با حضور ترامپ كار چين در ارتباط با ايران سختتر ميشود
يك كارشناس اقتصادي گفت: اقتصاد ايران در حوزههاي مختلف به ويژه زيرساختها آن هم زيرساختهاي نرمافزاري نياز به سرمايهگذاري دارد كه در بخش زيرساختهاي نرمافزاري دانش آن در روسيه وجود ندارد. جز در حوزه گاز كه در اين حوزه دچار ناترازي و كمبود هستيم يا بخشي از محصولات كشاورزي مانند گندم كه تنها حداقلهاي اقتصاد ما هستند، نميتوانيم روابط تجاري گستردهتري با اقتصاد روسيه داشته باشيم. به گزارش ايلنا، كامران ندري درباره عملياتي شدن پيمان پولي ميان بانكهاي مركزي ايران و روسيه و اثر آن در اقتصاد كشورمان اظهار داشت: بايد توجه داشت به هر حال هر نوع تسهيلي در روابط بانكي و تجاري فارغ از اينكه با چه كشوري باشد، ميتواند در شرايط فعلي به اقتصاد كشورمان كمك كند و در اين شكي وجود ندارد، اما اينكه اقتصاد روسيه چه كمكي ميتواند به اقتصاد ما كند و تا چه اندازه نياز اقتصاد كشور ما را برطرف كند، محل ترديد است. اين كارشناس اقتصادي افزود: البته امريكا و چين هم مناقشاتي دارند و اينگونه نيست كه چين به طور صددرصدي از تحريمها و دستورات امريكا تبعيت كند، اما اينگونه نيست كه منافع خود را هم ناديده بگيرد. پكن تاكنون توانسته در ارتباطات با ايران اين تعادل را برقرار كند، اما از اين پس با حضور ترامپ كار چين سختتر ميشود.
وي ادامه داد: اقتصاد ايران در حوزههاي مختلف به ويژه زيرساختها آن هم زيرساختهاي نرمافزاري نياز به سرمايهگذاري دارد كه در بخش زيرساختهاي نرمافزاري دانش آن در روسيه جود ندارد. جز در حوزه گاز كه در اين حوزه دچار ناترازي و كمبود هستيم يا بخشي از محصولات كشاورزي مانند گندم كه تنها حداقلهايي اقتصاد ما هستند، نميتوانيم روابط تجاري گستردهتري با اقتصاد روسيه داشته باشيم. اين كارشناس اقتصادي با بيان اينكه اما به هر حال نفس تسهيل در روابط تجاري و مراودات مالي اقدام خوبي است، گفت: هر چه بتوانيم بايد روابط مالي و كارگزاري و بانكي را با هر كشوري بهبود دهيم و نبايد اين اقدامات را دستكم گرفت، اما اينكه گمان كنيم ارتباط با روسيه و حتي چين ما را از برقراري ارتباط ساير كشورها بينياز ميكند، سادهانگارانه است. ندري تاكيد كرد: مسوولان بايد نگاه وسيعتري داشته باشند و ارتباط با روسيه و چين كه در سالهاي گذشته هم وجود داشته و ميتوانيم با توافقات دوجانبه آن را گسترش دهيم، اما بهرغم اين ارتباطات مشكلات ايران حل نشده است. وي با اشاره به مقايسه اقتصاد چين و روسيه اظهار داشت: البته بايد توجه داشت كه موضوع چين بسيار متفاوت از روسيه است و روسيه اقتصاد ضعيفي دارد و تحريمي است، اما اقتصاد چين تحريم نشده و از آنجايي كه چين روابط تجاري گسترده با غرب دارد و بخشي از پيشرفت اقتصادي چين مرهون سرمايهگذاري غربيها در چين بوده، بنابراين وابستگي اقتصادي چين به اقتصاد اروپا و امريكا و متحدان اروپا و امريكا كه فقط محدود به غرب نيستند، بسيار زياد است. اين كارشناس اقتصادي افزود: اگر امريكا و اروپا كشوري را تحريم كنند، با وجود گستردگي متحدان آنها، قطعا اين تحريمها بر چين هم اثرگذار خواهد بود و براي اين كشور مهم است كه تحت تاثير تحريمها قرار نگيرد. بنابراين چينيها نميتوانند بيمحابا با ايران ارتباطات اقتصادي و بانكي برقرار كنند. ندري با تاكيد بر اينكه تا مساله تحريمها براي ايران حل نشود و تا ايران نتواند مشكلات خود در زمينه بينالملل را حل كند، چينيها هم تمايلي به افزايش روابط تجاري با ايران ندارند، گفت: چينيها در حال حاضر با سوييفت كار ميكنند و قاعدتا ريسك روابط بانكي با ايران را نميپذيرند. قطعا اين رويكرد متفاوت از اقتصاد روسيه است، بايد توجه داشت كه اقتصاد روسيه تقريبا شبيه اقتصاد ايران است با اين تفاوت كه علميتر اداره ميشود، به ويژه اينكه در حوزه پولي حرفهايتر عمل ميكنند، اما به هر حال اقتصاد چين قابل مقايسه با اقتصاد روسيه نيست.
وي ادامه داد: ارتباط و مراودات اقتصادي و تجاري ايران و چين وجود دارد، اما بعيد است كه چين براي اين ارتباطات توافق ضمني با امريكا و اروپا نداشته باشد. ممكن است در دولت آقاي ترامپ محدوديتهايي براي شركتهاي چيني ايجاد شود.