حضور مجازي روحاني
در جشن آغاز سال تحصيلي
نظم پادگاني در مدارس
گروه اجتماعي| شنبه 15 شهريور، اولين روز سال تحصيلي 1400- 1399 بود. از پايان دوران جنگ هشتساله با عراق تاكنون اين متفاوتترين حالت برگزاري كلاسهاي درس در كشور است يا به قول رييسجمهور: «سال تحصيلي جديد با تمام سالهاي يك قرن گذشته متفاوت است.» از بهمن ماه سال گذشته تاكنون، مدارس در اغلب نقاط كشور تعطيل بودند و با نواخته شدن زنگ آغاز سال تحصيلي، حضور در مدارس از سر گرفته شد. اين حضور البته در حالي است كه متخصصان بسياري هشدار دادهاند با گشايش مدارس در سراسر كشور، حتي شهرهاي وضعيت قرمز بايد در انتظار عواقب وخيم اين تصميمگيري ناگهاني دولت باشيم. محسن حاجيميرزايي، وزير آموزش و پرورش سال تحصيلي جديد را با نواختن زنگ در مدرسهاي در منطقه چهار تهران و بعد با حضور در شبكه آموزش و نواختن زنگ مدرسه تلويزيوني ايران آغاز كرد. پس از هفت ماه تعويق در روند آموزش حضوري، روز چهارشنبه بود كه ناگهان اعلام شد تمامي مدارس در تمامي نقاط كشور به صورت حضوري داير خواهند بود مگر اينكه ستاد ملي كرونا در نقاطي اعلام ممنوعيت كند. سال تحصيلي با نگرانيهاي بسيار خانوادهها و معلمان و با سردرگمي كادر مدرسه در چگونگي برنامهريزي براي حضور دانشآموزان آغاز شد و البته با يك حاشيه پررنگ؛ حسن روحاني كه هر سال در مراسم آغاز سال نو و طرح پرسش مهر شركت داشت، امسال به صورت تصويري در اين جشن حضور مجازي پيدا كرد. رييسجمهور در صحبتهايش گفت كه مدرسه بايد امسال را با نظمي پادگاني پشت سر بگذارد: «امسال سال انضباطي دانشآموزان است. چيزي شبيه پادگانهاي آموزشي نيروهاي مسلح، بهطوريكه در مسير منزل تا مدرسه اصول بهداشتي را مراعات كند، در مدرسه رعايت فاصله اجتماعي را مورد توجه قرار دهد، در زمان خروج از مدارس نيز اين فاصلهگذاري حفظ شود.» روحاني در پيام خود در آغاز سال نو اعلام كرد: «امروز هم به مدد همه خانوادهها و دانشآموزان عزيز و معلمان گرانقدر ثابت ميكنيم كه دوگانگي آموزش - سلامت و خانه - مدرسه غلط است. امسال دقتها در روند حفظ سلامت دانشآموزان بيشتر خواهد بود چراكه يك دشمن طبيعي يعني ويروس كرونا هم در كشور حضور دارد و اين كار بر دوش معلمان، مديران مدارس و خانوادههاست. ما ميخواهيم بگوييم آموزش در كشور ما در سختترين شرايط تعطيل نميشود همانطور كه در سختترين روزهاي جنگ هم تعطيلش نكرديم.»
روحاني با اشاره به اينكه معلمان در سال تحصيلي جديد علاوه بر رسالت همه ساله خود، وظايف جديدي هم بر دوش دارند، اظهار داشت: «اولين وظيفه معلمان عزيز موضوع مقابله با ويروس كرونا و مهارت آموزش دانشآموزان براي سلامتشان است. يعني قبل از آنكه هر درسي در كلاس آغاز شود بايد توصيه اصلي معلمان رعايت پروتكلهاي بهداشتي باشد و از ۳۵ دقيقه كلاس ۵ دقيقه آن به موضوع دقت در امر سلامت و اولويت سلامت باشد.» او وظيفه ديگر معلمان را رفع اضطراب و نگراني از دانشآموزان و خانواده آنان دانست و گفت: «وجود اضطراب در خانوادهها و در ذهن دانشآموزان مانع از آن ميشود كه دانشآموزان بتوانند كلاسهاي درس را با قدرت، آرامش و دقت پيگيري كنند، لذا از همه معلمان ميخواهم كه به دانشآموزان آرامش بدهند.» با توجه به شرايط موجود، حدس زدن پرسش مهر امسال هم كار دشواري نبود. روحاني اين مساله را براي دانشآموزان مطرح كرد: «از همه دانشآموزان كه امروز آغاز سال تحصيلي را جشن ميگيرند، سوال من اين است كه فرزندانم، براي مقابله با ويروس كرونا چگونه بايد به اعضاي خانواده خود، همكلاسيها، مدرسه و دوستان ياري و كمك كنيد؟» وزير آموزش و پرورش در مراسم نواخته شدن زنگ آغاز سال تحصيلي جديد گفت: «امروز بزرگترين رويداد فرهنگي كشور، تاثيرگذارترين و عميقترين و ايرانشمولترين رويداد با حضور ۱۵ميليون دانشآموز و يكميليون آموزگار، معلم، دبير، هنرآموز، مربي، مشاور، مديران و معاونان مدارس و 15 ميليون خانواده و همه كساني كه به اين خيل بزرگ ياري ميكنند در حال برگزاري است.» او در توضيح آغاز حضوري سال جديد گفت: «دو دغدغه بسيار مهم داريم؛ سلامت دانشآموزان، خانواده و جامعه و ارايه آموزش باكيفيت براي همه دانشآموزان، لذا بايد راهي مييافتيم كه اين دو حق مهم اساسي از ملت و دو ماموريت بزرگ دولت تامين شود براي سلامت به مجموعه توانمند و باصلاحيت بهداشت و درمان كشور اعتماد كرديم كه در جريان كرونا هوشمندانه، مسوولانه حركت كردند و راهبري و مديريت آنان در كاستن از تبعات كرونا راهگشا بوده است لذا آنها بازگشايي را با رعايت شرايط پروتكلي سختگيرانه كه در تمام نقاط كشور يكسان اعمال ميشود، مجاز دانستند و هر زماني كه تدبير ديگري كنند، ما براي هر وضعيتي خودمان را آماده كردهايم.»
با وجود صحبتهاي رييسجمهور و وزير آموزش و پرورش، روز گذشته محمدرضا ظفرقندي، رييس كل سازمان نظام پزشكي در نامهاي خطاب به محسن حاجيميرزايي خواستار تجديدنظر در ابلاغيه برگزاري حضوري مدارس شد. در بخشي از اين نامه آمده است: «اكثر كشورهايي كه در كنترل اين بيماري شرايط بسيار بهتري از ايران دارند و حتي مرگومير ناشي از كرونا در آن كشورها كمتر از يكصدم موارد در كشور ماست، هنوز در مورد بازگشايي حضوري مدارس تامل و احتياط ميكنند. اينجانب به عنوان فردي كه سالها در مدارس كشور تدريس كرده و افتخار معلمي داشته و با شرايط واقعي مدارس و تجمع دانشآموزان آشنا هستم و امروز به عنوان نماينده جامعه خدوم پزشكي كشور و به منظور حفظ سلامت مردم و عبور از شرايط بحراني موجود، ضمن اعلام نگراني و هشدار در مورد عواقب اين تصميم و مسووليتها و تبعات ناشي از آن، بهطور جد درخواست بازنگري در ابلاغيه اخير و اهتمام بيشتر به استفاده از آموزش در فضاي مجازي و از راه دور را دارم.»