ها شرايط بسيار دشواري دارند؛ به عبارتي دشمني‌ها به اوج خود رسيده و هر روز تهديد و تحديدهاي بيشتري را متحمل مي‌شويم، به همين دليل، قطعا تندروها كنترل خواهند شد تا مجلس به خوبي بتواند به دولت كمك كند. برخي قصد تخريب و ناكام گذاشتن دولت روحاني را داشتند و نتوانستند. همان‌طور كه در سال‌هاي پيش هم گروهي مجدانه مي‌كوشيدند احمدي‌نژاد را قبل از موعد قانوني كنار بگذارند و سيستم به آنها اجازه نداد دولت ايشان را در ميانه راه زمين‌گير كنند.» عباس سليمي‌نمين در پايان صحبت‌هايش مي‌گويد‌: «اكنون زمان خوبي براي دعوا نيست. در واقع در شرايطي كه بن‌بست‌هاي بي‌شماري را پيش روي خود مي‌بينيم لازم است به هم‌صدايي برسيم.»

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون