خبر
استقرار سامانههاي موشكي جديد در عينالاسد
همزمان با استقرار سامانههاي دفاعي پاتريوت جديد و دو سامانه موشكي در عينالاسد و پايگاه نظامي در اربيل، چند مقام امريكايي مدعي شدند كه هدف از اين كار «حفاظت» از نيروهاي اين كشور در عراق است. به گزارش ايسنا، چند مقام امريكايي در گفتوگو با آسوشيتدپرس اعلام كردند كه واشنگتن سامانههاي پدافند موشكي پاتريوت جديدي را براي حفاظت از نيروهاي ائتلاف بينالمللي تحت امر خود در پايگاههاي امريكا در عراق مستقر كرده است. اين مقامات امريكايي در اين باره افزودند: چند سامانه پاتريوت به همراه دو سامانه موشكي كوتاهبرد ديگر در پايگاه عينالاسد و پايگاه نظامي اربيل مستقر شد.
طبق گفته اين منابع، همچنين چندين موشك نيز در پايگاه التاجي مستقر شده است كه اخيرا در يك حمله موشكي هدف قرار گرفت. مقامات مذكور كه خواستند نامشان فاش نشود در ادامه گفتند كه كشورشان همچنين قصد دارد تا براي «حفاظت» از نيروهايش در عراق موشكهايي را طي چند ماه آتي به اين كشور منتقل كند. از سوي ديگر ديويد شنكر، معاون وزير خارجه امريكا ضمن اعلام آمادگي كشورش براي دور جديدي از گفتوگوي استراتژيك با عراق، رييس هيات مذاكره كننده با عراق را معرفي كرد. به گزارش فارس و به نقل از بغداد اليوم، معاون وزير امور خارجه امريكا در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «دولت رييسجمهور ترامپ، فراهم كردن مقدمات براي برگزاري دور جديدي از گفتوگوي استراتژيك با عراق را ادامه ميدهد؛ مرحلهاي كه وزير مايك پمپئو آن را ابتداي اين هفته مطرح كرده بود و زمان آن را در نيمه ماه ژوئن آينده تعيين كرده بود». ديويد شنكر ادامه داد: «دولت امريكا هياتي به رياست سفير ديويد هيل تشكيل خواهد داد؛ اين هيات اعضايي از چند وزارتخانه در بر خواهد داشت از جمله وزارت خزانهداري، دفاع و...». شنكر توضيح داد: «بغداد اگر ميخواهد شراكت استراتژيكي با امريكا برقرار كند، نيازمند اتخاذ گامهايي قانعكننده است».
پيشنهادهاي جديد به طرفهاي يمني
فرستاده ويژه سازمان ملل در يمن به طرفهاي درگير در اين كشور پيشنهادهايي را براي يك آتشبس سراسري و ازسرگيري مذاكرات صلح داده است. به گزارش ايسنا و به نقل از رويترز، مارتين گريفيث، فرستاده سازمان ملل در يمن به دولت به رسميت شناخته يمن و حوثيها تاكيد كرد تا توافقهاي پيشنهادي را بدون تاخير بپذيرند و مذاكرات را با هدف پايان جامع جنگ در يمن آغاز كنند. يك آتشبس دو هفتهاي پيشنهاد شده از سوي ائتلاف تحت رهبري عربستان در واكنش به پيشنهاد آنتونيو گوترش، دبيركل سازمان ملل براي توقف خصومت در تمامي درگيريهاي جهاني روز پنجشنبه اجرايي شد و به صورت بالقوه راه را براي يك مذاكرات صلح به منظور پايان دادن به اين جنگ پنج ساله در يمن هموار كرده است. اما حوثيها در صنعا به سرعت اين پيشنهاد را رد كرده و آن را اقدامي از سوي عربستان براي تقويت موضع بينالمللي خود دانسته و سخنگوي حوثيها هم ائتلاف را به انجام چندين حمله متهم كرد. فرستاده سازمان ملل در يمن همچنين گفت: توافقهاي پيشنهادي درباره آتشبس، از سرگيري روند سياسي و اقدامات بشري و اقتصادي با هدف كاهش رنج و آلام مردم يمن، ايجاد اعتماد بين طرفهاي درگير و حمايت از توانايي اين كشور در واكنش به بحران كرونا متعادل شده است. وي همچنين ادامه داد: اين پيشنهادها بيانگر يك بسته جامع و واقعي براي توانمندسازي يمن به منظور متوقف كردن خشونت و آلام گذشته و برداشتن گامي به سوي صلح است. جامعه بينالملل آماده حمايت و تضمين اين روند است.
اعلام آمادگي امريكا براي مذاكره با روسيه و چين
وزارت امور خارجه امريكا روز گذشته اعلام كرد آماده مذاكره با مسكو و پكن بر سر تمديد معاهده كنترل تسليحاتي است.به گزارش فارس، سخنگوي وزارت امور خارجه امريكا به خبرگزاري «تاس» گفت: «رييسجمهور توصيه كرده است كه فراتر از معاهده «نيو استارت» فكر كنيم و در گامهاي بعدي خود هر دو كشور روسيه و چين را در نظر بگيريم. ما آماده هستيم بر اساس معيارهايمان مذاكراتي را با روسيه و چين، در خصوص كنترل تسليحاتي داشته باشيم». وي افزود: «امريكا به كنترل تسليحاتي موثري متعهد است كه موجب پيشبرد امنيت امريكا، متحدان و شركايش شده، قابل تاييد و اجرا بوده و طرفيني را در بر گيرد كه به نسبت به تعهدات خود مسوول باشند».اين سخنگو در ادامه گفت: «دولت در حال بررسي امكان تمديد معاهده «نيو استارت» و لحاظ كردن تهديدات كنوني، تغيير محيط امنيتي و بيانيه روسيه است كه ميگويد هيچ پيششرطي براي تمديد اين معاهده ندارد». يك سخنگوي ديگر وزارت امور خارجه امريكا گفت: واشنگتن در دعوتنامهاي رسمي از چين درخواست كرده در گفتوگوهاي راهبردي در خصوص مسائل امنيتي شركت كند. آخرين رايزنيها با روسيه در اين زمينه نيز در ماه ژانويه (دي) انجام شده است.«ديميتري مدودوف»، رييس شوراي امنيت روسيه پيشتر به تاس گفته بود مكررا خواستار تمديد معاهده نيو استارت شده است، اما طرف امريكايي «همواره در اين خصوص مانعتراشي ميكند».مدودوف واشنگتن را به كش و قوس دادن به مذاكرات و طولاني كردن طفره رفتن از تمديد اين سند بسيار مهم متهم كرد.به گفته او موضع وزارت امور خارجه امريكا در قبال پيوستن چين به اين معاهده و لحاظ كردن جديدترين پيشرفتهاي تسليحاتي روسيه در آن، كاملا غير واقعبينانه است.۱۰ سال پيش دولتهاي روسيه و امريكا معاهدهاي با هدف كاهش و محدودسازي تسليحات راهبردي به امضا رساندند كه به معاهده «نيو استارت» معروف شد. اين پيمان در حال انقضاست و امريكا از تمديد آن طفره ميرود.