• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۲۰ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5953 -
  • ۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۹ دي

آكسيوس مدعي شد

گزينه اندك ترامپ در برابر تهران

شاهين‌هاي امريكايي و اسراييلي به تقلا افتادند

ناظران مدعي‌اند تصميم‌گيري درباره پيشرفت برنامه هسته‌اي ايران براي دونالد ترامپ، رييس‌جمهور منتخب ايالات‌متحده در اولين ماه‌هاي رياست‌جمهوري به چالشي تازه تبديل خواهد شد؛ اينكه او بخواهد به كمپين فشار حداكثري متوسل شود يا رايزني را انتخاب كند در هاله‌اي از ابهام قرار دارد.  وب‌سايت آكسيوس در راستاي چرايي اهميت اين گزاره براي ترامپ طي گزارشي نوشته كه تصميم رييس‌جمهوري ايالات‌متحده در سال ۲۰۱۸ براي خروج از توافق هسته‌اي دوران اوباما باعث شد كه تهران برنامه هسته‌اي خود را تسريع بخشد، به‌ طوري ‌كه اكنون اين ادعا همچنان از سوي مقامات غربي مطرح است كه ايران در آستانه عبور از آستانه گريز هسته‌اي قرار دارد.  همزمان با انتشار اين ادعا مقامات و ديپلمات‌هاي ايالات‌متحده، اتحاديه اروپا و همچنين اسراييل مدعي شدند كه پيش‌بيني مي‌كنند ترامپ در سال ۲۰۲۵ با بحران ايران مواجه شود.  در ادامه گزارش ادعايي آكسيوس آمده است كه احتمالا ترامپ و مشاورانش در حال برنامه‌ريزي هستند تا به ‌سرعت سياست ادعايي موسوم به فشار حداكثري را كه بين سال‌هاي ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ عليه ايران اجرايي كردند را مجددا بازگردانند. 
در اين زمينه چند مشاور ترامپ به ‌طور خصوصي در گفت‌وگو با اين نشريه مدعي شدند كه برنامه هسته‌اي ايران اكنون به ميزاني پيشرفت كرده كه اين استراتژي (فشار حداكثري) احتمال دارد كه موثر نباشد. بنابراين گزينه ادعايي نظامي نيز مورد بررسي قرار خواهد گرفت.  اين در‌حالي است كه پس از ديدار ران درمر، وزير امور استراتژيك اسراييل با ترامپ در مارالاگو در ماه نوامبر، درمر با اين برداشت از جلسه خارج شد كه احتمال زيادي وجود دارد ترامپ به گزينه ادعايي نظامي فكر كند و اين همان چيزي است كه اسراييلي‌‌ها به ‌طور جدي به دنبال آن هستند.  در ادامه گزارش ادعايي آكسيوس در اين زمينه آمده است كه اما برخي نزديكان ترامپ انتظار دارند كه او پيش از در نظر گرفتن هرگونه گزينه تهاجمي به دنبال توافق با ايران باشد.  عباس عراقچي، وزير خارجه ايران نيز اخيرا در مصاحبه‌اي بر آمادگي ايران براي مذاكرات با امريكا و ديگر قدرت‌هاي جهاني براي رسيدن به يك توافق شرافتمدانه تاكيد كرده است. اما به ادعاي ناظران هر دو طرف بايد بر سال‌ها دشمني غلبه كرده تا بتوانند به سوي يك توافق حركت كنند. 
گفتني است كه به ادعاي آكسيوس همزمان كه نشست مجازي كشورهاي گروه ۷ دو هفته پيش در شرايط بحراني جهان برگزار شد، با اين نتيجه‌گيري پايان يافت كه ايران احتمالا مساله اصلي در سال ۲۰۲۵ خواهد بود.  به ادعاي اين نشريه اين مساله نه تنها به دليل كاهش زمان گريز هسته‌‌اي تهران به چند روز است، بلكه به اين دليل است كه امكان بازگرداندن تحريم‌هاي سنگين هسته‌‌اي عليه ايران طبق توافق هسته‌اي ۲۰۱۵ در ماه اكتبر پايان مي‌‌يابد و اين به معناي از دست رفتن بخش بزرگي از اهرم اقتصادي ايالات‌متحده و متحدان اروپايي آن عليه ايران است و تلاش‌هاي ديپلماتيك در نيمه اول سال را بيش از پيش ضروري مي‌كند.  اين درحالي است كه ديپلمات‌هاي ارشد تروييكاي اروپايي و ايران در اواخر نوامبر در ژنو ديدار داشتند تا احتمال ازسرگيري مذاكرات هسته‌‌اي را بررسي كنند. اما در عين حال ديپلمات‌هاي اروپايي مدعي شده‌اند كه توافق هسته‌اي ۲۰۱۵ ديگر اعتبار ندارد و هر توافق جديدي بايد وضعيت فعلي برنامه هسته‌‌اي ايران را درنظر بگيرد. 
به ادعاي آكسيوس آنها همچنين ادعا كردند كه در صورت عدم دستيابي به توافقي با ايران تا تابستان، مكانيسم ماشه را فعال خواهند كرد. 
اين درحالي است كه به ادعاي آكسيوس تهران نيز در پاسخ گفته كه در چنين شرايطي خروج از پيمان منع گسترش سلاح‌هاي هسته‌اي (NPT) را بررسي و همچنين تمام بازرسي‌ها و نظارت‌هاي نهاد پادماني بر تاسيسات هسته‌اي خود را متوقف خواهد كرد. 
به ادعاي گروهي ديگر از ناظران اكنون اما ترامپ در 2025 با گزينه‌هاي كمتري براي مهار يا تحت فشار قرار دادن برنامه هسته‌اي ايران نسبت به سال ۲۰۱۷ مواجه است.
 اين درحالي است كه جيك ساليوان، مشاور امنيت ملي كاخ سفيد مدعي شده كه چند هفته پيش در جلسه‌اي كه تا به امروز مخفي مانده بود، گزينه‌هايي در باب توسل امريكا به گزينه نظامي عليه تاسيسات هسته‌اي ايران دراختيار بايدن قرار گرفته است. البته كه به ادعاي آكسيوس و به نقل از منابع آگاه اين اقدام در صورتي مدنظر قرار مي‌گيرد كه ايران بخواهد تا پيش از ۲۰ ژانويه به سمت كاهش آستانه گريز هسته‌اي حركت كند.  به ادعاي گروهي از ناظران اين جلسه هر چند محرمانه از اين جهت با اهميت است كه هرگونه حمله ادعايي امريكا به برنامه هسته‌اي ايران آن‌هم در روزهاي پاياني رياست‌جمهوري بايدن مي‌تواند يك قمار خيلي بزرگ باشد، چراكه اين خطر را به دنبال دارد كه يك درگيري تازه را به دونالد ترامپ جانشين خود تحميل كند. هر چند كه به ادعاي منابع آگاه بايدن در اين جلسه مجوز اين حمله ادعايي را صادر نكرده است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون