گروه ورزش
روز پنجشنبه ثبتنام از نامزدهاي انتخابات فدراسيون فوتبال به پايان رسيد و در نهايت 5 نفر براي رسيدن به ساختمان سئول اسم نوشتند. به ترتيب حروف الفبا: حيدر بهاروند، مهدي تاج، امير عابديني، شهابالدين عزيزيخادم و علي كفاشيان.
به گزارش «اعتماد» ثبت نام از نامزدهاي انتخابات فدراسيون فوتبال از سهشنبه دو هفته پيش آغاز شد و در نهايت پنجشنبه هفته گذشته به پايان رسيد. طي اين روزها و در حالي كه گمانهزنيهاي مختلفي از احتمال حضور افراد به گوش ميرسيد در نهايت 5 نفر براي پست رياست فدراسيون ثبتنام كردند. طبق اعلام هدايت ممبيني، دبيركل فدراسيون فوتبال بررسي صلاحيت اين نامزدها در كميته بدوي و همين طور نهادهاي ذيربط تا فاصله 21 روز مانده به انتخابات يعني 20 بهمن به انجام ميرسد و نامزدهاي نهايي جهت حضور در انتخابات معرفي ميشوند. ضمن اينكه نامزدهايي كه از فيلتر كميته بدوي عبور نكردهاند، ميتوانند در كميته استيناف درخواست تجديد نظر بدهند. در نهايت در فاصله كمتر از سه هفته تا روز برگزاري مجمع نامزدهاي قطعي انتخابات مشخص خواهند شد.
سوابق مديريتي نامزدها
اولين نكتهاي كه در مورد 5 نامزد انتخابات فدراسيون فوتبال به چشم ميخورد اين است كه همگي آنها سابقه رياست بر فدراسيون فوتبال را داشتهاند. اين براي نخستينبار است كه چنين رقابت بزرگي شكل ميگيرد. علي كفاشيان بين سالهاي 86 تا 95، مهدي تاج در دو دوره بين سالهاي 95 تا 98 و 1400 تا 1403، شهابالدين عزيزي خادم بين سالهاي 1399 تا 1400 و امير عابديني به مدت 8 ماه در سال 1373 رييس فدراسيون فوتبال بودهاند. همچنين حيدر بهاروند در سال 98 به مدت چند ماه سرپرستي فدراسيون فوتبال را برعهده داشته است.
نامزدهاي حاضر در انتخابات فدراسيون علاوه بر اين سمتهاي ديگري هم داشتهاند. امير عابديني 8 سال مديرعامل پرسپوليس بوده و سه دوره سابقه استانداري در سه استان مختلف در دهه 60 و 70 در كارنامهاش ديده ميشود. علي كفاشيان سمتهايي در چند فدراسيون ورزشي، سازمان تربيت و كميته ملي المپيك داشته است. او همچنين در دوران خدمت خود حضور در بانك مركزي را نيز تجربه كرده است. در سوابق شهابالدين عزيزيخادم عضويت در هیات رييسه فدراسيون فوتبال، رياست هياتمديره باشگاههاي سايپا و پيكان و همين طور معاون پارلماني وزارت رفاه ديده ميشود. سوابق مهدي تاج نيز شامل حضور در هياتمديره چند باشگاه ازجمله سپاهان و ذوبآهن و پرسپوليس، رياست سازمان ليگ و تعدادي فعاليت اقتصادي ميشود. شايد در اين زمينه حيدر بهاروند سوابق كمتري نسبت به بقيه داشته باشد. بهاروند به جز حضور در اداره برق خرمآباد سابقه اجرايي ديگري ندارد و بيشتر سوابق او معطوف به فوتبال و حضور در هيات فوتبال و سازمان ليگ ميشود.
ياران نامزدها
هر كدام از 5 نامزد حاضر در انتخابات فدراسيون فوتبال نواب رييس خود را هنگام ثبت نام معرفي كردند كه در ادامه مشاهده خواهيد كرد:
تاج؛ نايبرييس اول: مهدي محمدنبي/ نايبرييس دوم: حيدر بهاروند/ نايبرييس سوم (بانوان): فريده شجاعي.
كفاشيان؛ نايبرييس اول: ميرشاد ماجدي/ نايبرييس دوم: منصور قنبرزاده/ نايبرييس سوم (بانوان): مريم منظمي .
عابديني؛ نايبرييس اول: مهدي محمدنبي/ نايبرييس دوم: منصور بيكوردي/ نايبرييس سوم (بانوان): فاطمه نصراللهي.
عزيزيخادم؛ نايبرييس اول: ناصر شفق/ نايبرييس دوم: حسين جعفرزاده/ نايبرييس سوم (بانوان): حميرا اسدي.
بهاروند؛ نايبرييس اول: مهدي محمدنبي/ نايبرييس دوم: منصور قنبرزاده/ نايبرييس سوم (بانوان): مشخص نيست.
از كانديداي پوششي تا مخرج مشتركي به نام نبي!
آنچه در حال حاضر از تركيب نامزدها و نواب رييس آنها ميتوان فهميد اين است كه حيدر بهاروند كانديداي پوششي مهدي تاج است كمااينكه خودش به عنوان يكي از نواب رييس رييس فعلي فدراسيون فوتبال معرفي شده و ضمنا نايبرييس هر دوي آنها يك نفر است: مهدي محمدنبي! محمدنبي كه اخيرا جراحي سنگين عمل قلب باز انجام داده و پزشكان به او توصيه كرده بودند از هرگونه فشار و تنش و شلوغي دوري كند. نايبرييس نخست سه نامزد حاضر در انتخابات است كه در نوع خود بسيار عجيب به نظر ميرسد! هم تاج، هم بهاروند و هم عابديني اعلام كردهاند محمدنبي نايبرييس اول آنها است. اين در حالي است كه همين چند ماه پيش نام اين مدير فوتبالي در پرونده فساد در فوتبال مطرح شده بود. نه تنها محمدنبي كه نام حيدر بهاروند و ميرشاد ماجدي نيز در اين پرونده به چشم ميخورد. خبرگزاري فارس در 2 مرداد 1403 نوشت: «در ادامه رسيدگي به پرونده فساد فوتبال و تحقيقات بهعمل آمده، مديرعامل سابق يكي ديگر از باشگاههاي ليگ برتري فوتبال نيز تحت تعقيب قضايي قرار گرفته است. همچنين «مهدي محمدنبي» دبيركل سابق فدراسيون فوتبال (سالهاي 1398-99)، «ميرشاد ماجدي» رييس كميته وقت آموزش فدراسيون فوتبال (سالهاي 1398-99)، «حيدر بهاروند» سرپرست فدراسيون فوتبال (سالهاي 1398-99) به اتهام اخذ رشوه به دستگاه قضايي در استان كرمان احضار شدهاند.»
مدرسه پيرمردها!
ميانگين سني نامزدهاي انتخابات فدراسيون فوتبال منهاي عزيزيخادم كه هنوز 50 سالش نشده، نزديك به 69 سال است. در ميان اين افراد امير عابديني با 75 سال سن مسنترين نامزد است و بعد از او علي كفاشيان با 70 و مهدي تاج و حيدر بهاروند با نزديك به 65 سال سن در ردههاي بعدي قرار دارند. عزيزيخادم با 47 سال جوانترين نامزد انتخابات است. ميانگين سني برخي نامزدهاي انتخابات و همين طور تكراري بودنشان انتقاداتي را در شبكههاي اجتماعي به وجود آورده است. مهدي تاج و علي كفاشيان كه دو جريان از سه جريان اصلي انتخابات هستند (در كنار عزيزيخادم) از سال 86 به طور مداوم در فوتبال حضور داشتهاند. تنها در اين بين مهدي تاج دو سال به دليل مشكل قلبي و علي كفاشيان يك دوره چهار ساله از فوتبال دور بودهاند.
حواشي؛ از ويلموتس تا محروميت
نامزدهاي حاضر در انتخابات هر كدام حاشيههاي خاص خودشان را دارند. مهدي تاج با انبوهي از انتقادات پاسخ داده نشده در مورد پرونده ويلموتس و از دست دادن ساختمان فدراسيون و همين طور پرونده فسادي كه از چند ماه پيش به جريان افتاده، مواجه است. همين طور از هفته پيش برخي اهالي فوتبال كارزاري براي جلوگيري از حضور او در انتخابات راه انداختهاند و قصد دارند با جمعآوري امضا مانع از حضور او در مجمع 11 اسفند ماه شوند. علي كفاشيان جدا از درگيري عجيب با امير عابديني كه گويا سر نحوه شركت در انتخابات پيش آمده (البته بيشتر عابديني است كه از دست كفاشيان ناراحت است و مدام به او نيش و كنايه ميزند) با ماجراي 5 سال محروميتي مواجه است كه در كميته استيناف كاهش پيدا كرد. در دوراني كه كفاشيان نايبرييس تاج بود پروندهاي عليه او پيرامون گم شدن مقداري پول باز شده بود. كفاشيان ميگويد آن محروميت به اتمام رسيده و مشكلي بابت حضور در انتخابات فدراسيون ندارد اما امير عابديني و رسانههاي نزديك به تاج اصرار دارند كفاشيان بابت همان پرونده ردصلاحيت ميشود! عزيزيخادم هم با موردي همانند كفاشيان روبهرو است؛ يعني پرونده محروميت در كميته اخلاق و باز هم درست مثل كفاشيان رسانههاي نزديك به رييس فدراسيون همين طور برخي از اركان فدراسيون ميگويند عزيزيخادم محروم است و نميتواند در انتخابات شركت كند اما خود اين نامزد قويا معتقد است محروميتش به پايان رسيده و مشكلي براي حضور در مجمع 11 اسفند ندارد. عزيزيخادم بابت شكايت از اعضاي هيات رييسه فدراسيون فوتبال در قوه قضاييه با محروميت مواجه شده بود. در مورد حيدر بهاروند هم بيشتر بحثها پيرامون پوششي بودن او و همين طور باز شدن پايش به پرونده فساد در فوتبال مربوط ميشود. امير عابديني در اين زمينه يعني حواشي مساله خاصي ندارد الا همان مسالهاي كه عنوان شد؛ درگيري با علي كفاشيان!
جاي خالي دادكان و دايي
در حالي كه در روز 11 اسفند يكي از اين 5 نفر سكان هدايت فدراسيون فوتبال را براي 4 سال آينده در دست خواهد گرفت در شبكههاي اجتماعي و رسانهها بحثهايي در مورد جاي خالي برخي چهرهها مطرح شده است: نفراتي همچون محمد دادكان يا افراد فوتبالي نظير علي دايي يا مهدي مهدويكيا. البته در حين ثبتنام از نامزدها اسامي ديگري هم مطرح شده بود كه احتمال داشت در انتخابات حاضر شوند ولي هيچ كدام پا پيش نگذاشتند. چهرههايي نظير اميررضا واعظ آشتياني، كيومرث هاشمي، عليرضا اسدي و سايرين. برخي از اين افراد به دليل اينكه نتوانستند حمايت لازم را از مقامات يا اعضاي مجمع دريافت كنند، ترجيح دادند وارد اين رقابت نشوند.
اما در مورد نفراتي مثل دادكان، دايي، مهدويكيا يا در مجموع آنهايي كه در افكار عمومي به عنوان «چهرههاي فوتبالي» در نظر گرفته ميشوند بايد يادآور شد ؛ شرايط مجمع، ساز و كار راي گرفتن و موارد اساسنامه باعث شده آنها نتوانند به انتخابات فدراسيون ورود كنند. البته دايي بارها تاكيد كرده خودش علاقهاي به حضور در انتخابات ندارد اما سايرين با توجه به اينكه مطمئن هستند روابط خاص در مجمع فدراسيون فوتبال اجازه رقابت واقعي را به آنها نميدهد از حضور در انتخابات كناره ميگيرند.
براي اينكه در دورههاي انتخابات بعدي اين افراد بتوانند وارد گود رقابت شوند در وهله اول بايد بازنگري اساسي در تركيب مجمع فدراسيون فوتبال صورت بگيرد. بسياري از كارشناسان معتقد هستند 87 نفر عضو براي كشوري علاقهمند به فوتبال با جمعيت بالغ بر 90 ميليون نفر بسيار كم است و تعداد اعضاي مجمع دست كم بايد بين 250 تا 300 نفر باشد تا هم شانس نفوذ در بين اعضاي آن كمتر شود هم تضارب آرا بيشتر. در همين مجمع فعلي بسياري از آرا مختص روساي هياتهاي استاني است كه تحت تاثير رييس مستقر قرار دارند يا حداقل از اينكه بخواهند فرمي در اختيار نامزد ديگري قرار بدهند، واهمه دارند. همين مساله «اختصاص فرم» به نامزدها يا به بيان ديگر نامزد كردن افراد توسط اعضاي مجمع مورد ديگري است كه بايد برچيده شود. در حال حاضر هر نامزدي بخواهد وارد انتخابات فدراسيون فوتبال شود بايد دست كم توسط 5 عضو مجمع تاييد شود!
با اميد به اينكه انتخابات پيش رو در كمال شفافيت و رعايت اصل رقابت برگزار شود و نهادهاي نظارتي و امنيتي از ورود افرادي كه سابقه شائبهداري در فوتبال دارند، جلوگيري كنند. اگر قرار به پيشرفت فوتبال باشد بايد فضا به نحوي باز باشد كه جدا از مديران پا به سن گذاشته تكراري، ديگران هم بتوانند به انتخابات ورود كنند.