بازگشت به ميادين بينالمللي پس از تعليق طولاني
جودوي ايران در سال 2024
ميثم عبداللهي| جودوي ايران پس از گذراندن دوره چهارساله تعليق ازسوي فدراسيون جهاني و چالشهاي ناشي از همهگيري كرونا، در سال 2024 بازگشتي قدرتمند به عرصههاي بينالمللي داشت. اين بازگشت با معرفي نسلي جديد از قهرمانان همراه بود كه افقهاي تازهاي را پيش روي اين رشته گشودند. جوانان و نوجواناني كه سعي ميكنند پا جاي پاي بزرگان اين رشته در ايران بگذارند و سعي خواهند كرد نام خودشان را در تالار افتخارات جودوي ايران ثبت كنند. در مسابقات قهرماني آسيا 2024 در شهر مونگيونگ كرهجنوبي، تيم ده نفره جودوي مردان ايران با كسب يك مدال طلا، سه نقره و سه برنز، عملكردي درخشان داشت. در بخش جوانان، الياس پرهيزگار در وزن 81- كيلوگرم، اميرعباس چوپان در وزن 90- كيلوگرم و عليرضا نيكسرشت در وزن 100- كيلوگرم به مدالهاي نقره دست يافتند. محمد مهدي مظلوم در وزن +100 كيلوگرم نيز مدال برنز را كسب كرد. در اين رقابتها، دو ركورد تاريخي براي جودوي ايران ثبت شد: عليرضا نيكسرشت به عنوان نخستين جودوكار ايراني موفق شد در يك رويداد آسيايي، هم در رده نوجوانان (برنز) و هم در رده جوانان (نقره) مدال كسب كند. محمد مهدي مظلوم نيز به عنوان دومين جودوكار تاريخ ايران اين موفقيت را تكرار كرد و با كسب مدال طلا در رده نوجوانان و برنز در رده جوانان، نام خود را در تاريخ جودوي ايران ماندگار كرد. تيم ملي در بخش بانوان نيز با دو نماينده در اين مسابقات حضور داشت و هر چند به مدال دست نيافت، اما تجربه ارزشمندي براي جودوي بانوان كشور بود. در مجموع، تيم ايران در ردهبندي نهايي اين رقابتها كه با حضور 17 كشور برگزار شد، به مقام پنجم دست يافت. عملكرد تيم جودوي ايران در المپياد دانشآموزي 2024 بحرين نيز درخشان بود. در اين رويداد كه با حضور 71 كشور در شهر منامه برگزار شد، تيم 6 نفره جودوي نوجوانان ايران با كسب يك مدال طلا، يك نقره و دو برنز به مقام سوم جهان در بخش پسران و جايگاه چهارم در مجموع دختران و پسران دست يافت. در اين رقابتها، عليرضا نيكسرشت مدال طلا، محمد مهدي مظلوم مدال نقره وزن +90 كيلوگرم، محمد امين اشرفي مدال برنز وزن 81- كيلوگرم و اميرحسين چگيني مدال برنز وزن 50- كيلوگرم را كسب كردند. برزيل با 6 طلا، 3 نقره و 2 برنز قهرمان شد و آذربايجان و اوكراين به ترتيب در جايگاههاي دوم و سوم ايستادند. در مسابقات قهرماني جوانان جهان 2024 در دوشنبه تاجيكستان نيز، جودوي ايران پس از 7 سال با 5 ورزشكار حضور يافت. در اين رقابتها كه با شركت 536 جودوكار از 67 كشور برگزار شد، عليرضا نيكسرشت در وزن 100- كيلوگرم با غلبه بر حريفاني از مجارستان و تاجيكستان به جمع 8 نفر پاياني راه يافت و درنهايت به مقام پنجمي دست يافت.
اين مسابقات كه در سطح فني بالايي برگزار شد، فرصت ارزشمندي براي كسب تجربه بينالمللي براي جودوكاران جوان ايران فراهم كرد، هرچند كه كمبود تجربه بينالمللي در نتايج برخي ورزشكاران مشهود بود. سال 2024 براي جودوي ايران با يك اتفاق تلخ نيز همراه بود. تيم ملي كاتاي جودو ايران، كه سال پيش با كسب دو مدال طلا و يك برنز به مقام نايب قهرماني جهان دست يافته بود، عليرغم داشتن دعوتنامه رسمي و انجام تمامي مراحل اداري از چندين ماه قبل، به دليل عدم صدور رواديد از سوي امريكا نتوانست در مسابقات جهاني 2024 شركت كند. اين اتفاق درحالي رخ داد كه تيم ايران از شانسهاي اصلي كسب مدال در اين رقابتها به شمار ميرفت و ميتوانست افتخارات سال گذشته خود را تكرار كند. آرش ميراسماعيلي، رييس فدراسيون جودو در مرور سالي كه گذشت، گفت: جودوي ايران بعد از
پشت سر گذاشتن تعليق چهار ساله، با تمركز روي استعدادهاي جوان و نوجوان، به دنبال درخشش در ميادين بينالمللي است. باتوجه به كسب موفقيتهاي اخير در مسابقات آسيايي و المپيك دانشآموزي و برنامهريزي براي جذب مربي خارجي و برگزاري اردوهاي مشترك و مداوم با تيمهاي قدرتمند مثل روسيه، فدراسيون هدفگذاري كرده تا ضمن كسب مدال در بازيهاي آسيايي، زمينه را براي رسيدن به اولين مدال المپيك در سال ۲۰۲۸ فراهم كند. با آغاز سال 2025، برگزاري مسابقات ليگ آيندهسازان، كه تركيبي از جوانان و نوجوانان آيندهدار ايران را گردهم آورد، نويدبخش آيندهاي درخشان براي جودوي ايران است. اين ورزشكاران جوان اميدهاي اصلي كسب مدال در بازيهاي 2026 و المپيك 2028 به شمار ميروند. موفقيت در رويدادهاي بينالمللي در سال 2024 و شروع با برنامه 2025، نشان ميدهد كه با حمايت وزارت ورزش و همراهي جامعه جودو، دستيابي به مدال المپيك دور از دسترس نيست. جودوي ايران با تكيه بر نسل جديد و استعدادهاي درخشان خود، مسير بازگشت به روزهاي اوج را با قدرت طي ميكند.
رييس كميته تحقيقات و پژوهش فدراسيون جودو