حديث روشني
در حالي كه گزارشهايي در ارتباط با فرآيند انتقال قدرت و تعيين نخست وزير منتشر شده است، منابع خبري گزارش دادند كه تانكهاي اسراييل پس از عبور از استان قنيطره به مرز استان ريف دمشق رسيدند. اين در حالي است كه پيش از اين ارتش اسراييل به نقل از يك منبع امنيتي مدعي شد نيروي هوايي اين رژيم به بيش از 300 هدف نظامي در سوريه از جمله پايگاههاي نظامي، دهها هواپيماي جنگي و انبارهاي تسليحات حمله كرد. ورود تانكهاي اسراييل به دمشق همزمان با آن صورت گرفت كه بنيامين نتانياهو فروپاشي توافق انفصال سوريه و اسراييل در سال ۱۹۷۴ در منطقه جولان را اعلام كرد. برخي رسانهها نيز گزارش دادند كه اسراييليها، 30 كيلومتر به عمق خاك سوريه نفوذ كردهاند. در عين حال الجزيره گزارش داد كه منابع امنيتي تلآويو مدعي نابودي كامل ارتش سوريه شدند تا به ادعاي اين مقامات كشتيهاي جنگي و تاسيسات استراتژيك سوريه به دست مخالفان نيفتد. الجزيره در ادامه مدعي شد در نزديكي شهر بندري لاذقيه، اسراييل يك تاسيسات پدافند هوايي را هدف قرار داد و به كشتيهاي نيروي دريايي سوريه و همچنين انبارهاي نظامي آسيب رساند. رسانههاي عبري اين حملات را بزرگترين عمليات هوايي انجام شده توسط نيروي هوايي اسراييل در تاريخ خود توصيف كردند. اين در حالي است كه اين حملات هيچ واكنش فوري از سوي دولت نجات آينده سوريه كه محمد قاضي الجلالي، نخست وزير اسد روز دوشنبه با واگذاري قدرت به آن موافقت كرد، نشان نداد. بركناري ناگهاني بشار اسد، سوريها، كشورهاي منطقه و همچنين قدرتهاي جهاني را نگران كرده است، زيرا ائتلاف شورشيان نخستين گامهاي خود را در انتقال دولت برداشتهاند. مخالفان سوري در تلاشند تا دولتي تشكيل دهند و پس از بركناري اسد، نظم را برقرار كنند. با وجود اينكه جو در دمشق هنوز ملتهب و هيجاني است، محمد جلالي نخست وزير بشار اسد روز دوشنبه با انتقال قدرت به دولت نجات تحت رهبري شورشيان كه دولتي مستقر در مناطق تحت كنترل شورشيان در شمال غرب سوريه است، موافقت كرد. الجولاني، فرمانده اصلي شورشيان با جلالي ديدار كرد تا درباره دولت انتقالي بحث كنند. اين در حالي است كه به گزارش الجزيره مسوول دولت انتقالي محمد البشير خواهد بود كه پيش از اين رياست دولت نجات را بر عهده داشت. اما در عين حال ائتلاف مخالفان همچنان برنامهاي براي آينده سوريه اعلام نكرده و در اين منطقه پرتنش، هيچ الگويي براي چنين انتقالي وجود ندارد. تحليلگران مدعياند همچنان نگرانيهايي درباره آينده سوريه وجود دارد.
بر اساس گزارشات نشريات غربي فعل و انفعالات مخالفان در راستاي تشكيل دولت انتقالي در حالي انجام ميشود كه همزمان امريكا و اسراييل و تركيه در بازه زماني كمي از سقوط دولت مواضعي را در سوريه هدف حملات خود قرار دادهاند. به گزارش گاردين در حالي كه شورشيان به رهبري تحريرالشام مشغول آزاد كردن زندانيان زندان مخوفي موسوم به صيدنايا هستند، اسراييل، تركيه و امريكا عمليات نظامي خود را آغاز كردهاند. به ادعاي ناظران روسيه و ايران نيز به عنوان بازيگر مهم تحولات آينده سوريه براي شكل دادن به آينده اين كشور وارد عمل شدند. همزمان با حملات هوايي اسراييل، ايالات متحده نيز اهداف مرتبط با داعش را در مركز سوريه هدف قرار داده، در حالي كه تركيه نيز نيروهاي كرد تحت حمايت امريكا را مورد حمله قرار داده است. در عين حال پيش از اين اسراييل نيز تاييد كرد كه نيروهاي خود را به منطقه حائل فراتر از بلنديهاي جولان اشغالي و مواضع نظامي سابق سوريه در كوه حرمون اعزام كرده است. اين در حالي است كه تلآويو اين اقدام را به عنوان يك اقدام موقت توصيف و اعلام كرد كه حملات هوايي خود به سايتهاي سابق دولت سوريه مرتبط با موشكها و سلاحهاي شيميايي را ادامه خواهد داد.
در ادامه گزارش گاردين آمده است كه تركيه و اسراييل خطوط قرمز خود را درباره سوريه با وجود اهدافي شديدا متضاد مشخص كردهاند. در اين راستا تركيه اعلام كرده است كه اجازه نخواهد داد حزب كارگران كردستان (PKK) و همچنين داعش از شرايط جديد بهرهمند شوند، همزمان وعده داده كه به بازگشت مهاجران سوري مقيم تركيه نيز كمك كند.
اين در حالي است كه گيدئون ساعر، وزير امور خارجه اسراييل در توجيه آخرين حملات اسراييل به سايتهايي در سوريه مدعي شد اين حملات با هدف جلوگيري از افتادن سايتهاي مشكوك به سلاحهاي شيميايي و موشكهاي دوربرد به دست بازيگران دشمن انجام شده است! همزمان خبرگزاري روسي اينترفكس با استناد به اظهارات يك قانونگذار هشدار داد كه مسكو به هر حملهاي به پايگاههاي نظامي خود در سوريه به شدت پاسخ خواهد داد.
به ادعاي ناظران با پيشروي برقآساي ائتلافي از شبه نظاميان به رهبري تحريرالشام كه پيشتر وابسته به القاعده بود و سقوط دولت سوريه يكي از پايگاههاي كليدي روسيه براي اعمال نفوذ در جهان عرب از ميان رفته است.به ادعاي نشريات خارجي اسراييل نيز همچنين بنادري در طرطوس و لاذقيه كه مقر پايگاههاي روسيه در سوريه هستند را هدف حملات خود قرار داده است. اين در حالي است كه پيش از اين نيز ادعا شده بود مخالفان تضمين دادهاند تعرضي به پايگاههاي روسي كه در اين دو بندر مهم قرار دارند، صورت نگيرد. به ادعاي ناظران اما همچنان مشخص نيست معارضين چگونه قصد دارند تحولات و حملات خارجي به سوريه بعد از سقوط دولت را كنترل كنند، چراكه همزمان با آغاز حملات مداوم امريكا و اسراييل و تركيه انفجارهاي مكرري نيز در اطراف حرم حضرت زينب (س) صورت گرفت كه اين شرايط به مراتب مديريت سوريه تحت حاكميت معارضين را دشوارتر خواهد كرد. شورشيان اكنون با وظيفهاي عظيم براي بازسازي و اداره كشور پس از جنگي كه صدها هزار كشته برجاي گذاشت، شهرها را به ويرانه تبديل كردند وبا اقتصادي كه با تحريمهاي جهاني نابود شده، روبهرو هستند. سوريه براي بازسازي به ميلياردها دلار كمك نياز خواهد داشت.
همزمان با تغيير معادلات امنيتي در شام، تحليلها در باب آينده خاورميانه و فعل و انفعالهاي منطقهاي و فرامنطقهاي در رسانههاي غربي برجستهتر شده است. گروهي در باب چشمانداز روابط روسيه و ايران با سوريه پسا اسد مينويسند و گروهي ديگر به نقشآفريني تركيه و ديگر بازيگران در ميدان شام ميپردازند. در ادامه به تحليل برخي نشريهها اشاره شده است.
وال استريت ژورنال:
هراس پادشاهيها از تحولات شام؛ عراق سكوت كرد و قطر براي معامله خيز برداشت
وال استريت ژورنال طي گزارشي در باب بازيگراني كه تحت تاثير تحولات اخير سوريه قرار گرفتهاند، آورده است با آغاز جنگ داخلي در سوريه در سال 2011 قدرتهاي خارجي سوريه را به ميداني براي رويارويي نيابتي جهت نيل به اهداف خود تبديل كردند. اما در دور جديد درگيريها هنگامي كه دولت بشار اسد طي عملياتهاي برقآسا سقوط كرد، هيچ قدرتي براي دفاع از دولت سوريه مشاركتي نكرد و سوريها توانستند به حكومت اسد پايان دهند. نتيجه اين تحولات قطعا تاثير عميقي بر خاورميانه و تعادل قدرت جهاني خواهد داشت.به ادعاي ناظران اما آنچه واضح به نظر ميرسد، اين است كه برندگان و بازندگان از هماكنون ظاهر شدهاند. در اين ميان تركيه بازيگري است كه دست بالا را دارد، چراكه بنا بر ادعاي آنها با رفتن بشار اسد، آنكارا به وضوح نفوذ بسيار بيشتري بر همسايه جنوبي خود و كل منطقه شام خواهد داشت كه اين امر به آرزوهاي ادعايي نئوعثماني رجب طيب اردوغان قوت ميبخشد. اين در حالي است كه به گزارش وال استريت ژورنال مقامات آنكارا نيز همانند تقريبا همه پايتختهاي ديگر از پيشرويهاي سريع شورشيان سوريه شگفتزده شدند. سينان اولگن، ديپلمات سابق تركيه و مدير انديشكده ايدام در استانبول گفت: «از منظر تركيه، عنصر جديد خطر و تهديد، فروپاشي دولت سوريه است. تكهتكه شدن وحدت سياسي سوريه ميتواند به ظهور يك دولت نيمه مستقل كردها منجر شود كه احتمالا از حمايت ايالات متحده و اسراييل برخوردار خواهد بود.»
وال استريت ژورنال در ادامه گزارش خود در راستاي اثرگذاري تحولات اخير سوريه بر خاورميانه و اعراب منطقه و بالاخص دو كشور عربستان و قطر كه زماني از شورشيان سوريه حمايت مالي ميكردند، اشاره كرده است. به ادعاي اين نشريه دو كشور در حال بررسي چگونگي اطمينان از اين موضوع هستند كه سقوط دولت سوريه موجب بروز موج جديدي از بيثباتي عليه حاكمان منطقه و ظهور دوباره جنبشهاي افراطي مانند داعش همانگونه پس از بهار عربي در 2011 رخ داد، نشود.مجيد الانصاري، مشاور ارشد نخستوزير قطر در اين رابطه گفت: «در منطقه تهديدهاي زيادي وجود دارد. خبرهاي خوب به سرعت به خبرهاي بد تبديل ميشوند.» او افزود: «ما نميخواهيم آنچه در كشورهاي ديگر پس از بهار عربي اتفاق افتاد، در سوريه نيز رخ دهد. ما دوست داريم شاهد گذار به يك دولت پايدار باشيم كه به مردم خدمت كند.»
عراق نيز نگرانيهاي مشابهي دارد، بهطوري كه مقامات اين كشور همچنان نگرانند كه حوادث سوريه منجر به بازگشت گروههاي تروريستي در داخل كشور شود، چراكه الجولاني در سال ۲۰۰۳ به عنوان يك شورشي تروريست در عراق نخستينبار اسلحه به دست گرفت. او طي هفته گذشته در پيامي ويديويي خطاب به محمد السوداني، نخستوزير عراق گفت كه سعي كند مانع ورود مقاومت عراق به تحولات سوريه شود. در ادامه گزارش ادعايي وال استريت ژورنال به نقل از سيد اماميان، بنيانگذار انديشكده حكمراني و سياست در تهران آمده است كه جلوگيري از گسترش درگيريهاي سوريه به عراق ميتواند بار ديگر به اولويتي براي ايران تبديل شود. او در ادامه گفت: «براي ايران، بسيار مهم است كه نه تنها از متحدان خود در محور مقاومت حمايت كند، بلكه امنيت عراق نيز اهميت دارد، چراكه اگر تحولات مخربي در عراق اتفاق بيفتد، مرزهاي ايران بسيار آسيبپذير خواهد بود و اين مساله امنيت ملي را تحت تاثير قرار خواهد داد.»
به گزارش وال استريت ژورنال اما ايالات متحده كه نيروهايي در منطقه كردنشين سوريه و يك منطقه بياباني در مرز اردن مستقر كرده در هنگام فروپاشي دولت در سوريه فقط نظارهگر بود. دونالد ترامپ، رييسجمهور منتخب در پيامي در شبكه اجتماعي نوشت: ايالات متحده نبايد هيچ ارتباطي با تحولات اخير سوريه داشته باشد. اين در حالي است كه در شبكههاي اجتماعي روسي، سقوط دمشق به عنوان يك فاجعه ژئوپليتيكي مورد توجه قرار گرفت، بهطوري كه الكساندر دوگي، ايدئولوگ ناسيوناليست افراطي آن را يك رويداد غمانگيز توصيف كرد.الكساندر گابوئف، مدير مركز كارنگي روسيه اوراسيا گفت: «آنچه اتفاق افتاد ضربه بزرگي به نفوذ و اعتبار منطقهاي روسيه وارد كرد. حمايت از بشار اسد و ورود به جنگ داخلي سوريه در 2015 در كنار ايران، يكي از بزرگترين نمايشهاي توانايي روسيه فراتر از وزن خود بود.» به گزارش وال استريت ژورنال پايگاههاي روسيه در سواحل مديترانه سوريه در طرطوس كه روسيه در سال ۲۰۱۷ براي ۴۹ سال اجاره كرد و همچنين فرودگاه حميميم، همگي براي توانايي روسيه در اعمال قدرت در خاورميانه و آفريقا بسيار حياتي هستند.
واشنگتنپست:
نسخه طالبان در شام تكرار ميشود؟
خاورميانه در پرتگاه تهديدي وجودي قرار دارد
واشنگتنپست با انتشار گزارشي در راستاي چگونگي تاثيرپذيري اعراب از تحولات اخير سوريه آورده است كه با فروپاشي ناگهاني دولت سوريه، پر كردن خلأ قدرت ناشي از اين تحولات در سراسر خاورميانه با حكمراني پايدار، چالشي فوري و پيچيده خواهد بود. بيش از يكسال پيش بود كه اسراييل به واسطه عمليات 7 اكتبر كه تركشهايش از ديوار مرزي غزه عبور كرد، وحشتزده بود. اكنون اما اين ادعا مطرح است كه شرايط در منطقه براي تلآويو تغييرات معناداري داشته، اما ممكن است حاوي سمّي از بيثباتي و آشوب منطقهاي باشد.در ادامه گزارش واشنگتنپست آمده است كه قدرتهاي عربي منطقه در تلاشند تا انتقال قدرت را تثبيت كنند. درباره امارات اين ادعا در رسانههاي عربي مطرح شد كه رهبران اين شيخنشين براي ماهها در تلاش بودند تا بشار اسد را قانع كنند كه از ايران جدا شود و دوباره به جمع كشورهاي عربي بپيوندد.قطر نيز كه مدتها حامي پنهان تحريرالشام بوده است، به نظر ميرسيد كه رهبري تلاشهاي عربي براي ايجاد يك دولت موقت تحت نظارت سازمان ملل را بر عهده دارد. روز يكشنبه بيانيهاي از سوي قطر منتشر شد كه بر «ضرورت حفظ نهادهاي ملي و وحدت دولت براي جلوگيري از فروپاشي آن به هرج و مرج» تاكيد كرد.
قطريها اجراي قطعنامههاي قديمي شوراي امنيت سازمان ملل را كه خواستار تشكيل يك دولت جديد سوريه شامل اعضاي دولت سابق و مخالفان است، به شدت توصيه كردند. اما واقعيت اين است كه در حال حاضر، سوريه شامل قطعات موزاييك است كه تعرفشان كنار هم ميتواند به تنشها دامن بزند، با گروههاي تحت حمايت تركيه كه بخشهاي غربي سوريه تا دمشق را كنترل ميكنند، گروههاي كرد تحت حمايت ايالات متحده كه شمال شرقي سوريه را در دست دارد و گروههاي تحت حمايت اردن كه در جنوب تسلط دارند؛ شرايط شام پيچيدهتر از هر زماني است.
در اين وضعيت، ايالات متحده و روسيه بدون شك نقش ديپلماتيك در شكلدهي به آينده سوريه ايفا خواهند كرد، اما به نظر ميرسد اين بازيگران منطقهاي هستند كه نقش تعيينكنندهاي در اين رابطه خواهند داشت، چراكه زماني بود قدرتهاي بزرگ آينده را تعيين ميكردند. اما چه خوب يا چه بد ديگر اينگونه نيست و اكنون اين موضوع به اسراييل، تركيه، سعوديها، امارات و اردن بستگي دارد. اين ادعا را يك مقام سابق سيا مطرح كرده است.به گزارش اين نشريه تحولات اخير سوريه با دو رويداد ديگر تشابهات دارد؛ نخست، سقوط سريع بشار اسد يادآور سقوط دولت تحت حمايت امريكا در افغانستان است. سقوط كابل نيز تنها نه روز پس از سقوط دومينوار ولسواليها به طالبان رخ داد. وقتي ارتش احساس دلسردي كند؛ همانطور كه در افغانستان با خروج امريكا و در سوريه نيز اين دلسردي مشاهده شد آن دولت به سرعت سقوط آزاد خواهد كرد.دوم، آشفتگي پس از تغيير نظام در عراق: سقوط صدام در بغداد در سال ۲۰۰۳ باعث بروز تنشهاي قومي و منطقهاي شد كه همچنان نيز ادامه دارد. اما به ادعاي اين نشريه يك نكته نگرانكننده و متمايزكننده در رابطه با سوريه اين است كه از آغاز بحرانها در اين كشور از سال ۲۰۱۱، گروههاي تروريستي به عنوان قدرتمندترين نيروي نظامي در ميان اپوزيسيونها عمل كردهاند.يكي از اعضاي اپوزيسيون كه ظاهرا طرفدار غرب است، گفت: در روزي كه من به حلب رسيدم تحريرالشام مشغول مبارزه با ارتش سوريه بود. در حالي كه گلولههاي توپ در چند صد متري ما اصابت ميكرد، از يكي از رهبران سكولار پرسيدم كه آيا شاخه القاعده، يعني جبهه النصره، در كنار نيروهاي او ميجنگد. او با اشاره به مقر آنها در يك بلوك دورتر گفت: «بله، آنها بهترين مبارزان هستند.» فراموش نكنيم تحريرالشام كه در حال حاضر رهبري نبردي را بر عهده داشت كه منجر به سرنگوني دولت سوريه شده است، به عنوان يك گروه خطرناك و تهديدآميز شناخته ميشود. اين گروه با ۱۲ سال پيش متفاوت شده و مدعي تغييراتي نيز است.يك مقام ارشد دولت ايالات متحده در اين رابطه مدعي است كه با وجود رضايتي كه از تحولات اخير سوريه وجود دارد، اما بايد در نظر داشته باشيم كه «ما با يك مشكل تروريستي روبهرو هستيم». بنابراين در خاورميانه هيچ گونه خوشبيني وجود ندارد، وضعيت كنوني در منطقه پيچيده و نگرانكننده است و اميدها به راحتي تحت تاثير مشكلات به نااميدي تبديل ميشوند.
گاردين: بحران شام روسيه را از پادشاهي تصميمساز به ناظر خاموش تبديل كرد
نشريه گاردين با انتشار گزارشي در راستاي رويكرد احتمالي روسيه در قبال تحولات اخير سوريه و مشخصا گروههاي حاكم بر اين كشور آورده است كه مسكو در تلاش است تا آينده پايگاههاي نظامي كليدي خود در سوريه را تامين كند و در عين حال در شرايطي كه پس از سقوط ناگهاني دولت سوريه تهديداتي براي كاهش نفوذ اين كشور در خاورميانه وجود دارد، سعي دارد با رهبري جديد شورشيان اين كشور ارتباط برقرار كند، روسيه از زمان مداخله نظامياش كه به بشار اسد كمك كرد تا سوريه را پس از اعتراضات سراسري كه از سال ۲۰۱۱ آغاز شد، بازپس گيرد، اين كشور يك پايگاه هوايي بزرگ خود در شمال غرب سوريه و يك تاسيسات دريايي در بندر مديترانهاي طرطوس را حفظ كرده است.پس از سقوط بشار اسد يعني نزديكترين متحد كرملين در خاورميانه، به نظر ميرسد روسيه به ديپلماسي روي آورده تا نفوذ خود را در سوريه حفظ كند و در فعاليتهاي زيادي با شورشياني كه تنها چند روز پيش آنها را تروريست ناميده بود، درگير نشود.ديميتري پسكوف، سخنگوي كرملين به خبرنگاران گفت كه مقامات روسيه تمام گامهاي لازم را براي برقراري تماس در سوريه با كساني كه قادر به تامين امنيت پايگاههاي نظامي هستند، برميدارند. اين در حالي است كه پيش از اين نيز يك منبع در كرملين به رسانههاي دولتي روسيه گفته بود كه رهبران اپوزيسيون سوريه توافق كردهاند تا امنيت پايگاههاي نظامي و نهادهاي ديپلماتيك روسيه در سوريه را تضمين كنند.
گاردين در ادامه گزارش خود در باب چرايي اهميت اين دو پايگاه براي روسيه آورده است كه تاسيسات طرطوس به ولاديمير پوتين دسترسي به بنادر آب گرم ميدهد، در حالي كه مسكو از پايگاه هوايي حميميم به عنوان يك پايگاه موقت براي جابهجايي پيمانكاران نظامي خود به داخل و خارج از آفريقا استفاده كرده است. اكنون اما سوال كليدي اين است كه آيا روسيه موفق به رسيدن به توافقي با رهبران جديد سوريه براي حفظ پايگاههايش خواهد شد يا خير.درا ماسيكوت، پژوهشگر ارشد در بنياد كارنگي براي صلح بينالمللي در اين رابطه گفت: احتمالا روسيه ميخواهد پايگاهها را در صورتي كه بتواند، از طريق مذاكرات حفظ كند. او در ادامه افزود: منابعي كه ميتوانند ارايه دهند شامل: پول، مبادله، نفت و گاز و مزدوران محدود است. اما آنچه اهميت دارد، اين است كه آيا ائتلاف سوريه اين موارد را خواهد پذيرفت يا خير!ماسيكوت همچنين در گفتوگوي خود با گاردين گفت كه تا روز دوشنبه، بيشتر داراييهاي نظامي روسيه در دو پايگاه باقي مانده است. اگر تخليهاي انجام شود، اين موضوع آشكار خواهد شد.اين گمانهزنيها در حالي منتشر شده كه كرملين اطلاعات كمي درباره آينده پايگاهها ارايه داده و همچنين اعلام كرده كه هنوز براي تصميمگيري در راستاي تعيين وضعيت حضور نظامياش در سوريه زود است. با اين حال به نظر ميرسد مقامات روسي يك كمپين ارتباطي را با رهبراني كه دولت سوريه را سرنگون كردند، آغاز كردهاند.به ادعاي گادين در ۲۴ ساعت گذشته، مسكو و رسانههاي دولتياش بهطور قابل توجهي لحن خود را نسبت به تحريرالشام كه شورشها در سوريه را رهبري كرد، نرم كردهاند. خبرگزاريهاي ريانووستي و تاس، دو خبرگزاري پيشرو روسي، از ناميدن تحريرالشام به عنوان تروريست صرفنظر كردهاند و به عبارت «اپوزيسيون مسلح» تغيير موضع دادهاند. اين تضاد در صورتي آشكار شده كه تنها چند روز پيش، در يك كنفرانس مطبوعاتي در دوحه سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه با عصبانيت تاكيد كرد كه تحريرالشام يك سازمان تروريستي تحت حمايت غرب است كه نبايد به آن اجازه داده شود زمينهايي در سوريه را تصرف كند.
آنتون مرداسوف، تحليلگر مستقر در مسكو با تمركز بر خاورميانه، با اشاره به جنگ روسيه در اوكراين گفت: «درگيري ما در آنجا هزينه داشت. هزينه آن سوريه بود.» تا روز يكشنبه، اعتبار روسيه از پادشاه تصميمساز به بازيگري نظارهگر كاهش يافت. وزارت خارجه اين كشور بيانيهاي با تعريف دو عبارت «نگراني شديد» درباره «رويدادهاي دراماتيك» صادر و اعلام كرد كه اسد كشور را ترك كرده است. ديميتري اس. پسكوف، سخنگوي كرملين به خبرگزاريهاي روسي گفت كه چيزي براي اضافه كردن ندارد. خود آقاي پوتين در هفتههاي اخير چيزي در مورد سوريه نگفته است.ميزان پيامدهاي بركناري اسد براي مسكو هنوز مشخص نيست. به گفته تحليلگران، سوال كليدي اين است كه آيا روسيه موفق ميشود با دولت جديد سوريه به توافق برسد تا پايگاه دريايي طرطوس و پايگاه هوايي حميميم خود را حفظ كند، جايي كه پوتين سخنراني پيروزي را در سال 2017 ايراد كرد.مرداسوف ميگويد كه مطمئن نيست روسيه بتواند چنين توافقي را انجام دهد، با توجه به اينكه مسكو پس از مداخله كرملين در جنگ داخلي سوريه در سال 2015 از اين پايگاهها براي حملات هوايي گسترده عليه مخالفان سوريه استفاده كرد. جاه طلبيهاي پوتين براي بازگرداندن روسيه به عنوان يك قدرت جهاني و تلاشش براي مداخله در غرب آفريقا چنين هزينههايي را به اين كشور تحميل كرده است.يوجين رومر، مدير برنامه روسيه و اوراسيا در بنياد كارنگي براي صلح بينالمللي در واشنگتن گفت: «سوريه تنها پايگاه واقعي روسيه در خاورميانه و مديترانه است.» او گفت كه پيروزي شورشيان «بخشي از بهايي است كه روسها براي جنگ در اوكراين ميپردازند».كرملين همچنين احتمالا هزينه بيشتري براي تصوير خودساختهاش متحمل خواهد شد. رومر در ادامه گفت: در مناقشه گسترده آقاي پوتين با غرب، او تلاش كرده روسيه را به عنوان يك رهبر قاطع و قابل اعتماد براي ائتلاف جهاني در برابر آنچه او هژموني امريكا ميخواند، قرار دهد. با اين همه تحليلگران ميگويند: روسيه به عنوان يك شريك چه سودي دارد اگر نتواند قديميترين متحد خود در خاورميانه را از دست گروهي شبهنظامي نجات دهد؟