• ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۴ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5957 -
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۴ دي

مديترانه و خاورميانه محور نشست سه‌گانه

محمود فاضلي

پايتخت مصر ميزبان دهمين نشست سه‌جانبه ميان عبدالفتاح السيسي رييس‌جمهور مصر، ميچوتاكيس نخست‌وزير يونان و خريستودوليديس رييس‌جمهور قبرس در خصوص همكاري‌هاي مشترك و مسائل منطقه‌اي و بين‌المللي بود. اين نشست بر تقويت همكاري‌هاي اقتصادي ميان سه كشور متمركز بود و شركت‌كنندگان در آن، راه‌هاي افزايش تبادلات تجاري و سرمايه‌گذاري مشترك از طريق سازوكار‌هاي همكاري سه‌جانبه را بررسي كردند. همزمان با برگزاري اين نشست سه‌جانبه، اتحاديه اتاق‌هاي بازرگاني مصر با حضور وزيران برنامه‌ريزي و توسعه اقتصادي و همكاري‌هاي بين‌المللي و برق و انرژي‌هاي تجديدپذير، امور خارجه و مهاجرت، سرمايه‎گذاري و تجارت خارجي، نفت و منابع معدني مصر و وزراي انرژي، صنعت و وزارت خارجه كشورهاي قبرس و يونان نشستي برگزار كردند. در اين نشست همكاري‌هاي مشترك در زمينه‌هاي مختلف از جمله كسب و كار، فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري در حوزه‌هاي انرژي، زيرساخت، صنعت، كشاورزي، شيلات، حمل‌ و نقل و بهداشت مورد بررسي قرار گرفت. رهبران سه كشور توافق كردند هماهنگي بهتر و نزديك‎تري در مورد موضوعات شرق مديترانه و خاورميانه داشته باشند. طرفين از تمامي بازيگران منطقه‎اي دعوت كردند كه به حفظ ثبات در منطقه كمك كرده و از انجام اقدامات تحريك‎آميز خودداري كنند. به ادعاي رهبران اين سه كشور، هرگونه توافقنامه در مورد تعيين مناطق دريايي بايد مطابق با حقوق بين‎المللي منعقد شود و نبايد حقوق حاكميتي كشورهاي ديگر را نقض كند كه اشاره‎اي به شايعات هفته‎هاي اخير پيرامون امضاي توافقنامه بين تركيه و سوريه در مورد تحديد مناطق دريايي است.  در بيانيه مشترك، طرفين به اوضاع غزه نيز اشاره كرده و بر پايبندي سه كشور به راه‎حل دو كشوري براي مساله فلسطين در مرزهاي 1967 تاكيد شده است. طرفين تعهد خود جهت يافتن راه‎حل براي مساله قبرس بر اساس مدل فدراسيون دومنطقه‎اي و دوجامعه‎اي تاكيد كردند. گفت‌وگوهاي رهبران سه كشور بر سه محور اصلي تمركز داشت: 
 1- همكاري سه‌جانبه در موضوعات اقتصادي، تجاري و انرژي.
 2- تقويت حمايت‎هاي مالي اتحاديه اروپا از مصر با توجه به مشكلات اقتصادي اين كشور ناشي از كاهش تردد كشتي‎هاي تجاري از كانال سوئز و سقوط صنعت گردشگري به ‎علت بحران منطقه خاورميانه.
 3- مسائل منطقه‎اي با تمركز بر غزه، لبنان و سوريه.
نخست‎وزير يونان طي سخناني بر اهميت تحكيم همكاري سه‌جانبه در بحبوحه بحران‎ها و چالش‎هاي متعدد در منطقه تاكيد كرد. وي مدعي شد اتصال شبكه‎هاي برقي نه تنها اولويت ملي كه يكي از اولويت‎هاي اروپاست. نامبرده با اشاره به پروژه اتصال شبكه‎هاي برقي يونان و قبرس موسوم به GREGY اظهار داشت كه «با آغاز بهره‎برداري اين پروژه، يونان و مصر به پل انرژي پاك توليد شده از خورشيد و باد، از آفريقا به اروپا» تبديل خواهند شد.  نخست‎وزير يونان با اشاره به سوريه اظهار داشت «بديهي است كه رهبري جديد سوريه بايد حقوق بين‎المللي را محترم شمرده و از حقوق مسيحيان و ساير اقليت‎هاي ديني و قومي و همچنين ميراث فرهنگي غني سوريه حفاظت كند. سه كشور متعهد به تشديد تلاش‎هاي خود جهت عادي‎سازي وضعيت سوريه و اجتناب از هرگونه راديكاليسم هستند. طرف يوناني بر لزوم برقراري آتش‎بس در غزه، ضرورت كمك‎رساني به غيرنظاميان و آزادي گروگان‎ها به‎ عنوان پيش‌شرط اصلي براي آغاز مجدد فرآيند سياسي براي مساله فلسطين با هدف تحقق راه‎حل دو كشوري به ‎عنوان تنها راه حفظ صلح در منطقه تاكيد كرد. به‎ گفته وي «نياز به همكاري و تبادل نظر با ديگر بازيگران همفكر كه مواضع مشابهي با ما دارند داراي اهميت است. هدف اين همكاري ايجاد خاورميانه‎اي با ثبات‎تر كه مشكلات به كشورهاي ديگر صادر نكند، است.» نخست‎وزير تاثيرات منفي بي‎ثباتي و درگيري‎هاي منطقه‎اي بر تشديد مساله مهاجرت و پناهجويي را مورد توجه قرار داد.  نخست‎وزير يونان در كنفرانس مطبوعاتي پيام روشني را در رابطه با گزارش‌هاي مربوط به توافق منطقه‌اي اقتصادي با سوريه به آنكارا ارسال كرد و تاكيد داشت: «مسير سوريه به فردا از قواعد حقوق بين‎الملل مي‎گذرد. ما مشتركا در برابر هرگونه اقدام خارج از چارچوب قانوني بين‌المللي كه موجب تنش‌هاي غيرضروري در منطقه شود، مقاومت مي‌كنيم. يونان، قبرس و مصر توافقنامه‎هايي براي تعيين مرزهاي منطقه اقتصادي انحصاري امضا كرده‎اند، توافقاتي كه كاملا بر اساس قوانين بين‎المللي درياست. دولت جديد سوريه بايد نشان دهد كه به حقوق اقليت‎ها احترام مي‎گذارد.» رييس‌جمهور مصر در زمينه اجلاس سه‌جانبه بين اين سه كشور به‌ويژه در پرتو تحولات اخير در خاورميانه را حياتي دانست و خواستار تلاش‌هاي فشرده براي حل مناقشات در منطقه شد. به باور او، ناكامي در اين زمينه مي‌تواند به جنگي گسترده در منطقه منجر شود و بحران آوارگي و افزايش مهاجرت غيرقانوني به ‎دنبال داشته باشد. رييس‌جمهور قبرس نيز اظهار داشت: «منطقه ما كمتر از هميشه امن و پايدار است. اين سه كشور بايد براي مقابله با مانورهاي سياسي «كشورهاي ديگر منطقه» تلاش كنند.»  رهبران مصر، قبرس و يونان خواستار تعيين جدول زماني براي انتقال سياسي در سوريه شدند و هشدار دادند كه هرگونه تاخير مي‌تواند به بي‌ثباتي بيشتر در منطقه منجر شود. اين سه كشور در نشستي سه‌جانبه در قاهره گرد هم آمدند و مسائل مهم خاورميانه، به‌ويژه تحولات سريع سوريه پس از سقوط بشار اسد را مورد بحث قرار دادند. قاهره در مورد تحولات سوريه رويكرد فوق‎العاده محتاطانه‎اي دارد و تبديل شدن جولاني از يك رهبر جهادگراي سازمان تروريستي به يك دموكرات كت و شلوارپوش را متقاعد‌كننده نمي‎داند. در آتن نيز توهمي ندارند كه جولاني و سربازانش به‎طور ناگهاني گذشته و ديدگاه‎هاي تروريستي خود را كنار گذاشته‎اند. بسياري معتقدند حتي اگر جولاني ميانه‎روي و رويكرد دموكراتيك از خود نشان دهد، بعيد نيست كه شماري از كساني كه تاكنون همراه وي بودند از او جدا شده و به افراط‌گرايي بازگردند.
پژوهشگر مسائل بين‌الملل

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون