دادههاي مركز آمار از تورم استانها نشان ميدهد
انتقال ركوردهاي تورم از تهران به شهرستانها
گروه اقتصادي| در سالهاي اخير، با وجود اختصاص ارز 4200 توماني به واردات كالاهاي اساسي، شاهد افزايش چشمگير قيمت و در نتيجه، كاهش قابلتوجه مصرف اين كالاها در داخل كشور بودهايم، با شيوع ويروس كرونا و افزايش هزينه سبد مصرفي شهروندان ممكن است عدهاي به ناچار تصميم بگيرند براي گذران معيشت برخي اقلام ضروري را از سبد مصرفي خود حذف كنند، خطري جدي كه ضرورت دارد تا سياستگذار پولي تمام ابزارهاي خود براي كاهش التهاب تورمي و شكلگيري موج تازه انتظارات براي گرانتر شدن قيمتها را به كار ببندند اما به نظر ميرسد كنترل تورم و حمايت از معيشت مردم بدون تصويب و اجرايي شدن بخشهايي از اصلاح ساختار بودجه امكانپذير نباشد. پس از شيوع كرونا، نرخ ارز نيز افزايش چشمگيري يافت و مجددا شاهد روند افزايشي نرخ تورم و درنتيجه، افزايش قابلتوجه قيمت خودرو، مسكن و طلا بوديم، اتفاقي كه فشار زيادي به زندگي عموم مردم وارد كرده است. در همه كشورها به ويژه ايران، بخش خدمات از كرونا آسيب ديده است. تورم در يك تعريف ساده از پيشي گرفتن رشد نقدينگي نسبت به فعاليتهاي مولد به وجود ميآيد. كرونا و تعطيلي و ركود به وجود آمده پس از آن موجب شد كه رشد توليد منفي شود و از طرف ديگر واكنش ناگزير دولت براي سياستهاي جبراني (پرداخت وام يك ميليون توماني) موجب شد كه رشد پول افزايش پيدا كند.
بيشترين تورم آبان مربوط به استان ايلام بود
تورم براي اقتصاد ايران، يك درد مزمن است. اين درد سالهاي سال است كه با اقتصاد ايران عجين شده است. در سالهاي اخير، نرخ تورم در استانها معمولا كمتر از پايتخت بوده است، اما در اتفاقي نادر دادههاي مركز آمار مربوط به آبان ماه نشان ميدهد: بيشترين نرخ تورم ماهانه خانوارهاي كشور در ماه آبان مربوط به استان ايلام با ٨.٨درصد افزايش و كمترين نرخ تورم ماهانه مربوط به استان تهران با ٣.٢درصد افزايش است. مركز آمار ايران، شاخص قيمت مصرفكننده به تفكيك استان در آبان ١٣٩٩ را منتشر كرده كه براساس اين گزارش در آبان ماه ١٣٩٩ عدد شاخص كل براي خانوارهاي كشور (١٠٠=١٣٩٥) به ٢٧٥.٠ رسيد كه نسبت به ماه قبل ٥.٢درصد افزايش نشان ميدهد. در اين ماه بيشترين نرخ تورم ماهانه خانوارهاي كشور مربوط به استان ايلام با ٨.٨درصد افزايش و كمترين نرخ تورم ماهانه مربوط به استان تهران با ٣.٢درصد افزايش است. درصد تغيير شاخص كل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) براي خانوارهاي كشور ٤٦.٤درصد است. بيشترين نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان كرمانشاه (٥٤.٥درصد) و كمترين آن مربوط به استان قم (٤٢.٩درصد) است. نرخ تورم 12 ماهه منتهي به آبان ماه ١٣٩٩ براي خانوارهاي كشور به عدد ٢٩.٠درصد رسيد. بيشترين نرخ تورم 12 ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣٤.٢درصد) و كمترين آن مربوط به استان آذربايجانغربي (٢٥.٤درصد) است.
خانوارهاي شهري
در آبان ماه ١٣٩٩ عدد شاخص كل براي خانوارهاي شهري (١٠٠=١٣٩٥) به ٢٧٢.٦ رسيده كه نسبت به ماه قبل ٤.٧درصد افزايش نشان ميدهد. در اين ماه بيشترين نرخ تورم ماهانه خانوارهاي شهري مربوط به استان ايلام با ٧.٨ درصد افزايش و كمترين نرخ تورم ماهانه مربوط به استان تهران با ٣.١درصد افزايش است.
كرمانشاه بيشترين
نرخ تورم نقطه به نقطه شهري
درصد تغيير شاخص كل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) براي خانوارهاي شهري كشور ٤٥.٧درصد است. بيشترين نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهاي شهري مربوط به استان كرمانشاه (٥٣.٩درصد) و كمترين آن مربوط به استان مازندران (٤٢.١درصد) است. نرخ تورم 12 ماهه منتهي به آبان ماه ١٣٩٩ براي خانوارهاي شهري به عدد ٢٩.٠درصد رسيد. بيشترين نرخ تورم 12 ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣٣.٩درصد) و كمترين آن مربوط به استانهاي آذربايجانغربي و خراسانرضوي (٢٥.٤درصد) است، ضمن آنكه آبان ماه سال گذشته قيمت بنزين افزايش پيدا كرد و تاثير شديدي بر انتظارات تورمي گذاشت. نرخ تورم نقطهاي در آبان ماه ١٣٩٨ به عدد ۲۷درصد رسيده بود؛ يعني خانوارهاي كشور به طور ميانگين ٢٧.٠درصد بيشتر از آبان ١٣٩٧ براي خريد يك «مجموعه كالاها و خدمات يكسان» هزينه كردند.
خانوارهاي روستايي
در آبان ماه ١٣٩٩ عدد شاخص كل براي خانوارهاي روستايي (١٠٠=١٣٩٥) به ٢٨٨.٦ رسيد كه نسبت به ماه قبل ٧.٦درصد افزايش داشته است. در اين ماه بيشترين نرخ تورم ماهانه خانوارهاي روستايي مربوط به استان ايلام با ١٣.٧درصد افزايش و كمترين نرخ تورم ماهانه مربوط به استان سيستانوبلوچستان با ٤.٢درصد افزايش است. درصد تغيير شاخص كل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) براي خانوارهاي روستايي ٥٠.٣درصد است.
بوشهر بيشترين
نرخ تورم نقطه به نقطه روستايي
بيشترين نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان بوشهر (٦٠.٤درصد) و كمترين آن مربوط به استان تهران (٤١.٨درصد) است. نرخ تورم 12 ماهه منتهي به آبان ماه ١٣٩٩ براي خانوارهاي روستايي به عدد ٢٨.٨درصد رسيد. بيشترين نرخ تورم 12 ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣٤.٨درصد) و كمترين آن مربوط به استان خوزستان (٢٣.٩درصد) است.
گفتني است مركز آمار ايران، نرخ تورم نقطهاي در مهر ماه ١٣٩٩ را ۴١,۴درصد اعلام كرده بود؛ يعني خانوارهاي كشور به طور ميانگين ۴١،۴درصد بيشتر از مهر ١٣٩٨ براي خريد يك «مجموعه كالاها و خدمات يكسان» هزينه كردهاند و نرخ تورم ماهانه براي خانوارهاي شهري نيز ٧,١درصد اعلام شده بود كه نسبت به ماه قبل از آن يعني شهريور ٣،۵ واحد درصد افزايش داشت. همچنين نرخ تورم سالانه براي خانوارهاي شهري و روستايي به ترتيب ٢٧,٣درصد و ٢۶،٧درصد اعلام شده بود.