عارف با اشاره به اينكه به حجاب اعتقاد دارد يادآور شد
وفاق ملي به اين معنا نيست كه هر چه گفتند مردم بگويند چشم
معاون اول رييسجمهور با انتقاد از اولويت قرار دادن مسائل فرعي در كشور و با بيان اينكه در برخي مسائل و طرحها نفوذ و سليقه يك فرد را مشاهده ميكنيم، تاكيد كرد: وفاق ملي به اين معنا نيست كه هر چه حاكميت گفت مردم بگويند چشم.
محمدرضا عارف در هشتاد و هشتمين جلسه هيات امناي سازمان اسناد و كتابخانه ملي با بيان اينكه اين سازمان در دوره معاونت اولي او بنا نهاده شده بود گفت: از نگاه دولت چهاردهم، جايگاه اين سازمان باز هم بايد ارتقاء يابد، شما به عنوان يك مركز علمي بايد به ما بگوييد چالشهاي مهم كشور چيست؟ اكنون منطقه جنوب غرب آسيا در وضعيت خاصي قرار دارد و تحول شگرفي در حال وقوع است. جمهوري اسلامي ايران در كجاي اين تحولات قرار دارد؟ وي خاطرنشان كرد: شما بايد به عنوان يك سازمان مرتبط با انديشمندان و نخبگان بررسي كنيد و بگوييد كه در مورد مسائل كشور و مردم آيا به صرف اينكه در مجلس يا دولت طرحي مطرح ميشود آيا ساير نهادها بدون نظر دادن نسبت به آن طرح بايد تابع باشند؟ معاون اول رييسجمهور تصريح كرد: امروز تصميمساز، تصميمگيرنده و مجري يكي شده است و به همين دليل است كه وقتي يك طرحي مطرح ميشود كه مسوول آن، يك سليقه خاص، يك نفوذي يا حتي يك غيرمسوول بوده است كه يك حادثه كوچك را بزرگ كرده است و با بحران روبهرو ميشويم. عارف به عنوان نمونه به حوادث سال ۱۳۷۸ اشاره كرد و گفت: يك روزنامه بسته ميشود، چند دانشجو اعتراض ميكنند ولي كار به جايي ميرسد كه كشور با بحران روبهرو ميشود. در حالي كه در زماني كه رييس دانشگاه تهران بودم، هر ساله موارد مشابهي اتفاق ميافتاد، اما آن را بدون تبعاتي حل ميكرديم. معاون اول رييسجمهور افزود: ما مركز اسناد و كتابخانه ملي را صرفا يك كتابخانه دانشگاهي نميبينيم، اينجا خانه انديشمندان است و اين مجموعه بايد تصميمسازي كند. اگر جايگاه كتابخانه ملي مشخص شود و مسائل را به تصميمگيرندگان و مجريان گوشزد كند، آن وقت است كه مسير به درستي پيش ميرود. شما به عنوان انديشمندان بايد بگوييد امروز اولويت مردم چيست و مسائل فرعي كدام است تا تصميمگيرندگان به سراغ مسائل اصلي مردم بروند. وي با اظهار گلايه از اولويت قرار گرفتن مسائل فرعي در كشور، تصريح كرد: يك مساله فرعي مطرح ميشود و به اشتباه اولويت ميشود.
عارف در اين زمينه به قانون ممنوعيت آنتن ماهواره اشاره كرد و گفت: در زماني كه ممنوعيت آنتن ماهواره در مجلس مطرح شد، بهشدت مخالفت كردم چون معتقد بودم فناوري آنتنهاي ماهواره آنقدر به سرعت رشد خواهد كرد كه ديگر در پشت بام نميماند. دليل ديگري هم كه ارايه كردم، اين بود كه ما به مردم تمرد از قانون را نشان ميدهيم، دليلش هم اين بود كه اين قانون اشكال داشت. عارف افزود: نهادهايي مثل كتابخانه ملي، فرهنگستانها و دانشگاهها بايد به دولت بگويند كه در شرايط كشور مساله اولويت چيست، ما به عفاف و حجاب اعتقاد داريم اما آيا در اين شرايط كشور، اين مساله بايد مهمترين مساله كشور شود؟ وي همچنين با اشاره به موضوع وفاق ملي، گفت: فرهنگستانها و نهادهاي علمي مانند مركز اسناد و كتابخانه ملي، بايد وفاق را تعريف كنند. آيا تنها منظور، وفاق بين نهادهاي حاكميتي است؟ ما به اين نتيجه رسيديم كه ميتوانيم با ساير قوا بنشينيم و گفتوگو كنيم اما آيا وفاق منحصر به اين است؟ معاون اول رييسجمهور با بيان اينكه وفاق ملي امري دوسويه است، تاكيد كرد: وفاق ملي به اين معنا نيست كه حاكميت هر چه گفت مردم بگويند چشم. عارف افزود: در انتخابات ۵۰ درصد مردم آگاهانه راي ندادند. رويكرد وفاق ايجاد ميكند كه بررسي كنيم علت عدم اين حضور چيست؟ ما بايد به جايي برسيم كه همه مردم علاقهمند به شركت در انتخابات شوند. وي در پايان اظهار كرد: در اواخر دهه ۷۰ و اوايل دهه ۸۰ خيلي از طرحهايي كه تصويب شده بود، عملا متوقف بود. در آن دوران نفت را با قيمت ۷ دلار ميفروختيم، اما ما براي گسترش مركز اسناد و كتابخانه ملي با جديت تلاش كرديم تا كتابخانه ملي و مركز اسناد به شكل امروزي تاسيس شد. اكنون شما بايد بگوييد كه چه نقشي داريد؟ آيا كتابخانه ملي تنها همان نقش كتابخانه دانشگاهي را دارد، اگر اين طور است خيلي از اين ساز و كارها مورد نياز نيست، اما آنچه كه توقع ميرود ماموريت فراملي كتابخانه است كه بايد به مسائل كلان بپردازد و در دولت چهاردهم به دنبال ارتقاء جايگاه كتابخانه و مركز اسناد هستيم و من از شما ميخواهم طرحي را در هيات امنا بياوريد كه به ارتقاء اين سطح كمك كند.