دو اصولگراي منتسب به جبهه پايداري از احتمال تاييدصلاحيت احمدينژاد
و رياست جليلي بر مجلس يازدهم در صورت كانديداتوري قاليباف گفتند
حاكميت يكدست يا عقبگرد تا دولت بهار؟
اصولگرايان از نخستين روزها و هفتههاي 99 و بلكه پيش از آن، برنامهريزيهاي خود را درخصوص تركيب سياسي كشور در سال 1400 و البته نخستين سالهاي سده آتي آغاز كرده و حالا هرچه به روز سرنوشت نزديك ميشويم، اصولگرايان بيشتر براي تكميل پازل كرسيهاي كليدي قواي سهگانه و ديگر اركان قدرت با نيروهاي خود تلاش ميكنند. سيدحسين نقوي حسيني ديروز در مصاحبهاي پيشبيني كرده كرسي رياست قواي سهگانه چگونه ميان سه نفر از چهرههاي مطرح منتسب به اين جريان سياسي تقسيم ميشود. نقوي حسيني اصولگراي منتسب به جبهه پايداري است كه ادوار هشتم، نهم و دهم مجلس را در پارلمان گذراند، سال 92 رييس ستاد انتخابات سعيد جليلي بود و پيش از آن، تا وقتي دور دور احمدينژاد بود، از حاميان جريان بهار و رييسجمهوري مهرورز. هرچند وقتي ستاره بخت احمدينژاد رو به افول گذاشت و سال 96 حاكميت به اين نتيجه رسيد كه رييسجمهوري پيشين حتي صلاحيت كانديداتوري رياستجمهوري را هم ندارد، نقويحسيني نه لزوما در مقام حمايت، بلكه با رويكردي بيشتر مبتني بر پيشبيني آينده، شبيه به آنچه ديروز از او خوانديم، مدعي بود كه اگر احمدينژاد يكي از كانديداهاي حسن روحاني در انتخابات اخير بود، با 20 ميليون راي به رياستجمهوري ميرسيد. چراكه 3 ماه مانده به انتخابات رياستجمهوري 88 نيز براي احمدينژاد، 25 ميليون راي پيشبيني كرده بود و درنهايت بهگفته نقويحسيني با «24 ميليون راي»، پيروز آن انتخابات جنجالي و پرحاشيه شد. او حالا حدود 5 ماه مانده به انتخاباتي ديگر، بار ديگر دست به پيشگويي نتيجه انتخابات زده و با ترسيم مثلثِ روساي قواي سهگانه در سال 1400 و شمايي كه البته چندان هم از آنچه در تصور جامعه و افكار عمومي ميگذرد، دور نيست، گفته يك طرح اين است كه رييسي رييس قوه قضاييه بماند، جليلي براي انتخابات مياندورهاي مجلس از حوزه انتخابيه تهران كانديدا و وارد پارلمان شود و رياست قوه مقننه را بهعهده بگيرد و قاليباف هم به «پاستور» برود و رياست قوه مجريه را عهدهدار شود. بماند كه او گفته «شخصا معتقدم آقاي جليلي بايد دقيقا براي رياستجمهوري بيايد و براي رياستجمهوري كار كند و ورود به مجلس اصلا به صلاح ايشان نيست ولي درنهايت تصميمگير خود ايشان است»؛ جملهاي كه ميتواند به اين معنا باشد كه ظاهرا جليلي چندان به ديدگاه اين مشاور و چهره سياسي نزديك به خود توجه ندارد و انگار بهنحوي پذيرفته بهجاي انتخابات رياستجمهوري، راهي انتخابات مياندورهاي مجلس شود. البته نقويحسيني بلافاصله گفته است: «جليلي هنوز اين مساله را نه تأييد و نه تكذيب كرده و موضعي در اين باره نگرفته است.» با اين همه، اين سخنان و البته اظهارات اخير ديگر اصولگرايان نشان ميدهد آنها تصميمشان را گرفته و ظاهرا احتمال رياستجمهوري قاليباف بيش از پيش تقويت شده و رييسي هم قرار است در همين جايگاه رياست قوه قضاييه بماند.
محمدجواد ابطحي، ديگر چهره اصولگراي وابسته به جبهه پايداري سياسي اصولگرا نيز بهنحوي مشابه مدلي را كه نقوي حسيني ترسيم كرده، تأييد ميكند. اين نماينده پيشين مجلس به پايگاه خبري-تحليلي نامهنيوز گفته است: «نامزدي آقاي قاليباف بهشدت جدي است و در روند اصلاح قانون انتخابات هم ديديم كه او بيتمايل به رياستجمهوري نيست.» ابطحي همچنين درباره احتمال كانديداتوري رييسي اينگونه توضيح داده است: «بعيد ميدانم كه آقاي رييسي نامزد رياستجمهوري شود؛ زيرا از يكسو به تازگي از سند تحول قضايي رونمايي كرد و قاعدتا ميخواهد تا پايان دوره كارياش در قوه قضاييه براي تحقق اين سند تلاش كند و ازسوي ديگر آقاي رييسي ميداند كه مقام انتصابي ازسوي رهبر انقلاب چه شأني دارد و چهبسا از جايگاه رياستجمهوري هم مهمتر باشد. زيرا رياست قوه قضاييه با انتصاب مستقيم ازطرف وليفقيه صورت ميگيرد.» او البته با طرح اين ادعا كه اجماع پيرامون رييسي آسانتر از ديگر چهرهها شكل ميگيرد، از خواسته برخي اصولگرايان براي كانديداتوري او گفته اما تاكيد كرده كه «بهنظرم آقاي رييسي نخواهد آمد.»
بر اين اساس ميتوان از اين گفت كه احتمالا بار ديگر ميداني بيرقيبِ اصلاحطلب براي قاليباف فراهم شده تا او پس از رياست بر قوه مقننه، به روياي ديرينه رياستجمهوري نيز برسد. هرچند فهرست مدعيان اصولگراي پاستور1400 آنقدر بلند است كه درصورت خوددداري رييسي و جليلي از كانديداتوري رياستجمهوري، همچنان هستند اصولگراياني از طيفهاي مختلف كه بخواهند روبروي قاليباف بايستند. ضمن آنكه مجلس حتي يك روز هم بدون رييس نميماند و درصورتي كه جليلي بهواقع دنبال انتخابات دومرحلهاي براي رياست مجلس (مياندورهاي مجلس و رايگيري درونپارلماني براي كرسي رياست) باشد، قاعدتا بايد پس از ورود احتمالي به پارلمان، چندصباحي را پايين بنشيند و شاهد رياست يكي از ديگر نمايندگان باشد. رييسي كه بعيد است در اجلاسيه بعد، به راحتي كرسياش را به جليلي واگذار كند. فارغ از اين اما اصولگرايان به جز اين مسائل، دستكم دو نگراني مهم ديگر هم دارند؛ اصلاحطلبان و احمدينژاد!
ديروز ابطحي نگران از پيروزي كانديداي احتمالي جريان اصلاحات، گفته ممكن است اصلاحطلبان بتوانند در دقيقه 90 گل بزنند! آنهم در شرايطي كه چند روزي است بار ديگر زمزمه كانديداتوري سيدحسن خميني مطرح و طيفهايي از اصلاحطلبان را به انتخابات 1400 اميدوار كرده است. ابطحي به نگراني دوم اصولگرايان هم اشاره كرده و «كانديداتوري و متعاقبا تاييدصلاحيت احمدينژاد» را اتفاقي خوانده كه ميتواند هم معادلات اصولگرايان و هم بهگفته او معادلات اصلاحطلبان را به هم بزند. او گفته است: «گويا تلاشهايي در حال انجام است كه احمدينژاد نامزد شود و برخلاف پيشبينيها اين احتمال وجود دارد كه او تأييد صلاحيت شود. شنيدهام كه صحبتهايي براي تأييد صلاحيت احمدينژاد درجريان است و باتوجه به اظهارنظر اخير آقاي كدخدايي مبني بر اينكه ممكن است فردي كه در دورهاي صلاحيتش تأييد نشده، اكنون تأييد شود و ميزان، حالِ افراد است، اين احتمال قوت يافته كه احمدينژاد تأييدصلاحيت شود. با تغيير برخي اعضاي شوراي نگهبان هم شانس تأييدصلاحيت احمدينژاد بالا رفته است.»