• ۱۴۰۳ جمعه ۷ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5897 -
  • ۱۴۰۳ يکشنبه ۱۳ آبان

نشنال اينترست: چرا پادشاهي‌هاي خليج‌فارس با ايران هم صدا شدند؟

قبل از تهاجم تجاوزكارانه اخير تل‌آويو به مراكز نظامي، مقامات ايراني طي رايزني‌هاي فشرده‌اي با گروهي از كشورهاي عرب خليج‌فارس، تلاش كردند تا دامنه‌هاي درگيري گسترده را كاهش دهند. به باور برخي ناظران وزير امور خارجه ايران طي سفرهاي منطقه‌اي خود به شركاي خليج‌فارس و اردن هشدار داد كه همكاري با تل‌آويو براي تجاوز به ايران، به منزله اقدامي جنگي تلقي خواهد شد. به نظر مي‌رسد رايزني‌هاي فشرده دستگاه ديپلماسي ايران تا حدودي نتيجه داده و فضاي هوايي اين كشورها دراختيار تل‌آويو قرار نگرفته است. نشنال اينترست طي گزارشي در اين زمينه ادعا كرده است اين واقعيت كه همسايگان عرب ايران از دولت بايدن و كنگره خواستند تا از حمله گسترده اسراييل به زيرساخت‌‌هاي نظامي، هسته‌اي يا نفتي ايران جلوگيري كند نتيجه مستقيم ناكامي امريكا در حفاظت از شركاي عرب خود است.

نشنال اينترست در ادامه گزارش خود ادعا كرده كه ترس كشورهاي خليج‌فارس از حملات احتمالي ايراني به دليل كمك به ايالات‌متحده و اسراييل در پي حوادث 7 اكتبر موضع تازه‌اي نيست، چراكه پس از انجام حملات مقاومت به مقر نيروهاي امريكايي در عراق، سوريه و اردن، امارات متحده عربي استفاده ايالات‌متحده از پايگاه‌هاي خود در امارات براي حمله محور مقاومت را محدود كرد.وب‌سايت ميدل ايست‌اي در اين زمينه گزارش داد كه پس از اولين حمله موشكي ايران به اسراييل در ماه آوريل، كشورهاي خليج‌فارس نسبت به استفاده از پايگاه‌هاي امريكايي در كشورهاي خود براي حمله به ايران هشدار دادند. اين درحالي است كه با وجود بيش از 6 هزار نيروي امريكايي مستقر در امارات و عربستان‌سعودي، اين دو بازيگر از پرواز هواپيماهاي جنگي امريكايي بر فراز فضاي هوايي خود جلوگيري كردند. اكنون نيز كشورهاي خليج‌فارس مجددا به واشنگتن هشدار مي‌دهند كه از پايگاه‌هايش در اين كشورها براي اقدام تهاجمي عليه ايران استفاده نكند.شركاي امريكا در خليج‌فارس همواره بايد نياز خود به حمايت دفاعي ايالات‌متحده را با تهديدات خارجي و داخلي ناشي از هم‌صدايي‌شان با امريكا را تعديل كنند. در سال 2003 به دليل واكنش‌هاي داخلي نسبت به جنگ عراق، فرماندهي مركزي ايالات‌متحده به درخواست رياض عمليات هوايي منطقه‌اي خود را از عربستان‌سعودي به قطر منتقل كرد. اكنون پس از حمله تجاوزكارانه محدود اسراييل به ايران، رياض اين حمله را به عنوان نقض حاكميت ايران محكوم كرده است.
نشنال اينترست در ادامه گزارش خود آورده است كه به عنوان نتيجه مستقيم بي‌عملي امريكا، رهبران سعودي و امارات به دنبال آن هستند تا امنيت خود را به طرق مختلف از جمله با تكيه بر تهران محقق كنند. اين نشريه در ادامه پرسيد، درست است كه به واسطه ميانجيگري چين روابط تهران و رياض احيا شد؛ اما آيا چين قادر است از خليج‌فارس در برابر وقوع جنگي فراگير حمايت كند؟خير. آيا چين مي‌تواند مانع حملات حوثي‌ها به عربستان سعودي شود؟ خير. رهبران خليج‌فارس نيز آن‌قدر ساده‌لوح نيستند كه باور كنند اين تدابير احتياطي درنهايت قادر است امنيت آنها را حفظ كند. اما نكته اينجاست كه آنها گزينه‌هاي محدودي دارند و نه امارات، نه عربستان سعودي و نه اردن به وعده‌هاي دفاعي و حمايتي ايالات‌متحده باور ندارند.تمايل خليج‌فارس براي هم‌صدايي با تهران نتيجه مستقيم ناكامي رهبري و مديريت اتحادهاي واشنگتن است. دولت مختلف امريكا، كشورهايي را كه براي حفظ تعادل قدرت در خاورميانه حياتي هستند، نااميد كرده‌اند. همين انفعال موجب شده تا پذيرش تعهدات امريكا در باب تقويت امنيت عربستان، امارات و اردن با ترديد همراه باشد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون