• ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۴ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5957 -
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۴ دي

همزمان با پيروزي جوزف عون مطرح شد

دور تازه زورآزمايي تهران و رياض در لبنان؟

به ادعاي گروهي از تحليلگران انتخاب رييس‌جمهور در لبنان آن هم بعد از دو سال خلأ سياسي در اين كشور ماحصل تلاش‌هاي رياض در آخرين دقايق بود تا سرنوشت اين كشور را حداقل در كوتاه‌مدت تعيين كند؛ اما همچنان چشم‌انداز سياسي متنوع لبنان در وضعيت كاملا مبهمي قرار دارد، چراكه روساي‌جمهور در لبنان با تقريبا اجماع سياسي به قدرت مي‌‌رسند، اما در جريان كارزار بيش از شش نامزد همچنان در صف نامزدي در اين پست مهم بودند. بسياري از سياستمداران جوزف عون فرمانده ارتش لبنان را براي رياست‌جمهوري مناسب نمي‌دانستند. همزمان با اين گمانه‌زني‌ها يك هيات سعودي براي دومين‌بار طي يك هفته به بيروت پرواز كرد. به ادعاي نشريات خارجي اين هيات يك‌سري جلسات فشرده با احزاب سياسي مختلف در لبنان برگزار كرد. اين در حالي است زماني آنها بيروت را ترك كردند، تنها يك نامزد باقي مانده بود: جوزف عون فرمانده ارتش لبنان كه به نظر مي‌رسيد همزمان از سوي ايالات‌متحده نيز حمايت مي‌شود.... خبرگزاري سي‌ان‌ان اما طي گزارشي در راستاي اثرگذاري بازيگري رياض در انتخاب رييس‌جمهور لبنان آورده كه درست است خلأ سياسي مهمي در بيروت پر شد و ظاهرا يك پيشرفت مهمي صورت گرفته است اما همچنان سوالات مهمي در اين زمينه مطرح است. اينكه چرا رياض اين‌قدر سرمايه ديپلماتيك خود را براي انتخاب پر شدن پست رياست‌جمهوري صرف كرد؟ اين در حالي است كه البته به نظر مي‌رسد يك عامل ديگر به رياست‌جمهوري عون كمك كرد و آن حزب‌الله و هم‌‌پيمانانش در جنبش امل بودند. به ادعاي تحليلگران به نظر مي‌رسد كه اين يك رويداد برنامه‌ريزي ‌شده بود. حزب‌الله و جنبش امل كه در دور اول راي‌‌گيري راي‌ سفيد دادند اما در جريان يك استراحت دو ساعته، سران بلوك‌‌هاي پارلماني مربوطه با عون ديداري داشتند كه البته جزييات آن مشخص نيست. پس از آن بود كه نمايندگان حزب‌الله راي‌‌هاي خود را به نفع عون به صندوق انداختند. اين در حالي است كه همچنان اين ادعا وجود دارد كه درست است حزب‌الله تحت تاثير درگيري‌هاي اخير خود با اسراييل قرار گرفته است اما مي‌توانست مانع از انتخاب رييس‌جمهور شود.

 

بازگشت پادشاهي به ميدان بيروت

در ادامه گزارش سي‌ان‌ان در اين رابطه آمده است كه در باب جلسات پشت پرده مقام‌هاي ارشد عربستان با رهبران لبنان كه ماحصل آن پيروزي جوزف عون بود، گمانه‌زني بسيار است. اما واضح است رياض براي پيروزي چهره مورد نظر خود خيزي جدي برداشته؛ خيزي كه اتفاقا با مذاكرات مقامات غربي چون ژان ايو لودريان نماينده ويژه فرانسه در لبنان با قانون‌گذاران حزب‌الله همزماني داشت. فرانسه يكي از معدود كشورهاي غربي است كه با شاخه سياسي حزب‌الله كانال‌هاي ديپلماتيك خود را حفظ كرده است. به ادعاي سي‌ان‌ان تعامل فرانسه و حزب‌الله شايد يكي از پيوندهاي باقي مانده ميان غرب و متحد ايران باشد.

همزمان آموس هوكشتاين، نماينده واشنگتن در لبنان اوايل اين هفته با برگزاري مجموعه‌اي از جلسات، براي پيروزي جوزف عون گام‌هايي جدي برداشت. اين در حالي است كه هيچ‌ يك از اين مسائل از نظر قانون‌‌گذاران لبنان پنهان نمانده است و جميل سيد نماينده مستقل در نطقي اعتراضي گفت: «ما اينجا نيستيم كه يك رييس‌جمهور انتخاب كنيم اينجا هستيم تا انتصاب يك رييس‌جمهور را تاييد كنيم!»

همزمان حليمه الكاكور، قانون‌گذار ديگري پيش از انداختن آرا، به گالري بالايي كه در آن مقامات خارجي -ازجمله سفراي امريكا، فرانسه، مصر و ايران- نشسته بودند اشاره كرد و مدعي شد، هيچ كس نبايد اراده خود را بر ما تحميل كند، نه سوري‌ها و نه امريكايي‌ها. ما نبايد يك قيموميت (خارجي) را با ديگري جايگزين كنيم.

 

رقابت تهران و رياض؟

خبرگزاري سي‌ان‌ان در ادامه گزارش ادعايي‌اش آورد، دوره رياست‌جمهوري ميشل عون كه نسبتي با جوزف عون ندارد دوراني بود كه قدرت سياسي حزب‌الله در حال افزايش بود. با اين حال اما اكنون حزب‌الله به نظر مي‌‌رسد كه شرايط جديد را به آرامي رصد مي‌كند.

محمد رعد رهبر بلوك پارلماني حزب‌الله در ‌اين زمينه گفت كه آنها به جوزف عون راي داده‌اند تا درك ملي را ترويج كنند. به ادعاي ناظران به نظر مي‌رسد كه اين ابهام استراتژيك بتواند بهترين كارت حزب‌الله در اين لحظات حساس باشد. آن‌هم در شرايطي كه پيش از اين نيز اين گروه توافق كرده كه نيروهاي خود را از جنوب لبنان خارج كند. با اين حال به ادعاي ناظران خلع سلاح حزب‌الله همچنان به‌ طور كامل انجام نشده است. اما به ادعاي ديگر نشريات خارجي برآورد مي‌شود كه حزب‌الله هنوز موشك‌هاي ميان ‌برد و دوربردي در اختيار دارد. اين بدان معناست كه احتمالا مذاكرات طولاني‌‌تري درباره تسليحات آنها انجام خواهد شد كه به‌ طور حتم نيروهاي خارجي را نيز درگير خواهد كرد.

در ادامه گزارش سي‌ان‌ان همچنين آمده است كه احتمالا اين آزموني براي نزديك شدن تقريبا دو ساله بين رياض و تهران خواهد بود. رييس‌جمهور تازه ‌انتخاب شده لبنان بايد اين فرآيند را نظارت كند و در عين حال از بروز تنش‌‌هاي داخلي جلوگيري كند، موضوعي كه خود بر آن تاكيد كرده است. در عين حال اما نيروهاي اسراييلي همچنان در برخي مناطق جنوب لبنان فعاليت مي‌كنند. اين رژيم تهديد كرده است كه ممكن است نظاميان خود را فراتر از مهلت تعيين ‌شده در پايان اين ماه، طبق توافق آتش‌‌بس موقت در آنجا نگه دارد. جوزف عون اما وعده داده است كه خروج آنها را به اجبار انجام خواهد داد. به نظر مي‌رسد بروز اين شرايط براي كشور كوچك و پرچالش شرق مديترانه كمي ناشناخته باشد، اما بسياري از مردم همچنان خوش‌بين هستند. ناظران با استناد به گزاره‌هاي فوق مدعي‌اند كه شرايط حاكم بر لبنان بسان آزموني ايران و عربستان خواهد بود؛ دو بازيگري كه دو سالي است روابط‌شان را عادي كرده‌اند اما كماكان درگير رقابت‌هاي پنهان هستند. در داخل كشور، رييس‌جمهور تازه منتخب لبنان بايد بر اين روند نظارت كند و در عين حال از بروز درگيري‌هاي داخلي جلوگيري كند، گزاره‌اي كه او در سخنراني پيروزي‌اش به آن اشاره كرد، زماني كه وعده داد جناح‌هاي كشور را از تلاش براي «شكستن سر يكديگر» بازدارد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون