• ۱۴۰۳ يکشنبه ۲ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5938 -
  • ۱۴۰۳ يکشنبه ۲ دي

به بهانه سفر مقام‌هاي ديپلماتيك امريكا به دمشق مطرح شد

چراغ سبز واشنگتن به جانشينان اسد

وزارت امور خارجه ايالات‌متحده روز جمعه اعلام كرد كه سه ديپلمات ارشد امريكايي به دمشق، پايتخت سوريه، سفر كرده‌اند تا با رهبران موقت سوريه كه كنترل كشور را به دست گرفته‌اند، ديدار كنند و همچنين در خلال اين سفر نشانه‌هايي از آستين تيس خبرنگار و ديگر شهروندان مفقود امريكايي جست‌وجو كنند. اين ديپلمات‌ها نخستين ديپلمات‌هاي امريكايي هستند كه پس از فروپاشي دولت قديم به دمشق وارد شدند. به گزارش نيويورك تايمز آنها در تلاشند تا درباره وضعيت سياسي سوريه پس از سقوط زودهنگام بشار اسد اطلاعات كسب كنند و به شكل‌‌دهي چشم‌انداز سياسي اين كشور كمك كنند. ايالات‌متحده مدتي بعد از آغاز درگيري‌هاي در سال2011 روابط ديپلماتيك خود را با سوريه قطع كرد. به باور گروهي از ناظران اين سفر نمايانگر يك گام محتاطانه به سوي تعامل با سوريه است، كشوري كه در سال‌هاي اخير، مشاركت ايالات‌متحده در آن معمولا در قاب عمليات نظامي عليه دولت وقت معنا شد، نه ديپلماسي. اين درحالي است كه دولت بايدن با رهبران گروه تحريرالشام در تماس بوده اما در مورد چگونگي تعامل مستقيم با آنها دچار ترديد شده است. به ادعاي اين ناظران بخشي از اين ترديد به اين دليل است كه ايالات‌متحده، تحريرالشام را به عنوان يك گروه تروريستي در ليست‌سياه قرار داده است. وزارت امور خارجه در بيانيه‌اي اعلام كرد: «ديپلمات‌ها به‌طور مستقيم با مردم سوريه، از‌جمله اعضاي جامعه مدني، فعالان، اعضاي جوامع مختلف و ديگر صداهاي سوري درباره ديدگاه آنها براي آينده كشورشان و اينكه چگونه ايالات‌متحده مي‌تواند به حمايت از آنها كمك كند، در تعامل خواهند بود.»
از‌جمله مقاماتي كه در هيات ديپلماتيك ايالات‌متحده حضور داشتند شامل باربارا ليف معاون وزير امور خارجه براي امور خاورميانه؛ راجر دي كارستنز نماينده ويژه رييس‌جمهور در امور گروگان‌‌ها و دانيل روبينشتاين مشاور ويژه جديد در امور سوريه. اين وزارتخانه همچنين اعلام كرد كه اين ديپلمات‌ها با هيات تحرير‌الشام محور گروه‌هاي مخالف سوري در اين كشور درباره «اصول انتقال» كه مقامات امريكايي، عرب و تركيه‌اي در جلسه‌اي در آخر هفته گذشته در عقبه، اردن به توافق رسيده‌اند، گفت‌وگو كردند. مقامات امريكايي تاكيد كرده‌اند كه گروه‌ها در سوريه بايد يك فرآيند فراگير براي حكمراني ايجاد كنند و به‌طور عادلانه با اقليت‌هاي قومي و مذهبي در كشور، از‌جمله مسيحيان، برخورد كنند.
در ادامه گزارش نيويورك تايمز در اين رابطه آمده است كه آنتوني بلينكن، وزير امور خارجه ايالات‌متحده، در يك سخنراني عمومي در شوراي روابط خارجي در نيويورك روز چهارشنبه گفت: «‌اگر آنچه در سوريه شكل مي‌گيرد بخواهد حمايت جامعه بين‌المللي را داشته باشد و همچنين كمك‌هايي كه به آن نياز دارد تامين شود؛ ساختار سياسي جديدش بايد به اصول مشترك متعهد گردد. » او افزود: «بنابراين فكر مي‌كنم اين يك تمرين بسيار مفيد در تعيين اين انتظارات و اصولي است كه ما مطرح كرديم.»
ابو‌محمد الجولاني، رهبر هيات تحرير‌الشام در مصاحبه‌هاي اخير خود اعلام كرده است كه گروه او قصد دارد يك فرآيند فراگير تعريف كرده و به دنبال آسيب رساندن به غيرمسلمانان در سوريه نيست. اين گروه راديكال و به ظاهر جديدا ميانه‌رو اكنون مدعي است كه سال‌ها پيش از القاعده و داعش دو گروه تروريستي جدا شده و حتي با آنها مبارزه كرده است. اما به باور گروهي از ناظران مشخص نيست كه ديپلمات‌هاي امريكايي چگونه مي‌خواهند با الجولاني، رهبر ائتلاف شورشي كه دولت اسد را ساقط كرد، تعامل داشته باشند. باراك اوباما، رييس‌جمهور پيشين ايالات‌متحده پيش‌تر تحرير‌الشام را به عنوان يك گروه تروريستي معرفي كرد، هرچند اين موضوع به معناي غيرقانوني بودن ملاقات ديپلمات‌‌هاي امريكايي با گروه كنوني نيست. اين در‌حالي است كه اخيرا رهبران اين گروه از ايالات‌متحده خواستند كه نام آنهارا از اين ليست‌سياه حذف كند و در مقابل مقامات امريكايي اما صرفا جايزه‌اي را كه پيش از اين براي بازداشت الجولاني تعيين كرده بودند، لغو كردند.
يكي از دلايل اصلي كه نام اين گروه در ليست گروه‌هاي تروريستي امريكا آمده پيشينه آنها است كه به جبهه النصره ‌بازمي‌گردد . همچنين اين گروه از تاكتيك‌هاي تروريستي در جنگ داخلي استفاده كرد؛ از‌جمله مشاركت در دو بمب‌‌گذاري مرگبار در دمشق در دسامبر 2011. رابرت فورد، سفير ايالات‌متحده در سوريه در آن زمان، به‌شدت براي قرار دادن نام اين گروه در اين فهرست تلاش كرد. فورد همچنين مصاحبه‌اي با روزنامه نيويورك‌تايمز در ماه جاري گفت كه دولت بايدن بايد حذف تحرير‌الشام از فهرست سازمان‌هاي تروريستي را به دقت بررسي كند. او گفت‌ كه در سال‌هاي اخير، اين گروه در اداره استان ادلب نسبت به مسيحيان از رويكرد ملايمي پيروي كرده و به آنها اجازه داده است تا كليساها را بازسازي كنند. دولت بايدن همچنين دريافته كه تحرير‌الشام آماده است تا در يافتن تيس شهروند امريكايي كه در سال 2012 در دمشق ربوده شد، كمك كند. جو بايدن اين را نيز گفته كه معتقد است آقاي تيس هنوز زنده است و در سوريه به‌سر مي‌‌برد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون