از «عيار مشروطه» تا «ميراث مجيد» در افتتاحيه جشنواره سينماحقيقت
هشتمين جشنواره بينالمللي فيلم مستند سينماحقيقت به دبيري سيد محمدمهدي طباطبايينژاد با پيام حجتالله ايوبي، رييس سازمان سينمايي رسما آغاز به كار كرد. جشنواره سينماحقيقت يكشنبه صبح در مراسمي در سينما فلسطين آغاز به كار كرد. در ابتدا پيام حجتالله ايوبي، رييس سازمان سينمايي خوانده شد كه متن آن به شرح زير است:
«آينه دل چون شود صافي و پاك/ نقشها بيني برون از آب و خاك؛ گفتم آخر آينه از بهر چيست؟ / تا بداند هر كسي كاو چيست و كيست! هشتمين دفتر از جشنواره حقيقت را ميگشاييم. راويان حقيقت ميآيند آينه در دست و دلها از غبار زدوده. ميآيند و ما را ميخوانند به ديدن نقشهايي برون از آب و خاك. جشنوارهايي براي اينكه هر كسي بداند كاو چيست و كيست و پاس ميدارم تلاشهاي ستودني راويان حقيقت، مستندسازان بيادعاي اين سرزمين را. به اميد روزهاي پراميد و سرشار از موفقيت برايتان.»
سپس محمدمهدي طباطبايينژاد، دبير هشتمين جشنواره سينما حقيقت روي صحنه آمد و ضمن خوشامدگويي به حاضران گفت: از سال گذشته بنا را بر اين گذاشتيم كه مراسم افتتاحيه را آن گونه كه در ايران مرسوم است برگزار نكنيم. در حقيقت در مراسم افتتاحيه يك جمع خودماني گرد هم ميآييم و جشنواره را آغاز ميكنيم. دبير هشتمين جشنواره فيلم مستند سينماحقيقت با اشاره به فيلم افتتاحيه اين دوره از جشنواره گفت: امسال مصادف با يكصدمين سال شهادت سردار ملي ستارخان است به همين منظور فيلم «عيار مشروطه» به كارگرداني محمود يارمحمدلو را براي افتتاح جشنواره مناسب ديديم و پس از آن قرار است فيلم «ميراث مجيد» را كه از ساختههاي مصطفي آتشمرد است و به زندگي مجيد شهرياري شهيد هستهيي و استاد فيزيك اختصاص دارد، نمايش دهيم. پس از پايان صحبتهاي دبير جشنواره سينما حقيقت، محمود يارمحمدلو كارگردان فيلم «عيار مشروطه» و سامي سردار ملي از نوادگان ستارخان روي صحنه آمدند. در ابتدا محمود يارمحمدلو درباره مستند «عيار مشروطه» گفت: براي ما فيلمسازان حرف زدن سخت است و معمولا مشغول فيلم ساختن هستيم اما جا دارد از محمد مهدي طباطبايينژاد دبير جشنواره و سامي، سردار ملي كه از نوادگان ستارخان است، تشكر كنم. ستارخان مرد بزرگي بود و روايت مشهوري از اين سردار ملي وجود دارد كه مبين شجاعت، ميهنپرستي و در عين حال فروتني او است. زماني كه استبداد صغير شروع شد او براي امرار معاش روي زمين بابا باغي كه يك زمين كشاورزي است كار كرد. اين زمين همان زميني است كه بعدها جذامخانه معروف در آن بنا شد و فيلم مستند «خانه سياه است» به كارگرداني فروغ فرخزاد در همين محل فيلمبرداري شد. سامي، سردار ملي از نوادگان ستارخان درباره ساخته شدن اين فيلم مستند گفت: درست است كه صحبت كردن در جمع فعالان هنر سخت است اما ميدانم انجام يك فعاليت هنري يعني به ثمر رساندن كاري درست و ماهرانه كه در عين حال هوش و زيركي كارگردان را ميتوان مشاهده كرد؛ كاري كه ستارخان سردار ملي نيز به شكل هنرمندانهيي انجام داد. او با ذكر خاطرهيي از پدربزرگ خود گفت: زماني كه كنسولگري روس به ستارخان پيشنهاد ميكند پرچم اين كشور را قبول كند و در مقابل قبول اين پرچم اماننامه او را امضا ميكند، ستارخان در پاسخ ميگويد هدف ما آوردن مردم زير پرچم اسلام است و امكان ندارد من زير پرچم بيگانه بيايم. سامي سردار ملي عنوان كرد: از سوي خودم، خانواده ستارخان و همه آذربايجانيها از محمود يارمحمدلو تشكر ميكنم كه فيلم «عيار مشروطه» را ساخت، فيلمي كه نتيجه الهام گرفتن از صفات ستارخان است، صفات نيكويي چون شجاعت، غيرت، وطنپرستي. همچنين تشكر ويژه براي انتخاب نام اين فيلم (عيار مشروطه) دارم، نامي كه به حقيقت برازنده سردار ملي، ستارخان است و در پايان بايد بگويم زندهباد مرام ستارخان، زنده باد آذربايجان و زنده باد ايران. در ادامه اين مراسم مصطفي آتشمرد يكي ديگر از كارگردانهايي كه فيلمش در افتتاحيه هشتمين جشنواره سينماحقيقت نمايش داده ميشود روي صحنه آمد و گفت: براي نخستينبار است كه فيلمي از من در جشنواره سينما حقيقت حضور پيدا كرده و اميدوارم آن را دوست داشته باشيد. او با اشاره به اينكه فيلم «ميراث مجيد» يك اثر سفارشي بود، بيان كرد: زماني كه به مرحله تحقيق رسيدم متوجه شدم دكتر مجيد شهرياري دانشمند هستهيي در ميان دانشجويان خود محبوبيت بسياري دارد كه بخشهايي از آن را در فيلم رها كردم، البته به دليل اينكه به تصاوير آرشيوي دسترسي نداشتم مجبور شدم تايم فيلم را در ۲۲ دقيقه ببندم.