• ۱۴۰۳ شنبه ۲۴ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5927 -
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۹ آذر

گزارش اختصاصي «اعتماد»

اقدام عجيب فدراسيون در آستانه انتخابات، سازمان ليگ جدا مي‌شود؟

واكنش علي كفاشيان، اميررضا واعظ آشتياني و دو مدير ارشد فوتبال

روز 25 آذر مجمع عمومي فدراسيون فوتبال به صورت آنلاين برگزار مي‌شود و در آن مباحث مهمي همچون انتخاب كميته انتخابات و مصوبات مالي مورد بررسي قرار مي‌گيرند. با اين حال خبرنگار روزنامه اعتماد به اطلاعاتي دست پيدا كرده كه نشان مي‌دهد مديران فدراسيون قصد دارند در اين روز دست به يك اقدام عجيب بزنند: جدايي فدراسيون فوتبال از سازمان ليگ!
به گزارش روزنامه اعتماد، طبق تعريف سازمان ليگ فوتبال ايران يك نهاد وابسته به فدراسيون فوتبال ايران است كه مسووليت مستقيم برنامه‌ريزي، سامان‌دهي و برگزاري كليه مسابقات رسمي باشگاهي در رده استاني و كشوري را برعهده دارد. در واقع سازمان ليگ يك نهاد مستقل با مجمع مستقل است كه البته در تصميمات كلان و سياست‌گذاري تابع فدراسيون فوتبال است. 
يك منبع آگاه به خبرنگار روزنامه اعتماد اطلاع داد مديران فدراسيون فوتبال با گرفتن چند امضا از اعضاي مجمع فدراسيون فوتبال قصد دارند طرح «جدايي فدراسيون فوتبال از سازمان ليگ» را كليد بزنند. اقدامي كه در شرايط فعلي و با توجه به نزديكي انتخابات فدراسيون فوتبال در اسفند ماه بسيار عجيب به نظر مي‌رسد. 
خبرنگار روزنامه اعتماد در همين راستا با برخي مديران ارشد فوتبال ملي و باشگاهي در سال‌هاي گذشته و اخير گفت‌وگو كرده تا نظر آنها را در اين رابطه جويا شود. 
يكي از مديران ارشد فوتبال ايران كه هم در فدراسيون هم سازمان ليگ سابقه فعاليت چندين ساله دارد اما نخواست نامش آورده شود در اين رابطه به خبرنگار اعتماد گفت: «اصلا نمي‌توانند اين كار [جدا كردن فدراسيون از سازمان ليگ] را انجام دهند.» اين مدير ورزشي ادامه داد: «براي چه مي‌خواهند اين كار را كنند؟ براي‌ اينكه فشارها و جنجال‌ها از روي رييس فدراسيون برداشته شود. براي اينكه بگويند ربطي به رييس فدراسيون ندارد اين اتفاقات. اگر مي‌بينيد در انگليس اين كار را كردند آنجا مهد فوتبال دنيا است. مگر جاهاي ديگر جدا است؟ در آسيا كدام كشور فدراسيون از سازمان ليگش جدا است؟ در ژاپن جدا هستند؟ در كره جدا هستند؟ هيچ جايي اين وجود ندارد جز جاهايي كه صاحب فوتبال هستند و امكانات دارند.» اين مدير باسابقه به مديران فدراسيون گفت: «شما به جاي اين كارها بيا چهار تا زمين درست كن! شما باعث شدي پرسپوليس كه اين همه تماشاگر دارد بازي‌اش با چهار هزار نفر تماشاچي برگزار شود.»
علي كفاشيان يكي ديگر از مديران باسابقه فدراسيون فوتبال و ورزش كشور نيز در اين رابطه به خبرنگار اعتماد توضيح داد: « براي چه بايد اين دو از هم جدا شوند؟ اساسنامه را مي‌خواهند تغيير دهند؟ نمي‌توانند اين كار را كنند. سازمان ليگ جزيي از فدراسيون است و جزيي از آن بدنه به حساب مي‌آيد. خودش مجمع دارد و مستقل است. ولي جزيي از فدراسيون‌است. بايد همگام و هم‌جهت با سياست‌هاي فدراسيون فوتبال برود جلو. اينكه برود جدا شود و براساس منافع خود عليه فدراسيون شود و فدراسيون عليه آن بشود كه اصلا امكان‌پذير است؟»
رييس دو دوره فدراسيون فوتبال ايران در پاسخ به اينكه گفته مي‌شود در انگليس فدراسيون و سازمان ليگ جدا هستند، گفت: «حالا چرا شما چسبيديد به انگليس؟ سازمان ليگ ايران هم مستقل است. مجمع خودش را دارد. مجمعش شامل باشگاه‌ها و تيم‌هايي كه در ليگ هستند و تمام تصميماتش زيرنظر آن است، ولي از نظر سياست‌گذاري و برنامه‌ريزي زيرنظر فدراسيون است. در مجموع چنين چيزي امكان‌پذير نيست.»
يكي از مديران عامل باشگاه‌هاي كشور ديگر شخصي بود كه در اين رابطه با روزنامه اعتماد صحبت كرد. اميررضا واعظ آشتياني، مديرعامل پيشين استقلال در اين رابطه به «اعتماد» گفت: «بايد ديد در كشورهاي ديگر چگونه اين اتفاق افتاده است. اگر اتفاق افتاده اين الگو چه ساز و كارهايي لازم دارد. اگر صرفا يك وسيله چهار تا چرخ داشت مي‌شود به آن گفت اتومبيل؟ يك ماشين كه چهار تا چرخ دارد علاوه بر آن داراي فاكتورهاي متعددي است كه آن خودرو بتواند خدمات بدهد. فرضا آقايان مي‌خواهند از جاهاي ديگر الگوبرداري كنند. آنهايي كه آن كار را انجام دادند كارشان حاصل چند سال تحقيق و بررسي و آسيب‌شناسي بوده كه به آنجا رسيدند؟ آقايان مي‌خواهند كپي پيست كنند؟» 
معاون پيشين سازمان تربيت‌بدني افزود: «اين مطمئنا با چالش‌هاي متعددي مواجه مي‌شود. مهم اين است كه ابتدا تمام آسيب‌هاي اين موضوع و فرصت‌هايي كه ايجاد مي‌شود و شرايطي كه مهيا خواهد شد مشخص شوند. اينكه چه مزيت‌هايي براي باشگاه‌ها و فوتبال كشور خواهد داشت. يا احيانا آسيب‌هايي كه مي‌تواند داشته باشد. همه اينها بايد احصا شود. بعد افراد آگاه نسبت به موضوع ساختارشناسي و برنامه و حوزه مديريت بيايند راجع به اين اظهارنظر داشته باشند.» واعظ آشتياني تصريح كرد: «اگر قرار است اين كار انجام شود بايد ابتدا طرح كنند كه صاحب‌نظران راجع به آن بحث كنند. نه تنها صاحب‌نظران فوتبال كه صاحب‌نظران ساختارشناسي و اقتصادي و مديريتي بيايند بحث كنند. بايد كنفرانس‌هايي برگزار شود و روي اين موضوع بحث جامع صورت بگيرد. عده‌اي آموختند بيايند تصميمي بگيرند و بعد خراب كنند و تازه بروند دنبال اصلاح آن خرابي.» 
همچنين يك كارشناس حقوقي كه نخواست نامي از او برده شود با اعلام اينكه چنين كاري عملا امكان‌ناپذير است، اظهار داشت:« از آنجايي كه سازمان ليگ به نوعي متعلق به مردم است در صورت انجام چنين كاري مي‌توان عليه عاملانش اعلام جرم كرد، زيرا اين كار مصداق فروش اموال مردم به غير است.» 
در مجموع به نظر مي‌رسد جدا كردن سازمان ليگ از فدراسيون فوتبال اقدامي غيرقابل قبول در برهه كنوني باشد. اقدامي كه ابهامات و مشكلات زيادي را به دنبال دارد. طبق اطلاعاتي كه به خبرنگار روزنامه اعتماد رسيده سازمان ليگ در حال حاضر صدها ميليارد تومان بدهي مالياتي و لاينحل دارد؛ همين‌طور كلي پرونده حقوقي و اسپانسري حل نشده. 
همچنين بايد در نظر داشت كه گرچه مجموعه فدراسيون يك مجموعه غيردولتي است ولي سازمان ليگ درنهايت متعلق به مردم است. اكثر باشگاه‌هاي فعال در ايران هم يا دولتي هستند يا خصولتي است. 
مشكل بزرگ بعدي اين است كه حساب‌هاي اين دو نهاد و صورت‌هاي مالي اينها تلفيقي است. برخي اخبار منتشر شده در اين زمينه حاكي از آن است كه حسابرس صورت‌هاي مالي اخير سازمان ليگ را تاييد نكرده است. خبري كه به تاييد يا تكذيب مديران سازمان ليگ نرسيده است. 
يكي ديگر از مديران ارشد فوتبال ايران كه نخواست نامي از او برده شود به «اعتماد» گفت: «مسائل بايد كاملا شفاف و مشخص شوند. بايد يك سال روي اين طرح كار شود. در زمان فدراسيون قبلي يك كارگروه چابك‌سازي سازمان ليگ با حضور برخي مديران نظير حميد گرشاسبي و رييسي كيا و رفيعي تشكيل شده بود. اين مي‌تواند يك مدل باشد. بايد كارشناسان بيايند شرايط ايران را تطبيق بدهند با مدل‌هاي دنيا. بعضي‌ جاها برگزاري مسابقات با فدراسيون است و بعضي جاها برون‌سپاري مي‌كنند، آن‌هم زيرنظر فدراسيون است. اگر در جاهايي مي‌بينيد اتحاديه‌ها مستقل مي‌شوند چون اكثر باشگاه‌ها خصوصي است.»
اين مدير ورزشي افزود: «اين تصميم نياز به كار كارشناسي قوي و شفافيت مالي دارد. نه صورت‌هاي مالي در هم تنيده و پرحرف و حديث. همه حرف و حديث‌ها هم هميشه در مورد سازمان ليگ بوده است. اين كاري نشدني است.»
به نظر مي‌رسد در صورتي كه مديران فدراسيون بخواهند اين طرح را پيش ببرند، يا حالا با انگيزه نگه داشتن بخشي از قدرت در فوتبال براي خودشان يا دلايل ديگر دردسرهاي بزرگي براي فوتبال كشور به وجود مي‌آيد. همين‌طور مسووليتي دارد براي كساني كه به اين طرح راي مي‌دهند. كارشناسان حقوقي معتقدند در صورت ورود نهادهاي بازرسي و نظارتي اين افراد مورد سوال قرار بگيرند.  ضمن اينكه نبايد فراموش كرد كمتر از سه ماه به انتخابات فدراسيون فوتبال مانده و رييس جديد طبق اساسنامه مي‌تواند اين را برگرداند. اصلا همين كه مديران فدراسيون در آستانه انتخابات مي‌خواهند دست به چنين اقدامي بزنند تعجب و ابهام برانگيز است. اميدواريم افرادي كه چنين طرحي در ذهن دارند هرچه سريع‌تر ولو با تكذيب كل ماجرا بي‌خيال اين موضوع شوند و تمركز خود را روي حل مشكلات اساسي فوتبال كشور بگذارند. همين‌طور وزارت ورزش و نهادهاي ديگر هم همچنان با دقت اتفاقات حوزه فوتبال را رصد كنند تا اين كمتر از سه ماه باقي‌مانده به انتخابات طي شود و جامعه فوتبال شاهد برگزاري انتخاباتي عادلانه و رقابتي بين افراد صاحب صلاحيت باشد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون