ادامه از صفحه اول
كلاف سردرگم تلآويو
البته مشخص نيست كه نتانياهو چه راهكاري براي حل درهمريختگي و حل بحران مربوط به انتخاب نخستوزيري در نظر دارد. او در دوران طولاني عمر سياسي خود، توانسته است بحرانهاي مختلفي را با موفقيت پشت سربگذارد و به نوعي با ابتكارهاي پيدا و پنهان، همچنان در راس قدرت سياسي در رژيم صهيونيستي باقي بماند. اين احتمال وجود دارد كه با برگزاري جشن پيروزي دوشنبه شب، نتانياهو ابتكاري براي برونرفت از اين بحران و راضي كردن رقبا به مشاركت با او براي تشكيل دولت در نظر داشتهباشد. اما حتي در صورت وجود چنين طرح و ابتكاري، بعد از يك سال و برگزاري سه انتخابات متوالي، امروز نتانياهو به لحاظ سياسي در جايي ايستاده است كه يك سال پيش و بعد از انتخابات فروردينماه ايستادهبود، در واقع ميتوان گفت كه بعد از يك سال به نقطه صفر بازگشته است. به نظر ميرسد هر طرح و ابتكاري هم كه براي پايان دادن به بحران سياسي در رژيم صهيونيستي وجود داشتهباشد، در شرايط كنوني و با نتايجي كه از انتخابات دوشنبه به دست آمد، عملا دست نيافتني و دور از دسترس باشند. در چنين شرايطي اجراي هر برنامه بلندپروازانهاي از سوي نتانياهو، غيرممكن به نظر ميرسد. مجموعه شرايطي كه رژيم صهيونيستي دارد نه به نتانياهو و نه به غير نتانياهو، اجازه نميدهد كه بتوانند شعارهايي مانند ضميمه كردن دره اردن و سلب تابعيت اعراب را عملي كنند. ممكن است به صورت نمايشي اقداماتي در زمينه اجراي شعارهاي انتخاباتي نتانياهو انجام شود، اما اينكه چنين اقداماتي بتواند به صورت عملي و رسمي در منطقه پياده شود، كاملا غيرممكن به نظر ميرسد. مجموعه تواناييهايي كه رژيم صهيونيستي تا قبل از قرارداد كمپ ديويد در سال 1357 داشت، به اين رژيم اجازه مانورهاي اينچنيني ميداد. اما جنگهاي زيادي كه بين رژيم صهونيستي با كشورهاي عربي و گروههاي مقاومت از آن زمان رخ داد، نشان داد كه رژيم صهيونيستي موقعيت شكنندهاي در منطقه دارد و تصور شكستناپذيري اين رژيم، كاملا از بين رفت. در واكنش به اين موقعيت شكننده، امريكاييها از سال 1978 تا 2007 در طول سه دهه، تلاش كردند با طرحها و نقشههاي متعدد سياسي كه برخي امتيازات در آنها براي طرفهاي فلسطيني و كشورهاي عربي در نظر گرفتهشدهبود، پيشنهاد كردند. آن طرحها متضمن يكسري طرحها براي ديگران بود و تلآويو مجبور بود برخي از امتيازات را براي اعراب در نظر بگيرد و اشغال برخي از سرزمينها را پايان بدهد يا دستكم به صورت ظاهري از اشغال آنها دست بكشد. البته هر چند محور مقاومت توانست بخشي از سرزمينهاي اشغالي جنوب لبنان را آزاد كند، اما در طول چهاردهه گذشته، رژيم صهيونيستي هيچيك از اين امتيازات را به اعراب و فلسطينيان نداده است. اما واقعيت اين است كه عليرغم اجتناب اسراييل از واگذاري امتياز و سرزمين به فلسطينيان و اعراب، اين رژيم اكنون در موقعيتي قرار ندارد كه به صورت ميداني و عملي بتواند توسعهطلبيها و ماجراجوييهاي بلندپروازانه خود را در منطقه پياده كند. ادعاها و شعارهاي توسعهطلبانهاي كه از سوي نتانياهو در طول ماههاي گذشته در مورد ضميمه كردن سرزمينهاي جديد مطرح شده است، شعارهاي انتخاباتي و لفاظيهايي هستند كه امكان اجراي عملي آنها با توجه به توان كنوني رژيم و شكاف سياسي درون آن، وجود ندارد.
توافقنامه صلح دوحه
با تاييد و رضايت افغانستان با گروههاي تروريستي مانند القاعده يا داعش عمليات نظامي انجام دهند. بايد يادآور شد كه علاوه بر حضور نظامي امريكا، ناتو نيز حدود 16000 نيرو در افغانستان دارد. اين نيروها نيز بايد به تدريج از خاك افغانستان خارج شوند. در صورت رعايت مفاد كامل اين توافقنامه توسط طالبان، امريكا بقيه نيروهاي خود را ظرف 14 ماه از افغانستان خارج ميكند. طالبان همچنين تعهد كرده با گروهها يا افرادي كه براي منافع ايالات متحده امريكا تهديد به حساب ميآيند، همكاري نكند. اين توافقنامه همچنين آغازگر مذاكرات آشتيجويانه طالبان با دولت قانوني رييسجمهور اشرف غني در افغانستان است. به عنوان حسننيت، آزادي زندانيان طرفين پيش از مذاكرات بين افغاني در اين توافقنامه در نظر گرفته شده است. بدينترتيب دولت افغانستان بايد 5000 زنداني طالبان را آزاد كند و طالبان نيز در قبال 1000 سرباز دولتي اسير را آزاد ميكند. آزادسازي زندانيان در طول مدت 3 ماه از تاريخ آغاز مذاكرات بين افغاني در 10 مارس خواهد بود. مطمئنا مذاكرات بين گروههاي افغاني كاري دشوار خواهد بود به ويژه به دليل حضور طالبان بر سر ميز مذاكره با نمايندگان دولتي كه بارها آن را دستنشانده امريكا خوانده است. علاوه بر اين اختلافات ناشي از انتخابات رياستجمهوري افغانستان در سپتامبر 2019 آينده اين توافقنامه را پيچيدهتر ميكند. در واقع همين چندي پيش اشرف غني به عنوان برنده انتخابات رياستجمهوري معرفي شد و رقيب اصلي او عبدالله عبدالله هنوز هم نتايج انتخابات را زير سوال ميبرد و در حالي كه وعده تشكيل دولت خود را ميدهد، مدعي پيروزي در انتخابات است. مراسم امضاي قرارداد با صدور بيانيه مشترك به اتمام رسيد. در بيانيه مشترك تاكيد ميشود كه ايالات متحده و دولت افغانستان متعهد شدهاند براي دستيابي به توافق صلح جامع و پايدار كه از يك سو پايانبخش جنگ در افغانستان و از سوي ديگر به سود همه مردم افغانستان باشد و به امنيت منطقهاي و جهاني كمك كند با يكديگر همكاري كنند. آنچه مسلم است، ادغام طالبان در دولت و مداخله آنان به معناي كاهش قطعي حقوق زنان و اقليتهاي ديگر از جمله شيعيان فارسيزبان و تاجيكها خواهد بود.
كرونا و بورس
با وجود اينكه عدم اتصال به بورسهاي جهان نكات منفي زيادي دارد اما تاكنون براي كشور خيلي هم بد نبوده است چراكه شرايط فعلي اقتصاد باعث شده قدري از نوسان بازارهاي موازي همچون طلا و ارز گرفته شده و افراد به سمت بورس روانه شوند. اين كار ضريب نفوذ بورس را در بين خانوارهاي ايراني افزايش ميدهد كه ميتواند نكته خوبي باشد اما در مجموع اتصال به بازارهاي بينالمللي، وضعيت اقتصادي را بسيار بهبود ميبخشد.