• ۱۴۰۳ جمعه ۷ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5907 -
  • ۱۴۰۳ پنج شنبه ۲۴ آبان

رييس‌جمهوري امريكا بخشي از كابينه‌اش را چيد معناي انتصاب ايلان ماسك و مجري فاكس نيوز؟

صداي پاي ترامپيسم؟

  حديث   روشني

به ادعاي گروهي از ناظران، دونالد ترامپ به دنبال ساختن يك تيم دولتي مطابق با تصوير سخت‌گيرانه و خط‌مشي جنبش MAGA (عظمت را دوباره به امريكا برمي‌گردانيم) است. به اين دليل كه هر يك از انتخاب‌هاي جديد آقاي رييس‌جمهور براي مناصب بالا به شكلي بوده كه لرزه بر اندام ليبرال‌‌ها بيندازد.در همين راستا ترامپ، «پيت هگزت» مجري فاكس نيوز و كهنه سرباز ارتش امريكا را به عنوان وزير دفاع خود انتخاب كرده است. او همزمان «ايلان ماسك»، مالك شبكه اجتماعي «ايكس» و «ويوك راماسوامي»، از نامزدهاي جمهوري‌خواه براي انتخابات رياست‌جمهوري اخير را به‌طور مشترك به عنوان وزير وزارت «كارآمدي دولت» انتخاب كرده است. رويترز پيش از اين گزارش داده بود دونالد ترامپ متحد قديمي و دوست خود جان رتكليف را به عنوان رييس «سيا» در دوره جديد برگزيده است. رتكليف در پايان دور اول رياست‌جمهوري ترامپ مدير اطلاعات ملي بود. ترامپ همچنين طي روزهاي اخير اليز استفانيك را به عنوان سفير ايالات متحده در سازمان ملل برگزيده است.

خبرگزاري سي‌ان‌ان با انتشار گزارشي در راستاي تعيين اعضاي احتمالي كابينه ترامپ به بررسي نام‌هاي مطرح شده براي ساير پست‌هاي مهم دولت دوم او پرداخته است: اين خبرگزاري آورده است: استفان ميلر احتمالا به‌ عنوان معاون رييس دفتر كاخ سفيد در امور سياست‌گذاري منصوب ‌شود، سمتي كه احتمالا در آن اجراي مسووليت اخراج‌‌هاي گسترده مهاجران را برعهده خواهد داشت. همزمان نام كريستي نوئم، فرماندار داكوتاي جنوبي كه در اولين دوره رياست‌جمهوري ترامپ از حاميان سرسخت او بود به عنوان گزينه محتمل براي وزير امنيت داخلي مطرح شده است. نوئم كه قهرمان جنبش MAGA و ستاره رسانه‌هاي محافظه‌كار نيز هست، در صورت دستيابي به اين مسووليت، با ميلر و هومن يك سه‌گانه سرسخت از مقامات مسوول اجراي قوانين مرزي را تشكيل خواهند داد. ‌سي‌ان‌ان اما در ادامه گزارش خود به ديگر انتصاب‌هاي احتمالي ترامپ براي وزارت امور خارجه يعني ماركو روبيو اشاره كرده است. ماركو روبيو سناتور فلوريدا در جريان رقابت‌هاي انتخاباتي ۲۰۱۶ به طرز تند و بي‌‌پروايي ترامپ را به تمسخر گرفت و به عنوان يكي از نئومحافظه‌كاراني شناخته مي‌شود كه طرفداران رييس‌جمهور منتخب از آنها بيزارند! اما تغيير روبيو از آن زمان آغاز شد كه در كنوانسيون ملي جمهوري‌خواهان در تابستان امسال به مردم گفت: «تنها راه براي بازگرداندن ثروت، امنيت و قدرت به امريكا، اين است كه دونالد ترامپ بار ديگر رييس‌جمهور ما شود.»

اخبار احتمالي انتصابات در شرايطي رسانه‌اي شد كه عصر دوشنبه منابعي اعلام كردند ترامپ از مايك والتز نماينده فلوريدا خواسته تا به ‌عنوان مشاور امنيت ملي خدمت كند، اقدامي كه با توجه به هشدار فرمانده سابق نيروهاي ويژه ارتش (گرين برت) در سال جاري مبني بر اينكه «وقت آن رسيده كه متحدان در امنيت خود سرمايه‌گذاري كنند» و اينكه ماليات‌دهندگان امريكايي «براي مدت بسيار طولاني اين هزينه‌ها را پرداخت كرده‌‌اند»، موجي از شوك را در آن سوي اقيانوس اطلس به راه خواهد انداخت. گفتني است رييس‌جمهور منتخب همچنين لي زلدين نماينده سابق نيويورك را علي‌رغم امتيازات پايين او از سوي گروه‌هاي محيط‌زيستي پيشرو در زمان حضورش در مجلس نمايندگان براي رياست آژانس حفاظت از محيط‌زيست انتخاب كرده است. دو رييس‌جمهور دموكرات قبلي از قدرت‌هاي نظارتي آژانس حفاظت از محيط‌زيست براي مقابله با تغييرات اقليمي استفاده كردند. اما زلدين قول داد كه سياست انرژي «حفاري، حفاري، حفاري» ترامپ را اجرا كند. به گزارش سي‌ان‌ان اما انتخاب‌هاي جديد ترامپ همگي يك نقطه اشتراك دارند و آن اين است كه باتوجه به غيرقابل پيش‌بيني بودن شخصيت ترامپ، هيچ انتخابي براي كاركنان تا زماني كه رسمي نشده باشند قطعي نيست، چراكه اين امكان وجود دارد حتي در صورت ورود رسمي هر يك از افراد مذكور به دولت ترامپ حضور آنها دوام زيادي نداشته باشد. سي‌ان‌ان اما همزمان در گزارش خود به يك ويژگي مهم انتخابات و انتصابات احتمالي ترامپ نيز اشاره كرده و آن «وفاداري بي‌قيد و شرط» به ترامپ به‌ويژه در دوران پس از رياست‌جمهوري او كه با كيفرخواست‌هاي متعدد همراه بوده است. هر يك از اين افراد نامبرده به دليل اداي احترام مبالغه‌آميز در مصاحبه‌هاي تلويزيوني كه مورد علاقه رييس‌جمهور منتخب است، شناخته‌شده‌ هستند. به گزارش اين وبسايت انتخاب‌‌هاي تدريجي مقامات عالي دولت نشان‌دهنده سطحي از برنامه‌ريزي و سازماندهي دارد كه در دوره انتقالي اول ترامپ در سال ۲۰۱۶ وجود نداشت. با اين حال اما همچنان بسيار زود است كه بگوييم آيا رويكرد فعلي در كاخ سفيد تكرار خواهد شد يا نه. در دولت اول ترامپ، او اغلب با درگيري علني با اعضاي دولت خود كه خيلي زود از آنها دلسرد مي‌شد، برنامه‌هاي خود را مختل مي‌كرد. افرادي مانند روبيو، والتز، استفانيك، زلدين، هومن، نوئم و به‌ويژه ميلر براي منتقدان ترامپ كه نگران حركت او به سمت مسيرهاي افراطي هستند، نگران‌كننده است! اما از سويي ديگر هر يك از اين انتخاب‌‌ها نمايانگر باورها و غريزه‌هاي سياسي ترامپ است.

سي‌ان‌ان درباره ماركو روبيو و مايكل والتز آورده است كه شرايط موجود براي محتمل‌ترين گزينه وزارت خارجه به گونه‌اي است كه او در سراسر جهان شناخته شده و در كميته‌هاي روابط خارجي و اطلاعات سناي امريكا عضويت دارد. مايكل والتز نيز در چندين ماموريت نظامي در افغانستان، خاورميانه و آفريقا شركت كرده، چهار ستاره برنز دريافت كرده و براي وزراي دفاع، دونالد رامسفلد و رابرت گيتس، كار كرده است. به گزارش سي‌ان‌ان انتخاب‌‌هاي ترامپ از ميلر و هومن نشان مي‌دهد كه او از وعده‌هاي خود براي آغاز حجم عظيمي از اخراج مهاجران چشم‌پوشي نخواهد كرد. تام هومن در مصاحبه اخير در برنامه«60 دقيقه» شبكه CBS در پاسخ به اين سوال كه آيا راهي جايگزين در باب جدا كردن مهاجراني كه قرار است اخراج شوند از والدين‌شان وجود دارد يا خير؟ او پاسخ داد: «البته كه وجود دارد؛ خانواده‌ها مي‌توانند به‌طور مشترك اخراج شوند.»

سي‌ان‌ان اما اين را هم در گزارش خود آورده كه باوجود تمام اين تصورات سخت‌گيرانه، همچنان عدم اطمينان‌هايي وجود دارد در اين زمينه كه ترامپ تا چه حد در برنامه اخراج مهاجران خود پيش خواهد رفت. اما نكته مهمي كه در مورد ترامپ ارزيابي مي‌شود اين است كه او ديگر براي انتخاب مجدد در سال 2028 رقابت نمي‌كند، بنابراين هيچ چيزي براي از دست دادن ندارد. اما اين تجربه نيز وجود دارد كه گاهي از انجام اقداماتي كه ممكن است منجر به نارضايتي شديد عمومي شود، امتناع كرده است.

 

الجزيره: روبيو و آينده سياست خارجي امريكا

گمانه‌زني‌ها درباره مهم‌ترين عضو كابينه ترامپ همچنان ادامه دارد. طي روزهاي اخير نام ماركو روبيو به عنوان وزير امور خارجه دولت دوم ترامپ بسياري از ناظران را به ارايه سناريوهايي در زمينه تصميمات دولت دوم ترامپ در زمينه سياست خارجي واداشته است، چرا‌كه روبيو به دليل رويكرد تهاجمي كه در سياست خارجي ايالات‌متحده دارد، مشهور است. اگر او مورد تاييد سناي ايالات متحده قرار گيرد، نخستين لاتين‌تباري خواهد بود كه به عنوان بالاترين مقام ديپلمات كشور منصوب مي‌شود. اين امر همچنين بازگشتي چشمگير به رقابت‌هاي درون‌‌حزبي جمهوري‌خواهان در انتخابات رياست‌جمهوري ۲۰۱۶ را نشان مي‌دهد كه در آن اين دو مرد (روبيو و ترامپ) يكديگر را با القاب بد خطاب كردند. از آن زمان كارشناسان مي‌گويند روبيو به نظر مي‌‌رسد كه نظرات خود را در مورد مسائلي مانند جنگ در اوكراين و سياست‌هاي مهاجرتي تغيير داده است تا با مواضع ترامپ هم‌‌راستا شود. به گزارش الجزيره، ترامپ زماني روبيو را به سخره گرفته بود و او را «ماركوي كوچك» ناميد، اما روبيو بعد از كناره‌گيري از رقابت‌هاي درون حزبي حامي ترامپ شد. درحالي كه روبيو بيشتر يك مداخله‌گر سنتي است كه طرفدار رويكردي قوي در مواجهه با مناقشات خارجي است، سياست خارجي ترامپ بر اجتناب از مداخلات نظامي در خارج متمركز بوده است. اين موضوع گاهي باعث شده كه روبيو به‌طور علني سياست خارجي ترامپ را مورد انتقاد قرار دهد. با اين حال، به گفته كارشناسان، در سال‌هاي اخير روبيو موضع خود را نرم‌تر كرده و به تدريج با ترامپ هماهنگ شده است.

پل ماسگراو، استاد علوم سياسي در دانشگاه جورج ‌تاون در قطر به الجزيره گفت: روبيو يك سياستمدار انعطاف‌‌پذير و عمل‌‌گرا است كه خود را با تفكرات ترامپ تطبيق داده است، يكي از اين تغييرات روبيو مرتبط با جنگ در اوكراين است. در ماه‌هاي اوليه پس از حمله روسيه در فوريه ۲۰۲۲، روبيو در شبكه‌هاي اجتماعي فعالانه براي جلب حمايت امريكايي‌‌ها از اوكراين تلاش كرد. او پوتين را قاتل ناميد و وضعيت سلامت رواني او را زير سوال برد. در مقابل، ترامپ تاكيد داشت كه اگر او در مقام رياست‌جمهوري بود، پوتين هرگز در سال 2022 به اوكراين حمله نمي‌كرد. به گفته موسگراو اين همان موضعي است كه به نظر مي‌‌رسد روبيو نسبت به آن منعطف‌تر شده است.درادامه گزارش الجزيره درباره رويكرد ترامپ و روبيو نسبت به اسراييل آمده است: اين دو نفر ابتدا در سال ۲۰۱۶ درباره تل‌آويو روياروي هم قرار گرفتند، به‌طوري كه روبيو، كه از حاميان ديرينه اسراييل است، ترامپ را به ضد اسراييلي بودن متهم كرد و بيانيه‌اي تحت عنوان «بررسي واقعيت: دونالد ترامپ هيچ‌گاه متحد اسراييل نبوده است» منتشر كرد. ترامپ همچنين جو بايدن رييس‌جمهور وقت را متهم كرده كه اسراييل را در جنگ با غزه محدود كرده است. روبيو نيز در موضعي تند و متعارف نسبت به جنگ اسراييل با غزه، در سال 2023 گفته است كه از آتش‌بس حمايت نمي‌كند. به گزارش الجزيره، روبيو پيش‌تر از حق اسراييل براي انجام عمليات زميني در رفح دفاع كرده بود، اما روبيو در آوريل نشان داد كه از حمايت بي‌‌قيد و شرط از جنگ‌‌هاي خارجي فاصله گرفته است. به گزارش سي‌ان‌ان، سياست خارجي ترامپ در دولت دوم او همچنان در حال شكل‌گيري است و همزمان برخي ابهاماتي در مورد آن وجود دارد. يكي از نكات مورد توجه اين است كه برخلاف ترامپ اما ماركو روبيو گزينه احتمالي ترامپ براي وزارت خارجه هيچ‌وقت دوست صميمي ولاديمير پوتين رييس‌جمهور روسيه نبوده است. با اين حال، اخيرا از موضع ترامپ حمايت كرده و گفته است كه جنگ در اوكراين بايد به پايان برسد. در هر دولت جديدي كه به رياست‌جمهوري مي‌رسد، انتخاب تيم كاركنان اهميت دارد و سرنخ‌هايي از ايدئولوژي‌ها و نحوه عمل كاخ سفيد خواهد داد. با اين حال، باتوجه به سوابق ترامپ در تغييرات فوق‌العاده گسترده مشاوران، ممكن است اما هيچ چيز دايمي نباشد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون