بازخواني نقش رييس فدراسيون در صعود ايران به جام جهاني 98 فرانسه
لابي مصطفوي زمينهساز گل غزال تيزپا
آنچه مردم از هشت آذر 1376 به ياد دارند اتفاقات مربوط به بازي برگشت ايران و استراليا است. حملات بيامان زردپوشان با حمايت دهها هزار نفر در ورزشگاه كريكت ملبورن، گل كريم باقري و فريادهاي جواد خياباني بعد از گل خداداد عزيزي. بوسيدن صورت ساندروپل داور بازي بعد از سوت پايان مسابقه توسط عليدايي و گريه بيامان بازيكنان. بعد سرازير شدن مردم به خيابانها براي يك جشن ملي.
هشت آذر 76 مطمئنا خيلي بزرگتر از فوتبال است. سويههاي اجتماعي، سياسي آن اتفاق تا همين امروز روي زندگي مردم ايران تاثير گذاشته است. روزي كه يك ملت انقلاب و جنگ پشتسر گذاشته به معناي واقعي كلمه از ته دل خنديد.
جنبههاي بسيار زيادي از اين بازي تا به امروز مورد بررسي قرار گرفته. جز به جز خاطرات آن بازي نقل شده و تصاوير آن فضاي رسانهاي را درنورديده. ولي آنچه تاكنون كمتر مورد بررسي قرار گرفته نقش نفر اول فوتبال ايران در آن دوران در صعود تيم ملي به جام جهاني است.
داريوش مصطفوي، مليپوش سابق فوتبال ايران و باشگاههاي استقلال و پرسپوليس در سال 1373 بعد از چندين سال نابساماني در فدراسيون فوتبال و تجربه روسايي كه عمر مديريتيشان گاهي به سهماه ميرسيد به عنوان رييس فدراسيون فوتبال منصوب شد. مصطفوي پيش از اين سابقه دبيركلي فدراسيون را در كارنامه داشت.
تيم ملي ايران در دوران حضور مصطفوي در سمت رييس فدراسيون فوتبال دو ماموريت بزرگ داشت: يكي حضور در جام ملتهاي آسيا در سال 1996 و ديگري شركت در مسابقات انتخابي جام جهاني 1998 فرانسه.
نسلي كه امروز مردم ايران به نام نسل 98 ميشناسند در بين همان سالها به فوتبال كشور معرفي شد؛ نسلي شامل ستارههايي نظير عليدايي، احمدرضا عابدزاده، خداداد عزيزي، كريمباقري، مهدي مهدويكيا و سايرين.
تيم ملي ايران بعد از نمايش خوب در جام ملتهاي آسيا كه با عنوان سومي همراه بود در مسابقات مقدماتي جام جهاني هم شروع بسيار خوبي داشت تا اينكه بروز مشكلاتي در رختكن، تيم را از فرم خوب خود انداخت و با باخت مقابل قطر در آخرين ديدار فرصت حضور مستقيم در جام جهاني را از دست داد. ايران بايد به مصاف ژاپن ميرفت و در صورت شكست آخرين شانسش را در تقابل با استراليا جستوجو ميكرد كه همين اتفاق هم افتاد.
با اين حال ايران براي تقابل با استراليا دو مشكل بزرگ داشت؛ كريم باقري به خاطر درگيري با بازيكن قطري در آستانه محروميت قرار داشت و 5 بازيكن ايران هم در بازي رفت ايران مقابل استراليا در تهران دو اخطاره شده بودند. اين يعني ايران بايد با يك تركيب كاملا متفاوت و بدون بازيكنان اصلي راهي ميدان ميشد و از آنجايي كه استراليا تيم بسيار پرقدرتي بود عملا كسي شانسي براي يوزها قائل نبود.
اما اينجا داريوش مصطفوي نقش خود را در جايگاه يك رييس فدراسيون نشان داد. مصطفوي با استفاده از لابيهاي خود هم محروميت كريم باقري را به يك جلسه كاهش داد تا او بتواند در بازي برگشت ايران مقابل استراليا به ميدان برود و هم مقامات فيفا را متقاعد كند كه 5 بازيكن اخطاري ايران بخشيده شوند؛ با اين استدلال كه تعداد بازيهاي ايران تا رسيدن به آخرين مرحله پليآف بيش از 4 برابر استراليا بوده است.
شايد بتوان به جرات گفت نقشي كه داريوش مصطفوي در صعود ايران به جام جهاني ايفا كرد اگر بيشتر از گلهاي كريم باقري و خداداد عزيزي نبوده باشد كمتر هم نيست. با اين حال اين مدير ورزشي كشورمان كه قبل از صعود با مديران و مقامات بالادستي به مشكل برخورده بود بعد از صعود ايران از فدراسيون فوتبال كنار گذاشته شد تا نتواند تيمي كه خودش به جام جهاني رسانده را در فرانسه همراهي كند.
داريوشخان مصطفوي اين روزها درگير بيماري سرطان است. جا داشت در روز تاريخي 8 آذر يادي از ايشان كنيم و براي ايشان آرزوي سلامتي داشته باشيم. مردي كه فوتبال ايران عميقا به او و خدماتش مديون است.