چرا عمان ميانجيگري ميكند؟
احمد دستمالچيان٭
بحث حضور عمان براي ميانجيگري در بحران يمن از مدتها پيش مطرح است.
از ابتدا نيز مسقط با جمهوري اسلامي دراينباره مذاكراتي داشت و تهران نيز اين موضوع را با روي باز پذيرفت و وعده داد كه با توجه به نفوذ خود روي گروههاي مختلف يمني به اجراي طرح عمان كمك كند.
عمان تنها كشوري از شوراي همكاري خليج فارس است كه در حمله به يمن وارد ائتلاف با عربستان نشده و همواره سياستهاي معقولانهاي را اتخاذ كرده كه ظرفيت اين كشور در ميانجيگري را بالا ميبرد. در حالي كه اين شرط را كشورهاي ديگري كه تاكنون واسطه پيام عربستان به تهران بودهاند، ندارند.
به نظر ميرسد عمان در طرح ميانجيگري خود در مرحله اول شرايط را به سمت برقراري آتشبس دوباره سوق دهد و سپس تلاش ميكند محاصره هوايي، زميني و دريايي يمن را بشكند. به اينترتيب گروههاي ملي- مذهبي يمني ميتوانند در يك جاي بيطرف كه به نظر ميرسد ژنو باشد مذاكرات خود را برگزار كنند. اما در اين بين انصارالله يك شرط گذاشته و آن هم عدم حضور گروههاي طرفدار عبدربه منصور هادي رييسجمهور مستعفي يمن در مذاكرات است زيرا حوثيها وي را عامل اصلي خونريزي در يمن ميدانند.
اما شايد عربستان اين شرط انصارالله را نپذيرد. با اين وجود ميتوان گفت كه عمان معمولا واسطه خوبي در بحرانها بوده است و همچنين وجهه خوبي در كشورهاي منطقه در دو سوي خليج فارس دارد و از آنجايي كه دستگاه ديپلماسي باتجربهاي در اين كشور فعال هستند ميتوانند اين ماموريت را نيز بهخوبي انجام دهند.
٭كاردار سابق ايران در عربستان