• ۱۴۰۳ سه شنبه ۹ بهمن
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5912 -
  • ۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۰ آبان

حمله اوكراين به روسيه با موشك‌هاي دوربرد امريكا

قاره سبز در آماده باش؟

درحالي كه گزارش‌ها مي‌گويند جو بايدن، رييس‌جمهور ايالات‌متحده محدوديت‌هاي كي‌يف در استفاده از موشك‌هاي بلندبرد را لغو كرده است؛ پوتين نسخه به‌روز رساني شده دكترين هسته‌اي اين كشور را امضا كرد؛ نسخه‌اي كه در قابش اگر اين كشور توسط عضوي هسته‌اي هدف حمله متعارفي قرار بگيرد، مي‌تواند به سلاح هسته‌اي متوسل شود؛ گزاره‌اي كه به ادعاي ناظران قادر است به تنش‌ها دامن زده و بستر را براي جنگ جهاني سوم هموار سازد. اين در حالي است كه به باور ناظران پيام تصميم اخير بايدن احتمالا مي‌تواند اين باشد كه نيروهاي اوكرايني ممكن است براي اولين‌بار از موشك‌هاي ساخت امريكا براي هدف قرار دادن روسيه استفاده كنند. اين تصميم كه چند هفته پيش از پايان دوران رياست‌جمهوري بايدن اتخاذ شده و ساعاتي پس از حملات گسترده موشكي و پهپادي روسيه صورت مي‌گيرد، خشم كرملين را برانگيخته است. مسكو، واشنگتن را به «ريختن روغن بر آتش» متهم كرده است. ديميتري پسكوف، سخنگوي كرملين گفت كه اين تصميم به معناي دخالت مستقيم واشنگتن در جنگ است. كاخ سفيد و دونالد ترامپ، رييس‌جمهور منتخب همچنان اظهارنظري نكرده‌اند، اما پسر ارشد ترامپ گفته: «به نظر مي‌‌رسد كه مجموعه صنعتي نظامي مي‌خواهد مطمئن شود كه قبل از اينكه پدر من فرصت ايجاد صلح و نجات جان‌‌ها را پيدا كند، جنگ جهاني سوم آغاز شود.» ترامپ كه قرار است بيستم وارد كاخ سفيد شود، در طول كمپين انتخاباتي خود بارها وعده داده كه براي پايان دادن به جنگ اوكراين مذاكره خواهد كرد.

در همين راستا خبرگزاري الجزيره با انتشار گزارشي در اين باره نوشت: تصميم ايالات متحده پس از استقرار نيروهاي كره شمالي در منطقه كرسك روسيه اتخاذ شد كه در ماه آگوست توسط نيروهاي اوكرايني مورد حمله قرار گرفت. ولوديمير زلنسكي، رييس‌جمهور اوكراين ماه‌هاست كه از متحدان غربي خود، از جمله ايالات متحده و بريتانيا خواسته كه اجازه دهند از موشك‌‌هاي دوربردي متعلق به اين كشورها عليه روسيه استفاده شود، چراكه نيروهاي مسكو به تدريج و به آرامي در شرق اوكراين در حال پيشروي هستند. اما كشورهاي غربي همچنان به حمايت‌هاي خود از اوكراين ادامه مي‌‌دهند، به ويژه در منطقه‌‌اي از روسيه كه اوكراين آن را اشغال كرده است؛ يعني كرسك. به نقل از مقامات ايالات متحده، اوكراين و كره جنوبي، قريب به 12 هزار سرباز كره‌شمالي به مرزهاي روسيه به اين منطقه اعزام شده‌اند.

به گزارش الجزيره اين در حالي است كه ايالات متحده به ‌طور مخفيانه اين موشك‌ها را در ماه مارس به اوكراين ارسال كرده بود، اما اوكراين اجازه نداشت كه از آنها براي حمله به داخل خاك روسيه استفاده كند. اوكراين تا اواخر آوريل از اين موشك‌ها صرفا دو بار و آن هم در شبه‌ جزيره كريمه كه به روسيه الحاق شده است، استفاده كرده است. جو بايدن اين تصميم را تنها 9 هفته باقي‌مانده از رياست‌جمهوري خود اتخاذ كرد. جانشين او اما قول داده است كه مذاكراتي براي پايان سريع جنگ انجام دهد كه اين تصميم موجب شده تا در باب حمايت‌هاي آتي واشنگتن ترديدهايي ايجاد شود. پيش‌تر آنتوني بلينكن، وزير امور خارجه ايالات متحده و ديويد لامي، همتاي بريتانيايي‌اش در ماه سپتامبر به كي‌يف سفر كرده و با زلنسكي ديدار كردند. وقتي زلنسكي از مقامات تشكر كرد، در حساب توييتر (ايكس) خود نوشت: «مهم است كه استدلال‌هاي اوكرايني شنيده شود. اين شامل سلاح‌هاي بلندبرد نيز مي‌شود.» به گزارش نيويورك تايمز و به گفته مقامات امريكايي، احتمالا كي‌‌يف به منطقه‌اي در اطراف كورسك حمله خواهد كرد. تيموتي‌اش، پژوهشگر همكار در برنامه روسيه و اوراسيا در چتم هاوس به الجزيره گفت: اوكراين بايد قادر باشد زنجيره‌هاي تامين روسيه را هدف قرار دهد كه به دليل برد كنوني موشك‌هاي اوكراين، به عقب‌تر منتقل شده‌اند. اين درحالي است كه تيموتي‌اش مدعي است كه تصميم به اعطاي قابليت‌ها با برد بلند ممكن است اهرم قدرتمندتري دراختيار كي‌يف براي رايزني‌هاي بعدي قرار دهد، چراكه پوتين مي‌خواهد بر سر محدوديت‌هايي بر قابليت‌هاي نظامي اوكراين مذاكره كند.

سخنگوي كرملين در واكنش به اين اقدام امريكا هشدار داده: اگر چنين تصميمي يعني اجازه استفاده از موشك‌هاي دوربرد توسط اوكراين واقعا اتخاذ و به كي‌‌يف ابلاغ شده باشد، اين يك دور جديدي از تنش و يك وضعيت جديد از نظر مشاركت ايالات متحده در اين درگيري است. پسكوف در ادامه گفت: واضح است كه دولت در حال خروج واشنگتن قصد دارد بر اين آتش سوخت بريزد و به تحريك تنش‌‌ها در اطراف اين درگيري دامن بزند. همزمان در روز دوشنبه، روسيه بزرگ‌ترين حملات موشكي و پهپادي خود را در ماه‌هاي اخير عليه اوكراين انجام داده است و زيرساخت‌هاي انرژي را هدف قرار داد. به گزارش نيويورك تايمز بريتانيا و فرانسه كه موشك‌هاي با برد بالا موسوم به «استورم شادو» را به اوكراين تحويل داده‌‌اند، ممكن است به كي‌‌يف اجازه دهند كه به اراضي روسيه حمله كند. موشك‌‌هاي استورم شادو كه به نام «اسكالپ» هم شناخته مي‌شوند، مي‌توانند اهدافي را تا ۲۵۰ كيلومتر (۱۵۵ مايل) دورتر هدف قرار دهند. همزمان روزنامه فرانسوي لوموند به نقل از وزير امور خارجه اين كشور گزارش داد كه پاريس آماده است به اوكراين اجازه دهد تا از موشك‌هاي با برد بالا براي حمله به داخل اراضي روسيه استفاده كند. در ادامه گزارش نيويورك تايمز آمده است كه كاخ سفيد نگران است كه اگر اوكراين از اين موشك براي هدف قرار دادن اهدافي در عمق خاك روسيه استفاده كند، ولاديمير پوتين، رييس‌جمهور روسيه با تشديد تنش‌‌ها واكنش تندي نشان دهد. گفتني است در حالي كه برخي مقامات پنتاگون همچنين مخالف اعطاي اين موشك‌ها به اوكرايني‌ها به دليل محدوديت‌هاي موجود در ذخاير اين سلاح‌ها بودند. زلنسكي اما مكررا گفته است كه اين نوع سلاح براي توانايي كشورش در انجام يك ضدحمله وسيع‌تر ضروري است و نيز تاكيد كرده كه هيچ برنامه‌اي براي هدف قرار دادن شهرهاي روسي يا غيرنظاميان ندارد.

 

جزييات موشك‌هاي اهدايي امريكا

به كي‌يف

نيويورك تايمز طي گزارشي در رابطه با جزييات نوع موشك‌ها اهدايي امريكا به اوكراين كه مجوز پرتابش به خاك روسيه صادر شده، آورده است كه موشك‌هاي ATACMS كه توسط شركت لاكهيد مارتين شركت صنايع هوافضايي، تجهيزات نظامي و امنيت اطلاعات امريكايي است ساخته مي‌شوند، موشك‌هاي بالستيك كوتاه‌‌بردي هستند كه بسته به مدل، مي‌توانند اهدافي را تا فاصله ۱۹۰ مايلي (حدود ۳۰۵ كيلومتر) با كلاهكي حاوي حدود ۳۷۵ پوند مواد منفجره مورد اصابت قرار دهند. اين موشك‌هاي بالستيك بسيار بالاتر از موشك‌هاي توپخانه‌اي به جو زمين پرواز مي‌كنند و مسافت‌‌هاي بسيار بيشتري را طي مي‌كنند و به دليل كشش گرانش با سرعت بسيار بالايي به زمين بازمي‌گردند. به گزارش نيويورك تايمز، اين موشك‌ها همچنين مي‌توانند از پرتابگرهاي متحرك HIMARS كه ايالات متحده دراختيار اوكراين قرار داده است، شليك شوند و همچنين از پرتابگرهاي قديمي‌تر M270 كه از سوي بريتانيا و آلمان ارسال شده‌اند، پرتاب شوند. موشك‌هاي ATACMS اغلب به عنوان «موشك‌هاي دوربرد» شناخته مي‌شوند، اما اين اصطلاح نسبي است. اين موشك‌ها مي‌توانند به عمق بيشتري در خاك روسيه نسبت به هر موشك ديگري كه اوكراين دراختيار دارد، برسند، اما نمي‌توانند به اندازه يك موشك كروز يا موشك بالستيك قاره‌‌پيما سفر كنند. گفتني است موشك ATACMS در دهه ۱۹۸۰ براي نابود كردن اهداف با ارزش بالا در عمق خطوط دشمن شوروي توسعه يافت. اين موشك در زماني ساخته شد كه ايالات متحده عمدتا به بمب‌هاي غيرهوشمند و ساير مهمات بدون هدايت متكي بود و يكي از معدود سلاح‌هاي هدايت ‌شونده آن زمان محسوب مي‌شد. امروزه، پنتاگون دو نسخه از موشك ATACMS در زرادخانه خود دارد: يكي سلاح خوشه‌اي و ديگري كه بار انفجاري واحد را حمل مي‌كند. تصميم‌گيري درباره مسلح كردن اوكراين به موشك‌هاي ATACMS از زمان حمله كامل روسيه به اوكراين در فوريه ۲۰۲۲ مساله حساسي بوده است. از اوايل جنگ، ولوديمير زلنسكي، خواهان دريافت تسليحاتي شد تا با توسل بدان بتواند خاك روسيه را هدف قرار دهد. ايالات متحده سال گذشته موشك‌هاي ATACMS را به اوكراين تحويل داد، اما دولت بايدن تاكنون از صدور مجوز استفاده از آنها براي حملات فراتر از مرز و در داخل خاك روسيه خودداري كرده بود. به باور تحليلگران اوكراين مي‌تواند از اين موشك‌‌هاي تاكتيكي با برد بلند براي حمله به تجمعات نيروهاي روسي و كره شمالي در منطقه كورسك كه در مرز اوكراين قرار دارد و همچنين تجهيزات نظامي در داخل خاك روسيه استفاده كند.

به ادعاي ناظران ارتش روسيه در حال آماده‌‌سازي براي حمله‌اي بزرگ با استفاده از ۵۰, هزار سرباز از جمله نيروهاي كره شمالي به مواضع مستحكم اوكرايني‌‌ها در كورسك است. هدف از اين حمله احتمال بازپس‌گيري تمام اراضي روسي است كه اوكرايني‌‌ها در ماه آگوست تصرف كردند. در اين رابطه اوكرايني‌‌ها ممكن است از موشك‌هاي ATACMS براي هدف قرار دادن تجمعات نيروهاي روسي و كره‌شمالي، تجهيزات نظامي كليدي، گره‌هاي لجستيكي، انبارهاي مهمات و خطوط تامين در اعماق خاك روسيه استفاده كنند. اين موشك‌ها مي‌تواند به اوكرايني‌‌ها كمك كند تا كارايي ضدحمله
روسي-كره‌شمالي را كاهش دهند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون