حوثيها به ژنو ميروند، « منصور هادي» نه
رايزنيهاي يمني در حاشيه خليج فارس
اگرچه همچنان شعله و دود آسمان يمن را پوشانده اما چند روز مانده به آغاز مذاكرات يمني در ژنو، دور جديدي از تحركات و رايزنيهاي سياسي براي پايان جنگ در يمن در حال برگزاري است كه بار ديگر بارقههاي اميد را براي حل بحران يمن روشن ميكند. نمايندگان اتحاديه اروپا روز گذشته در ديدار با اعضاي شوراي همكاري خليج فارس در قطر خواستار حمايت آنها از مذاكرات ژنو شدهاند. همزمان گفته ميشود نمايندگان گروه انصارالله با حضور در مسقط عمان، از ميانجيگري اين كشور در بحران يمن استقبال كردهاند.
درخواست اتحاديه اروپا
فدريكا موگريني، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا كه مذاكرات پيچيدهاي با طرفهاي عربي در شوراي خليج فارس داشته، در خصوص رايزنيهاي صورت گرفته درباره يمن گفته است: «اوضاع يمن بسيار جدي است و مساله اين كشور در اولويت است و در دستور كارهايمان قرار دارد. بايد ثبات به اين كشور بازگردد، ما از رايزنيها در ژنو حمايت ميكنيم و اين رايزنيها بايد سازنده و فراگير باشد و به تشريك مساعيها بينجامد. ما در مورد كنفرانس رياض كه با محوريت مساله يمن برگزار شد نيز صحبت كرديم. كنفرانس رياض گامي براي بررسي بحران يمن بود و ما از تمامي طرفها ميخواهيم تا با حسن نيت در مذاكرات ژنو حضور يابند. از سازمان ملل و جامعه بينالملل ميخواهيم تا تلاش خود را براي موفقيتآميز بودن اين نشست انجام دهند.» موگريني درباره لزوم حل بحران يمن به فاجعه انساني كه در اين كشور شكل گرفته اشاره داشته و اعلام كرد اوضاع كنوني به گروههاي امدادرساني اجازه فعاليت كامل را نميدهد.
مسقط ميزبان حوثيها
همزمان با رايزنيها در دوحه ميان طرفهاي اروپايي و عربي، سفر رييس شوراي سياسي و سخنگوي جنبش مردمي انصارالله يمن به مسقط، پايتخت عمان و ديدار آنها با قابوس بن سعيد، سلطان عمان، بار ديگر ناظران را متوجه پتانسيل مسقط در برقراري مذاكرات حل بحران يمن كرده است. گفته ميشود موضوع مذاكرات كنفرانس ژنو در تاريخ 28 مه (7 خرداد) محور اصلي رايزنيهاي مسقط خواهد بود. عبدالسلام سخنگوي جنبش انصارالله، پيش از سفر خود به عمان اعلام كرده بود كه وضعيت سياسي و امنيتي كنوني يمن را در مسقط با دولت عمان بررسي خواهد كرد. سخنگوي جنبش انصارلله عمان را كشوري معرفي كرده كه با همه گروههاي سياسي يمن بطور يكسان تعامل دارد.
شرايط ميداني
رايزنيهاي ديپلماتيك درباره بحران يمن در حالي شدت يافته كه نبرد زميني هم در جنوب يمن بهشدت ادامه دارد. جنگندههاي سعودي روز گذشته نيز مناطق مختلفي از يمن را بمباران كردند كه به كشته شدن دهها غيرنظامي و جراحت صدها تن انجاميد. اما منابع يمني گزارش ميدهند كه ارتش و نيروهاي يمن به پيشرويهاي خود در مناطق تحت اشغال نيروهاي عبد ربه منصور هادي و القاعده در مأرب و همچنين شبوه ادامه ميدهند آنها همچنين پايگاههاي نظامي سعودي را در استان جازان تحت كنترل درآوردهاند. از سوي ديگر اسكاي نيوز عربي خبر داده است در حالي كه توپخانههاي عربستان سعودي در نجران و جازان، استانهاي يمني مجاور با نوار مرزي را بمباران ميكنند، نيروهاي عربستاني وضعيت آمادهباش بالا را در نوار مرزي جنوب اين كشور در مرز با يمن برقرار كردهاند.
مذاكرات ژنو در پرده ابهام
همزمان با آماده شدن گروههاي يمني براي سفر به ژنو، منابع عربي از عدم تمايل گروه عبدربه منصور هادي رييسجمهوري مستعفي يمن در مذاكرات صلح خبر ميدهند. با اين حال، برگزاري مذاكرات صلح در ژنو با استقبال عبدالملك حوثي رهبر انصارالله و علي عبدالله صالح، رييسجمهوري سابق يمن و متحد حوثيها مواجه شده است. اين مذاكرات به ابتكار سازمان ملل صورت ميگيرد و قرار است ۲۸ مه در ژنو برگزار شود. هدف اين گفتوگوها ازسرگيري روند انتقال قدرت در يمن با ابزار سياسي است. سازمان ملل متحد ميگويد: درگيريهاي يمن و بمباران نيروهاي ائتلاف كه از دو ماه قبل شروع شده تاكنون بيش از هزار كشته و نزديك به نيم ميليون آواره باقي گذاشته است.